İçeriğe Yönlendir

Kızlar ve Erkekler için Altın Bilezik Meslekler

Tansu Kalafatoğlu

Recommended Posts

Fatih Evcin

Üniversite eğitimini sadece eğitim olarak da görmemek lazım . Özellikle şehir dışında ,kişinin kendi kendine bir hayat idame ettirebilmesi ve yanında ailesi olmadan da bir şeyler yapabilmesi ( kira kontratı,elektik su aboneliği, aidat, ev alışverişi ,  temizliği vs. )  adına önemli bir adım.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

çocuklarımız için nasıl bir gelecek hazırlıyoru

Differdange de dönerci tükkanı

Yorum bağlantısı
İlkay Başaran

Gelecek 5 10 yıl içinde iyi bir tornacı olmak isterdim.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Furkan Avcı yazdı:

Rahmetli dedem ilkokul 2 ye kadar okumuş ( yani temel matematik ve temel okuma :D ) sonrasında ticaret vs.

Çalışkanlık ve yetenek de önemli tabi ki.. 

Babam okuma yazmayı askerde öğrenmiş. Eskiden askerlik üniversite gibiymiş. Silah bakımı ve tamirini de öğrenmiş.. 

Askerden geldikten sonra, önce silah, sonra mekanik çalışan her şeyin tamirini yaptı.. Şöyle ki, tarla süren pulluğu da, hanımların kullandığı hamur makinesini de tamir edeblirdi. 

Kapı kilidi bozuksa onu da yapar, tabancanın iğnesi kırılmışsa onu da yapardı. Yıllarca duvar ustalığı da yaptı. 

Abim sıkı elektronikçidir ama çalışmazdı.. Ev konu komşunun televizyonu teybi ile dolardı. Abime çok kızardı. 10 yaş daha genç olsam bu işi de öğrenir, bu bekleyenlerin hepsini yapar teslim ederdim derdi. 

Tabi ki okumak bir yere kadar, insan çalışkan olacak, kültürlü olacak. 

Okumayı askerlikte öğrenen babamın yazdığı şiirler hikayeler basılsa, çok satan kitaplar arasına girerdi. 

Ticaret konusuna gelince, her insan biraz anlamalı, kendi ürettiğini satamayan, kendi emeğini satamayan, uyduların ömrünü 10 yıl uzatan yazılım yapsa ne olur. satamaz, pazarlayamaz.. 

Memur da bilmeli bunu, reyon görevlisi de bilmeli. yaptığı işi gösteremeyen, kendini gösteremeyen başarılı olamaz. 

İlkay Başaran yazdı:

Geleceğin mesleği her türlü tamircilik bence. 

Kapı fitili takmaya kaportacı 400 lira istiyor. Gözle gördüğü servo motoru söküp takmak için elektrikçi 2500 lira istiyor. 

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Mehmet Dagdeviren
İlkay Başaran yazdı:

Kalmadı.

Cnc'ye geçti hepsi.Onlarda Kendini Tornacı Zannediyor.Bizim Grafiker Camiasında bi tabir vardır,''Komut+P grafikeri'' onun gibi bişey oldular

Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Şirketler avukatı ya da hukuki danışmanlıkta çok güzel para var. @Cem Işık illa zorluklarını da anlatacaktır.

Bununla beraber imkanı olan çocuğunu yurtdışına eğitime yollasın. Türkiye'de eğitim sistemini bitirdikler, saçma sapan üniversiteler açıp diplomanın kalitesini düşürdüler. Diplomalı işsizlerle dolu ortalık.

Bir de çocuklarınızı 18 yaşından itibaren işe gönderin. Ortam görsün, üste asta nasıl davranılacağını bilsin.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Metin Uzunoğlu

Çok yazacak şey var ama yetmeyecek, üniversite eğitimi kişinin fıtratına uygun ve istediği alanda olmalı. 12 yıl temel eğitim almış bir kişiye halen inkılap tarihi, Türkçe, temel bilgisayar gibi dersler okutmamalıyız. Ülkemizde gelir adaleti olmadığı için insanlar kazancına göre meslek seçiyor yanlış burada başlıyor. İlk düğme yanlış olunca doğru iş çıkmıyor.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Köksal Yılmaz yazdı:

Gelişmekten kasıt nedir hocam, biraz açar mısınız? Kendi adıma okuduğum üniversite bişey katmadı bana(bankacılık mezunuyum, bankada çalışıyorum).

Kattığı şeylerin farkında değilsiniz. Ayrıca kötü eğitim alınıyor/veriliyor ise bu eğitim alınmasın verilmesin demek değildir. Çine hindistana bakın sürekli eğitim eğitim eğitim.

İnsanın "insan" olması için onun bir "işçi" olarak topluma değil "birey" olarak katılması lazım. Bu da üniversite seviyesi eğitim ile ancak olabiliyor artık. Muslukçu felsefe okuyabilir. 

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Fatih Sarıkaya
Mehmet Göktürk yazdı:

Tarih oku ama saat tamircisi ol. 4/2 yıllık üniversite okumayan ülke gelişemez. Hedef gelişmemekse onu bilemem.

Artık üniversite okumayan yok gibi bir şey. Herkes bir şeyler okuyor. Mesela Alanya'da 2 tane Üniversite var. Gelişmiş miyiz? Ben gelişmiş bir toplum göremiyorum. Daha çok nasıl kazanırım diyen bir toplum görüyorum. Buraya da gelenlerin pek azı okumaya geliyor.

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Ali Gülmez yazdı:

Mavi yaka kelimesini kullanmayı hiç sevmem ama teknik personel açığı çok fazla

herkes üni okuyup masa başı iş istiyor ama fabrikalarda tezgah kullanacak sanayide araba tamir edecek gibi genel iş kollarında cidid açıklar oluşacak

geçen video izledim kız üniversite okumuş ama babasının ayakkabı tamirat dükkanında babasına yardımcı oluyor

ayakkabı fiyatları yükseldiği için herkes tamir ettiriyor yetişemiyoruz diyorlar

bu nedenle özellikle farklı alanlarda üniversite bölümlerinde eğitim iyidir. tamirat yapmasında sakınca yok. Üniversite bir meslek okulu değildir. 

Fatih Sarıkaya yazdı:

Artık üniversite okumayan yok gibi bir şey. Herkes bir şeyler okuyor. Mesela Alanya'da 2 tane Üniversite var. Gelişmiş miyiz? Ben gelişmiş bir toplum göremiyorum. Daha çok nasıl kazanırım diyen bir toplum görüyorum. Buraya da gelenlerin pek azı okumaya geliyor.

Üniversite mezunu olanların siyasi tercihlerini bir inceleyelim. detaylı. 

image.png.995bbdd69e7ea5c718fc0bbfa53f6dbe.png

Yorum bağlantısı
Ali Gülmez
İlkay Başaran yazdı:

kaynakçılıkta çok ciddi para var işsiz kalmak imkansız

aracına atlayıp köylere gidip iş yapsan zengin olursun

hele ki sanayi de paslanmaz çelik kaynağı yapabilirsen şirketin genel müdürü önünde hazır ola geçer

arkadaş gümrük işleri yapan bir firmada teknik personel olarak çalışıyor sektör çok hareketli ve mevzuatlardan anlayan adama her zaman ihtyiaç var diyor

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Sani Gerşon yazdı:

Şirketler avukatı ya da hukuki danışmanlıkta çok güzel para var. @Cem Işık illa zorluklarını da anlatacaktır.

Bununla beraber imkanı olan çocuğunu yurtdışına eğitime yollasın. Türkiye'de eğitim sistemini bitirdikler, saçma sapan üniversiteler açıp diplomanın kalitesini düşürdüler. Diplomalı işsizlerle dolu ortalık.

Bir de çocuklarınızı 18 yaşından itibaren işe gönderin. Ortam görsün, üste asta nasıl davranılacağını bilsin.

herkesin durumu iyi olsa herkes çocuğunu yurt dışında okutsa, yine diplomalı işsizler olurdu ülkemizde. Arz talep 

başlığı açarken üniversite kalitesi, okuyup okumama anlamında açmamıştım. meslek anlamında açmıştım. Üniversite okuyup çok iyi yerlere gelinebilir. İş de kurulabilir. Ama herkes bunu yapmamaz. Yapmamalı da. Diğer işlere de ihtiyacımız var. 

çocuklarımız, bugünün parasıyla 100 bin lira veya üstü bandında aylık kazançla hangi yetenek sınıfı iş gruplarında başlayabilir? Tamam bunun iki yıllığını da okusun. Ama lise sonrası bir yandan çırak olarak çalışırken de okuyabilir. 

sonrasında öğrendiği iş kolundan imalata da geçebilir mesela. İş kurabilir

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Ali Gülmez yazdı:

..mevzuatlardan anlayan adama ..

Yapay zeka bunları bitirmek üzere. yakındır. 

Tansu Kalafatoğlu yazdı:

..Tamam bunun iki yıllığını da okusun. Ama lise sonrası bir yandan çırak olarak çalışırken de okuyabilir. 

O devir bitti dünyada. 

önce insan yetiştirmeliyiz. 

birşey yapılacak ise liseyi üniversite hazırlık okulu olmaktan çıkarmak. ödevi kaldırmak. 

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Eli ve zinhi nereye giderse gitsin iş yapabilecek meslek seçimi olmalı nesilde. Bugünün beceriksiz veletlerini hazırlayan bizleriz. Ben çektim evladım çekmesin dedik iyi halt ettik. Ancak şimdiki neslin bebeleri çok çok şanslı olacak. Ebeveyninden hiçbir şey alamayan el mecbur kafasını kullanacak yaşamak için. Bizim gibi her yıl yeni telefon alan babası olmayacak. 

Okumak? Göktürk hocamın bir sözü göğsümü kabartır hep. Okusaydın başımıza hoca olurdun der. Bunu duyduğum gün keşke dedim. 

Ben okumadım. Meslek kursuna 2 yıl gidip 10 sene ileri sıçradım. Ailem öğretmen. Lise üniversite zaman kaybı hemen meleğime kavuşmam lazım demiştim. O günün şartları için en doğrusu idi. Diplomalı lehim yapamayan tayfa çok ortalıkta

• Beğen 6
Yorum bağlantısı
Fatih Sarıkaya
Mehmet Göktürk yazdı:

Üniversite mezunu olanların siyasi tercihlerini bir inceleyelim. detaylı. 

İncele. Değişen bir şey olmaz. Bugün aliye veren yarın veliye verecek. Bu zamanla alakalı bir şey. Sonuç yine aynı olacak. Ecevit'inde iktidarını gördüm, Demirel'inde. Birinin yanında yetişip zanaatkar olması 4 yıllık işine yaramayan bir fakülte bitirmesinden daha eftal. 

Yorum bağlantısı
Haşmet Güngör
Çağrı Alaf yazdı:

Hem kız hem de erkek için havacılık. Belli ki gelecek havacılıkta ve hiçbir zaman bu regülasyonlar altında insanların canı otonom uçaklara emanet edilmeyecek. En azından bu yüzyıl içerisinde. 

Bilgisayar Bilimi bölümünü verdikten sonra maddi açıdan kendimi güvende hissedersem neden olmasın diyorum. Bachelor of Aviation diye bir bölüm var, her şey dahil $100.000AUD gibi bir fiyata uçuş dersleri dahil havacılık eğitimi veriliyor burada. Ek olarak birkaç bin dolar kadar kağıt ve avionik destek teçhizat ücreti var. Sonra sivil havacılık için hazır oluyorsunuz. Zaten tüm dünyada On-demand denilen ihtiyaç kategorisinde bir meslek. Boş paket Passat parası. 

Bir not düşeyim. Havacılık, yani öncelikle pilotluk için  soranlara , Önce üniversiteyi bitirin mesleğiniz ve   İngilizceniz  mükemmel olsun deriz. Zira sırf pilotluk riskli bir iştir. Allah korusun ilerde gelen bir hastalık veya kaza, bela bu mesleği yapmanıza engel olur. Sadece pilotluk mesleği, pilotluk yapılmaz durumu oluşursa ,dışarıda karşılığı yok. Uçak teknisyenliği de geçer ve kazançlı  bir meslektir.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Metin Akbal

Arkadaşlar eğitim alma olayını meslek edinme olarak almayın sadece. Eğitim gibi eğitim aynı zamanda kişiye vizyon, mantık, mantalite, ahlak, etik, estetik vs vs katar. Bu örneği belki burada verdim ama yine vereceğim.

3 sene önce banyo tadilata girmişti. 2 tane meslek lisesinden mezun arkadaş geldi, biri motor diğeri makine okumuş ya da okumamış bilmiyorum fayans işi yapıyorlar. En üst kısım kaldı duvarda çap gidiyor biraz. Fayansın solu 2 cm ise sağı 3 cm yükseklikte olacak, bir sonraki sıra da 3 ile 4 cm olacak şekilde (yamuk geometrik şeklini ele alalım) yükselerek gidecek. Fayansın bir altını bir üstünü kestiler artan fayans çöp. Öyle yapacağınıza üstten 2-3 cm kestiğin yerin hemen altından da 3-4 cm kesersen hem ölçüyü otomatik almış olursun, hemde fayansımı hiçlemezsin dedim. Birisi yok öyle olmaz dedi, birisi mantık yürüttü abi galiba ben seni anladım dedi denedi dediğim gibi de oldu. Sonra abi dedi ben 10 yıllık fayansçıyım ilk defa bu aklı veren oldu var mı senin böyle bir ustalık geçmişin dedi. Dedim yok ama bende dirsek çürüttüm sen dersten kaçarken ben okul okudum. Hani derler ya matematik geometri fizik vs ne işimize yarayacak mezun olunca, oluyor işte. Gizil öğrenme belkide bana bu mantığı yürütmemde yardımcı oldu.

Annemin müstakil eve doğalgaz döşeniyor, odanın birine doğalgaz sobası koyacağız doğalgaz hattı döşeniyor. Usta denen şahıs balkon duvarını delmeden direk mermerin üstünden geçirmiş, cam balkon yapacak usta geldi doğalgazcıya kızdı ya kardeşim buraya cam balkon koyacaklar diye hiç mi düşünmedin zaten işin kuralında balkon duvarını delipte boruyu geçirmen gerekiyor balkonun üstünden neden geçirdin diye tepki gösterdi. Neyse devam ediyorum, Odanın birine de doğalgaz sobası konacak, duvarın ortasından indirmiş aşağı sobaya bakmamış borunun girişi nerden diye.  O aralar karantinadayım annem videou arama yaptı orada gördüm anne o boru neden ortadan iniyor sobayı nereye koyacak bu usta dedim, ne annem ne usta anladı. Sonra ustaya verdi telefonu sen dedim o boruyu oradan indirdin ve oraya da o sobayı koyamazsın, sobayı nerene monte edeceksin diye aynen bu şekilde söyledim. Usta o zaman anlamış olacak ki sobanın büyüklüğü gözünü korkuttu birde  yanma hissini yaşamak istemedi tekrardan boru kesti boruya üstten kenara ek yaparak aşağı indirdi. Noldu bu seferde boru yekpare olacak yerde ekli oldu, duvarıma da fazladan delik açtı.

Yani akıl olmayınca neylesin fikir, çalsın Abdurrahman oynasın Bekir :)

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Fatih Sarıkaya yazdı:

İncele. Değişen bir şey olmaz. Bugün aliye veren yarın veliye verecek. Bu zamanla alakalı bir şey. Sonuç yine aynı olacak. Ecevit'inde iktidarını gördüm, Demirel'inde. Birinin yanında yetişip zanaatkar olması 4 yıllık işine yaramayan bir fakülte bitirmesinden daha eftal. 

öyle bir farklı ki. 

Yorum bağlantısı
Metin Akbal

Ek olarak eğitim gibi eğitim kişinin ilgi, yetenek ve becerilerininde gelişiminde önemli rol oynar. Bu konuyla alakalı çeşitli eğitsel kavramlar da mevcuttur, Sözel, sayısal, şekil-uzay yetenekleri; ticaret, ikna, ziraat, yabancı dil, güzel sanatlar, iş ayrıntıları ilgileri vs şeklinde.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray
Metin Akbal yazdı:

3 sene önce banyo tadilata girmişti. 2 tane meslek lisesinden mezun arkadaş geldi, biri motor diğeri makine okumuş ya da okumamış bilmiyorum fayans işi yapıyorlar. En üst kısım kaldı duvarda çap gidiyor biraz. Fayansın solu 2 cm ise sağı 3 cm yükseklikte olacak, bir sonraki sıra da 3 ile 4 cm olacak şekilde (yamuk geometrik şeklini ele alalım) yükselerek gidecek. Fayansın bir altını bir üstünü kestiler artan fayans çöp. Öyle yapacağınıza üstten 2-3 cm kestiğin yerin hemen altından da 3-4 cm kesersen hem ölçüyü otomatik almış olursun, hemde fayansımı hiçlemezsin dedim. Birisi yok öyle olmaz dedi, birisi mantık yürüttü abi galiba ben seni anladım dedi denedi dediğim gibi de oldu. Sonra abi dedi ben 10 yıllık fayansçıyım ilk defa bu aklı veren oldu var mı senin böyle bir ustalık geçmişin dedi. Dedim yok ama bende dirsek çürüttüm sen dersten kaçarken ben okul okudum. Hani derler ya matematik geometri fizik vs ne işimize yarayacak mezun olunca, oluyor işte. Gizil öğrenme belkide bana bu mantığı yürütmemde yardımcı oldu.

Şimdi oturduğumuz evi yaptırırken, şato diyorlar hani, bahçe girişini continental GT ye göre düzgün tasarlamak gerekmişti. yol eğimli şekilde evin önünden geçtiği için araçların çapraz şekilde kot farkını aşması gerekiyordu. 33x33 lük taşları döşeyen usta basıp geçiyor olduğu için müdehale ettim. buları diyagonal şekilde kesersen yüzeyi daha az tırtıklı şekilde tüm eğimle birlikte kaplarsın deyince ben 25 senelik ustayım öyle saçma iş olmaz dedi, bende o esnada gözüm kararmış,  sen 25 senelik taş usta olmuşsun ama taş üstüne taş koymayı becermemişsin, sen buradan gideceksin ama biz belki 25 sene oturacağız deyip işi başkasına devredip uzaklaştım adamı kovmayalım boşuna diye.  akşam kontrole gittik usta tam dediğim gibi yapmış ama pek bir mağrur çok güzel oldu dedi iyimi.

kesin 25 senelik ustayız biz hep böyle yapıyotuz biz diye satıyordu işini ertesi gün.

• Beğen 1
  • Mutlu 5
Yorum bağlantısı
Ali Gök

konu yine okumayıp usta olanların kazandığı parayı eleştirme konusuna bağlanacak gibi :D 

• Beğen 1
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Çağrı Alaf
Haşmet Güngör yazdı:

Bir not düşeyim. Havacılık, yani öncelikle pilotluk için  soranlara , Önce üniversiteyi bitirin mesleğiniz ve   İngilizceniz  mükemmel olsun deriz. Zira sırf pilotluk riskli bir iştir. Allah korusun ilerde gelen bir hastalık veya kaza, bela bu mesleği yapmanıza engel olur. Sadece pilotluk mesleği, pilotluk yapılmaz durumu oluşursa ,dışarıda karşılığı yok. Uçak teknisyenliği de geçer ve kazançlı  bir meslektir.

Ama 10 sene pilotluk yapmış birini kim başka işte çalıştırır ki? Hem pilot o statüden düşmeyi yediremez hem de bildiği yanıldığına yetmez. 

Eğer ben bu işe girişirsem hem bilgisayar mühendisi hem de pilot olacağım. Varsayalım 10 sene çalıştım sonra bilgisayar mühendisliğine dönmek istesem neler olurdu hayal edemiyorum. Herhalde normal bir bilgisayar kullanıcısından farksız olurdum. 2 hafta salınca bile unutma başlıyor. 

Yorum bağlantısı
Haşmet Güngör

Şimdi, Zemzem suyu diye ,çeşme suyu satıp köşe olan adamın tahsilini merak ettim niye ettimse ?

Çağrı Alaf yazdı:

Ama 10 sene pilotluk yapmış birini kim başka işte çalıştırır ki? Hem pilot o statüden düşmeyi yediremez hem de bildiği yanıldığına yetmez. 

Eğer ben bu işe girişirsem hem bilgisayar mühendisi hem de pilot olacağım. Varsayalım 10 sene çalıştım sonra bilgisayar mühendisliğine dönmek istesem neler olurdu hayal edemiyorum. Herhalde normal bir bilgisayar kullanıcısından farksız olurdum. 2 hafta salınca bile unutma başlıyor. 

Risk analizi, Web sayfası yapar geçinirsin. veya kısa bir kurstan sonra tekrar öğrenirsin. Ama pilotluk yapamayan pilotun hiç şansı yok . Belki Sim hocalığı veya yer hizmetleri O da torpilin varsa ve yaş müsaitse.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Emre Demir

kız çocugu için kuaför veteriner avukat  , erkek çocuğu için otomatik şanzıman ,motor, vs 

Yorum bağlantısı
Ali Gülmez
Emre Demir yazdı:

kız çocugu için kuaför veteriner avukat  , erkek çocuğu için otomatik şanzıman ,motor, vs 

kız çocuğu için spor hocası(zumba pilates), diyetisyen, fizyoterapist

bu sayede kendi işlerini kurabilirler

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   1 kullanıcı

• Muharrem Karagülle
  • Yeni Oluştur...