İçeriğe Yönlendir

Elektrik Akımına Kapıldık - Bir Tesla Hikayesi

Selim Bilgin

Recommended Posts

Mehmet Göktürk
Mertol Kip yazdı:

E o üretmeye devam eder o zaman? Motorlar AC olması lazım, indüktif reaktans sıfırlanırsa üretilen akımı ne yapıyorlar? Şöntleniyor mu diyecem de nereye şöntleyecek onu? 

Sıfır torkta çaktırmadan rejen yapıyordur. Yahut şöntlüyordur. 

Erdoğan Temur yazdı:

N de iken gaza basılmadıysa motor dönmemesi lazım.

Teslada clutch yok

Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Mehmet Göktürk yazdı:

Sıfır torkta çaktırmadan rejen yapıyordur. Yahut şöntlüyordur. 

Kapasitör falan var herhalde. Doğru dürüst kaynak da yok henüz. 

Yorum bağlantısı
Selim Bilgin

Durun yahu, elektrikli arabayı yokuş aşağı N'ye niye alıyorsunuz? :D 

Mehmet hoca açıklamış, Tesla'da rejen ayarı yok, lakin pedalı ayarında tutunca ne enerji harcıyor ne regen yapıyor, kompresyon da olmadığı için boşta gibi süzülüyor araba. Ben çok kullanıyorum öyle, sadece yokuş aşağı değil, düz yolda da bayağı akıp gidiyor araba. Ama bunlara bakmaya gerek yok, Mertol abinin dediği gibi içten yanmalıyı da öngörülü ve mantıklı şekilde kullanan adam bunu da aynı şekilde kullanırsa her şekilde az tüketir. Ama gaz pedalını on/off switch gibi ya gaz ver ya fren modunda kullanırsa çok yakar. Ben turbo benzin kullanırken de, 3.0 V6 kullanırken de aynı arabayı kullananlardan az yakıyordum, hiç de yavaş gitmem. Çoğunluk araba kullanmayı bilmiyor bence sorun orada. Ya gereksiz hızlanıyorlar ya da gereksiz momentum kaybedip tekrar hızlanmak için benzin/enerji harcıyorlar.

Tansu Kalafatoğlu yazdı:

abi amaç mevcut potansiyel enerjiyle en uzağa gidebilmek. Eğer boşa salınca araba 250km hıza çıkmayacak bir rampaysa boşa alın. 

mesela boşa alınca virajlar da tehlikeli değilse en fazla 140’a çıkıyorsa boşta gidin. eğer aynı yolda rejenerasyonla gidip hız 80’e düşüyorsa, ara ara da gaza dokunuyorsan, en son durumda boşta sürmene göre pilin daha az dolu kalacaktır. 

ama bu yol şartlarına göre değişir. Sürekli fren yapılacak bir yolda rejenerasyonla giderek hem aşırı hızlanmamak hem enerji depolamak mantıklı. 

bu arada eğer elektrik motorları ve pilin charge current limit değerleri çok yüksekse rejenerasyon yerine frene basmak da aynı anlama gelir. Bu durumda yine boşta gidip ara ara frene basarak rejenerasyon yapmak daha mantıklı ama ccl değerine bakmak lazım. Asla hidrolik frene geçmemesi lazım. Ya da boşa enerji sallamaması lazım

Boşa almak diye bir şey yok, her şey ayak ile. Zaten ayağını tam çekmek diye bir şey de yok eğer durmak istemiyorsan, zamanla alışıyor insan.

Dolayısıyla 140 ile gidiyorum, yokuş aşağı oldu, hafif ayağımı çekince zaten 140 ile inmeye devam ediyorum, o esnada regen de yapıyor, ya da bir tık daha basıyorsun enerji harcamadan hızlaınıyorsun, viraj gelince biraz çekiyorsun, retarder gibi yavaşlıyor, viraja burnunu sokunca tekrar gaz. gibi gibi.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Mertol Kip yazdı:

Kapasitör falan var herhalde. Doğru dürüst kaynak da yok henüz. 

Ya niye uğraşsın aküye verir

Zaten tam nötürde hiç tork olmamalı yani muhtemel motorla beraber alanı da döndürüyordur en az artı eksi kayıpla.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Erdoğan Temur
Mehmet Göktürk yazdı:

Teslada clutch yok

Clutch ??? Türkçesi yok mu?

Neden hep ingilizce kelime kullanıyorsunuz ben fakir anlamıyorum.

Forumdakiler anlamasın diye yazıyorsunuz yoksa normalde de ingilizce kelime çok mu kullanıyorsunuz?

Ben plazada çalışmama rağmen Türkçemizi kullanmaya dikkat etmeye çalışıyorum.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Mehmet Göktürk yazdı:

Ya niye uğraşsın aküye verir

Zaten tam nötürde hiç tork olmamalı yani muhtemel motorla beraber alanı da döndürüyordur en az artı eksi kayıpla.

regen oluyorsa boşta olmaz ki. Öyle ya da böyle bi yük olacak 

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

İlginç yorumlar görüyorum. 

ben bu olayı 5 sendir yaşıyorum zaten. Bana boş vitesi anlatmanıza gerek yok. Elbette boş vitese alın demiyorum. Gaz pedalı ayarı veya kulakçıkla ayarlayın. Artık arabanızın sistemi neyse ona göre yapın.

aşırı hızlanma yoksa ve yolun sonunda durmayacaksanız rejenerasyonsuz kullanmanız en tasarruflu yoldur. 

aksini iddia eden bence biraz daha döküman karıştırsın. Daha anlatmakla uğraşamam. 

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Erdoğan Temur yazdı:

Clutch ??? Türkçesi yok mu?

Neden hep ingilizce kelime kullanıyorsunuz ben fakir anlamıyorum.

Forumdakiler anlamasın diye yazıyorsunuz yoksa normalde de ingilizce kelime çok mu kullanıyorsunuz?

Ben plazada çalışmama rağmen Türkçemizi kullanmaya dikkat etmeye çalışıyorum.

Türkçesi ne? Debriyaj fransızca. Ben dikkat ederim aslında tarzanca konuşmam.

Tansu Kalafatoğlu yazdı:

ben bu olayı 5 sendir yaşıyorum zaten. Bana boş vitesi anlatmanıza gerek yok. Elbette boş vitese alın demiyorum. Gaz pedalı ayarı veya kulakçıkla ayarlayın. Artık arabanızın sistemi neyse ona göre yapın.

aşırı hızlanma yoksa ve yolun sonunda durmayacaksanız rejenerasyonsuz kullanmanız en tasarruflu yoldur. 

aksini iddia eden bence biraz daha döküman karıştırsın. Daha anlatmakla uğraşamam. 

Anlatamadın zaten. Rejen yap yapma diye bir durum yok 120 ile iniyoruz yokuşu ne yapıyoruz 80 e inip 120 ye geri mi çıkalım

Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Tansu küstüm al misketlerini yapmışsın da Yok öyle anlatmakla uğraşamam falan. Her şeyden önce sen 5 senedir fındık kadar bataryası olan şehiriçinde ona destek çıksın diye minnoş bir elektrik motoru koyulan temelde benzinli motora sahip bir araba kullanıyorsun. Elektrikli bir araç ile seninkinin kullanım tarzı aynı mı sence?

Mehmet Göktürk yazdı:

Türkçesi ne? Debriyaj fransızca. Ben dikkat ederim aslında tarzanca konuşmam.

Kavrama belki. 

Çağlar Bayur yazdı:

bizim mahalle çağ dışı kaldı sanırım şişlide nerde var uygulama varmı?

haritaya bakınca bizim burada  kebapçı var onu zes diye işaretlemişler :mangal: 

EPDK nın database i varmış. İlçe ilçe de bakabiliyorsun. Şişli'de 75 tane halka açık istasyon varmış.

https://lisans.epdk.gov.tr/epvys-web/faces/pages/lisans/elektrikSarjAgiIsletmeci/sarjIstasyonuOzetSorgula.xhtml

• Beğen 1
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Selim Bilgin yazdı:

Boşa almak diye bir şey yok, her şey ayak ile. Zaten ayağını tam çekmek diye bir şey de yok eğer durmak istemiyorsan, zamanla alışıyor insan.

Dolayısıyla 140 ile gidiyorum, yokuş aşağı oldu, hafif ayağımı çekince zaten 140 ile inmeye devam ediyorum, o esnada regen de yapıyor, ya da bir tık daha basıyorsun enerji harcamadan hızlaınıyorsun, viraj gelince biraz çekiyorsun, retarder gibi yavaşlıyor, viraja burnunu sokunca tekrar gaz. gibi gibi.

tamam böyle olmalı zaten. 

ben şuna karşıyım; rejenerasyona bırakıp yavaşlayan bir otomobil verimsizdir. Bu şekilde aracı yavaşlatıp sonradan “kazandığım enerjiyle gaza basarım” mantığı hatalı. 

Eğer yavaşlama gereksinimi yoksa kimi arabada gaz pedalıyla kimi arabada kulakçıkla sıfır seviyesini ayarlayıp o şekilde inmeli. 

Mertol Kip yazdı:

Tansu küstüm al misketlerini yapmışsın da Yok öyle anlatmakla uğraşamam falan. Her şeyden önce sen 5 senedir fındık kadar bataryası olan şehiriçinde ona destek çıksın diye minnoş bir elektrik motoru koyulan temelde benzinli motora sahip bir araba kullanıyorsun. Elektrikli bir araç ile seninkinin kullanım tarzı aynı mı sence?

aynı. Çoğu arabada saçma sapan direksiyon arkası kulakçıklar var mesela. Deli saçması. O kulakçıkları koyan marka çöp bir elektrikli araba üretmiştir. Ne ürettiğinden haberi yoktur. Bu iş gaz pedalıyla yapılır sadece. 

gaz pedalının boştaki pozisyonu rejenerasyon, ilerisi sıfır, daha ilerisi itki kuvveti vermeli. Sürüşün doğası bu

kulakçıklara kalırsa sürücü çoğu kez saçmalar, unutur, panikler vs

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Erdoğan Temur
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

tamam böyle olmalı zaten. 

ben şuna karşıyım; rejenerasyona bırakıp yavaşlayan bir otomobil verimsizdir. Bu şekilde aracı yavaşlatıp sonradan “kazandığım enerjiyle gaza basarım” mantığı hatalı. 

Eğer yavaşlama gereksinimi yoksa kimi arabada gaz pedalıyla kimi arabada kulakçıkla sıfır seviyesini ayarlayıp o şekilde inmeli. 

Tansu Teslada regeni kapatma diye bir özellik yok. Menü yok. Hyundai de level 0 var regeni kapatıyorsunuz araba süzülerek gidiyor. Kullanan arkadaşların çoğunda uzun yolda level 0 kullanıyor. Ben auto da kullanıyorum araba yol durumuna göre ayarlıyor 

Mehmet Göktürk yazdı:

Ben dikkat ederim aslında tarzanca konuşmam.

Tarzanca da yazmamak lazım. 

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Erdoğan Temur yazdı:

Tansu Teslada regeni kapatma diye bir özellik yok. Menü yok. Hyundai de level 0 var regeni kapatıyorsunuz araba süzülerek gidiyor. Kullanan arkadaşların çoğunda uzun yolda level 0 kullanıyor. Ben auto da kullanıyorum araba yol durumuna göre ayarlıyor 

özellik olarak yok, gaz pedalı olarak yeteri kadar basınca rejenerasyonu azaltıyorsunuz işte. Belli bir pozisyonda sıfır oluyor. O da süzülmek demek.

Onu da sürdüm konayı da sürdüm. Hepsi aynı. Benimki de aynı. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Selim Bilgin

Sürekli regen level değiştirmek kas hafızası açısından iyi değil bence.

Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Mertol Kip yazdı:

Yavaşlama gereksinimi yoksa yavaşlamaz ki kimse zaten? Orada anlaşamadık.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

tekrar edeyim. İnişlerde rejenerasyon yapacam diye gereksiz yavaşlama olayını söylemek istiyorum. Bu şekilde yavaşlama hızlanma şeklinde sürenler görüyorum videolarda. Bunun hata olduğunu söylüyorum sadece. adam böyle yapınca “enerji kazandım yehuuu şimdi gaza basıp onu harcayayım ve bedava gideyim” diyor. 

şehir içi örnek vereyim. 70 ile gidiyoruz. 300m ileride kırmızı yanıyor. Adam ayağını gazdan komple çekiyor. Araç erken duruyor. Sonra gaza basıp esas durma noktasına gidiyor. Biz burada bunun hatalı olduğunu görüyoruz. 

ayağı gazdan tam çekmek yerine biraz basılı kalması lazım. Belki de o nokta sıfır rejenerasyon noktası olmalı. Ki 300m’ye vardığımızda hızı 5’e düşmüş olsun

Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

aynı. Çoğu arabada saçma sapan direksiyon arkası kulakçıklar var mesela. Deli saçması. O kulakçıkları koyan marka çöp bir elektrikli araba üretmiştir. Ne ürettiğinden haberi yoktur. Bu iş gaz pedalıyla yapılır sadece. 

gaz pedalının boştaki pozisyonu rejenerasyon, ilerisi sıfır, daha ilerisi itki kuvveti vermeli. Sürüşün doğası bu

kulakçıklara kalırsa sürücü çoğu kez saçmalar, unutur, panikler vs

Neyse ki sana bırakmıyorlar bunlar konusundaki kararları. Tam tersi araba kullanmayı bilmeyenler için o kulakçıkları bulunmaz nimet. Adam ayağı ile ayarlamayıp birinci ya de ikinci kademede bırakıp dümdüz binebilir arabasına.

Kusura bakma sen arabanın gaz pedalını ayağını çekince regen yapsın gaza basınca yürüsün kafasında yaşıyorsan araba kullanmayı bilmiyorsun. Sürüşün doğası o değil, uydurmayalım. Binary değil bu 1 ya da sıfır olmaz. Onun için pedal var. Sadece elektrikli içinde değil bu.

He konu kişisel tercihlerse ben olsam kulakcıklara sürüş modlarını atar, regen için direksiyonda bir düğme ile yapardım. Ancak bana da sormuyorlar işte, yoksa ben de delisaçması falan der delilerin hakkına girerdim. 

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

tekrar edeyim. İnişlerde rejenerasyon yapacam diye gereksiz yavaşlama olayını söylemek istiyorum. Bu şekilde yavaşlama hızlanma şeklinde sürenler görüyorum videolarda. Bunun hata olduğunu söylüyorum sadece. adam böyle yapınca “enerji kazandım yehuuu şimdi gaza basıp onu harcayayım ve bedava gideyim” diyor. 

şehir içi örnek vereyim. 70 ile gidiyoruz. 300m ileride kırmızı yanıyor. Adam ayağını gazdan komple çekiyor. Araç erken duruyor. Sonra gaza basıp esas durma noktasına gidiyor. Biz burada bunun hatalı olduğunu görüyoruz. 

ayağı gazdan tam çekmek yerine biraz basılı kalması lazım. Belki de o nokta sıfır rejenerasyon noktası olmalı. Ki 300m’ye vardığımızda hızı 5’e düşmüş olsun

Bence senin ifade etmekle ilgili bir problemin var. Kimse yokuş inerken regen açıp yavaşlamaktan falan bahsetmedi. 300 m ilerideki ışığı görüp ayağını gazdan çekip normalden önce durduktan sonra boşluğu kapatanı da konuşmuyoruz. Kırmızı ışık olduğuna göre çevre yolundan falan bahsetmiyoruz, o durumda sokak arasında 70 yapan yavşaktır. O gaza da basmasın frene hiç basmasın hatta ambulans şoförü değilse o koltuğa hiç oturmasın. Madem kavramları birbirine sokacağız buyur.

Yorum bağlantısı
Servet Aydın
Mertol Kip yazdı:

E o üretmeye devam eder o zaman? Motorlar AC olması lazım, indüktif reaktans sıfırlanırsa üretilen akımı ne yapıyorlar? Şöntleniyor mu diyecem de nereye şöntleyecek onu? 

Pilli bebelerde ac motor yok. Brusless dc var ve uçları boşa çıkarma durumu yok. Mosfet ıgbt neyle sürüyor ise pluging ile oluşan gerilim mos ıgbt ile belirli sınıra ulaşınca sönümleniyor. Toyota yerli pilli bebeleri yapınca patır kütür sürücü patlattı. Hepi topu araçları 5-10 km boşta çekince yandı kavruldular hep. Asenkron boşta bişe üretmiyor da brusless yönetimi biraz dert başa

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mertol Kip

ne varsa çatal kaldırıcılarda var beee :)

Servet Aydın yazdı:

Pilli bebelerde ac motor yok. Brusless dc var ve uçları boşa çıkarma durumu yok. Mosfet ıgbt neyle sürüyor ise pluging ile oluşan gerilim mos ıgbt ile belirli sınıra ulaşınca sönümleniyor. Toyota yerli pilli bebeleri yapınca patır kütür sürücü patlattı. Hepi topu araçları 5-10 km boşta çekince yandı kavruldular hep. Asenkron boşta bişe üretmiyor da brusless yönetimi biraz dert başa

Bu senin gibi düşünmüyor galiba.

"Yerleşik şarj cihazı, AC gücünü şebekeden alır ve pilleri şarj etmek için DC'ye dönüştürüp bataryayı şarj eder. Daha sonra güç çevirici bu DC gücünü tekrar AC'ye dönüştürür ve elektrik motoruna iletir"

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Videoda ne anlatmış anlamadım. Dc ac driver var zaten. Motorlarda fırçasız dc zaten. Asenkron motor kullanılmaz araçlarda. 100kw motor koyacam dese arabada yer kalmaz hemde verimsiz olur

İşimiz kaldırmak 🍆 bi ara gel de kaldıraç sürüclerine bak aşık olursun

Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Servet Aydın yazdı:

Videoda ne anlatmış anlamadım. Dc ac driver var zaten. Motorlarda fırçasız dc zaten. Asenkron motor kullanılmaz araçlarda. 100kw motor koyacam dese arabada yer kalmaz hemde verimsiz olur

Demişki 11KW AC2DC inbuild inverterim var, bataryayı bununla şarj ediyom. sonra bataryadan bunu alıp AC ye çeviriyom motora basıyom. Hatta her bataryada 12 tane mi ne paket(hücre) var diyordu, her biri için ayrı inverterleri varmış bu sayede iki ayrı alet kullanmıyoruz, şöyle verimliyiz böyle süperiz aslanız kaplanız falan filan za zu bir şeyler anlatıyordu. Basın bülteni olması lazım bulursam onu atarım.

Servet Aydın yazdı:

İşimiz kaldırmak 🍆 bi ara gel de kaldıraç sürüclerine bak aşık olursun

Patlıcan sevmem ben şeftali var mı?

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Mertol Kip yazdı:

Bence senin ifade etmekle ilgili bir problemin var. Kimse yokuş inerken regen açıp yavaşlamaktan falan bahsetmedi.

Ben de diyorumki bunu yapan çok. Adama bayiden rejenerasyon var demişler. Ya da internetten görmüş. Yapmaması gereken şeyleri yapıyorlar. 

Mertol Kip yazdı:

Kırmızı ışık olduğuna göre çevre yolundan falan bahsetmiyoruz, o durumda sokak arasında 70 yapan yavşaktır.

anadoluda ilçeler arası yollar böyledir.  

Çok ufak bi örnek daha vereyim. 

A) Yokuş iniyoruz. Virajlar tehlikeli değil. aracı belli bir rejenerasyonla sabit 90km hızla indiriyoruz. 2km kadar. 

B) Aynı yokuşu iniyoruz. Gaz pedalını veya kulakçıkları her neyse ayarlıyoruz, boşta gibi sıfır rejenerasyonla indiriyoruz. 2km kadar. Hızımız en fazla 130’a çıkıyor. 

bu iki durumdan B seçeneği daha verimli. Bunu demek istiyorum. 

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

@Servet Aydın erzurum kop’tan iniş çok uzun. 10-15dk kadar batarya ağzına kadar dolmuş şekilde iniş yaptım. 

Elektrik motorları dönüyor. Enerji üretimi yok. Sürücüleri zorlayacak durum olduğunu sanmıyorum. Bu şekilde çok bozulan araba olurdu. Ama hiç yok duymadık

Aracı çalıştırmadan sürüklemek isteyince bozulur tabi o ayrı

Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Ben de diyorumki bunu yapan çok. Adama bayiden rejenerasyon var demişler. Ya da internetten görmüş. Yapmaması gereken şeyleri yapıyorlar. 

anadoluda ilçeler arası yollar böyledir.  

Çok ufak bi örnek daha vereyim. 

A) Yokuş iniyoruz. Virajlar tehlikeli değil. aracı belli bir rejenerasyonla sabit 90km hızla indiriyoruz. 2km kadar. 

B) Aynı yokuşu iniyoruz. Gaz pedalını veya kulakçıkları her neyse ayarlıyoruz, boşta gibi sıfır rejenerasyonla indiriyoruz. 2km kadar. Hızımız en fazla 130’a çıkıyor. 

bu iki durumdan B seçeneği daha verimli. Bunu demek istiyorum. 

Tanyeli de öldü be. Severdim o kadını :)

Daha fazla uzatmamak adına şunu ekleyip bu mevzuyu kendi adıma kapatayım. "sui misal emsal olmaz"

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Bizim köyün taksicisinde reno vardı. 
Şehre doğru olan 5 km lik inişte kontağı bile kapatırdı.  

Yolda Risk yoksa ilerde tekrar hızlanmak için gaza basacaksak boşa almak avantajlı olabilir. 
Ben sürüş karakteri olarak hızlı inip yavaş çıkanlardanım. Ancak boşa almam tabi ki. 

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...