Murat Öngür Pazartesi 13:25 Paylaş Pazartesi 13:25 Merhaba çalıştığım şirket küçülmeye gideceğini açıklayıp işçilerinin neredeyse %40 nı çıkaracağını açıkladı. Kimin çıkacağı belli değil, şimdi ben 12.5 senedir aynı şirkette çalışıyorum. Mevcut bir çıkarmada ihbar ve kıdem tazminatı var. İş yerinin bu tazminatı taksit yapma imkanı var mı ? böyle bir teklif gelir ise nasıl davranmalıyım ? İşten çıkarma olur ise mahkemeye verip bekleme durumum yok malum arabanın borçları var başka borçlarda var hemen nakite ihtiyaç var yani İşi bilen ssk da çalışan avukat olan yada bu konuları iyi bilenler var ise yardımlarınızı bekliyorum. Teşekkürler... Yorum bağlantısı
İlkay Başaran Pazartesi 13:27 Paylaş Pazartesi 13:27 Üzücü durum malesef. Taksit yapabiliyor işveren evet. Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur Pazartesi 13:29 Paylaş Pazartesi 13:29 yılın başında tedbir alan şirkette çalışan olmak , haziranda tedbir alacak olandan daha avantajlı, geçmiş olsun. Yorum bağlantısı
Ümit Türk Pazartesi 13:41 Paylaş Pazartesi 13:41 Taksit durumu var. Enişteme yapmışlardı. Sanki paraları yokmuş gibi. Yorum bağlantısı
Serkan Derya Pazartesi 13:45 Paylaş Pazartesi 13:45 Öncelikle geçmiş olsun. Henüz sizin hakkınızda net bir karar yok inşallah kaybetmezsiniz işinizi. Öncelikle sizin yazılı rızanız yok ise kıdem tazminatı taksite bölünemez. (İnternette bu konu ile ilgili makaleler mevcut.) Şirketin küçülüp küçülmediği, performansınızın iyi olup olmadığı şirketin sorunudur. Bu tip konularda kıdem+ihbarınızı ödeyip çıkarırlar. (+Yıllık izin ücreti) Ayrıca işverenle anlaşmanıza bağlı olarak arabuluculuk yapılacaksa, boşta geçecek süre içinde ücret talep edebilirsiniz. Eğer arabuluculuk ile anlaşma sağlarsanız dava hakkınız yok. Fakat, tazminatınızı öder ve işten direkt çıkarırlarsa, sonrasında işe iade davası açabilirsiniz. Bu davayı kazanmanız halinde işveren sizi tekrar işe almayacağından, işe başlatmama tazminatı (boşta geçecek süre için istenen ücret birazda burası için.) öder. Bu da genelde 4 net + 4 brüt ücrettir. Ama dava süreci ne kadar sürer bilemem min. 2-2.5 yıl diyelim. İnşallah süreç size değmez ama olursa aşağı yukarı bu şekilde olur. 1 Yorum bağlantısı
Oğuzkan Işık Pazartesi 13:50 Paylaş Pazartesi 13:50 Umarım kötü sonuçlar karşılaşmazsınız. tazminatı parça parça ödeyebilir. burada yasal bir engel yok. ödeme gecikir ise noterden ihtarname göndererek süreci hukuk kanalına taşıyabilirsiniz. ama 2 3 yıl sürer mahkeme. olası bir işten çıkarılma durumu ile karşılaşırsanız arabulucu ile beraber işverenlerinizle sözleşe yapmanızı tavsiye ederim. paranızı ne kadar kısa sürede alırsanız o kadar iyi olacaktır sizin için. hukuka taşınınca süreç çok uzuyor. maalesef. Yorum bağlantısı
Gökhan Tuna Pazartesi 13:51 Paylaş Pazartesi 13:51 Isyeri kuculmeye gidiyorsa, kidem + ihbar tazminatlariniz + paket vermek zorunda. Dava acmamaniz icin bunlari arabulucuda yazili hale dokmek isteyebilir. Hukuk konusunda uzman arkadaslarimiz daha guzel yazacaktir; ben kendi deneyimlerimden nacizane sunlari diyebilirim: - Mumkunse arabulucu masraflarinin tamamini sirket odesin - Arabulucuda hazirlanacak dokumanda odenecek tutar ve odeme tarihi acik bir sekilde yazsin; taksit yapilacaksa da kac taksit olacagi, ne kadar faiz isletilecegi, taksit tarihleri yazili hale getirilsin. Odenmedigi takdirde icraya vereceginiz net olsun.. Bir de bunlar icin; eger problemi bir surec olacagini dusunuyorsaniz mutlaka bir avukattan bence destek alin. Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray Pazartesi 13:56 Paylaş Pazartesi 13:56 Ümit Türk yazdı: Taksit durumu var. Enişteme yapmışlardı. Sanki paraları yokmuş gibi. para olmayabiliyor. kim nakit para tutar ki, o kadar tazminat toplamını ödeyebilsin. Yorum bağlantısı
Mehmet Dagdeviren Pazartesi 14:28 Paylaş Pazartesi 14:28 Murat Öngür yazdı: Merhaba çalıştığım şirket küçülmeye gideceğini açıklayıp işçilerinin neredeyse %40 nı çıkaracağını açıkladı. Kimin çıkacağı belli değil, şimdi ben 12.5 senedir aynı şirkette çalışıyorum. Mevcut bir çıkarmada ihbar ve kıdem tazminatı var. İş yerinin bu tazminatı taksit yapma imkanı var mı ? böyle bir teklif gelir ise nasıl davranmalıyım ? İşten çıkarma olur ise mahkemeye verip bekleme durumum yok malum arabanın borçları var başka borçlarda var hemen nakite ihtiyaç var yani İşi bilen ssk da çalışan avukat olan yada bu konuları iyi bilenler var ise yardımlarınızı bekliyorum. Teşekkürler... Aynısı Geçen sene başıma geldi. 8 sene çalıştığım firma küçülmeyi bahane ederek beni ve bikaç arkadaşımı işten çıkardı.Ama Palavraydı amaç uzun süreli çalışanların tazminatlarını temizlemek,ve aynı zamanda kan değişikliğiydi ki ama olmadı gelenler gidenleri arattı.Neyse geçmiş geçmişte kaldı. Bana 4 taksit şeklinde her ayın 20 sinde ödeyeceklerini söylediler.Avukatımı arayıp böle bişeyin mümkün olup olmadığını sordum.Avukatım ise sen tek seferde isteme hakkına sahipsin dedi.Ama hiç zorlama,zorluk çıkartırlar,Sanada uyuyorsa taksiti kabul et dedi.Ve bende en azından 3 taksit olsun dedim,ve kabul edildi.3 taksit şeklinde aldım. Umarım işten çıkarılmazsınız.Ama siz yinede ufaktan iş aramaya başlayın.Eminim daha güzel kapılar açılacaktır. Tavsiyem taksitte olsa kabul edin.Ama öle 6-7 taksit değil.2-3 iyidir.Yok mahkemesi yok cartı curtu hiç değmez.Bi ton uğraşırsınız. 2 Yorum bağlantısı
Murat Öngür Pazartesi 14:30 Yazar Paylaş Pazartesi 14:30 Doğan Arşiray yazdı: para olmayabiliyor. kim nakit para tutar ki, o kadar tazminat toplamını ödeyebilsin. Bizimki büyük şirket bakalım ne olacak çıkarmalarıda kar aslında bir taraftan iyice sıktılar insanları , tazminatlarımı versinler gerisinde sıkıntı yok belirli süre işsizlik te var. Yorum bağlantısı
Mehmet Dagdeviren Pazartesi 14:35 Paylaş Pazartesi 14:35 Gökhan Tuna yazdı: - Mumkunse arabulucu masraflarinin tamamini sirket odesin - Arabulucuda hazirlanacak dokumanda odenecek tutar ve odeme tarihi acik bir sekilde yazsin; taksit yapilacaksa da kac taksit olacagi, ne kadar faiz isletilecegi, taksit tarihleri yazili hale getirilsin. Odenmedigi takdirde icraya vereceginiz net olsun.. Abi bahsettiğin gibi arabulucu bunların hepsini hazırlayıp önüne koyuyor. Herşey tüm ayrıntısına kadar yazıyor.Tüm masraflarıda şirket karşılıyor. 2 Yorum bağlantısı
Mertol Kip Pazartesi 14:45 Paylaş Pazartesi 14:45 Murat Öngür yazdı: Bizimki büyük şirket bakalım ne olacak çıkarmalarıda kar aslında bir taraftan iyice sıktılar insanları , tazminatlarımı versinler gerisinde sıkıntı yok belirli süre işsizlik te var. İşten çıkartsınlar. SGK ya o şekilde işlesin, yoksa işsizlik ödeneği alamazsınız. 2 Yorum bağlantısı
Mehmet Dagdeviren Pazartesi 14:50 Paylaş Pazartesi 14:50 Murat Öngür yazdı: Bizimki büyük şirket bakalım ne olacak çıkarmalarıda kar aslında bir taraftan iyice sıktılar insanları , tazminatlarımı versinler gerisinde sıkıntı yok belirli süre işsizlik te var. Bırakın çıkarsınlar.Bu fırsat bidaha gelmeyebilir. Siz size verilen sürenin sonuna gelmişsiniz tam 12,5 yıl uzun bi süre Bir şirkette uzun yıllar durmak,bana hiç mantıklı gelmiyor.Bizim semtin çocuğu diyerek daha da öpüyorlar. 1 Yorum bağlantısı
Murat Öngür Pazartesi 14:57 Yazar Paylaş Pazartesi 14:57 Mertol Kip yazdı: İşten çıkartsınlar. SGK ya o şekilde işlesin, yoksa işsizlik ödeneği alamazsınız. tabiki öyle olacak , başka türlü zaten olmaz. Mehmet Dagdeviren yazdı: Bırakın çıkarsınlar.Bu fırsat bidaha gelmeyebilir. Siz size verilen sürenin sonuna gelmişsiniz tam 12,5 yıl uzun bi süre Bir şirkette uzun yıllar durmak,bana hiç mantıklı gelmiyor.Bizim semtin çocuğu diyerek daha da öpüyorlar. aynen bende öyle düşünüyorum artık zaten . yeter kendim çıkmak istesem ihbar alamıyacağım Yorum bağlantısı
Recep Demirci Pazartesi 15:26 Paylaş Pazartesi 15:26 Geçen yıl 2 taksitte aldım. İşverenin yasal olarak tazminatı taksitle ödemeye hakkı var. Tabi torba yasa vb. bazen değişiklikler oluyor. Güncelleme olmuş/olmamış araştırmak gerekir. Kıdem tazminatı rakamından daha yüksek ücret almama rağmen Kıdem tazminatında birde tavan uygulamasına maruz kalmıştım bir şekilde işverenle anlaşıp artırmıştım. Umarım herşey istediğiniz gibi gider. Yorum bağlantısı
Serkan Derya Salı 04:50 Paylaş Salı 04:50 Doğan Arşiray yazdı: para olmayabiliyor. kim nakit para tutar ki, o kadar tazminat toplamını ödeyebilsin. Nakit parası olmayan şirket nasıl iş yapar ki? Kaldı ki şirketler her sene bütçelerinde şüpheli alacak karşılığından, taşeronlarına yapacağı ödemelere kadar karşılık ayırır. Bunlara maaş, sgk , yemek giderleri ve tazminatlar da dahil. Eğer şirket 2025 yılında küçülme kararı açıklamışsa bu işin tazminat gideri kısmına karşılık ayırmıştır. Taksitle ödeme isteği, o parayı vadesine kadar işletme çabasıdır. Her konuda olduğu gibi tüm yük çalışanlara yükleniyor. İşçi adamın emeğini vermek zorundalar. Şirketin parası olmasa bile patronun parası vardır sıkıntı çekmez. Ama çalışan hep sıkıntıda. İşverenin tazminatı taksitle ödemesi çalışanın rızası ile olabilir. Konu ile ilgili Yargıtay kararı ; “..Kıdem tazminatının taksitler halinde ödenmesini kabul eden işçi, bu konuda iradesinin fesada uğratıldığını ileri sürüp kanıtlamadığı sürece faiz hakkından vazgeçmiş sayılır. Taksitlerin zamanında ödenmesi durumunda ayrıca faize hak kazanılamaz. Bu konuda daha sonraki taksitlerin ödemesi sırasında ihtirazı kayıt ileri sürülmesinin sonuca bir etkisi yoktur. Ancak, taksitlerden bir ya da bazılarının gününde ödenmemesi durumunda hak kazanılan kıdem tazminatının tamamı için faize karar verilmelidir.” T.C YARGITAY 9. Hukuk Dairesi Esas: 2008 / 3821 Karar: 2009 / 5668 Karar Tarihi: 04.06.2009“.. İşçinin taksitli ödemeyi öngören ödeme planını kabulü, ancak taksitlerin gününde ödenmesi halinde işveren yararına sonuç doğurur. Yorum bağlantısı
Fikri Keleş Salı 05:35 Paylaş Salı 05:35 Yeni işten çıkarılmış biri olarak yazayım.Her bitiş yeni bir güzellik getiriyor. Üzülüp kafayı takmaya değmez.Nasip gelip buluyor elbet. 2 Yorum bağlantısı
Ümit Türk Salı 06:34 Paylaş Salı 06:34 Doğan Arşiray yazdı: para olmayabiliyor. kim nakit para tutar ki, o kadar tazminat toplamını ödeyebilsin. Var abi var. Kendileri en lüx arabalara binebiliyorsa vardır. İnanmıyorum ben paraları olmadığına. Mesela bir hastane sahibi olup parası olmayan kaç tane iş adamı vardır sizce ? Bu arada işverenler işsizlik maaşlarınıda veriyorlar. Sizi işten çıkarmış gibi göstermiyor ve mağdurda etmiyor. Yorum bağlantısı
Cem Işık Salı 06:46 Paylaş Salı 06:46 İşten çıkaracakları personel ile arabulucu avukat huzurunda ikale sözleşmesi imzalatacaklardır , bu toplantıya gitmeden evvel kıdem ihbar tazminatlarınızı bir mali müşavire rica edip hesaplamasını isteyin, elinizde net bilgi olsun,gerçek hakkınız 100 liradır misal, işveren hakkın 80 lira demeye çalışır. Buna mani olmak için bilgili gitmek şarttır. tazminat kalemlerini taksitli ödemeleri ise tamamen sizin kabulünüze bağlıdır, kabul etmiyorum demeniz halinde taksitlendirdim diyemezler. Hakkınızda hayırlısı olsun. taksit kabul etmiyorum demeniz halinde imkanlarımız böyle, git mahkemeye diyebilirler, bu halde ise en iyi ihtimalle 1 sene yargılama süreci, 1-1,5 sene kadar da istinaf sürecini göze alabiliyor musunuz paranızı almak için bu önemli. Direnmeniz halinde parayı almanız yargılama dolayısıyla 2-2,5 sene sürebilir. 2 Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray Salı 06:50 Paylaş Salı 06:50 Cem Işık yazdı: İşten çılaracakları personel ile arabulucu avukat huzurunda ikale sözleşmesi imzalatacaklardır , bu toplantıya gitmeden evvel kıdem ihbar tazminatlarınızı bir mali müşavire rica edip hesaplamasını isteyin, elinizde net bilgi olsun,gerçek hakkınız 100 liradır misal, işveren hakkın 80 lira demeye çalışır. Buna mani olmak için bilgili gitmek şarttır. tazminat kalemlerini taksitli ödemeleri ise tamamen sizin kabulünüze bağlıdır, kabul etmiyorum demeniz halinde taksitlendirdim diyemezler. Hakkınızda hayırlısı olsun. taksit kabul etmiyorum demeniz halinde imkanlarımız böyle, git mahkemeye diyebilirler, bu halde ise en iyi ihtimalle 1 sene yargılama süreci, 1-1,5 sene kadar da istinaf sürecini göze alabiliyor musunuz paranızı almak için bu önemli. Direnmeniz halinde parayı almanız yargılama dolayısıyla 2-2,5 sene sürebilir. ben olsam uc bes bakmaz alip cikardim 1 Yorum bağlantısı
Cem Işık Salı 07:14 Paylaş Salı 07:14 Doğan Arşiray yazdı: ben olsam uc bes bakmaz alip cikardim Kredi borçları vs göz önüne alındığında tabiki mantıklısı bu ama yine de yasal alacakları hesaplatıp bilinçli gitmekte fayda var, pazarlık yasal fiyattan başlasın en azından. Yorum bağlantısı
Murat Öngür Salı 09:00 Yazar Paylaş Salı 09:00 Fikri Keleş yazdı: Yeni işten çıkarılmış biri olarak yazayım.Her bitiş yeni bir güzellik getiriyor. Üzülüp kafayı takmaya değmez.Nasip gelip buluyor elbet. Aynen öyle kafamı dinleyeceğim zaten , tazminat işsizlik maaşı falan idare ederim belirli süre. 1 Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur Salı 14:54 Paylaş Salı 14:54 Doğan Arşiray yazdı: ben olsam uc bes bakmaz alip cikardim nakit kraldır Yorum bağlantısı
Ahmet Kiriş Çarşamba 19:46 Paylaş Çarşamba 19:46 Küçülmeye gitmeyi bahane eden işverenlerin uyması gereken kural, işten çıkarmalar son işe alınandan başlamak zorundadır. Velev ki uymadılar sizi çıkardılar yerinize başkasını koydular, işten çıkış tebligatından itibaren 1 ay içinde işe iade davası için arabulucu ya gidebilirsiniz. İhbar tazminatı ödememek için ihbar önelinizi kullandırabilirler. 1 Yorum bağlantısı
Recommended Posts