İçeriğe Yönlendir

Elektrik Akımına Kapıldık - Bir Tesla Hikayesi

Selim Bilgin

Recommended Posts

Erdoğan Temur
Selim Bilgin yazdı:

Şarja taktım 100% olsun tam hesap paylaşayım.

80 den 100 e bekleyeceksen bas bas gidip kazandığınız zamanı orada harcayacaksınız.

Yorum bağlantısı
Selim Bilgin
Erdoğan Temur yazdı:

80 den 100 e bekleyeceksen bas bas gidip kazandığınız zamanı orada harcayacaksınız.

Evdeyim yahu. :D 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Ben özet vereyim.

İzmir ödemişten baba evinden şarj ederek yola çıktım. hedef kadıköy. beş kuruş para vermemek için paralı yoldan gitmedim. Torbalı üzerinden Bornovadan manisaya ordan akhisar balıkesir susurluk. Tellioğlu dinlenme tesislerine %29 ile geldim. Orada %100 yaptım tam 40 dk sürdü 460 TL, ama şay simit tuvalet derken vakit geçti. Sonra bastım bursa yalova gölcük izmit ordan devlet otobanına girdim kadıköy eve kadar geldim %20.  izmit-istanbul arası devlet otobanı parası dışında para ödemedi. 660Km yol yapmışım. 

Hızım normaldi. ilk başlarda sakindim sonra geç kalmayayım diye biraz daha basarak gittim. Yani otobanda soldan  gidebildiğin kadar vb. 

Erdoğan Temur yazdı:

Yani o tartışılır. Çünkü aşırı fazla beklemiyorsun. arabaya anca dönüyorsun. Giderken mesela babam daha yemeğini yerken araba doldu işgal etmeyeyim diye gidip çektim bile. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Eskiden fordumuz varken, bizi düzde geçenleri virajda dış şeritten geçerdik..

Şimdi bizi düzde geçen elektriklileri rampada geçiyoruz, aksiyon yapıp basınca pilin düşüşünü ekranda görüyorlar. pil bitecek diye basamıyorlar :P

• Mutlu 6
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Mehmet Ozyurek yazdı:

Eskiden fordumuz varken, bizi düzde geçenleri virajda dış şeritten geçerdik..

Şimdi bizi düzde geçen elektriklileri rampada geçiyoruz, aksiyon yapıp basınca pilin düşüşünü ekranda görüyorlar. pil bitecek diye basamıyorlar :P

tam tersi. basıyoruz çünkü inerken geri alıyoruz. 

motor sesi olmayınca vites olmayınca insanın hızlı gidesi gelmiyor. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Mehmet Göktürk yazdı:

tam tersi. basıyoruz çünkü inerken geri alıyoruz. 

motor sesi olmayınca vites olmayınca insanın hızlı gidesi gelmiyor. 

geri almak tüketimi artırır. süzülmeniz lazımdı

Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Mantikli aciklamasi var mi?

Ciktigin hiz ile inerken bataryayi sarj ediyorsan ve sonrasindaki yolculukta da hizlanma ihtiyacin olmayacaksa süzülerek ne kazanmayi dusunuyorsun?

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Mertol Kip yazdı:

Mantikli aciklamasi var mi?

Ciktigin hiz ile inerken bataryayi sarj ediyorsan ve sonrasindaki yolculukta da hizlanma ihtiyacin olmayacaksa süzülerek ne kazanmayi dusunuyorsun?

enerji her dönüşümde kayba uğrar. Yoldaki potansiyel enerjiyi önce pile yükleyip sonradan kullanmak yerine süzülerek direkt olarak tekeri döndürmede kullanmak daha avantajlı.

(eğer hız limiti sorun değilse) 

(hız çok yüksek değilse, sürtünme kaybından dolayı) 

Yorum bağlantısı
Mertol Kip

Enerjinin korunumu kanunundan bahsetmiyoruz. Diyorum ki, yokusu 110 la cikiyorsun, inerken de regen i ayarlayip 110 la inerken bir yandan da bataryayi sarj ediyorsun.Yokusu cikarken harcadigin elektrik kadarini inerken sarj etmek gibi bir hedef yok, eger ayni egimdeyse iniş daha azini şarj edebilecegini zaten biliyoruz.  Araba bosta olursa hizlanir zaten, ama bu sana ne kadar mesafe kazandirir, ve kazandirir mi emin degiliz, ancak inerken sarj ettigin enerjiyi istedigin gibi kullanabilirsin. 

Yorum bağlantısı
Erdoğan Temur

Bu resimdeki menzil bolu dağından inerken 70-80 km hızlarla enerji tüketmezken +%2 de şarj etti. IBAN atsam üstüne parada gönderecekti araba ama neyse 😀

Screenshot_2025-04-05-21-28-45-067_com.miui.gallery-edit.jpg

Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Erdoğan Temur yazdı:

Bu resimdeki menzil bolu dağından inerken 70-80 km hızlarla enerji tüketmezken +%2 de şarj etti. IBAN atsam üstüne parada gönderecekti araba ama neyse 😀

Bu petrol-head ler yokuş inerken benzin deposuna ekleme olmadığı için kıskançlıktan çamur atıyorlar. Bakma sen onlara :p

• Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Gel bizim ödemiş gölcük inişinde süzül rampadan aşağı. ilk virajda şarampol. 

Mertol Kip yazdı:

Enerjinin korunumu kanunundan bahsetmiyoruz. Diyorum ki, yokusu 110 la cikiyorsun, inerken de regen i ayarlayip 110 la inerken bir yandan da bataryayi sarj ediyorsun.Yokusu cikarken harcadigin elektrik kadarini inerken sarj etmek gibi bir hedef yok, eger ayni egimdeyse iniş daha azini şarj edebilecegini zaten biliyoruz.  Araba bosta olursa hizlanir zaten, ama bu sana ne kadar mesafe kazandirir, ve kazandirir mi emin degiliz, ancak inerken sarj ettigin enerjiyi istedigin gibi kullanabilirsin. 

motor regen %94 verimde çalışırken süzülsen 100% alırsın doğrudur. bolu tünelden sonra 15 km boşta giderdim eskiden istanbul yönüne ama yürek ister. süzülmek istersen elektriklide de süzülebilirsin. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Mertol Kip yazdı:

abi amaç mevcut potansiyel enerjiyle en uzağa gidebilmek. Eğer boşa salınca araba 250km hıza çıkmayacak bir rampaysa boşa alın. 

mesela boşa alınca virajlar da tehlikeli değilse en fazla 140’a çıkıyorsa boşta gidin. eğer aynı yolda rejenerasyonla gidip hız 80’e düşüyorsa, ara ara da gaza dokunuyorsan, en son durumda boşta sürmene göre pilin daha az dolu kalacaktır. 

ama bu yol şartlarına göre değişir. Sürekli fren yapılacak bir yolda rejenerasyonla giderek hem aşırı hızlanmamak hem enerji depolamak mantıklı. 

bu arada eğer elektrik motorları ve pilin charge current limit değerleri çok yüksekse rejenerasyon yerine frene basmak da aynı anlama gelir. Bu durumda yine boşta gidip ara ara frene basarak rejenerasyon yapmak daha mantıklı ama ccl değerine bakmak lazım. Asla hidrolik frene geçmemesi lazım. Ya da boşa enerji sallamaması lazım

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

çıkıyorsa boşta gidin. eğer aynı yolda rejenerasyonla gidip hız 80’e düşüyorsa, ara ara da gaza dokunuyorsan, en son durumda boşta sürmene göre pilin daha az dolu kalacaktır. 

Bas çek yapmıyoruz gidebildiğimiz en yüksek hızla yine gidiyoruz yokuş aşağı. Sadece fren yapmıyoruz. Süzülme kısmı içinde dahil yani

Rejenerasyonla giderim gitmem diye bir karar vermiyorsun pedala içinden geldiği gibi bas ve unut.. frene de önüne eşek çıkmadığı sürece basmana gerek yok.

Senin aklına otobüs retarderi gibi bişey geliyor. Öyle çalışmıyor rejen. Bi yavaşlama olmuyor ne ile gideceksen gaza onla basıyorsun

Yani 140 ile gidiyorsan git durduran yok rejen olsa dahi 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

mesela boşa alınca virajlar da tehlikeli değilse en fazla 140’a çıkıyorsa boşta gidin. eğer aynı yolda rejenerasyonla gidip hız 80’e düşüyorsa, ara ara da gaza dokunuyorsan, en son durumda boşta sürmene göre pilin daha az dolu kalacaktır. 

Regeni ayarlarsan hızını öldürmez yaw. Adamlar boşuna mı üç kademe koymuşlar. Ben hiçbir arabada boşta gitmem. Ne zaman gaza basman gerekeceğini bilemezsin. (elektrikli ya da içten yanmalı farketmez.) 

Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Mehmet Göktürk yazdı:

Bas çek yapmıyoruz gidebildiğimiz en yüksek hızla yine gidiyoruz yokuş aşağı. Sadece fren yapmıyoruz. Süzülme kısmı içinde dahil yani

Rejenerasyonla giderim gitmem diye bir karar vermiyorsun pedala içinden geldiği gibi bas ve unut.. frene de önüne eşek çıkmadığı sürece basmana gerek yok.

Senin aklına otobüs retarderi gibi bişey geliyor. Öyle çalışmıyor rejen. Bi yavaşlama olmuyor ne ile gideceksen gaza onla basıyorsun

Yani 140 ile gidiyorsan git durduran yok rejen olsa dahi 

O sizde öyle bildiğim kadarı ile. Bizimkilerde ayağını komple gaz pedalından çekip regeni üçüncü kademeye alırsan alet gayet yavaşlıyor. Ama eğer yavaşlama ihtiyacın yoksa neden öyle bir şey yapasınki? Şehiriçinde OK am aşehirlerarası yolda boş iş. Bu arada regen i üçüncü kademeye alsan da ayağınla da regen miktarını kontrol edebiliyorsun zaten. İlla kademe ile uğraşmana da gerek yok.

Ben öteden beri gazla kullanırım arabayı. Alışkanlığım öyle. Zaten motosikletten kazanılan bir skill olarak trafiği iki öndeki arabadan okuduğum için regen benim için gayet kullanışlı. Ayağını gazdan çekip yavaşlıyorum genelde. Bu elektrikliden önce de böyleydi bu arada. Fren balatan geç biter, diskin uzun ömürlü olur. Bu aletler 2 tonun üzerinde.

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Tansu şunu kaçırıyor benzin motorunda iç sürtünme fazla. Boşta gidersen avantaj. Elektrik motorunda bu sürtünme yok. Hep boşta gibi. Manyetik alanı ister artı ister eksi için kullan ister pedalı ortada tut farketmez.

Edit: evet tesla hep üçüncü kademede

Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

abi amaç mevcut potansiyel enerjiyle en uzağa gidebilmek. Eğer boşa salınca araba 250km hıza çıkmayacak bir rampaysa boşa alın. 

Bu kullanım alışkanlığı ile ilgili. Ben yokuşu hangi vitesle ve hızla çıktıysam onunla inerim. Örneğin virajda da giriş hızım yavaş çıkış hızım girişe kıyasla hızlıdır. Özellikle önden çekişli arabalarda kontrolü elden bırakmak pek mantıklı değil. boşa atmanın uzun süreli beklemeler dışında gereği yok bence. 

Bu arada elektriklide boşa atınca ne oluyor? Bir kavrama yok bildiğim kadarı ile. 

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Bizde tut özelliği deaktive oluyor araba kayıyor.

Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Mehmet Göktürk yazdı:

Bizde tut özelliği deaktive oluyor araba kayıyor.

Mekanik olarak sormuştum. Motor dönmeye devam ediyor mu mesela yoksa bir kavrama sistemi var mı? Ne biliim şu alternatörlerdeki gibi y ad abendix dişlisi gibi bir şey var mı? Gerçek anlamda motorla tekerin bağlantısı kesiliyor mu yani?

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Mertol Kip yazdı:

Mekanik olarak sormuştum. Motor dönmeye devam ediyor mu mesela yoksa bir kavrama sistemi var mı? Ne biliim şu alternatörlerdeki gibi y ad abendix dişlisi gibi bir şey var mı? Gerçek anlamda motorla tekerin bağlantısı kesiliyor mu yani?

Yok yok dönüyor. Park freni deaktif field current deaktif

Yorum bağlantısı
Erdoğan Temur
Mertol Kip yazdı:

Bu kullanım alışkanlığı ile ilgili. Ben yokuşu hangi vitesle ve hızla çıktıysam onunla inerim. Örneğin virajda da giriş hızım yavaş çıkış hızım girişe kıyasla hızlıdır. Özellikle önden çekişli arabalarda kontrolü elden bırakmak pek mantıklı değil. boşa atmanın uzun süreli beklemeler dışında gereği yok bence. 

Bu arada elektriklide boşa atınca ne oluyor? Bir kavrama yok bildiğim kadarı ile. 

Boşa atıncada yolda eğim varsa araba ileri gidiyor. Düzde duruyor.

Hyundai de 8 kademe regen var. Ben her zaman auto da kullanıyorum. Trafiğin hızına göre araba yavaşlıyor yada hızlanıyor.

Regen seviyesi kullanılmadığında yük fren balatalarına biniyor. Benim arabada frene bastığımda araba durmayacak gibi öne yığılıyor. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mertol Kip

E o üretmeye devam eder o zaman? Motorlar AC olması lazım, indüktif reaktans sıfırlanırsa üretilen akımı ne yapıyorlar? Şöntleniyor mu diyecem de nereye şöntleyecek onu? 

Yorum bağlantısı
Erdoğan Temur
Mehmet Göktürk yazdı:

Yok yok dönüyor. Park freni deaktif field current deaktif

N de iken gaza basılmadıysa motor dönmemesi lazım.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   1 kullanıcı

• Fatih Uzun
  • Yeni Oluştur...