İçeriğe Yönlendir

Elektrik Akımına Kapıldık - Bir Tesla Hikayesi

Selim Bilgin

Recommended Posts

Mertol Kip
Mehmet Ozyurek yazdı:

Ben sürüş karakteri olarak hızlı inip yavaş çıkanlardanım. Ancak boşa almam tabi ki. 

Benimde çocukken rüzgara karşı işemeyi denemişliğim var. :)

• Mutlu 6
Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Mehmet Göktürk yazdı:

Teslada clutch yok

Stellantisin tek motorlularında da yok. Ama dizayn masasının başındaki çiğf enciniır ın bi sunumu var. Onda 4 çeker olan versionlarda arka motorda klaç var diyor. Bununda nedeni normalde aletin sadece önden çekişli olması, akselerasyon ve ani hızlanma ihtiyacı olduğunda (ya da gerekli hallerde diyelim) arkadaki motoru devreye alması imiş. Adamlar 4 çeker olan versiyonda 98 kw kullanılabilir kapasitesi olan bir batarya koymuş (bizdeki önden çekerlerdeki 73 kw), önde gene önden çekerle aynı 157 kw motor var arkada ise gerektiğinde devreye giren 80 kw lık bir motor daha var. Asimetrik olmasının etkisi olur mu bilemiyorum tabi ama klaç devreye girince arkadaki motor doğrudan devreye girerse tekme yemiş gibi olabilir insan :)

Sport mode a alıncada sürekli 4 çekermiş. 

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Mertol Kip yazdı:

Stellantisin tek motorlularında da yok. Ama dizayn masasının başındaki çiğf enciniır ın bi sunumu var. Onda 4 çeker olan versionlarda arka motorda klaç var diyor. Bununda nedeni normalde aletin sadece önden çekişli olması, akselerasyon ve ani hızlanma ihtiyacı olduğunda (ya da gerekli hallerde diyelim) arkadaki motoru devreye alması imiş. Adamlar 4 çeker olan versiyonda 98 kw kullanılabilir kapasitesi olan bir batarya koymuş (bizdeki önden çekerlerdeki 73 kw), önde gene önden çekerle aynı 157 kw motor var arkada ise gerektiğinde devreye giren 80 kw lık bir motor daha var. Asimetrik olmasının etkisi olur mu bilemiyorum tabi ama klaç devreye girince arkadaki motor doğrudan devreye girerse tekme yemiş gibi olabilir insan :)

Sport mode a alıncada sürekli 4 çekermiş. 

Haldex gibi birşey demek ki o anladım devreden çıkarmak için.

Tansu Kalafatoğlu yazdı:

@Servet Aydın erzurum kop’tan iniş çok uzun. 10-15dk kadar batarya ağzına kadar dolmuş şekilde iniş yaptım. 

Elektrik motorları dönüyor. Enerji üretimi yok. Sürücüleri zorlayacak durum olduğunu sanmıyorum. Bu şekilde çok bozulan araba olurdu. Ama hiç yok duymadık

Aracı çalıştırmadan sürüklemek isteyince bozulur tabi o ayrı

Tansu,  manyetik alanı döndürüyorsun buna AC diyorlar aslında tam bi AC değil. Encoder ile aldığın bilgiye göre manyetk alanı önden yürütüyorsun motor dönüyor. eğer boşta izlenimi vermek ve uçlarda servetin dediği gibi yüksek voltaj okumak kıvılcım yaşamamak istersen motorla tam aynı hızda manyetik alani ne geriden ne ilerden döndürmen lazım. Bu durumda sıfır tork olur ve boşta hissi oluşur. enerji aktarımı da olmaz. frenleme (rejen) etkisi de görülmez. aksi takdirde şönt bağladığın anda frenleme yapar. 

Bakın (herkes izlesin "ulan" :)  )  bu video çok iyi.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Tesladaki motor bunun iç dış yapılmışı diyebiliriz mıknatıslar ortada sargılar kenarda

image.png.1790fb77442996619eecea60bed0f214.png

Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Mehmet Göktürk yazdı:

Haldex gibi birşey demek ki o anladım devreden çıkarmak için.

Herif tiksinç fransız aksanı ile köpoül diyor . 1 / 0 çalışıyormuş. 

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Mertol Kip yazdı:

Herif tiksinç fransız aksanı ile köpoül diyor . 1 / 0 çalışıyormuş. 

köpüling yapıy

sarsıntı hissedilmiyorsa iyiymiş.

Klima girer çıkar gibi herhalde. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Mehmet Göktürk yazdı:

köpüling yapıy

sarsıntı hissedilmiyorsa iyiymiş.

Klima girer çıkar gibi herhalde. 

Öndeki 157 arkadaki 80 KW. Arkadaki devreye girince önce ön tarafı yönetiyoruz, sonra ikisi beraber çalışıyor dedi. Güya milisaniyelerde oluyormuş bunlar. Sarsıntı olmaz muhtemelen. Yani fransızda olsa bunu düşünmüştür diye tahmin ediyorum. Stellantis'in STLA platformları ilginç gerçekten. Modüler yapıda bu kadar farklı araçları (70 ten fazla modelle yılda 2 milyon araba diyor) destekleyebilmesi güzel bir şey. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

İlginç yorumlar görüyorum. 

ben bu olayı 5 sendir yaşıyorum zaten. Bana boş vitesi anlatmanıza gerek yok. Elbette boş vitese alın demiyorum. Gaz pedalı ayarı veya kulakçıkla ayarlayın. Artık arabanızın sistemi neyse ona göre yapın.

aşırı hızlanma yoksa ve yolun sonunda durmayacaksanız rejenerasyonsuz kullanmanız en tasarruflu yoldur. 

aksini iddia eden bence biraz daha döküman karıştırsın. Daha anlatmakla uğraşamam. 

hayılrı olsun hiç söylemedin çaktırmadın sende benznli motorlu şanzımansız saat pilli araba var sandyıdık, ne aldın 5 yıl önce pilli?

• Beğen 1
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Servet Aydın
Mertol Kip yazdı:

Demişki 11KW AC2DC inbuild inverterim var, bataryayı bununla şarj ediyom. sonra bataryadan bunu alıp AC ye çeviriyom motora basıyom. Hatta her bataryada 12 tane mi ne paket(hücre) var diyordu, her biri için ayrı inverterleri varmış bu sayede iki ayrı alet kullanmıyoruz, şöyle verimliyiz böyle süperiz aslanız kaplanız falan filan za zu bir şeyler anlatıyordu. Basın bülteni olması lazım bulursam onu atarım.

Patlıcan sevmem ben şeftali var mı?

Tüylü tüysüz?

Tansu Kalafatoğlu yazdı:

@Servet Aydın erzurum kop’tan iniş çok uzun. 10-15dk kadar batarya ağzına kadar dolmuş şekilde iniş yaptım. 

Elektrik motorları dönüyor. Enerji üretimi yok. Sürücüleri zorlayacak durum olduğunu sanmıyorum. Bu şekilde çok bozulan araba olurdu. Ama hiç yok duymadık

Aracı çalıştırmadan sürüklemek isteyince bozulur tabi o ayrı

Sürücülere bişe olmaz

Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Servet Aydın yazdı:

Tüylü tüysüz?

Yaş 50 yi geçti fazla seçici olma lüksümüz yok. :)

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Selim Bilgin

Uzun yol işini şurada yazdım, burası karışmış. :D 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Çağlar Bayur yazdı:

konu davet içermekte mi

yok mu muhasebe işi yakında..

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Mehmet Göktürk yazdı:

yok mu muhasebe işi yakında..

3 aylık bilanço çıksın dürüm vakti tartışılır

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Servet Aydın
Çağlar Bayur yazdı:

3 aylık bilanço çıksın dürüm vakti tartışılır

İlk ışık 80-90bin geçirmece vergi

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...