Gürkan Vatansever 20 Nisan Paylaş 20 Nisan Merhaba araç 1.3 dizel astra daha önce de aynı konuyu açtım ancak sorunum çözülmedi ve birkaç mesaj hariç yorum da alamadım. Yardıma ihtiyacım olduğu için tekrar aynı konuyu açma gereği duydum. Videoyu ekliyorum aşağıya araç çalışırken böyle çalışıyor ve aşırı bir mazot kokusu ile sarsıntıya sahip. Enjektörler sökülüp temizlendi, egr, egr borusu boğaz kelebeği vs temizlendi ancak sorun devam ediyor. Motor ısınınca bir sorun kalmıyor. Yorum bağlantısı
Ömer Sarıgül 20 Nisan Paylaş 20 Nisan Isıtma bujileri ne durumda? Normal şekilde hepsi devrede ve çalışıyor mu? Yorum bağlantısı
Gürkan Vatansever 20 Nisan Yazar Paylaş 20 Nisan Ömer Sarıgül yazdı: Isıtma bujileri ne durumda? Normal şekilde hepsi devrede ve çalışıyor mu? Bir bilgim yok ama sorun olduğunda arıza ışığı yakıyor dedi usta ondan olsa arıza ışığın yanar dedi. Kontrol için sökülmesi gerekiyormuş sanırım. Yorum bağlantısı
Ömer Sarıgül 20 Nisan Paylaş 20 Nisan (düzenlendi) Gürkan Vatansever yazdı: Bir bilgim yok ama sorun olduğunda arıza ışığı yakıyor dedi usta ondan olsa arıza ışığın yanar dedi. Kontrol için sökülmesi gerekiyormuş sanırım. Şu an ki arızanın sebebi buji olabilir. Dizel motor soğukken rahatça ilk marşı yapabilmesi, soğukken düzenli yanmanın sağlanması için bujiler yanma odasına ön ısıtma yapmasıyla gerçekleşiyor. Arıza koduna göre hareket etmeye gerek yok, kontağı açınca kadranda ısıtma buji simgesi çıkınca buji hattında 12v ölçülecek, ayriyeten tüm bujilerin elektrik bağlantısı sökülüp şase ve buji üst bağlantı + uçları arasında ohm metre ile düşük omaj değeri olduğu ölçülecek, omaj görünmeyen yada aşırı yüksek çıkan buji patlaktır. 4 bujinin sağlamlık testi hepsi bu. Bunu yapacak birileri çıkar umarım. 20 Nisan tarihinde Ömer Sarıgül tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 20 Nisan Paylaş 20 Nisan önce ustayı sonra da kızdırma bujilerini değişin öncelikle enjektörün sökülüp temizlendiğini de unutun olmadı öyle bir şey Yorum bağlantısı
Gürkan Vatansever 20 Nisan Yazar Paylaş 20 Nisan Ömer Sarıgül yazdı: Şu an ki arızanın sebebi buji olabilir. Dizel motor soğukken rahatça ilk marşı yapabilmesi, soğukken düzenli yanmanın sağlanması için bujiler yanma odasına ön ısıtma yapmasıyla gerçekleşiyor. Arıza koduna göre hareket etmeye gerek yok, kontağı açınca kadranda ısıtma buji simgesi çıkınca buji hattında 12v ölçülecek, ayriyeten tüm bujilerin elektrik bağlantısı sökülüp şase ve buji üst bağlantı + uçları arasında ohm metre ile düşük omaj değeri olduğu ölçülecek, omaj görünmeyen yada aşırı yüksek çıkan buji patlaktır. 4 bujinin sağlamlık testi hepsi bu. Bunu yapacak birileri çıkar umarım. Amcam elektrikçi otomobil için değil ancak televizyon işleri falan yapıyor. Ona yazdığınızı gösterdim bakarız kontrol ederiz dedi. Sadece bir soru kafamıza takıldı. Bujilere tam olarak 12 volt mu yoksa daha düşük (internette 4.4 volt yazıyor) bir voltaj mı gelmesi gerekiyor tam onu anlayamadık. Çağlar Bayur yazdı: önce ustayı sonra da kızdırma bujilerini değişin öncelikle enjektörün sökülüp temizlendiğini de unutun olmadı öyle bir şey ustayla ilgili zaten enjektörden sonra saçma sapan bir parça değişecek ondan yapıyordur diyince değişme kararı almıştık. Soğukken çalıştırdığında yine mazot kokusu gelince egr soğutucu çatlak olabilir bu arabanın mazot kokusu geniz yakıyo falan dedi. Bu güne kadar sorun çıkartmayan( ki daha 2 hafta önce başka biri tarafından fiziksel olarak sökülüp temizlendi egr) bir anda sorunlu çıktı Yorumunuz için teşekkür ediyorum umarım sorunu çözeriz de artık keyifle aracıma binebilirim. 1 Yorum bağlantısı
Ömer Sarıgül Pazartesi 01:59 Paylaş Pazartesi 01:59 @Gürkan Vatansever haklısınız sizin aracın buji voltajı 4.4v olarak görünüyor. Bütün işlemler aynı.bujilerin omajini ölçün, tüm bujilerin girişine ısıtma konumuna geçtiğinde 4.4v civarı gerilim geldiğini teker teker test edin. Yorum bağlantısı
Gürkan Vatansever Pazartesi 17:14 Yazar Paylaş Pazartesi 17:14 Ömer Sarıgül yazdı: @Gürkan Vatansever haklısınız sizin aracın buji voltajı 4.4v olarak görünüyor. Bütün işlemler aynı.bujilerin omajini ölçün, tüm bujilerin girişine ısıtma konumuna geçtiğinde 4.4v civarı gerilim geldiğini teker teker test edin. Az önce ölçtük değerleri. Aracımda tam turbonun dibinde olduğu için bujiler kablosunu sökemedik ama bujilere güç gelen soketin kapağını kaldırıp baktık her bir buji için ayrı kablo rengi var ve sökette de aynı renkler var. Bu yüzden direk soketin pinlerinden direnç ölçtük. Sırasıyla 1.8-2-2.1-2.2 dirence sahip bujiler. Volt olarakta 1.8volt çıkıyor adet başı. Aynı araçtan yakınımda var hafta sonu onun voltaj değerini de ölçüp bakıcaz. Yorum bağlantısı
Gürkan Vatansever Pazartesi 17:20 Yazar Paylaş Pazartesi 17:20 (düzenlendi) Gürkan Vatansever yazdı: Az önce ölçtük değerleri. Aracımda tam turbonun dibinde olduğu için bujiler kablosunu sökemedik ama bujilere güç gelen soketin kapağını kaldırıp baktık her bir buji için ayrı kablo rengi var ve sökette de aynı renkler var. Bu yüzden direk soketin pinlerinden direnç ölçtük. Sırasıyla 1.8-2-2.1-2.2 dirence sahip bujiler. Volt olarakta 1.8volt çıkıyor adet başı. Aynı araçtan yakınımda var hafta sonu onun voltaj değerini de ölçüp bakıcaz. Ayrıca araç 60-70 derecelerde iken çalıştırdığımda araç tekler gibi çalışıyor biraz gaz verince düzeliyor az önce kaput açık çalışırken fark ettim. Mazot filtresi değişmedi bu bakımda acaba ondan kaynaklı bir sorun da olabilir mi ? Pazartesi 17:31 tarihinde Gürkan Vatansever tarafından düzenlendi 1 Yorum bağlantısı
Ömer Sarıgül Pazartesi 19:50 Paylaş Pazartesi 19:50 Gürkan Vatansever yazdı: Az önce ölçtük değerleri. Aracımda tam turbonun dibinde olduğu için bujiler kablosunu sökemedik ama bujilere güç gelen soketin kapağını kaldırıp baktık her bir buji için ayrı kablo rengi var ve sökette de aynı renkler var. Bu yüzden direk soketin pinlerinden direnç ölçtük. Sırasıyla 1.8-2-2.1-2.2 dirence sahip bujiler. Volt olarakta 1.8volt çıkıyor adet başı. Aynı araçtan yakınımda var hafta sonu onun voltaj değerini de ölçüp bakıcaz. Bujinin elektrik bağlantısı sökülüp direnci ölçülebilse iyi olurdu ama dirençleri iyi duruyor doğru ise. 1.8v düşük bence bir anormallik var. Diğer araçla kıyas edin faydalı sonuç verir. Yorum bağlantısı
Gürkan Vatansever Pazartesi 20:01 Yazar Paylaş Pazartesi 20:01 (düzenlendi) Ömer Sarıgül yazdı: Bujinin elektrik bağlantısı sökülüp direnci ölçülebilse iyi olurdu ama dirençleri iyi duruyor doğru ise. 1.8v düşük bence bir anormallik var. Diğer araçla kıyas edin faydalı sonuç verir. Tam turbonun arkasında kaldığı için turbonun üstündeki demir parçaları sökmek gerekiyor bu da ev şartlarında yapabileceğimiz bir şey olmadığı için mecbur olarak böyle ölçtük ancak diğer aracın da değerleri bizim aracın değerlerine yakın sadece diğer araç sıcakken 3 lere yakın direnç verirken soğuduğunda 1.5'lere düştü direnci aralarında 0.5 gibi bir fark var ama bu kadar etki eder mi bilmiyorum. 1.8V bana da düşük geldi ancak amcam her birine aynı voltaj geldiği için normal olabilir dedi. Sorun olsa değerler birbirinden farklı olurdu gibi bişey dedi. Kesin olarak diğer aracı ölçünce tekrar yazarım hafta sonu. Pazartesi 20:01 tarihinde Gürkan Vatansever tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Köksal Yılmaz Pazartesi 20:37 Paylaş Pazartesi 20:37 Kızdırma bujileri bozuk olmasa da performansı düşmüş olabilir. 2 yıl aynı araçtan kullandım zaman zaman aynı sorunu yaşadım, problem mazot filtresinde değildir ben değişmiştim soruna etkisi olmamıştı. Sensörlü olan(2 adet) bujiler oldukça pahalı, yerine sensörsüz takılanları okumuştum. Uzatmalı lokma ve ara dirsek ile sökülemez mi? Tam hatırlamıyorum ama sökülebilir diye aklımda kalmış. Yorum bağlantısı
Gürkan Vatansever Pazartesi 21:43 Yazar Paylaş Pazartesi 21:43 Köksal Yılmaz yazdı: Kızdırma bujileri bozuk olmasa da performansı düşmüş olabilir. 2 yıl aynı araçtan kullandım zaman zaman aynı sorunu yaşadım, problem mazot filtresinde değildir ben değişmiştim soruna etkisi olmamıştı. Sensörlü olan(2 adet) bujiler oldukça pahalı, yerine sensörsüz takılanları okumuştum. Uzatmalı lokma ve ara dirsek ile sökülemez mi? Tam hatırlamıyorum ama sökülebilir diye aklımda kalmış. bazıları turboya sıfır o yüzden çok sökülebilir gibi değil ancak ustaların pratik bir yöntemleri vardır tabi ki belki. Birde kızdırma bujisi yakıtı tam yaktıramadığı için araç başta boğulup tekleme yapar mı? Yorum bağlantısı
Köksal Yılmaz Salı 07:21 Paylaş Salı 07:21 (düzenlendi) Gürkan Vatansever yazdı: bazıları turboya sıfır o yüzden çok sökülebilir gibi değil ancak ustaların pratik bir yöntemleri vardır tabi ki belki. Birde kızdırma bujisi yakıtı tam yaktıramadığı için araç başta boğulup tekleme yapar mı? Astrada başıma gelmedi ancak focus 2 tdci aracımda olmuştu, araç arıza ışığı yakıp kendini korumaya almıştı , 50 km hızı geçmedi, ustaya götürüp kızdırma bujilerini değiştirince düzelmişti. Astra gibi elektroniği bol bir araçta arıza vermeden tekletecek kadar etki edeceğini sanmıyorum. Kaç model aracınız? Salı 07:22 tarihinde Köksal Yılmaz tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Gürkan Vatansever Salı 12:53 Yazar Paylaş Salı 12:53 Köksal Yılmaz yazdı: Astrada başıma gelmedi ancak focus 2 tdci aracımda olmuştu, araç arıza ışığı yakıp kendini korumaya almıştı , 50 km hızı geçmedi, ustaya götürüp kızdırma bujilerini değiştirince düzelmişti. Astra gibi elektroniği bol bir araçta arıza vermeden tekletecek kadar etki edeceğini sanmıyorum. Kaç model aracınız? 2012 j kasa olarak geçen model. Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur Salı 14:00 Paylaş Salı 14:00 Gürkan Vatansever yazdı: araç başta boğulup tekleme yapar mı? tdci da boğulma olmaz, tasarıma ters, yakıtı emmez püskürtür, enjektörler ayarlar miktarı, korumaya alındı denen de aslında budur. Yorum bağlantısı
Gürkan Vatansever Salı 14:47 Yazar Paylaş Salı 14:47 Çağlar Bayur yazdı: tdci da boğulma olmaz, tasarıma ters, yakıtı emmez püskürtür, enjektörler ayarlar miktarı, korumaya alındı denen de aslında budur. Peki bu motorlarda araca gaz verince yakıt püskürtmesi ile birlikte motora giren hava oranı da artar mı? Tekleme sorunu araca gaz verip bırakınca ortadan kalkıyor. Yorum bağlantısı
Gürkan Vatansever Salı 15:03 Yazar Paylaş Salı 15:03 Gürkan Vatansever yazdı: Peki bu motorlarda araca gaz verince yakıt püskürtmesi ile birlikte motora giren hava oranı da artar mı? Tekleme sorunu araca gaz verip bırakınca ortadan kalkıyor. Araç motorunda bir sorun olsa sıcak soğuk fark etmeksizin her zaman yapar diye düşünüyorum. Benim araç 70 dereceyi geçince saat gibi ama 70 dereceye kadar aracı stop edip tekrar çalıştırınca araca gaz verene kadar sorun var gaz verdikten sonra yine saat gibi. Yorum bağlantısı
Gürkan Vatansever Salı 17:25 Yazar Paylaş Salı 17:25 Merhabalar sorunu bulduk. Sorun aracın yakıtı çiğ olarak egzoza atması. Sanırım yaptırdığım enjektör temizliği bir işe yaramadı. Perşembe günü tekrar götürüp baktıracağım. Enjektör harici başka hangi nedenlerle yakıt direk egzoza çiğ olarak gidebilir? (Egzozun içini elleyince direk ıslaklık ile elime mazot geliyor) Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur Salı 19:26 Paylaş Salı 19:26 enjektör damlatıyor olabilir, pistonu eritir Gürkan Vatansever yazdı: Peki bu motorlarda araca gaz verince yakıt püskürtmesi ile birlikte motora giren hava oranı da artar mı? Tekleme sorunu araca gaz verip bırakınca ortadan kalkıyor. benzinli motor da gaz kelebeği vardır, dieselrde yoktur, Yorum bağlantısı
Ali Darbaz Salı 20:41 Paylaş Salı 20:41 Krank mili konum sensörü ve triger kayışı sentesi kontrolünün yapılmasınoda ben ekliyeyim. Yorum bağlantısı
Gürkan Vatansever Salı 21:42 Yazar Paylaş Salı 21:42 Çağlar Bayur yazdı: enjektör damlatıyor olabilir, pistonu eritir Enjektörcüyle konuştuk kesin emin olarak enjektörlerinde sorun yok buji kaynaklı olabilir dedi. Zaten araç başında idim işlem yapılırken damlatma olmadığını kendim gördüm. Sanırım sorun bujilere gelen voltajla alakalı. Hafta sonu başka araçta kontrol edip buji seçeneğini kesinleştireceğiz. Yorum bağlantısı
Saim Ulaş Yılmaz Çarşamba 04:20 Paylaş Çarşamba 04:20 2020 1.3 Egea'da 87 bin km deki aracımda bu sorunun yeni oluşmakta olan halini yaşıyorum. İlk çalışmada sorun yok, motor ısınınca sorun yok. İlk ışığa kadar sürünce (500metre) ışıkta durunca rölantide sarsılmayı hissedebiliyorum. Devir saati olması gerekenden 100rpm aşağı yukarı oynuyor. Biraz araştırmıştım, bunu yaşayan çok. Düzeltmek için çok masraf edip düzeltemeyenler var. Kimisi fabrikasyon akünün çok küçük olduğunu, 72 amper akü takıp sorunu çözdüğünden bahsediyor. Kimisi common rail basınç sensörünü değiştirip kurtulmuş. İlk enjektörlere müdahale isteniyor ancak çoğu kullanıcıda işe yaramıyor. Sensörleri ve DPF yi temizletip sonuç alan var alamayan var. Ben ilk müdahaleyi Akü bitince yapacağım (5 senelik) ardından ısıtma bujilerine yönelirim. Yorum bağlantısı
Gürkan Vatansever Çarşamba 16:10 Yazar Paylaş Çarşamba 16:10 Saim Ulaş Yılmaz yazdı: 2020 1.3 Egea'da 87 bin km deki aracımda bu sorunun yeni oluşmakta olan halini yaşıyorum. İlk çalışmada sorun yok, motor ısınınca sorun yok. İlk ışığa kadar sürünce (500metre) ışıkta durunca rölantide sarsılmayı hissedebiliyorum. Devir saati olması gerekenden 100rpm aşağı yukarı oynuyor. Biraz araştırmıştım, bunu yaşayan çok. Düzeltmek için çok masraf edip düzeltemeyenler var. Kimisi fabrikasyon akünün çok küçük olduğunu, 72 amper akü takıp sorunu çözdüğünden bahsediyor. Kimisi common rail basınç sensörünü değiştirip kurtulmuş. İlk enjektörlere müdahale isteniyor ancak çoğu kullanıcıda işe yaramıyor. Sensörleri ve DPF yi temizletip sonuç alan var alamayan var. Ben ilk müdahaleyi Akü bitince yapacağım (5 senelik) ardından ısıtma bujilerine yönelirim. Benim sizinkinin tersine araç ilk çalıştırmada sarsıntı yapıyor sonra gaz verince yada aracı kullanıp durunca bu sarsıntı hissedilmiyor.(durmaya yakın devir 1000-800 arasında iken bir ufak hisettiriyor ama rölantide hareketten sonra titremiyor.).Bende de devir saati oynuyor biraz ama dediğiniz gibi 100rpm kadar değil 10-15 rpm(tabi bunu ölçemiyoruz ancak gördüğüm kadar çok minimal dalgalanma var öyle aşırı yok) oynama oluyor. Aküm 80 amper 2.5 senelik akü kaynaklı olacağını düşünmüyorum. Basınç sensörü sağlamlığı ile ilgili bir bilgim yok ancak bildiğim kadarı ile yakıt basıncıyla alakalı bir sensör, bu sensör sorunlu olsa sıcak soğuk fark etmeksizin yakıt basıncını doğru okuyamaz diye düşünüyorum. Sensörleri temizledim ancak dpf kendi rejenerasyon yaptıkça temizleniyor. Egzozda çiğ mazot olması ve bunun özellikle motor soğukken çalıştırmada olması aklıma soğukken motorun mazotu yakamadığı dışında bir düşünce getirmiyor. Bunu da deneye deneye neyden kaynaklandığını bulacağız ama şuanlık bujilere gelen voltaj bize biraz anormal geliyor ve bir buji için sanırım düşükmüş. Ali Darbaz yazdı: Egr ne durumda Egr 2-3 hafta önce fiziksel olarak sökülüp boğaz kelebeği,egr geri dönüşü ,borusu vs hepsi temizlendi. İptal gibi bir durumda mecvut değil. Yorum bağlantısı
Recommended Posts