İçeriğe Yönlendir

Telefon Şarj Dolumu

Ümit Türk

Recommended Posts

Ümit Türk
(düzenlendi)

Selamlar; 

Telefon şarj sisteminde %80 dolum yapıldığında şarjı kesiyor ve pil ömrünün uzatıldığını söylüyor.

Mevcut telefonumda böyle bir uyarı var. Telefonum Samsung A22. ( gitti canımın cananı iphone 8 plus :) ) Son 1 aydır bunu uyguluyorum açıkcası. Ancak %100 olmayınca psikolojim bozuluyor :D 

Sizce bu doğru mu ya da mantıklı mı ? . Neden telefonda var da notebooklarda yok mesela. Pil tipleriyle alakalıdır muhakkak ancak gerçek sebebi ne merak ediyorum. Nette buna dair mantıklı bir açıklama göremedim. Çoğu yazı ezbere yazılmış. 

Teknik bilgisi olan var ise bilgilendirmesini rica edürük. :) 

Saygılar. 

tarihinde Ümit Türk tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Erdoğan Temur
Ümit Türk yazdı:

Neden telefonda var da notebooklarda yok

Benim hem telefonda hemde notebookta %80 şarj limit özelliği var.

Özellikle notebook devamlı şarj kablosu takılı olarak kullandığımız için %80 limitlemeden kullanan arkadaşlarda touchpadin oradan pil şişmeye başladı.

Telefon pilleride aynı şekilde bir süre sonra şişmeye başlıyorlar.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Coşku Mert
(düzenlendi)

batarya hücrelerinin en altı ve en üstü kritik bölümlerdir. %15 altında ve %80-85 den sonra sarj etmek batarya sağlığı ve ömrü açısından zararlı normalde. hatta birçok markada bunla ilgili pil ayar kısmında açıp kapama seçeneği bulunur. sizin cihazda olduğu gibi. resimdeki kisimdan acip kapatabilirsiniz

bazı takıntılı kullanıcılar buna hassasiyetle dikkat eder ama ben de dahil çoğu kişi %0-100 arası kullanmayı tercih ediyoruz, hayat kısa :)

Screenshot_20250116_100351_Device care.jpg

tarihinde Coşku Mert tarafından düzenlendi
  • Beğen 3
Yorum bağlantısı
Ali Gök

ıphonu olan düşünsün şarjı bittimi bitecekmi diye

xaomi kullanıyorum 2 gün den önce şarjı bitmiyor 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Aydın Sert

Gece yatarken takarım, sabah işe giderken çekerim.

Yıllardır bu şekilde kullanıyorum.

Hatta gün içinde pil daha geç tükeniyor.

Hiç pil şişmesi, pil ömrünün erkenden bitmesi gibi olumsuz bir durumla karşılaşmadım.

Ben, pil tamamen dolunca telefonun şarjı kestiğini biliyorum. 

Şimdiki telefonum 13, bir önceki 8 idi.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Öner Kurukuz

Coşku'nun bahsettiği yerden kapatın ve normal şekilde kullanın.

Bu yüzde 80 muhabbetine nedense bir türlü inanamıyorum.

Ümüğünü sıkana kadar bitirmeyin kafi... (yüzde 1 lerden bahsediyorum)

Şu an kullandığım telefon S20 FE, neredeyse 5 yıllık telefon, orjinal batarya ve hala 7 saat civarı ekran süresi veriyor ve 1 günü çok rahat çıkarıyorum.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

notebokklarda da var telefonda da, ben kullanmıyorum bol şarj iyidir elktriğin ne kadar kesik kalacağını bilemeyiz 5. yıla girdi zaten ama hala 2-3 gün gidiyor şarj

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

Önemli olan %80 üstünde fazla sürede kalmaması

teknik olarak lityum pillerde tam şarj olması durumunda lityum iyonlarının hareketi zorlaşır. Direnç artar. Sıcaklık artar. Stres de artar

0-100 aralığında kullanmak yerine 20-80 aralığı pil içindeki kimyasalların stressiz çalışması için daha doğru. 

ayrıca 20-80 aralığında sık sık şarj edip kesebilirsiniz. İmkan varsa tabi

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

20-80 aralığı pil içindeki kimyasalların stressiz çalışması için daha doğru. 

onu pilli araba satarken çok söylerler güzel tatktik :rofl:

• Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Öner Kurukuz
(düzenlendi)
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Önemli olan %80 üstünde fazla sürede kalmaması

teknik olarak lityum pillerde tam şarj olması durumunda lityum iyonlarının hareketi zorlaşır. Direnç artar. Sıcaklık artar. Stres de artar

0-100 aralığında kullanmak yerine 20-80 aralığı pil içindeki kimyasalların stressiz çalışması için daha doğru. 

ayrıca 20-80 aralığında sık sık şarj edip kesebilirsiniz. İmkan varsa tabi

Günümüz telefonlarında batarya yüzde 70 lere geldiğinde zaten yavaş şarj etmeye başlıyor.

yüzde 80 lerden sonra şarj hızı ilk başlara göre epey düşük oluyor. Bu durum da bataryanın dolum esnasında ısınmasını engelliyor.

En tehlikeli durum şarj olurken telefonun kullanılması diye söylerler. Ama ben bundan da bir sıkıntı görmedim.

Bugüne kadar kullandığım (en eski Nokia telefonlar dahil olmak üzere) hiçbir telefonda bataryanın öldüğü, şarj kapasitesinin azaldığı gibi bir duruma denk gelmedim.

5 yıllık telefonda 1 gün + 3 saatlik kullanım, kalan şarj %7.

Kullanım 8 saat.

Bence gayet güzel bir değer.

Screenshot_20250107_164629_Smart Manager.jpg

tarihinde Öner Kurukuz tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız

Pandemide evdeyken telefonu sık sık şart ettim. Tam bitmeden taktım, tam dolmadan aldım. 2 ayda pil bitti, değişmek zorunda kaldım. Normalde hep % 20 civarı takarım, % 100 olunca alırım. Zaten şarj ederken ilk başlarda ısınıyor, % 80'den sonra ısınma bitiyor. 

Yorum bağlantısı
Erdoğan Temur
Öner Kurukuz yazdı:

Şu an kullandığım telefon S20 FE, neredeyse 5 yıllık telefon, orjinal batarya ve hala 7 saat civarı ekran süresi veriyor ve 1 günü çok rahat çıkarıyorum.

Bendede Galaxy S20 var çıktıktan bir ay sonra aldım 2020 sonlarıydı. 5 yıllık S20 FE olmaması lazım. S20 ile aynı 4500 mAH pili kullanıyorsa gün sonunu biraz zor görmesi lazım :) 

Yorum bağlantısı
Çağrı Alaf
(düzenlendi)
Ümit Türk yazdı:

Sizce bu doğru mu ya da mantıklı mı ?

Dolaylı olarak doğru. 80'den yukarı çıkma 20'den aşağı düşme derler. Kullancıya kalan yüzde zaten total hacmin %60 kadarıdır. Mantık olarak az kullandığın ürün az yıpranır. Ben şimdiye kadar hiçbir cihazımda kullanmadım. Bir hizmet alıyorsam onu sonuna kadar kullanmak isterim. Batarya çok kullanılamaz olursa servise gider. Zaten ne kadar dikkatli olursanız olun, hiç dikkat etmeyen birisinden ne kadar daha uzun dayandırabilirsiniz ki el kadar pili? Hiçbir şey yapılmasa, zaman geçtikçe bile eskiyen bir mekanizmadan bahsediyoruz. 

Ümit Türk yazdı:

Neden telefonda var da notebooklarda yok mesela.

Battery Compatible ile Battery Optimized cihaz farkı. Birisi bataryada kullanım için doğmuş, diğeri ne kadar mobil olarak geçse de kullanım senaryoları duvara bağlı halde gerçekleşecek üzere tasarlanıyor. Dizüstülerdeki şarj entegreleri ve dev adaptörleri onların direkt duvardan gelen enerjiyi kullanıp, kalanı ile de bataryayı şarj etmelerine olanak tanırken telefonlar o enerjiyi bataryadan çekiyorlar her türlü. Bu yüzden laptopta şarja takılı oynarken çip ısınır batarya soğur, telefonda ise tam tersi gerçekleşir. Şarja takılı iken oynanan telefonda bataryanın elektrotları arasındaki hareket artar ve ısı meydana gelir. Isı arttıkça bataryanın şarj alma sürati de artar ama bu sefer de bataryanın ömründen yenir. Bu noktada zincirleme reaksiyonla telefonun bataryası patlamasın diye PMU devreye girip soketten gelen elektriği azaltır ve reaksiyonu yavaşlatır. Böylece ısı kontrol altına alınır. Bu sefer de performans sorunları yaşanmaya başlanabilir çünkü çipe gönderilecek elektrik ile PMU stresi arasında ters orantı vardır. Öte yandan pil farkı yok, cihazın pili kullanma tipi farkı var yoksa hepsinin çalışma mantığı aynı.

Ek: 1 bataryanın dolu ve boş halleri arasındaki iç direnç farkı %40 dolaylarında. Bir bataryanın iç gerilimi yüksek iken yani atıyorum 85 seviyesinde iken onu şarj etmeye zorlamak doğal olarak normalden fazla ısı meydana getirir ve yukarıda dile getirdiğim reaksiyon yine vuku bulur. Bu demek değil ki bataryalar 80'den sonra şarj edilmez. Sadece her 70-80'e düştüğünde gidip bitecek korkusu ile şarja takarsak batarya normalde olacak olandan daha uzun süreler boyunca kalitesiz bir şarja maruz kalır. 

Öner Kurukuz yazdı:

Günümüz telefonlarında batarya yüzde 70 lere geldiğinde zaten yavaş şarj etmeye başlıyor.

yüzde 80 lerden sonra şarj hızı ilk başlara göre epey düşük oluyor. Bu durum da bataryanın dolum esnasında ısınmasını engelliyor.

En tehlikeli durum şarj olurken telefonun kullanılması diye söylerler. Ama ben bundan da bir sıkıntı görmedim.

Bugüne kadar kullandığım (en eski Nokia telefonlar dahil olmak üzere) hiçbir telefonda bataryanın öldüğü, şarj kapasitesinin azaldığı gibi bir duruma denk gelmedim.

5 yıllık telefonda 1 gün + 3 saatlik kullanım, kalan şarj %7.

Kullanım 8 saat.

Bence gayet güzel bir değer.

Screenshot_20250107_164629_Smart Manager.jpg

Hesaplamada hata vardır. Sıfır aldığımda iPhone 15 Pro cihazımın toplam ekran süresi 9 saat dolaylarındaydı. Zaten göründüğü üzere de çip verimlilik modundan hiç çıkmamış. Yani telefon ile bir şey yapılmamış. Yine de 5 senelik bir cihaza göre 1 gün bekleyerek şarjını yetirmesi bile başarıdır orası ayrı. 

tarihinde Çağrı Alaf tarafından düzenlendi
İmla
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Mahmut Yıldız yazdı:

Pandemide evdeyken telefonu sık sık şart ettim. Tam bitmeden taktım, tam dolmadan aldım. 2 ayda pil bitti, değişmek zorunda kaldım. Normalde hep % 20 civarı takarım, % 100 olunca alırım. Zaten şarj ederken ilk başlarda ısınıyor, % 80'den sonra ısınma bitiyor. 

pandemide telefon çok kullanılmış galiba :) 

Çağlar Bayur yazdı:

onu pilli araba satarken çok söylerler güzel tatktik :rofl:

otomobillerde pil garantisi uzun. Üretici kendi ayağına sıkmaz. 20-80 kullanın demişse uygulamak lazım. 

yoksa hem pazar algısı hem de servis maliyeti kötü yönde etkilenir. 

Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız
(düzenlendi)
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

pandemide telefon çok kullanılmış galiba :) 

Zengin parasıyla, fakir telefonuyla oynarmış. :p

tarihinde Mahmut Yıldız tarafından düzenlendi
  • Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Öner Kurukuz
Çağrı Alaf yazdı:

Dolaylı olarak doğru. 80'den yukarı çıkma 20'den aşağı düşme derler. Kullancıya kalan yüzde zaten total hacmin %60 kadarıdır. Mantık olarak az kullandığın ürün az yıpranır. Ben şimdiye kadar hiçbir cihazımda kullanmadım. Bir hizmet alıyorsam onu sonuna kadar kullanmak isterim. Batarya çok kullanılamaz olursa servise gider. Zaten ne kadar dikkatli olursanız olun, hiç dikkat etmeyen birisinden ne kadar daha uzun dayandırabilirsiniz ki el kadar pili? Hiçbir şey yapılmasa, zaman geçtikçe bile eskiyen bir mekanizmadan bahsediyoruz. 

Battery Compatible ile Battery Optimized cihaz farkı. Birisi bataryada kullanım için doğmuş, diğeri ne kadar mobil olarak geçse de kullanım senaryoları duvara bağlı halde gerçekleşecek üzere tasarlanıyor. Dizüstülerdeki şarj entegreleri ve dev adaptörleri onların direkt duvardan gelen enerjiyi kullanıp, kalanı ile de bataryayı şarj etmelerine olanak tanırken telefonlar o enerjiyi bataryadan çekiyorlar her türlü. Bu yüzden laptopta şarja takılı oynarken çip ısınır batarya soğur, telefonda ise tam tersi gerçekleşir. Şarja takılı iken oynanan telefonda bataryanın elektrotları arasındaki hareket artar ve ısı meydana gelir. Isı arttıkça bataryanın şarj alma sürati de artar ama bu sefer de bataryanın ömründen yenir. Bu noktada zincirleme reaksiyonla telefonun bataryası patlamasın diye PMU devreye girip soketten gelen elektriği azaltır ve reaksiyonu yavaşlatır. Böylece ısı kontrol altına alınır. Bu sefer de performans sorunları yaşanmaya başlanabilir çünkü çipe gönderilecek elektrik ile PMU stresi arasında ters orantı vardır. Öte yandan pil farkı yok, cihazın pili kullanma tipi farkı var yoksa hepsinin çalışma mantığı aynı.

Ek: 1 bataryanın dolu ve boş halleri arasındaki iç direnç farkı %40 dolaylarında. Bir bataryanın iç gerilimi yüksek iken yani atıyorum 85 seviyesinde iken onu şarj etmeye zorlamak doğal olarak normalden fazla ısı meydana getirir ve yukarıda dile getirdiğim reaksiyon yine vuku bulur. Bu demek değil ki bataryalar 80'den sonra şarj edilmez. Sadece her 70-80'e düştüğünde gidip bitecek korkusu ile şarja takarsak batarya normalde olacak olandan daha uzun süreler boyunca kalitesiz bir şarja maruz kalır. 

Hesaplamada hata vardır. Sıfır aldığımda iPhone 15 Pro cihazımın toplam ekran süresi 9 saat dolaylarındaydı. Zaten göründüğü üzere de çip verimlilik modundan hiç çıkmamış. Yani telefon ile bir şey yapılmamış. Yine de 5 senelik bir cihaza göre 1 gün bekleyerek şarjını yetirmesi bile başarıdır orası ayrı. 

Hesaplamada hata yok hocam. Telefon her şekilde 1 günü çıkarıyor.

Bataryayı hiç değişmedim. Hala orjinal bataryası.

Bazen 6.5 saat bazen 7.5 saat görüyor, o anki kullanıma göre değişiyor ama 6 saatin altına hiç inmiyor. Ve her şekilde 1 günü çıkarıyor.

Bazen şarj daha yüzde 40 larda iken evden çıkacağı için takıp şarjı tamamlıyorum.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağrı Alaf
Öner Kurukuz yazdı:

Hesaplamada hata yok hocam. Telefon her şekilde 1 günü çıkarıyor.

Bataryayı hiç değişmedim. Hala orjinal bataryası.

Bazen 6.5 saat bazen 7.5 saat görüyor, o anki kullanıma göre değişiyor ama 6 saatin altına hiç inmiyor. Ve her şekilde 1 günü çıkarıyor.

Bazen şarj daha yüzde 40 larda iken evden çıkacağı için takıp şarjı tamamlıyorum.

Tamam ama liste artandan azalan şekilde sıralanmış. Kullanılan uygulamaların ekranda görülen miktarı 4.5 saat yapıyor. Ana ekranın yediğini saymıyorum. Instagram'ın hemen ardından gelen Facebook zaten 8 dakika. Kalan 3.5 saat havada kalıyor. 5 senelik bir telefona göre hiç fena değil ama görünen kadarıyla benim kullanımıma bu telefon 2 saat dayanmaz mesela. 5 senelik telefon hiç zora gelmese sadece 2 günde bir şarja takılsa 900 döngüye varır. 500 döngü sonrası %80'e dayanacak şekilde tasarlanıyorlar genelde. Buna android markalar çok da dikkat etmiyor hızlı şarjları sağlamak için. O zamanın çipleri de çok verimli değil. 900 döngülü halinin gerçek 6 saati verebilmesi için 10.000 mAh pil gerek. Ondan dedim acaba yanlış mı hesaplıyor telefon diye. Bazen önceki günden falan da ekleme yapıyor iPhone'lar da. Saygılar.

Yorum bağlantısı
Ümit Türk

Nazar değmesin A22 o kadar hard kullanmama rağmen şarjı hızlı bitmiyor. Umarım böyle devam eder.

Yorum bağlantısı
Öner Kurukuz
(düzenlendi)
Çağrı Alaf yazdı:

Tamam ama liste artandan azalan şekilde sıralanmış. Kullanılan uygulamaların ekranda görülen miktarı 4.5 saat yapıyor. Ana ekranın yediğini saymıyorum. Instagram'ın hemen ardından gelen Facebook zaten 8 dakika. Kalan 3.5 saat havada kalıyor. 5 senelik bir telefona göre hiç fena değil ama görünen kadarıyla benim kullanımıma bu telefon 2 saat dayanmaz mesela. 5 senelik telefon hiç zora gelmese sadece 2 günde bir şarja takılsa 900 döngüye varır. 500 döngü sonrası %80'e dayanacak şekilde tasarlanıyorlar genelde. Buna android markalar çok da dikkat etmiyor hızlı şarjları sağlamak için. O zamanın çipleri de çok verimli değil. 900 döngülü halinin gerçek 6 saati verebilmesi için 10.000 mAh pil gerek. Ondan dedim acaba yanlış mı hesaplıyor telefon diye. Bazen önceki günden falan da ekleme yapıyor iPhone'lar da. Saygılar.

Demek istediğini şimdi anladım.

Ekranın sadece görünen kısmını SS almıştım. Bu nedenle devamı görünmüyor.

Aşağı doğru 3 ekranlık uygulama listesi var.

Şimdi eklediğim ekran görüntüsünde 5 saat 16 dk lık ekran görüntüsü var ve şarjım %40 da.

Ayrıntılara bakınca "aramalarda pil kullanımı" kısmında değer yazmıyor.

Diğer değerleri topladığımda da 5 saat 11 dk çıkıyor. Yani doğru gibi.

Dev Check uygulamasından baktığımda şarj döngüsü 905 gösteriyor.

Pil durumu iyi yazıyor.

Kapasite olarak da 4370 mAh diyor.

Gerekli gördüğüm uygulamalar açık, onun dışında gereksiz gördüğüm şeyler kapalı.

GPS ve Bluetooth sürekli açık. Saat bağlı olduğu için onları kapatmıyorum, 

Ben hala çok memnunum telefondan. Hem batarya performansından hem telefonun kendi performansından.

sypozee.jpg

tarihinde Öner Kurukuz tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Çağrı Alaf
Öner Kurukuz yazdı:

Demek istediğini şimdi anladım.

Ekranın sadece görünen kısmını SS almıştım. Bu nedenle devamı görünmüyor.

Aşağı doğru 3 ekranlık uygulama listesi var.

Şimdi eklediğim ekran görüntüsünde 5 saat 16 dk lık ekran görüntüsü var ve şarjım %40 da.

Ayrıntılara bakınca "aramalarda pil kullanımı" kısmında değer yazmıyor.

Diğer değerleri topladığımda da 5 saat 11 dk çıkıyor. Yani doğru gibi.

Screenshot_20250116_164402_Smart Manager.jpg

Evet şimdi oldu. :) Valla helal olsun bu yaşta bu performans. Memnun eder elbette. :nazar:

Öner Kurukuz yazdı:

Dev Check uygulamasından baktığımda şarj döngüsü 905 gösteriyor.

Teorim doğru çıktı ama bunca sene 900 döngü de temiz kullanım örneği. Kasım 2023 tarihinde aldığım cihazın döngüsü 540 olmuş bile. :blush:

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Öner Kurukuz
Erdoğan Temur yazdı:

Bendede Galaxy S20 var çıktıktan bir ay sonra aldım 2020 sonlarıydı. 5 yıllık S20 FE olmaması lazım. S20 ile aynı 4500 mAH pili kullanıyorsa gün sonunu biraz zor görmesi lazım :) 

S20 Fe 4500 mAh ve 2020 Eylül ayında çıkmış, S20 ise 4000 mAh ve 2020 Şubat ayında çıkmış.

Ben telefonu 2021 Ekimde bir arkadaştan 2. el olarak almıştım. O da yanlış hatırlamıyorsam 2021 in mayıs ya da haziran gibi almıştı. 4-5 ay kullanmıştı, dolayısıyla batarya değişmedi.

Ben alalı 3 yılı geçmiş. 

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

otomobillerde pil garantisi uzun. Üretici kendi ayağına sıkmaz. 20-80 kullanın demişse uygulamak lazım. 

çok teknik düşünme, şarj ederken .ıkacak sıkıntılara karşı  hanımın sana açacağı telefona ne yanıt vereceği konusunda yardımcı oluyor satıcı ....

tabii boş diye şarj cihazı önüne park etmiş olan mersoları çektirebilirse

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...