İçeriğe Yönlendir

Kızlar ve Erkekler için Altın Bilezik Meslekler

Tansu Kalafatoğlu

Recommended Posts

Tansu Kalafatoğlu

Arkadaşlar çocuklarımız için nasıl bir gelecek hazırlıyoruz? Gelecekte üniversite okusun maaşlı bir işe girsinden ziyade bireysel becerilerle yapılacak mesleklerin önemi artacaktır. Maalesef bazı meslekler de yok olacaktır. 

Her çocuk ultra zeki değil. Ben, akademik olmadıktan sonra, ya da üst düzey seviyeye gelinmeyecekse 4 yıllık üniversite okumasına karşıyım. Özetle bankada gişe memuru olmak için dört yıllık okul bitirmeye gerek yok. Bir çok meslek de böyle. 

2 yıllık okullarla, teknik liselerle veya bizzat dükkanda çıraklık terbiyesiyle gelecekte hangi meslekler işe yarar? Kendini geliştirirse hangi mesleklerde iyi kazançlar gelebilir? 

Erkek ve kız olarak da ayırmak fayda sağlayabilir. Kızları seramikçi yapamayız. Ya da erkeği manikürcü yapamayız gibi. 

• Beğen 10
  • Şaşkın 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Gnelde ayrılmasa iyi olur

2 yıllık üniversite minimum şart. Elektrik teknisyenliği iyi otomotiv mekatronik  sosyal hizmetler 

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Mehmet Göktürk yazdı:

Gnelde ayrılmasa iyi olur

hocam bi kızı seramikçi yapmak biraz şey. Halbuki işinde ehil seramikçiler ciddi paralar kazanıyor. 

mesela 2 yıllık programları açınca önüme bulut bilişim operatörlüğü çıktı. Bunu örnek diye söylüyorum. Ne olduğunu bilmiyorum. Çocuğu liseden bu mesleğe hazırlarsak (ilgisi varsa) iki yıllıkla beraber ileride şu mesleği yapabilir ve kendini geliştirirse şunu şunu yapabilir diyebiliriz. 

ama 4 yıllık bilgisayar müh okuyunca hem rakip çok, hem çocuk fazla beklentiye giriyor hem de zaman geçiyor. Haa okul okurken kendini geliştirse yine çok iyi yere gelir ama ilk başta dediğim gibi, hayat koştur koştur yaşamak değil. İşini hakkıyla yapıp muhtaç olmayacak, yaşayacak şekilde para kazanmak. 

Yorum bağlantısı
Fikri Keleş

Diploma herseydi,25 yıl çalıştığım şirket bir çırpıda kapı önüne koydu beni.Elimde diploma olaydı 25 yılda bir yerlere gelir yönetici vs olurdum.Benden nice sonra gelen lisans sahipleri ust duzey oldular.Zamanla açık öğretim vs ile diploma aldım ama mesleğe faydası olmadı.

Şimdi iş arıyorum ama nafile 44 yaşında ve diplomasiz olmam şirketlerin tercihini  X üniversitesi 4 yıllık mezunu 25 yaşlarında eleman tercih ediliyor.Cunku daha çocuklar ve ne deseler kabul ediyor,6 ay 1 yıl içinde de başka yere geçiyorlar.

Çok eleman yetiştirdim,çok kişiye bilgi ve tecrübe kazandırdık,bu sayede başka yerlere uzman ismiyle ise girdiler.Bana düşen ise ceketimi alıp eve gitmek düştü.

Zanaat sahibi olmak kıymetli,

• Beğen 10
  • Şaşkın 1
  • Üzgün 7
Yorum bağlantısı
Metin Akbal

O kadar düşünüyorum ki bende bunu. Sanayi de mi yetişsin, tesisatçı mı olsun, elektrikçi mi olsun, sıvacı boyacı vs mi olsun. Ne olursa olsun zekasını olan ve bunu kullanan ciddi paralar kazanacak ama mutlu olacak mı. Önemli olan hangisi mutlu olduğun işi yapmak mı para kazanacağın işi yapmak mı. Hepsinin avantajı dezavantajı var. Doktorluğu bırakıp ticarete atılanları da gördük, çiftçilik yapanları da.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Ali Gök

arıcılık tavsiye ederim. meslek olarak görüp yapan para kazanır 

bu arada arıcı diyince dağlarda gezecek bal üretecek adam diye düşünmeyin. bir çok kolu var

polen üreten,

ana arı üreten

arı kolonisi üreten 

kendi yaşamına ve bölgesine uygun bir seçim yapanın ve mesaisinin sabah 8 öğleden sonra 2 3 e kadar arılıkta geçirenin  kazancı asgari ücretin *4 *5 katı olarak kazanır . 

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Evren Erakçora

En iyi okulları okumuş, en yüksek punları almış,  doktor çıkmış insanlar mutsuz gibi. Memurluk , öğretmenlik falan bitecek gibi kısa sürede. 

Metin Akbal yazdı:

O kadar düşünüyorum ki bende bunu. Sanayi de mi yetişsin, tesisatçı mı olsun, elektrikçi mi olsun, sıvacı boyacı vs mi olsun. Ne olursa olsun zekasını olan ve bunu kullanan ciddi paralar kazanacak ama mutlu olacak mı. Önemli olan hangisi mutlu olduğun işi yapmak mı para kazanacağın işi yapmak mı. Hepsinin avantajı dezavantajı var. Doktorluğu bırakıp ticarete atılanları da gördük, çiftçilik yapanları da.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Süleyman Can

Ben ekonomi okumadan önce (istemeden) hiç bi şey olamazsan bankacı olursun denilip zorla 4 sene okutuldum. Mezun olana kadar her şey allak bullak oldu. Bir de bankacılık tamamen pazarlamaya dönüştü. 

Değil eğitim süresi, 4 dakika sonrası bile öngörülemeyen ülkelerde tavsiyede bulunmak zor iş.

Ne olursa olsun uluslararası geçerliliği olan meslek veya tahsili olsun. Buradan kalkıp batı ülkelerine gidince mesleği hemen kendine yer bulsun. En güzel rehberlik bu olur sanırım.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Her ilde üniversite varken ve etiketi olmayan prim yapamazken, bir üniversiteyi şart olarak görüyorum.. Mümkün ise iyi bir üniversite. 

Üniversite eğitimi üstüne + değerler koyanlar kazanacak. 

Mesela ben yabancı dili şart koydum, ikisi de bu yıl ingilizce hazırlık okuyor. 

İlerleyen yıllarda derslerde çok zorlanmazlarsa ikinci yabancı dili almalarını isteyeceğim. 

Geri kalanı; azim, çalışkanlık, hayal gücü, yetenek. 

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Furkan Avcı

Ticareti öğrense ve bunun üzerine yoğunlaşsa yeter.(22 yıllık mezun, 13 sene iş hayatı sonrasında 9 sene ticaret içinde biri olarak yazıyorum)

Ha üniversite istiyorsa hobi olarak okusun... Üniversite olmasa bile kitap okusun kendini yetiştirsin.

Rahmetli dedem ilkokul 2 ye kadar okumuş ( yani temel matematik ve temel okuma :D ) sonrasında ticaret vs.

Ama her gün 3-4 gazete okurdu ve bütün en küçük köşe yazısıına kadar okurdu.

Yanlış anlaşılmasın bir çok okumuştan daha kültürlü, bilgili ve geniş bir bakış açısı vardı. Yani insanın kendini yetiştirmesi muhim.

• Beğen 10
Yorum bağlantısı
Aytac Sakal

Elektrik Mesleğine 86 yaz tatillerinde Çıraklıkla başladım 93 Meslek Lisesi Elektrik 98 Myo Farklı bir bölüm İşletmecilik mezunuyum.Şimdi 22 yıldır Kurumsal bir şirkette Elektrik Bakım Formeni olarak çalışıyorum.

MYO ile Meslek Lisesi Mezuniyeti arasında çok bir fark yok Hayatımda yaptığım en büyük hata MYO oldu Elektrik olsaydı yine aynı şeyi söylerdim.Mühendislik Diploması çok şey farkettirir.

Elektrik çok avantajlı bir meslektir ancak kolay değildir sevmek özveri gerektirir.Diplomayı alıp bu işi yapmayan çok sayıda insan var , Sürekli gelişim şarttır.Nispeten iş bulmak daha kolaydır.Özellikle Bakımda çalışanların Gecesi Gündüzü Bayramı Seyranı yoktur.Saha dahil Mühendislik okuyan Hanımları eskiye nazaran artık daha sık görür olduk gayette başarılı işler çıkartıyorlar. 

Benim gözlemim otomasyona yönelik gelişen arkadaşların özellikle bizim meslekte 1 adım önde olduğudur.Teknik ve Sanayi artık Otomasyona kayıyor.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Çağrı Alaf

Hem kız hem de erkek için havacılık. Belli ki gelecek havacılıkta ve hiçbir zaman bu regülasyonlar altında insanların canı otonom uçaklara emanet edilmeyecek. En azından bu yüzyıl içerisinde. 

Bilgisayar Bilimi bölümünü verdikten sonra maddi açıdan kendimi güvende hissedersem neden olmasın diyorum. Bachelor of Aviation diye bir bölüm var, her şey dahil $100.000AUD gibi bir fiyata uçuş dersleri dahil havacılık eğitimi veriliyor burada. Ek olarak birkaç bin dolar kadar kağıt ve avionik destek teçhizat ücreti var. Sonra sivil havacılık için hazır oluyorsunuz. Zaten tüm dünyada On-demand denilen ihtiyaç kategorisinde bir meslek. Boş paket Passat parası. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Serkan Derya

18 yıldır avukat katipliği yapıyorum. Sektör dili ile ''Takip elemanlığı'' . Bundan 10 sene önce farklı farklı hukuk bürolarına 2 günde iş bulup geçebiliyordun. Artık sektörde bize çok ihtiyaç kalmadı çünkü dijital üzerinden (UYAP) tüm işler hallediliyor. 12 sene önce bir holding Hukuk departmanına girdim ve halen orada çalışıyorum. Bende ''İşten çıkartılırsam ne yaparım? '' diye düşünüyorum bazen. 

Benim gibi herhangi bir meslek grubunda olmayan insanlar için bugüne kadar meslek sahibi olmadan alaylı bir şekilde işi öğrenip aynı işte ömür bitirmek yanlışmış şimdi anlıyor insan. Fakat, üniversite okuyanlarında hali ortada. Zamanında meslek lisesinde Bilgisayar bölümü okumak için çok can atmıştım ama sağolsun bizimkiler süper liseye yazdırıp benden mühendis çıkarmaya çalıştılar ama olmadı tabi. (Balıktan ağaca tırmanmasını istemek muhabbeti.) 

Yaptığım işi halen çok seviyorum fakat, mecburiyetler bu gibi işleri yapan kişiler için daha belirgin oluyor. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Fatih Sarıkaya

Ben 8 yıllık eğitime karşıyım 4+4+4 yıllık eğitime de karşıyım. Herkes üniversite okumamalı. Cehaletin önüne geçmek için okutuyorsak, ortalık okumuş cahil dolu. Bir bireyin altın bilezik sahibi olabilmesi için, çekirdek ten yetişmesi şart. Babama okumak istemediğimi söyledim. Beni zorla okuttu. Hala okuduğuma pişmanım. Çocuklarım okumak isterlerse okusunlar. Okumak istemeyen adamı zorla okula göndermem. Mekanik saat tamircisi, ağaç oymacısı yada motor tamirciliği. Bu meslekleri yapmak isterdim. Bu işlerle uğraşırken zamanın nasıl geçtiğini fark etmediğimi ve psikolojik olarak bana iyi geldiğini hissettim. İnşaat dan nefret ediyorum. Nefret ettiğim işi yapıyorum. Yaşım 47 ama hala geç değil. Mekanik saat işine merak sardım. Arada elime geçerse ağaç oyuyorum. Casio marka bir saatim vardı. Kordonu silikondu ve bir müddet sonra koptu. İnternetten metal 2-3 kordon aldım ama saati takma hissi vermediler bana. Bende kendi kordonumu kendim yaptım. Hala geliştirme aşamasında. Henüz bitmiş değil ama kolumda olduğu sürece onu nasıl geliştirebileceğim gibi fikirler geliyor. Aşağıdaki resimdeki 3. versiyon. Hala bitmedi. Neresinden dikmeliyim nasıl dikmeliyim, kafamda resim canlanmasını bekliyorum. Neden Premium markaların kordonlarından daha iyisini yapamamayım. Tornadan çıkmış gibi olmasını istemiyorum. El ile emek verildiği belli olsun istiyorum. Bir sürü saatim var ama özellikle bu saati takıyorum. Bileziğini ben yaptım, bir anlamı var. Hikayesi var. Saatin kendi de aşağı yukarı 10 yıllık vardır. Yeni alınmış bir saatten daha değerli.

WhatsApp Görsel 2025-01-14 saat 09.06.18_73bda15b.jpg

WhatsApp Görsel 2025-01-14 saat 09.06.20_0425b4e9.jpg

IMG-20250114-WA0004.jpg

IMG-20250114-WA0003.jpg

IMG-20250114-WA0002.jpg

IMG-20250114-WA0001.jpg

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Tarih oku ama saat tamircisi ol. 4/2 yıllık üniversite okumayan ülke gelişemez. Hedef gelişmemekse onu bilemem.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Emin Önal

İsterim tabi ki üniversite okusunlar, diplomaları olsun ama günümüz şartlarında onlar bizden daha iyi biliyor çoğu meslekte diplomanın bir işe yaramadığını yada üniversite sonrası alakasız işlerde çalışmak zorunda kaldıklarını. Görüyorlar, duyuyorlar, çok iyi gözlem yapıyorlar.

Ne yapacaklarını, neye yönleneceklerini zaman gösterecek ama tek bildiğim, öğretmemiz gereken şey; kolay para kazanma peşinde olmamaları.

Bunu bilirlerse çok şey öğrenmiş ve ne iş yaparlarsa yapsınlar olması gerektiği gibi yapacaklarına inanıyorum.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

Üniversite okuyup çok başarılı olunur. Ama el emeği, iş sanatı meslekleri yapan azalıyor. Bu mesleklerden de yürüyebilir çocuklar. 

Yorum bağlantısı
Köksal Yılmaz
Mehmet Göktürk yazdı:

Tarih oku ama saat tamircisi ol. 4/2 yıllık üniversite okumayan ülke gelişemez. Hedef gelişmemekse onu bilemem.

Gelişmekten kasıt nedir hocam, biraz açar mısınız? Kendi adıma okuduğum üniversite bişey katmadı bana(bankacılık mezunuyum, bankada çalışıyorum).

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray

bence geleceğin mesleği tarım olacak. çünkü çok pis taklaya gelecek insanlık. bugün,  böyle pek sürdürülemez gibi sanki.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Tamer Topaç
Doğan Arşiray yazdı:

bence geleceğin mesleği tarım olacak. çünkü çok pis taklaya gelecek insanlık. bugün,  böyle pek sürdürülemez gibi sanki.

image.png.048a5643452f294529a337b788c0fddd.png

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Gök
Doğan Arşiray yazdı:

Hepsi iflas etti borca takla atttırarak hayatta kalmaya çalışıyor çifçiler

Yakında bütün tarla takıma el koyacak baklalar

Yorum bağlantısı
Süleyman Can
(düzenlendi)
Mehmet Göktürk yazdı:

4 sene iktisatin 1 senesini Polonya da okudum. Farklı milletlerden öğrencilerle oturup kalkma fırsatım oldu. Üniversite eğitimi oralarda külfet olarak değil seçim olarak aşırı lüks. Sınıf mevcudumuz maksimum 15di. Benimle okuyanların arkadaşlarının çoğu teknik liseden sonra doğrudan istihdama katılmış. Türkiye nin avrupa ülkelerine göre istihdama katılma yaşı çok geç. 18 30 arası en fazla verim alınırken bizde genç nüfus askerliği de sayarsak 25 26 dan önce katma değer üretemiyor. Üniversitelerin çoğu da apartman dairesi lise 5 tadında. Oralardan çıkan turk genci, 18 yaşında meslek ogrenen Hans'dan entelektüel olarak da ekonomik olarak da daha dezavantajlı.

tarihinde Süleyman Can tarafından düzenlendi
  • Beğen 4
Yorum bağlantısı
Çağrı Alaf

Herkes tabiki üniversite okumamalı. Gelişmek ile kolej eğitimi ne alaka? Bir insana hayatı boyunca bilmesi gereken temel bilgiler ortaokula kadar pekala verilebilir sonrasında da eğer zanaatkar olacak ise ona göre ya da teknik eleman olacak ise ona göre eğitim verilir boş yere seneleri heba edilmez. Hem her yere üniversite açıldı diye kızıp hem de üniversite okumayı savunmak biraz oksimorona giriyor. 

Almanya’daki kuzenim kuaförde çalışmak için manikür pedikür okudu bildiğin. O işin erbabı olarak bitirdikten sonra başladı bir yere. Yine bazı arkadaşlarım burada Avustralya’da 2 sene araba tamirciliği okuyup bir atölyede başladılar hemencecik. Peki o atölyeye o okula gitmeyen girebilir mi? Hayır. 

Ya da en basitinden masör olmak için bile bir teknik eğitimden geçilmesi gerekiyor. Bugün inşaata gireyim duvar öreyim desem gidip birkaç ay sertifika için okul okumam gerek. Sonra sınavına girerim duvar ördürürler sonra da gideceğim inşaatta “sadece” duvar örerim. 

Bu adamlar hayata erkenden vakit kaybetmeden atılıyorlar ve baktığında cahil de kalmıyorlar. Üniversite zaten meslek eğitimi içindir ama teknik eleman için. Adam mimar-mühendis olup işin altyapısı ile uğraşmayacaksa ya da uğraşamayacaksa neden zorla onu 4 sene hapis edelim? 

Burada herkes 20 yaşına dönmek için şu an sahip olduğu her şeyi verir, başka çocukların 20 yaşlarını heba etmeye gerek yok. 20 yaş her anlamda en değerli yaştır. Zeka da fizik de tavan yapar. 20 yaşında liyakatli bir duvar ustası da yeri gelir 50 yaşında alaylı bir duvar ustasını madara eder. Yeter ki eğitim sağlam olsun. Bu noktada köy enstitüleri bu mantıkla iş görüyorlardı. O nesil bir başka. Büyükbabam rahmetli oradan aldığı bilgileri ölürken daha sayıklardı. Çiftçilikle alakalı bilimum şeyi anlatmışlar. Velhasıl kelam. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Gülmez

Mavi yaka kelimesini kullanmayı hiç sevmem ama teknik personel açığı çok fazla

herkes üni okuyup masa başı iş istiyor ama fabrikalarda tezgah kullanacak sanayide araba tamir edecek gibi genel iş kollarında cidid açıklar oluşacak

geçen video izledim kız üniversite okumuş ama babasının ayakkabı tamirat dükkanında babasına yardımcı oluyor

ayakkabı fiyatları yükseldiği için herkes tamir ettiriyor yetişemiyoruz diyorlar

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...