Mehmet Ozyurek 22 saat önce Paylaş 22 saat önce Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme Kurumu, motorlu araç sigortalarında tam veya ağır hasar uygulamalarında yeni döneme ait açıklama yaptı. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme Kurumu (SEDDK), motorlu araç sigortalarında tam veya ağır hasar uygulamalarında yeni döneme dair açıklama yaptı. Buna göre, tam veya ağır hasar tespitine ilişkin kriterler yeniden belirlendi, eksper atama zorunluluğu getirildi ve yapılan işlemlerin SMB üzerinden takibine olanak sağlandı. "TAM HASAR TANIMI" Eğer aracın hasar tutarı, rayiç değerini aşar ve onarım mümkün olmazsa, araç "tam hasar" olarak kabul edilecek. "AĞIR HASAR TANIMI" Ayrıca, rayiç değerin yüzde 60’ını aşan hasar veya kritik parçaların zarar görmesi durumunda ise araç "ağır hasar" statüsünde işlem görecek. HASAR GÖREN ARACI ALACAKLAR DOĞRU BİLGİLENDİRİLMİŞ OLACAK Trafik güvenliğinin sağlanması ve hasar gören araçları satın alacak vatandaşların doğru ve eksiksiz bilgiye ulaşabilmeleri için yapılan düzenlemeye ait, SEDDK'dan yapılan açıklama şöyle: Yapılan düzenleme ile trafik güvenliğinin sağlanmasına ve hasar gören araçları satın alacak vatandaşlarımızın doğru ve eksiksiz bilgiye ulaşabilmeleri amaçlanmaktadır. YENİ KRİTERLER BELİRLENDİ Trafik güvenliğinin sağlanabilmesi amacıyla Kurumumuzca motorlu araç sigortalarında hasar gören aracın hangi koşullarda tam veya ağır hasara uğrayacağına yönelik kriterler belirlenmiştir. ARACIN "TAM HASARLI" SAYILMASI Buna göre, hasar tutarının; aracın rayiç değerini aşması ve onarım kabul etmemesi durumunda araç “tam hasar”, rayiç değerin yüzde 60’ını aşması veya Genelge’de belirlenen kritik parçaların hasar görmesi halinde ise araç “ağır hasar” statüsünde işlem görecektir. EKSPER ATAMA ZORUNLULUĞU Tam veya ağır hasar tespitinin doğru ve güvenilir bir şekilde yapılabilmesini teminen tespit işleminin 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu uyarınca ruhsat almış sigorta eksperi tarafından yapılması zorunluluğu getirilmiştir. ARAÇLARIN “TRAFİKTEN ÇEKİLMİŞTİR BELGESİ” ALINMAKSIZIN ALIM-SATIMI ENGELENECEK Tam veya ağır hasara uğramış araçların ilgili mevzuata aykırı olarak 'hurda tescil belgesi' veya 'trafikten çekilmiştir belgesi' alınmaksızın alım-satıma konu edilmesini engellemek maksadıyla, sigorta şirketleri ve sigorta eksperleri tarafından yapılan işlemlerin takibinin, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi aracılığıyla yapılabilmesine imkân sağlanmıştır. Kaynak https://www.gzt.com/jurnalist/arac-sahipleri-dikkat-sigortada-yeni-donem-basliyor-3795687 4 3 Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 22 saat önce Yazar Paylaş 22 saat önce Servet Aydın yazdı: 32 milyon dolarlık araba ne? Bugatti tabi ki Arada galeri linki mi kalmış 1 2 Yorum bağlantısı
Sani Gerşon 21 saat önce Paylaş 21 saat önce Yani araba 100 lira ise ve onarım bedeli 100 liraysa hasar durumunda, araç tam hasarılı, 61 lira hasar alırsa ağır hasarlı mı olacak? Tam hasarlı araç da, ağır hasarlı araç da satılabilecekse, anlam değişikliğinin amacı nedir, çözemedim? 5 Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray 21 saat önce Paylaş 21 saat önce çıtır hasarlı klasmanı eksik. olmamış yeniden yapsınlar. 1 13 Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 20 saat önce Paylaş 20 saat önce Servet Aydın yazdı: 32 milyon dolarlık araba ne? işte algıda seçicilik zenginnasıl okuyor konuyu 2 Yorum bağlantısı
Servet Aydın 20 saat önce Paylaş 20 saat önce Kapı açık kalmış altına 3000 sterlin sıkıştırında açılmasın 2 Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 20 saat önce Paylaş 20 saat önce anladığım: tam hasar damgası vurulmuş ise çekme blegesi, ağır hasar damgası yemiş ise hurda belgesi çıkacak. sigprtaya başvurup yaptırmayıp satışa sunulmasın diye de dosya açılınca noterden araç satışına mani gelecek şekilde bir düzenleme yapılmış ki sigortalı bir yere kaçamasın diye... halk ağzında rakamsız pert denen, şişirme denen.. kuşkulu büyük hasarda, henüz dosya açmadan servis ilave para alarak ön rapor çıkarması açısından gelir kaynağı olur . sigorta şirketi ile noter entegre oluyor yavaştan bir de ilave eksper masrafı çıkacak bilir eksper falan Mehmet Ozyurek yazdı: Galeri: Dünyanın en pahalı otomobilleri: Zirvede 32 milyon dolarlık bir araç yer alıyor tanganika cumhuriyetinde 1 adet varmış 1 Yorum bağlantısı
Ayhan Asil 10 saat önce Paylaş 10 saat önce Artık pert arabalara 32 milyon dolar mı ödeyeceklermiş. 3 Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 10 saat önce Paylaş 10 saat önce Çağlar Bayur yazdı: anladığım: tam hasar damgası vurulmuş ise çekme blegesi, ağır hasar damgası yemiş ise hurda belgesi çıkacak. sigprtaya başvurup yaptırmayıp satışa sunulmasın diye de dosya açılınca noterden araç satışına mani gelecek şekilde bir düzenleme yapılmış ki sigortalı bir yere kaçamasın diye... halk ağzında rakamsız pert denen, şişirme denen.. kuşkulu büyük hasarda, henüz dosya açmadan servis ilave para alarak ön rapor çıkarması açısından gelir kaynağı olur . sigorta şirketi ile noter entegre oluyor yavaştan bir de ilave eksper masrafı çıkacak bilir eksper falan tanganika cumhuriyetinde 1 adet varmış Tersi 1 Yorum bağlantısı
Emrah Altun 9 saat önce Paylaş 9 saat önce Bence olumlu bir gelişme olmuş ama nedense bu tür değişikliklerin neticesinde hep bir yeni masraf/ödeme kalemi ortaya çıkıyor. Bakalım buradan ne yumurta çıkacak. 1 Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 8 saat önce Yazar Paylaş 8 saat önce Sani Gerşon yazdı: Yani araba 100 lira ise ve onarım bedeli 100 liraysa hasar durumunda, araç tam hasarılı, 61 lira hasar alırsa ağır hasarlı mı olacak? Tam hasarlı araç da, ağır hasarlı araç da satılabilecekse, anlam değişikliğinin amacı nedir, çözemedim? Ben bu yasayı çok yorumladım.. Sigorta şirketinin faydasına değil. sigortalının faydasına değil. Bu yasa kime ne kazandırıyor bir sonuca ulaşamadım. 1 1 Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 8 saat önce Yazar Paylaş 8 saat önce Emrah Altun yazdı: Bence olumlu bir gelişme olmuş ama nedense bu tür değişikliklerin neticesinde hep bir yeni masraf/ödeme kalemi ortaya çıkıyor. Bakalım buradan ne yumurta çıkacak. Yok ben hiç bir açıdan olumlu bir sonuç göremiyorum.. Arabayı peret etmek, sigorta şirketi için avantajlı bir durum.. Onarım bedeli çok artacak, masrafları artacak.. Sigortalı da pert ister çünkü. kimse 1 milyon lira hasar kayırlı arabası olsun istemez. satarken aşırı değer kaybedecek.. Kazaya karışan kusurlu taraf için de kötü.. Kaza yapacaksın kusurlusun, çarptığın araç pert olsa 300 bin lira masraf çıkacaktı, onarılınca 600 bin masraf çıkacak.. Trafik sigortası teminatı yetmeyecek. kaskosu yoksa yandı.. Ayrıca değer kaybı talepleri de çok yüsek gelecek artık.. Milli serveti düşünürsek, Bir şey değişmeyecek. araç trafiğe zaten geri dönüyordu.. hurdaya çıkarsa da parçası piyasaya geri dönüyor zaten.. 1 Yorum bağlantısı
Emrah Altun 7 saat önce Paylaş 7 saat önce Mehmet Ozyurek yazdı: Yok ben hiç bir açıdan olumlu bir sonuç göremiyorum.. Arabayı peret etmek, sigorta şirketi için avantajlı bir durum.. Onarım bedeli çok artacak, masrafları artacak.. Sigortalı da pert ister çünkü. kimse 1 milyon lira hasar kayırlı arabası olsun istemez. satarken aşırı değer kaybedecek.. Kazaya karışan kusurlu taraf için de kötü.. Kaza yapacaksın kusurlusun, çarptığın araç pert olsa 300 bin lira masraf çıkacaktı, onarılınca 600 bin masraf çıkacak.. Trafik sigortası teminatı yetmeyecek. kaskosu yoksa yandı.. Ayrıca değer kaybı talepleri de çok yüsek gelecek artık.. Milli serveti düşünürsek, Bir şey değişmeyecek. araç trafiğe zaten geri dönüyordu.. hurdaya çıkarsa da parçası piyasaya geri dönüyor zaten.. Abi ben uzun vadede piyasadaki ağır hasarlı hurdalı araçlar mimlenir satışı zorlaşır diye düşünmüştüm. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 7 saat önce Yazar Paylaş 7 saat önce Emrah Altun yazdı: Abi ben uzun vadede piyasadaki ağır hasarlı hurdalı araçlar mimlenir satışı zorlaşır diye düşünmüştüm. Şimdi de mimli zaten hocam.. Onun meraklısı ayrı, alan yine alıyor Yorum bağlantısı
H.Cenk Bayrakçı 7 saat önce Paylaş 7 saat önce (düzenlendi) Bence de kimsenin yararına olmamış gibi. 7 saat önce tarihinde H.Cenk Bayrakçı tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 7 saat önce Yazar Paylaş 7 saat önce Biz acenteleri rahatlatır.. Tamponu kırılan, hasar kayıtlı araç istemiyorum, pert olsun diyordu.. Şimdi bir kurala bağlanmış oldu. 1 Yorum bağlantısı
H.Cenk Bayrakçı 7 saat önce Paylaş 7 saat önce Mehmet Ozyurek yazdı: Biz acenteleri rahatlatır.. Tamponu kırılan, hasar kayıtlı araç istemiyorum, pert olsun diyordu.. Şimdi bir kurala bağlanmış oldu. O saçma bir istek tabi. Ama büyük kazalarda müşteri olarak pert isteniyor genelde. Eskiden oran daha düşüktü, şimdi % 60 isteniyor. ağır kazalı arabayı yaptırıp binmek istemem doğrusu. Allah korusun. Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 6 saat önce Paylaş 6 saat önce Mehmet Göktürk yazdı: Tersi , rayiç değerin yüzde 60’ını aşması veya Genelge’de belirlenen kritik parçaların hasar görmesi halinde ise araç “ağır hasar” statüsünde işlem görecektir. ağır hasarda hurdaya anladığım yer burası idi Mehmet Ozyurek yazdı: Biz acenteleri rahatlatır.. Tamponu kırılan, hasar kayıtlı araç istemiyorum, pert olsun diyordu.. Şimdi bir kurala bağlanmış oldu. artık yavaştan ilanlarda airbag ten pert tantanası da kalkar bence iyi, hurdaya ayırmaya kim nasıl karar verecek orası açık tabii Yorum bağlantısı
Murat Azalma 5 saat önce Paylaş 5 saat önce (düzenlendi) -Abi bu hasar meselesini bayağıdır güncellemedik , bir değişiklik mi yapsak? +Kelimelerin yerini değiştirin , bir kaç yere yüzdelik oranlar ekleyin.. 5 saat önce tarihinde Murat Azalma tarafından düzenlendi 1 1 Yorum bağlantısı
Erhan Doruk 5 saat önce Paylaş 5 saat önce Çıkış yolu olarak güzel ancak uygulamada oldukça sıkıntı çıkacak, Araç kaza yaptı, Yetkili serviste aracın %80 i, dışarıda %50 si masraf çıktı, Eksper neye göre değerlendirecek. Aracın tutarının %59 u oranında raporlarlar artık hasarları. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 5 saat önce Yazar Paylaş 5 saat önce Erhan Doruk yazdı: Araç kaza yaptı, Yetkili serviste aracın %80 i, dışarıda %50 si masraf çıktı, Eksper neye göre değerlendirecek. Yetkili servis poliçesi ise, araç istediği yere gidebilir. Gittiği servisin raporu geçerli olacak. Özel servis poliçesinde mecburen anlaşmalı özel servisin raporuna istinaden ilerlenecek. Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 1 saat önce Paylaş 1 saat önce Çağlar Bayur yazdı: , rayiç değerin yüzde 60’ını aşması veya Genelge’de belirlenen kritik parçaların hasar görmesi halinde ise araç “ağır hasar” statüsünde işlem görecektir. ağır hasarda hurdaya anladığım yer burası idi artık yavaştan ilanlarda airbag ten pert tantanası da kalkar bence iyi, hurdaya ayırmaya kim nasıl karar verecek orası açık tabii Ağır hasar çekme belgesi araç yapılabilir tam hasar hurda belgesi araç trafikte bi daha yer alamaz ben böyle anladım Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 26 dakika önce Paylaş 26 dakika önce tam hasarda onarım kabul etmeyince (müşteri zıplıyor diyelim) çekme belge ile satılabilecek. tamir faturası yüksek ve kritik parçaların hasar gördüğünü tespit eden eksper bu ağır hasar diyecek ve hurdaya ayrılacak. kritik parçalar nedir onu da görmeli , mesela bence airbag, ön tampon arka demiri, ön şase demiri kritik değil, vidalı değişebiliyorsa. Yorum bağlantısı
Recommended Posts