İçeriğe Yönlendir

Müstakil Ev Yapma Konusunda Fikirlerinize İhtiyacım Var

Ersev Kaya

Recommended Posts

Ersev Kaya

Merhabalar.

3+1 dairem vardı. Onu satıp, 650 m2 arsa aldım. Kısmet olursa Nisan ayı gibi içerisine altı garaj olacak şekilde müstakil bir ev yaptırmayı düşünüyorum. Arsa kotta olduğu için ev çok yüksek olmayacak.

Arsa normalde hazine arazisi idi ve yıllardır eşimin ailesi işgalci olarak kullanıyorlardı. Uzun uğraşlar sonucunda 1300 m2 yi Kayınvalide ile ortak aldık. Tapularımız ayrı. Kayınvalideye düşen taraf düz, bana düşen taraf kotta. Önü kapanma ihtimali yok. Gölbaşı manzaralı. :)

Bütçe bugün için 1.3 milyon (o zamana kadar borsa bu günden daha beter olursa bütçe daha da düşebilir). İnşaat başladıktan sonra hanım destek olacak (inşallah).

Şunlar olması gerek diye aklıma ilk gelenleri yazayım:

- Gün-ısı (sıcak su için).

- Çatıya güneş panelleri ( çevre aydınlatma ve belki de evin elektrik ihtiyacı için)

- Set duvar ( ev biter de para kalırsa 70-80 metre duvar. metresi 3000 tl).

Sizin de bana önerebileceğiniz, şu da olmalı diyeceğiniz ( fayans siyah olmasın toz belli olur, duvarlar alçı olmasın ev havasız olur, temele taş koyma, mutfak güneş görsün gibi gibi gibi) illa ki bir şeyler vardır. Yazarsanız çok memnun olurum.

Netten ev projesi oluşturma programlarına da bakıyorum. Bununla da ilgili yardımcı olabilirseniz sevinirim.

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Alptuğ Özcan
Ersev Kaya yazdı:

o zamana kadar borsa

Allah sabır versin

Gerisi güzel olur inşallah

• Beğen 1
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Mutfak lavabosunu gömme değil, üstten takmalı yaptırın mutlaka. Gömmeler, bulaşık ağırlığına dayanamayıp ya bel veriyorlar (kırılabiliyor takılan yer) ya da takıldıkları yerden düşüp, etrafı batırabiliyorlar.

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Gökhan Tuna

Oncelikle hayirli olsun ve kolay gelsin.

Yapay zekaya programlar sordum, nitekim diger konularda cok yetkin arkadaslarimiz var forumda onlar yazacaktir (ruhsat, izinler, yapisal tasarim, insaat sureci vs)

Ücretsiz Ev Tasarım Programları

1. Sweet Home 3D – Kolay kullanımlı, sürükle-bırak ile evini tasarlayabilirsin.
  2. SketchUp Free – 3D modelleme yaparak daha gerçekçi tasarım çıkarabilirsin.
  3. Floorplanner – Kat planları ve iç mekan tasarımı için ideal.
  4. HomeByMe – 3D olarak mobilya ve iç mekan tasarımı yapabilirsin.
  5. Planner 5D – Kullanımı basit, hem iç hem dış mekan tasarımı yapabilirsin.

• Beğen 6
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Serkan Karadağ

İlçe belediyesi ile görüştünüz mü? Yapı ruhsatı verilir mi? Yapı ruhsatı verilecekse yapılaşma şartları nelerdir, öğrenmeniz gerekir. Birde proje firması bulmanız gerekecek.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mehmet Dagdeviren
Ersev Kaya yazdı:

Merhabalar.

3+1 dairem vardı. Onu satıp, 650 m2 arsa aldım. Kısmet olursa Nisan ayı gibi içerisine altı garaj olacak şekilde müstakil bir ev yaptırmayı düşünüyorum. Arsa kotta olduğu için ev çok yüksek olmayacak.

Arsa normalde hazine arazisi idi ve yıllardır eşimin ailesi işgalci olarak kullanıyorlardı. Uzun uğraşlar sonucunda 1300 m2 yi Kayınvalide ile ortak aldık. Tapularımız ayrı. Kayınvalideye düşen taraf düz, bana düşen taraf kotta. Önü kapanma ihtimali yok. Gölbaşı manzaralı. :)

Bütçe bugün için 1.3 milyon (o zamana kadar borsa bu günden daha beter olursa bütçe daha da düşebilir). İnşaat başladıktan sonra hanım destek olacak (inşallah).

Şunlar olması gerek diye aklıma ilk gelenleri yazayım:

- Gün-ısı (sıcak su için).

- Çatıya güneş panelleri ( çevre aydınlatma ve belki de evin elektrik ihtiyacı için)

- Set duvar ( ev biter de para kalırsa 70-80 metre duvar. metresi 3000 tl).

Sizin de bana önerebileceğiniz, şu da olmalı diyeceğiniz ( fayans siyah olmasın toz belli olur, duvarlar alçı olmasın ev havasız olur, temele taş koyma, mutfak güneş görsün gibi gibi gibi) illa ki bir şeyler vardır. Yazarsanız çok memnun olurum.

Netten ev projesi oluşturma programlarına da bakıyorum. Bununla da ilgili yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Bütçeyi bence aklınızdan çıkarın.Çünkü acayip ekstra şeyler çıkıyor.Sürprizlere hazır olun.

Ankara ortalamasını bilmiyorum.Ama Sivasta köye 1+1 bi müstakili şuan 1 milyondan aşağı yapmıyolar.

Siz garajda olacak yazmışsınız.Ayrıca 3+1 evi sattığınıza göre metrekare bazanda hemen hemen aynı olacak sanırım.

Yorum bağlantısı
Metin Uzunoğlu

Zor bir süreç sizi bekliyor, Allah şimdiden kolaylık versin. Öncelikle demir ve beton alın paranızı direkt malzemeye yatırın tabi ki güvenilir yerler olmak şartıyla. İnşaatçı değilseniz ustalarla çok muhatap olmayın her halukar da sizi ikna edeceklerdir. 

Öncelikle sağlam bir proje ofisi bulmanızı öneririm sade ofis olmasınlar şantiyede destek olmaları lazım. seçeceğiniz ustaların mutlaka referansı olsun işlerini görün. söyleyecek sözüm çokta yazsam roman olur kendi evimi bitirmeye çalışıyorum.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Ersev Kaya
Serkan Karadağ yazdı:

İlçe belediyesi ile görüştünüz mü? Yapı ruhsatı verilir mi? Yapı ruhsatı verilecekse yapılaşma şartları nelerdir, öğrenmeniz gerekir. Birde proje firması bulmanız gerekecek.

Belediye ile görüşmedim ama ruhsat verileceğini düşünüyorum.

Mehmet Dagdeviren yazdı:

metrekare bazında hemen hemen aynı olacak

Bu kadar ucuza gelecekse canıma minnet.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Deniz Kom
(düzenlendi)

Hayırlı olsun. Halen müstakil ev yaptırma işine devam eden bir iş arkadaşım var. İlk çiviyi çakmadan önce mutlaka tüm yasal izinleri halledin. Hayal ettiğiniz planlar belediye imar sürecinde değişmek, iptal olmak zorunda kalabilir. 

500m2 arsasını çevreleyen duvar ördürmek için arkadaşımdan Ekim-Kasım döneminde yaklaşık olarak 800.000 TL para aldılar. Daha sonra ortak sınır duvar parasından hisseyi komşu parsellerden aldı ancak arazisini 120 cm yüksekliğinde duvar ile çevirmek için o meblağı ödedi. 

Garaj ve su basman sistem tasarımlarınız çok önemli. Gölbaşı'nın soğuğunu iyi bilirim. En büyük giderlerinizden biri de izolasyon olacak. 

Siz öncelikle evinizin kat hakkını, metre yüksekliğinizi, alan işgal kapasitenizi, yol payınızı belediyeden öğrenin. Sonrasında zaten yasal zorunluluk olan proje aşamasında arazinizden en yüksek faydayı elde etme yöntemini bulacaksınız. Eşime ait, ailesinden miras kalan 600m2 parsel yol hakkından ve sınır paylarından sonra inşaat edilebilecek 360m2'ye düşüyor. Gerisine çivi çakmamıza izin vermiyorlar mesela. İnşaat yüzdesini de 360m2 üzerinden hesaplıyorlar. 

Çatının tamamını güneş panelleri ile verimli şekilde kaplayarak ve ısı pompası sistemi kurarak belki aydınlatmalarla beraber evin ısınma giderlerini de çözebilirsiniz. Bu konularda mutlaka uzman görüşlerinden faydalanmanızı öneririm. 

Güncelde rutin bir villa (müstakil ev) inşaatında m2 25.000 'den başlıyor teklifler. İsterleriniz artış gösterdikçe bu rakam da doğru orantılı artıyor. Ancak araziniz hazır olduğu için size kesinlikle önerebileceğim tek şey, tüm yasal süreçleri tamamlandıktan sonra ilk iş tüm malzemeyi alıp arsaya koymanız. İnşaat başlarken, süreçte ihtiyaç duyacağınız her şey elinizin altında fazlasıyla olsun ki günlük değişimler dahi fiyat farkından etkilenmeyin. Evin iç inşaat masraflarını düşürmek adına hazır mutfak ve hazır banyolara yönelik tasarımlar uygulayabilirsiniz. Böylece 100-150 bin lira istenen mutfakları 20-25 bin liraya tamamlayabilirsiniz. Yine standart ölçülü pencerelere yönelerek maliyeti düşürmeniz mümkün. Mümkünse tüm sarf ve her şeyi siz alın. İnşaat firması size bunları fiyatlandırırken onlar da satış vergisi koyup fiyatlandırma yapacaktır. 

huzurla yaşayacağınız bir sonuç elde etmeniz dileğiyle. 

tarihinde Deniz Kom tarafından düzenlendi
  • Beğen 3
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Ersev Kaya
Metin Uzunoğlu yazdı:

Öncelikle demir ve beton alın

Önceliğim bu olacak.

Hocam tecrübelerinizi paylaşırsanız, bana çok faydası olacaktır.

Yorum bağlantısı
Serkan Karadağ
Ersev Kaya yazdı:

Belediye ile görüşmeden hiç bir şey yapmayın.

• Beğen 2
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Dagdeviren
Ersev Kaya yazdı:

Bu kadar ucuza gelecekse canıma minnet.

Ben yapacağınız evin en az 3+1 olacağından bahsettim.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Ersev Kaya yazdı:

Bütçe bugün için 1.3 milyon (o zamana kadar borsa bu günden daha beter olursa bütçe daha da düşebilir).

Eğer betonarme inşaat yapacaksanız belediyeden izin falan da almayın, o bütce ile inşaat süresini yetiştiremezsiniz. O bütçe ile tek alternatif prefabrik ev olabilir, o da Gölbaşında nasıl olur bilemem. Aşağıdaki fiyatlara yasal izinler için kafadan 500K daha ekleyin derim. 

https://www.makroprefabrik.com/prefabrik-ev-fiyatlari

• Beğen 1
  • Teşekkür 2
Yorum bağlantısı
Deniz Kom
Mertol Kip yazdı:

Eğer betonarme inşaat yapacaksanız belediyeden izin falan da almayın, o bütce ile inşaat süresini yetiştiremezsiniz. O bütçe ile tek alternatif prefabrik ev olabilir, o da Gölbaşında nasıl olur bilemem. Aşağıdaki fiyatlara yasal izinler için kafadan 500K daha ekleyin derim. 

Artık affetmiyorlar. İmar izni alınmayan, projelendirilmeyen prefabrikler de yıkılıyor. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Deniz Kom yazdı:

Artık affetmiyorlar. İmar izni alınmayan, projelendirilmeyen prefabrikler de yıkılıyor. 

Anahtar hemen öncesindeki "betonarme inşaat yapacaksanız"şartıydı. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ersev Kaya
Mehmet Dagdeviren yazdı:

Ben yapacağınız evin en az 3+1 olacağından bahsettim.

Kafamdaki plan 3+1 ve 120 m2.

Mertol Kip yazdı:

Yanlış anlaşıldım sanırım.

2.2 milyon arsa parası ödendi.

1.3 milyon hazırdaki para. Bir bu kadar daha çeşitli satışlardan gelecek para. Şu an için 2.5 milyonu gözden çıkardık.

Yorum bağlantısı
Deniz Kom
Ersev Kaya yazdı:

Kafamdaki plan 3+1 ve 120 m2.

1.3 milyon hazırdaki para. Bir bu kadar daha çeşitli satışlardan gelecek para. Şu an için 2.5 milyonu gözden çıkardık.

Ben Hatay'da 80m2 taban oturumlu, toplamda 150m2 3+1 dubleks ev için en son birkaç ay önce fiyat almıştım. Yalnızca inşaat maliyetine (orta kalite iç malzeme) 2.85 milyon lira bir fiyat çıktı. Burada su basman gibi kalemler dahil, proje ve izin bedelleri hariç idi. Hafif çelikten yapılan versiyonlarında ise aynı metraj için bu rakam bu basman dahil 1.7-1.9 milyon civarına düşüyor. Buradaki farkın en büyük sebebi de işçilik ücreti kısmının ortadan kalkması oluyor. 

Biz de inşaat durumları için henüz yasal süreçlerin tamamlanmasını bekliyoruz, malum deprem bölgesinde süreçler çok daha karışık ilerliyor. 1 yıldır hala parselizasyonda sonuca ulaşamadık. Her başvurduğumuzda ayrı bir yol/parsel planı çizdiler. Tamam dedik, başka bir engel çıktı, yine proje değişti. Bekleyip göreceğiz. 

2.5 milyon planladığınız ev için yetersiz bir bütçe olabilir. Çok fazla ekstra kalemler çıkacaktır. İmar durumu belli olduktan sonra kağıtları önünüze serip bütçe planlaması yapmanız lazım. 

Yorum bağlantısı
Ersev Kaya
Deniz Kom yazdı:

İmar durumu belli olduktan sonra kağıtları önünüze serip bütçe planlaması yapmanız lazım. 

Teşekkür ediyorum.

Yorum bağlantısı
Metin Akbal

Çelik villa düşünürseniz Ankara da Efeoğlu mühendislik var. Patronu arkadaşımdı ama ona ulaşmak artık zor :)Elinizdeki paraya herşeyin hallolacağını düşünüyorum.

Yorum bağlantısı
Özgür Güzen

Yanlış anlamayın ama ben 2.5 milyona, bu piyasa şartlarında devamlı oturulabilir bir ev yapılması biraz zor geliyor bana. Bu işe girilecekse de size ilk olarak tavsiyem öncelikle yasal işleri öğrenmeniz gerekir. Önce belediye ile görüşün şartlar nedir iyice araştırın. Onlar tamamsa kendiniz kısım kısım yaptırmayı düşünüyorsanız  eldeki nakit ile ben olsam ilk önce demir alıp güvenli bir yerde muhafaza ederdim.  Yada  güvenilir bir firma ile anahtar teslim olarak da anlaşılabilinir, bu daha hızlı bitmesini ve daha az stres sağlar. 

• Beğen 1
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Ersev Kaya yazdı:

Farketmez ki. Yanlış anlamayın sizin paranızın muhasebesini yapmak ya da şevkinizi kırmak değil amacım. Ama Mimari proje+statik+mekanik+elektrik projeleri çizilecek. + Belediyeye ruhsat zart zurt paraları verilecek+ elektrik aboneliği ve su kanalizasyon bağlantılarının yapılması var. Daha kazma atmadan cebinizden çıkacak para zaten milyona yaklaşır. Hadi 750 olsun. Kaldı 1.75M. O fiyata 120 m2 betonarme bina bitmez. Kabası falan biter, dört duvarınız olur ama banyoydu, mutfaktı dolaplardı fayanstı derken illa bir yerinde takılırsınız. Bahçe duvarı için bile vereceğiniz paraya gözleriniz yerinden fırlayacak. Eşekten düşenin halinden daha önce düşmüş olan anlar diyeyim gerisini siz anlayın. Fiyatlar çok acayip çok.  :)

Bütçeyi katlama şansınız yoksa çelik konstrüksiyon yaptırın, 2-3 ayda dikerler evi oraya. Zemin döşemeleri yapılmadan önce yerden ısıtma olacak şekilde yaptırırsanız menfaatinize olur. 

• Beğen 2
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

Hayırlı olsun

şu an evi sattınız, kaldığınız yer uygunsa biraz zamana ihtiyacınız var. Sebebi de maliyetler. Evi 6 ayda da yaptırırsınız, 3 yılda da. Paraya bakar. 

ortak aldığınız arsa farkı numaralarda mı? Yoksa aynı arsayı ortak mı aldınız? Parseller ayrı mı yani?

öncelikle ilçe belediyesinden basit bi imar durum alın. Biraz bilgi edinin. İmar var mı? Temel oturumu izni kaç m2, yola terk var mı? Satın alma var mı? İfraz, tevhid şartları var mı? 

sonra belediye etrafındaki proje taahhüt işi yapanlara uğrayın. Fiyat alın. Elinizdeki imar durum bilgilerini gösterin. Belki yapılacak bir şey yoktur. Kesin net imar durum bellidir. Belki de çevredeki emsal uygulamalarından örnek teşkil edenlerden imar artışı sağlayabilirsiniz. Böyle bir şey varsa kurt projeciyi bulmanız lazım. 

istanbulda basit bina projeleri ve iş takibi için m2’sine 1000 lira çekiyorlar. Bu da en azı. 

arsada eski ev varsa, kentsel dönüşüm yasasından faydalanıp ruhsat masraflarını bedava yapabilirsiniz. Yoksa ruhsat harçları da çok ciddi boyuttadır. 

yani demem o ki, proje çizdirmek, ruhsat çıkarmak gölbaşı’nda yarım milyon civarı olabilir. Belki daha fazla. 

arsayla alakalı imar düzenleme işi varsa bu masraf artabilir. 

inşaat kısmına gelince. Acele etmeyin. Youtube’de çokça video var. Mutlaka izleyin. Çok yararlı. Hepsinden feyz alırsınız. İnşaatla alakalı detayları yazsak burada sayfa yetmez. Hangi birini yazalım :) 

• Beğen 6
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

bu arazide ev varsa, hemen yıkmayın, yazılan izinler alınmadan

• Beğen 1
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...