İçeriğe Yönlendir

İş Güvenliği Uzmanı Var mıdır?

Özgür ÇETİNKAYA

Recommended Posts

Mehmet Ozyurek
Kemal Korkmaz yazdı:

Aşağıdaki bilgi verdiğim sertifikayı 6 yıl önce almıştık. Bilgilendirmeler var bu yol izlenerek kendi işyerinizin iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yapabilirsiniz. 

Anadolu Üniversitesi ile T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işbirliğiyle hazırlanan sertifika programına katılarak başarılı olan işveren veya işveren vekilleri elliden az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini kendileri yürütebilecektir.   

Anadolu Üniversitesi ile T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında  İşyerlerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Eğitim, Sınav ve Belgelendirme işbirliği protokolü imzalanmıştır.  Anadolu Üniversitesi ile T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işbirliğiyle hazırlanan sertifika programına katılarak başarılı olan işveren veya işveren vekilleri elliden az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini kendileri yürütebilecektir.

Herhangi bir diploma derecesi aranmaksızın programa 18 yaşını doldurmuş herkes başvurabilir.   

Başvuru Tarihi ve Kayıt Bedeli

Başvuru işlemleri 03.02.2025 – 28.02.2025 tarihleri arasında yapılacaktır. 

Kayıt bedeli 750 TL’dir. 

https://esertifika.anadolu.edu.tr/program/14/isveren-ve-isveren-vekili-icin-is-sagligi-ve-guvenligi#:~:text=işbirliği protokolü imzalanmıştır.-,Anadolu Üniversitesi ile T.C.,ve güvenliği hizmetlerini kendileri yürütebilecektir.

Bu durumda Bir isg ile anlaşma yapıp, ocak ayından başlatacağız.. Bu arada da sertifika almak için 3 şubattan sonra başvuru yapacağız..  

Peki sertifika alma işlemi nasıl. kurs nasıl alınacak. sınav nasıl olacak. bilgi var mı ? 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Baha Kanberoğlu
(düzenlendi)

Is guvenligi uzmani sertifikasi almak icin belirli bolumlerden mezun olmak gerekli. Muhendislik, fizik kimya ve biyoloji olmasi gerekiyor. 2 yillik on lisans bitirenler ve isg uzerine yuksek lisans ve doktora programini bitirenlerinde bazi haklari var. 

Onlari mezunuysaniz 180 saat ders + 40 saat uygulama iceren bir kursa gidiyorsunuz. Kursu tamamladiktan sonra ise eskiden OSYMnin, simdi ise sanirim Gazi veya Ankara Universitesinin yapacagi sinavdan 70 almaniz gerekiyor. 

tarihinde Baha Kanberoğlu tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mehmet Kazancıoğlu
Fatih Sarıkaya yazdı:

Ben bu sertifikayı alsam, bir den fazla şirkete isg yapabilir miyim.

aylık çalışma saatiniz üzerinden hesap yapılıyor. aylık 195 saat hizmet süresi tanımlanmıştı galiba, çalışan sayısına göre her bir işletmeye ayırmanız gereken süre belirli olacak şekilde bu saati geçmediği sürece e-devletten atama yapılıyor. süre dolunca atama yapamıyorsunuz diye biliyorum

Mehmet Ozyurek yazdı:

Bu durumda Bir isg ile anlaşma yapıp, ocak ayından başlatacağız.. Bu arada da sertifika almak için 3 şubattan sonra başvuru yapacağız..  

Peki sertifika alma işlemi nasıl. kurs nasıl alınacak. sınav nasıl olacak. bilgi var mı ? 

daha öncesinde bunun için bazı kriterler vardı. az tehlikelide bu kriterler aranmıyor galiba, iş verenler bu sertifikayı alabilecek gibi anladım ben. 

genelde online kurs sonrası merkezi sınav ile yapılır diye düşünüyorum. 

Baha Kanberoğlu yazdı:

Is guvenligi uzmani sertifikasi almak icin belirli bolumlerden mezun olmak gerekli. Muhendislik, fizik kimya ve biyoloji olmasi gerekiyor. 2 yillik on lisans bitirenler ve isg uzerine yuksek lisans ve doktora programini bitirenlerinde bazi haklari var. 

Onlari mezunuysaniz 180 saat ders + 40 saat uygulama iceren bir kursa gidiyorsunuz. Kursu tamamladiktan sonra ise eskiden OSYMnin, simdi ise sanirim Gazi veya Ankara Universitesinin yapacagi sinavdan 70 almaniz gerekiyor. 

bu bahsetmiş olduğunuz tehlikeli ve üstü sınıflar için geçerli idi. az tehlikeli işletmeler için mezuniyet aranmıyor galiba iş veren olmak ve kendi işletmen için kullanmak kaydı ile. 

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Mehmet Kazancıoğlu yazdı:

daha öncesinde bunun için bazı kriterler vardı. az tehlikelide bu kriterler aranmıyor galiba, iş verenler bu sertifikayı alabilecek gibi anladım ben. 

genelde online kurs sonrası merkezi sınav ile yapılır diye düşünüyorum. 

Sertifika alabileceğiz gibi anladım ben de.. Ancak, uygulama ocak ayında yürürlüğe giriyor, kurs başvurusu şubat ayında.. Ocakta sertifikam ve isg uzmanım olmazsa bana ceza yazabilecek.. 

Yorum bağlantısı
Mehmet Kazancıoğlu
Mehmet Ozyurek yazdı:

Sertifika alabileceğiz gibi anladım ben de.. Ancak, uygulama ocak ayında yürürlüğe giriyor, kurs başvurusu şubat ayında.. Ocakta sertifikam ve isg uzmanım olmazsa bana ceza yazabilecek.. 

olabilecek bir senaryo, mevcut sertifikası olan bir kişi ataması yapmanda fayda var emmi veya bir osgb ile anlaşma yapmak mantıklı ancak bir çok osgb bu işe girmeyecek veya girse bile çok uçuk rakamlar talep edecektir. bence bu ay çalışanı işten çıkart sen tek başına çalışanı olmadan devam etmekte fayda var. 

bu şekilde çok gaddar görünüyorum farkındayım ama ceza riski çok yüksek görünüyor. 

Yorum bağlantısı
Baha Kanberoğlu
(düzenlendi)

bu bahsetmiş olduğunuz tehlikeli ve üstü sınıflar için geçerli idi. az tehlikeli işletmeler için mezuniyet aranmıyor galiba iş veren olmak ve kendi işletmen için kullanmak kaydı ile. 

Bu standart uygulama. Bu sekilde C sinifi uzman olabiliyorsunuz. Sonra 3 veya 4  sene uzman olarak calisirsaniz B sinifi icin sinava girebiliyorsunuz. B olduktan sonrada ayni islem tekrar ediliyor A sinifi olmak icin. Once C sinifi olunacak

10dan az calisani olan icin ayri bir uygulama yapacaklar bir ihtimal. Onunla uzmanlik yapilmayacak. Sadece kendi is yerinin islerini kurtarabilir. 

Yorum bağlantısı
Baha Kanberoğlu
(düzenlendi)
Mehmet Ozyurek yazdı:

Hocam kanunun zorunlu kildigi islemleri yaptiniz mi?

Her turlu  bu surec netlesinceye kadar bir OSGB ile anlasin hemen. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

ceza riski çok yüksek görünüyor. 

ceza mercii kim bu işte?

Yorum bağlantısı
Mehmet Kazancıoğlu
Çağlar Bayur yazdı:

ceza mercii kim bu işte?

yasayı çıkaran kim 

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

yasayı çıkaran kim 

sgk mı? ne bilem lem , ben kullanıcıyım

Yorum bağlantısı
Mehmet Kazancıoğlu
Çağlar Bayur yazdı:

sgk mı? ne bilem lem , ben kullanıcıyım

çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı diyebiliriz 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
İbrahim Aslıoğlu
Mehmet Ozyurek yazdı:

Yasa gereği 50 nin altında işçisi olani ofis işi yapanlar dahil, her işletme iş güvenliği uzmanı bulundurmak zorunda imiş.. 

Benim bir işçim var. ofis elemanı. ben de bulunduracakmışım. Zira eline zımba teli batabilir. poliçeyi katlarken kağıt elini kesebilir. Enter'a basarken bileğini ağrıtablir.

Bunları birinin gözetleyip dur demesi lazım değil mi.. 

Ne yapacağız üstümüze salınan bu beyalı. Nasıl en az zarar ile atlatacağız?

Bilen biri anlatsın lütfen. Kafayı yiyeceğim. Benim iş yerimde nasıl bir tehlike olabilir. Kapuı açmayı, asansöre binmeyi ben mi öğreteceğim. yada iş güvenliği uzmanı mı bindirecek asansöre.. 

Biri anlatsın lütfen.. 

Bu ay sonuna kadar bir sözleşme yapmazsam aylık 88 bin lira cezası var.. 

siz ve çalışanlarınız iş güvenliği sertifikası alırsanız çözülüyor diye biliyorum

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Erdem Bozkurt
(düzenlendi)
Özgür ÇETİNKAYA yazdı:

Ben isg okumaya başladım da bu iş yapılır mı yapılmaz mı onu tartışmak istiyorum.

Yeni geçen yasa tasarısı isg iş arayanlar için iyi bir.şey ama hatalı bir karar oldu. Bunu yapmak yerine dakika sayısı arttırılabilir

İsg okumak için x bölüm mezuniyet şartı varmı?

tarihinde Erdem Bozkurt tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Özgür ÇETİNKAYA
Erdem Bozkurt yazdı:

İsg okumak için x bölüm mezuniyet şartı varmı?

Evet var hocam şöyle teknik üniversite 4 yıllık mezun yada isg açıköğretim mezunu olmanız gerek. 

Ondan sonra tekrar kursa giriyorsunuz ve son olarak ösym sınavı girip başarılı olunur ise isg uzmanı olunuyor.

Şuan ikinci sınıf öğrencisiyim fakat ders olarak çok bir şey öğretiyor diyemem. Okulda öprendikler ile isg uzmanlığı olarak çalışmak çok riskli.(tek çalışılacak ise)

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Erdem Bozkurt

Bu yasa askıya alınmadan once isg firmasi ile 2 ay çalıştım ilk baş geldiler işyerime rapor hazırladılar giriş çıkış işaretleri,yangın tüpü,depodaki çaydanlık,tuvaletin sifonuna kadar bakıp dosya hazırlayıp geldiler ama tekrardan bu eksikleri yapmama ragmen uyaranda olmadı iş yeri hekimide geldi usulen muayane vs şimdiki sistem neleri doğuracak bakalım...özellikle standartlara uyma bakımından işyerleri epey bir harcama yenileme yapmak zorunda kalabilir....

Yorum bağlantısı
Özgür ÇETİNKAYA
Erdem Bozkurt yazdı:

Bu yasa askıya alınmadan once isg firmasi ile 2 ay çalıştım ilk baş geldiler işyerime rapor hazırladılar giriş çıkış işaretleri,yangın tüpü,depodaki çaydanlık,tuvaletin sifonuna kadar bakıp dosya hazırlayıp geldiler ama tekrardan bu eksikleri yapmama ragmen uyaranda olmadı iş yeri hekimide geldi usulen muayane vs şimdiki sistem neleri doğuracak bakalım...özellikle standartlara uyma bakımından işyerleri epey bir harcama yenileme yapmak zorunda kalabilir....

Aynısı olacak hocam değişen bir şey olmayacak. Denetleme için neden gelmediler hayret

Yorum bağlantısı
Alptuğ Özcan
Özgür ÇETİNKAYA yazdı:

Yasa maaş konusunda bir şey diyor mu ki?

Hayır

Karaborsa mı denir serbest piyasa mı artık her neyse 

Yorum bağlantısı
Oğuzhan Demir
Mehmet Ozyurek yazdı:

Yasa gereği 50 nin altında işçisi olani ofis işi yapanlar dahil, her işletme iş güvenliği uzmanı bulundurmak zorunda imiş.. 

Benim bir işçim var. ofis elemanı. ben de bulunduracakmışım. Zira eline zımba teli batabilir. poliçeyi katlarken kağıt elini kesebilir. Enter'a basarken bileğini ağrıtablir.

Bunları birinin gözetleyip dur demesi lazım değil mi.. 

Ne yapacağız üstümüze salınan bu beyalı. Nasıl en az zarar ile atlatacağız?

Bilen biri anlatsın lütfen. Kafayı yiyeceğim. Benim iş yerimde nasıl bir tehlike olabilir. Kapuı açmayı, asansöre binmeyi ben mi öğreteceğim. yada iş güvenliği uzmanı mı bindirecek asansöre.. 

Biri anlatsın lütfen.. 

Bu ay sonuna kadar bir sözleşme yapmazsam aylık 88 bin lira cezası var.. 

Malum bizim iş baya tehlikeli, 90 metre yüksekte çalışmak, 33kv og elektrik hattında gezmek, karda tipide ne kadar dağ varsa gitmek. Şimdi bu şartlarda bizim isg eğitimini görüntülü görüşme ile 5 dk hallediyorlar. Seninki çağrı atmakla eğitimi tamamlar ama o çağrı kaça mal olur kim bilir. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Mehmet Ozyurek

Evet eğitim kaydı 3 şubatta başlıyor.  
Sonra sınav

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

IMG_2990.jpeg

apartmanlar?

Tezel e sordum bilmiyor?

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Çağlar Bayur yazdı:

apartmanlar?

Tezel e sordum bilmiyor?

apartmanlar da mı eyt’li? 

tezek sgk’cı değil miydi yav

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

apartmanlar da mı eyt’li? 

tezek sgk’cı değil miydi yav

mevzuya vakıf

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Çağlar Bayur yazdı:

mevzuya vakıf

güzel meslek. Yerinde olsam bu kadar mevzuat birikimini hukukta kullanırdım. Avukatlık yapsa fena kazanır. 

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...