İçeriğe Yönlendir

Türkiye GPS Projesi

Tansu Kalafatoğlu

Recommended Posts

Tansu Kalafatoğlu

biraz geç oldu ama hiç olmamasından iyidir. 

——-

Türkiye, stratejik bağımsızlığını artırmak ve uzaydaki varlığını güçlendirmek adına önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından açıklanan "2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi"kapsamında, Türkiye kendi Bölgesel Konumlama ve Zamanlama Sistemini hayata geçirecek.

Bu sistemle birlikte, ABD merkezli GPS gibi küresel konumlama sistemlerine olan bağımlılığın azaltılması hedefleniyor. Türkiye, kendi uyduları üzerinden yüksek hassasiyetli konum, navigasyon ve zamanlama verileri sağlayarak hem sivil hem de askeri alanlarda kritik işlevler üstlenecek.

——-

• Beğen 13
Yorum bağlantısı
Eyüp Çetin

İnşallah. 🙏🏻

Yorum bağlantısı
Gökhan Tuna

Cok isterim bu projenin olmasini, firsattan istifade GNSS sistemleri acisindan dunyada durum nasil ufak bir tablo ile paylasayim (special thanks to chatgpt)

image.png.b7325d52a7bbe9cc9d862a0d7b0060d1.png 

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

İyi güzel, de sonunda yaz saatini kaldırıyoruz gibilerinden bir noktaya dönmez umarım. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Önemli olaylarda da yavaşlatmazlar değil mi. 

• Mutlu 3
Yorum bağlantısı
Özgür ÇETİNKAYA

Suriye operasyonlarında olsun, sınır ötesi operasyonlarda olsun Gprs konusunda çok sıkıntı yaşadığımızı söyleniyordu. Abd sürekli karartma uygulayarak f-16 kalkmasını engelliyordu. Umarım bu proje ile bu sorunu çözmüş oluruz.

Yorum bağlantısı
Gökhan Tuna
Selçuk Keleş yazdı:

İyi güzel, de sonunda yaz saatini kaldırıyoruz gibilerinden bir noktaya dönmez umarım. 

Mehmet Ozyurek yazdı:

Yerli ve milli GNSS uydularimizi yavaslatsalar bile her daim diger uydu saglayicilari alternatif olarak kullanabilirsiniz (hizmet vermeyi kesmedikleri surece). 

Yeni model telefonlarin hepsinde genelde GPS (Amerika) ve Galileo (Avrupa Birligi) ve hatta Glonass (Rusya) destegi geliyor. 

Ancak telefonlar bu hizmeti destekli veriyorlar; yani telefon tepemizdeki uydulardan hangilerine baglanmasi gerektigini belirlerken, operatorden bilgi aliyor. Bu bilgiye mudahele edilirse carsi karisabilir. 

Eskiden arabalarimiza ayrica aldigimiz navigasyon cihazlari ise ilk acilista butun uydulari teker teker deniyorlardi ve ilk konum bulmalari bu nedenle uzun suruyordu. Sonraki acilislarda ise daha hizli oluyordu cunku denemelere en son konum bulduklari uydulardan basliyorlardi diyerek gereksiz bilgiler serisini sona erdireyim :-)

• Beğen 7
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Mehmet Ozyurek yazdı:

bakış açısına bağlı önem sıralaması, mesela kadayıfa şerbet sıcak mı verilir soğuk mu? önemlidir

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Gökhan Tuna yazdı:

Yerli ve milli GNSS uydularimizi yavaslatsalar bile her daim diger uydu saglayicilari alternatif olarak kullanabilirsiniz (hizmet vermeyi kesmedikleri surece). 

Yeni model telefonlarin hepsinde genelde GPS (Amerika) ve Galileo (Avrupa Birligi) ve hatta Glonass (Rusya) destegi geliyor. 

Ancak telefonlar bu hizmeti destekli veriyorlar; yani telefon tepemizdeki uydulardan hangilerine baglanmasi gerektigini belirlerken, operatorden bilgi aliyor. Bu bilgiye mudahele edilirse carsi karisabilir. 

Eskiden arabalarimiza ayrica aldigimiz navigasyon cihazlari ise ilk acilista butun uydulari teker teker deniyorlardi ve ilk konum bulmalari bu nedenle uzun suruyordu. Sonraki acilislarda ise daha hizli oluyordu cunku denemelere en son konum bulduklari uydulardan basliyorlardi diyerek gereksiz bilgiler serisini sona erdireyim :-)

telefonu ithal ederken bizim uydulara da bağlanacak şartı getirirsek sorun çözülür mü? 

Yorum bağlantısı
Gökhan Tuna
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

telefonu ithal ederken bizim uydulara da bağlanacak şartı getirirsek sorun çözülür mü? 

Bu sarti mutlaka getirmeliyiz ve muhtemelen o anki mevcut yonetim mutlaka getirir diye dusunuyorum.

Ancak sorun daha cok ic kaynakli diye yorumlamistim ben; yani kendi uydularimizi kullanirken kontrol saglayici (o anki mevcut hukumet) internette daratlma yaptigi gibi, GNSS uydularimizin verdigi konumlari kirletebilir (Amerika GPS icin bunu yapar mesela)..

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Çağlar Bayur yazdı:

bakış açısına bağlı önem sıralaması, mesela kadayıfa şerbet sıcak mı verilir soğuk mu? önemlidir

Tamam tv lerde önemli günlerde bunu yapar da uyduda napacak ya.. 

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Dürümü 400 değil 800 liraya yiyeceğiz görünüyor. 

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Mehmet Ozyurek yazdı:

Tamam tv lerde önemli günlerde bunu yapar da uyduda napacak ya.. 

genel şalter elinde olunca kadayıfa da gerek kalmayabilir mesela pek anlamam ben, baklava severim

Yorum bağlantısı
Mertol Kip

Yavşak google Maps GOSB da beni fabrika yerine mezarlığa götürüp "Hedefinize vardınız" dediğindne beri o aletleri sorguluyorum ben.

• Mutlu 4
Yorum bağlantısı
Gökhan Tuna
(düzenlendi)
Mertol Kip yazdı:

Yavşak google Maps GOSB da beni fabrika yerine mezarlığa götürüp "Hedefinize vardınız" dediğindne beri o aletleri sorguluyorum ben.

Demek ki ayagini kaydirmaya calisanlar var üstat, global hem de.. 

Zamaninda Apple Maps ile Norvec'te navigasyon yapip feribot rampasindan denize dogru inen vatandas var. Harita orada feribot oldugunu mu dusundu bilemiyorum tabii ki.

tarihinde Gökhan Tuna tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Mehmet Göktürk yazdı:

Dürümü 400 değil 800 liraya yiyeceğiz görünüyor. 

Sosyal tesislerde föndünün porsiyonu yarıya düşmüş. Bardak suyu da paralı yapmışlar. İbb’nin uydusu yok :) 

Gps vericisinin yapılması bitti de band genişliğini daraltır mı kaldı. Daraltsın. Telefonlar tek uydudan veri almıyorki. Ayrıca daraltıp napacaklar. Halk gps verisiyle haberleşmiyorki

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Sosyal tesislerde föndünün porsiyonu yarıya düşmüş. Bardak suyu da paralı yapmışlar. İbb’nin uydusu yok :) 

Gps vericisinin yapılması bitti de band genişliğini daraltır mı kaldı. Daraltsın. Telefonlar tek uydudan veri almıyorki. Ayrıca daraltıp napacaklar. Halk gps verisiyle haberleşmiyorki

Bişeyler sezdim ayyaşlara mı gönderme var 🤡

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

Gönderiyorum da gps’leri yokmuş, çekmiyor :exc1:

şaka şaka. Gelişine espri sadece :) 

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Gökhan Tuna yazdı:

Zamaninda Apple Maps ile Norvec'te navigasyon yapip feribot rampasindan denize dogru inen vatandas var. Harita orada feribot oldugunu mu dusundu bilemiyorum tabii ki.

Yaya olarak tarif isteyince merdivenli sokakları görmüyor :)

• Şaşkın 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...