İçeriğe Yönlendir

Araç Depolarına Çip Takma Zorunluluğu

Sühan Bozdağ

Recommended Posts

Mehmet Göktürk
Mertol Kip yazdı:

Hatırlatma sadece. headerdan seçince geliyor, ama hakkımızda sayfasından ya da footerdan seçince gelmiyor. Oradan dikkatimi çekti. 

Hocam farkettim ondan onu kaldırırsanız gelir demiştim. 

eskiden organize sanayide iken fiziksel sunucumuz vardı hp den. bu orda çalışıyordu bulut sunucusu felan vardı içinde. geçen seneden beri google da VM olarak çalıştırıyorum oldukça memnunum. yine birden çok site çalışıyor. Disk alanı ve cpu sınırlı tabi ama kim takar.  hp sunucu ofiste yatıyor. pandemiden beri siteye dokunmadım aslında yeni jenerasyon bişeyler yapmak lazım bir de yapay zekaya da daldık biraz onları eklemek gerek. 

"satlık" hp proliant mikro sunucu :)

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

Kimseyi işaret ederek konuşmadım. O yüzden isim değiştirdim. Mehmet hoca böyle yapıyor demek istemedim. Mehmet hoca şirkette açabilir. Akademisyenlerin ek kazancı olduğunu biliyoruz. Üniversitenin sektöre teknik desteği gereği yapılır bunlar. 

sonuç olarak akaryakıtta üçkağıt işleri olmasaydı bu yönteme geçilmezdi. Uygulama yanlıştır. Daha ucuz olabilirdi. Başka olabilirdi. O kısım 2.tartışma konusu. Neden sonuç kısmı önemli. 

akaryakıttaki vergiden önce daha neler neler var konusuna girersek zaten her şey kötü. Tartışmaya gerek bile yok

Yorum bağlantısı
Mertol Kip
(düzenlendi)
Mehmet Göktürk yazdı:

eskiden organize sanayide iken fiziksel sunucumuz vardı hp den. bu orda çalışıyordu bulut sunucusu felan vardı içinde. geçen seneden beri google da VM olarak çalıştırıyorum oldukça memnunum. yine birden çok site çalışıyor. Disk alanı ve cpu sınırlı tabi ama kim takar.  hp sunucu ofiste yatıyor. pandemiden beri siteye dokunmadım aslında yeni jenerasyon bişeyler yapmak lazım bir de yapay zekaya da daldık biraz onları eklemek gerek. 

"satlık" hp proliant mikro sunucu :)

On prem environmentte face recognition yapan app lazım bana. AI falan değil ama, öğrenme olmayacak. Yüz algoritmasını tokena çevirip string olarak bana veren bir dll e fitim aslında. app da olur.

tarihinde Mertol Kip tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Tansu arkadşaım daha önce de söyledim  birçok insan ve bizler belli zeka düzeyine sahibiz. Neyin kime söylendiğini, lafın nerede gizlendiğini gizlenmek istendiğini, altında neler olduğunu anlarız. Bu anlaşılmıyor sanma. Ama samimiyetine güveniyoruz, sana da kızmıyoruz. Kızsak konuşmayız. Ama bil ki anlıyoruz. 

Konuya dönersek burada mesele bu işi sorun gibi gösterip başka işlerle vurgun yapılması. Aynen şu senin zekiye hoca gibi. anlıyoruz ne olduğunu... anlamıyor değiliz.  

Akaryakıt yolsuzlukları daha büyük oyuncular tarafından yapılıyor. Boya katmışlardı hatırlarsan o çözemedi. Asıl oyuncular onlar. Üsküdar üniversitesi miydi öyle bişey bi tanesinin sahibi akaryakıt yolsuzluğundan nerdeyse hapse girdi galiba. Ülkede satılan akaryakıtın nereden çıktığı bile belli değil. Ben muhasebeden anlamam ama birkaç yerde okuduğum  bu istasyonlardaki toplanan paranın ödemeleri yapılırken asıl birşeyler oluyormuş. Yani ana oyuncu istasyon. 

Bir şirketsin.. aracının km si belli. salarsın kontrolleri bir aracın senede yapacağı km belli zaten muayeneden de belli. şunu aşamaz dersin biter gider. Burada maksatdı anlıyoruz. Zekiyo hocanın kim olduğunu anlıyoruz.  Maksat elma soyacağı satmak vapurda. Hep beraber yaşayıp göreceğiz. 

Vergi kaçırma konusuna gelince adeletin olmadığı yerde herkes herşeyi yapmaya çalışıyor. emniyet şeridinden de gidiyor, kırmızıda da geçiyor, 160 la da gidiyor. e tabi vergiyi de vermiyor. hepsi bütün.  Ulus olmakla,  toplum olmakla, toplumu kendinin görüp görmemekle ilgili. Darül Harp diyen adama sen vergi ödetemezsin. 

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Mertol Kip

Luxand ve cognitec SDK larını denedim, arkadan ışık gelince tanıma yüzdesi düşüyor. 

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Mertol Kip yazdı:

On prem environmentte face recognition yapan app lazım bana. AI falan değil ama, öğrenme olmayacak. Yüz algoritmasını tokena çevirip stirng olarak bana veren bir dll e fitim aslında. app da olur.

Open CV nin face modülü var onu yükle. 50 tane parametre çıkarır.  Kapalı setten tanıma yapabilir. Yani 50 çalışanın var kim olduğunu bulur. Bunlar değilse de değil der. yani eşik aralığı verir. 

Mertol Kip yazdı:

Luxand ve cognitec SDK larını denedim, arkadan ışık gelince tanıma yüzdesi düşüyor. 

IR ile aydınlatman gerek felan. düz ışıkta zor çalışır. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Mehmet Göktürk yazdı:

Open CV nin face modülü var onu yükle. 50 tane parametre çıkarır.  Kapalı setten tanıma yapabilir. Yani 50 çalışanın var kim olduğunu bulur. Bunlar değilse de değil der. yani eşik aralığı verir. 

IR ile aydınlatman gerek felan. düz ışıkta zor çalışır. 

onprem demiştim ya hani :) OpenCV ile BRD arşı aleme uzuyor. Bana 50-100 yüzden seçmek değil on binlerceden yüzü seçip kimlik tanıması. Sizin o tarafta yapan birileri vardı hatta bankaların kimlikteki çipleri okutup biometrik veri ile kişinin yüzünün karşılaştırmasını falan da yapıyorlar ama onlarda token üretemiyor ve onpremde deli gibi resource istiyor. Cloud bize uymaz (hem GPDR yem de CsSR yüzünden)

IR olmaz hocam, mesafe uzak. 

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

OpenCV on prem.  cloud ile işin yok. onbinlerceden tanımak hele uzaktan tanımak için önce yüzü ayırman gerekir kaynak yer ama çözünürlük iyi ise tanır. ama kapalı set anca. 

Yüz tanıma çalışan var arkadaşlar isterseniz tanıştırırız.

O dediğin kişi benim öğrencim tübitak çalışanı. kredi kartı ile ulusal kimliği hibrit kullanmıştık tezinde. sonra doktorada sabancıya gitti orda da parmak izi ile sesi beraber kullandı. 

Yorum bağlantısı
Mertol Kip

OpenCV onprem olmasına onprem de resource makul değil.

Tam olarak beklentim son cümlende yazdığındı aslında :)

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Mertol Kip yazdı:

OpenCV onprem olmasına onprem de resource makul değil.

Tam olarak beklentim son cümlende yazdığındı aslında :)

Evet artık nasıl yazdılarsa öldürüyor makineyi. 

Yorum bağlantısı
Mertol Kip

pytondan biraz. imaj(lar)ı alıp değişkene atıyor, e frame sayısı artınca RAM çatlamaya başlıyor, GPU dan yapayım desen tekil makinede dert değil bir şekil halledilir de serverbase çalıştırınca 8 işlemci ve 2 TB RAM ile bile ıkınıyor. Ki, hepi topu token yaratıp daha önce enrollment sırasında kaydedilmiş olanla benzerliğini karşılaştıracak yani. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

python 50 kat yavaş.  şimdi bu benzin sayıcıları da orda yazarlar bi sürü sunucu satarlar çalışmıyor diye. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mertol Kip

Ben pascalcıyım zati. Delphi candır ^^

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Mertol Kip yazdı:

Bana 50-100 yüzden seçmek değil on binlerceden yüzü seçip kimlik tanıması.

Soylu'da vardı bundan :)

• Mutlu 3
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Mertol Kip yazdı:

yavaş ama en azından compile ediliyor ve hata yapma olasılığın çok yüksek değil. Bilmeyen kafeciler de  bulaşmıyor. 

Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Mehmet Ozyurek yazdı:

Soylu'da vardı bundan :)

Ondaki luxand ın dll ile oluşturulmuş bir tool ve sadece biometrisi kayıtlı (çipli pasaport ya da kimlik almış olan) Türk vatandaşlarında işe yarıyor. Biz GPDR (ya da KVKK) ile uğraşamayız, veri kaydetmeyeceğiz. Kaldı ki luxand amerikan şirketi ama sahibi rus. Dışarıya satarken illa ambargoya takılıyorsun.

Mehmet Göktürk yazdı:

yavaş ama en azından compile ediliyor ve hata yapma olasılığın çok yüksek değil. Bilmeyen kafeciler de  bulaşmıyor. 

Java ve c++dan hızlı. Backend de hala C dışında rakibi yok. Ama görselliğe girersen şekil şükül olan şey yapmak için harcayacağın efor ile OS yazarsın. :)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Gökhan Tuna
Mertol Kip yazdı:

Geçmişe gittim sayenizde :-) Üniversitede ilk Pascal sonra C yazmıştım. Delphi de harikaydı...

Mertol Kip yazdı:

Ondaki luxand ın dll ile oluşturulmuş bir tool ve sadece biometrisi kayıtlı (çipli pasaport ya da kimlik almış olan) Türk vatandaşlarında işe yarıyor. Biz GPDR (ya da KVKK) ile uğraşamayız, veri kaydetmeyeceğiz. Kaldı ki luxand amerikan şirketi ama sahibi rus. Dışarıya satarken illa ambargoya takılıyorsun.

Java ve c++dan hızlı. Backend de hala C dışında rakibi yok. Ama görselliğe girersen şekil şükül olan şey yapmak için harcayacağın efor ile OS yazarsın. :)

Hızı tartışırız bir ara, keyifli olabilir :-)

Bu arada Etiya firmasının uzantısı Ayvos firmasının bazı çözümleri var, işime yarar derseniz iletişime geçmenizi sağlayabilirim. Onlar da yanlış bilmiyorsam üniversiteden hocalar ve doktora öğrencileriyle çalışıp güzel işler çıkartıyorlar.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Yukarda vatandaşlar ne diyo? Küfür mü ediyorlar ne yapıyorlar🍆

• Mutlu 4
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Servet Aydın yazdı:

Yukarda vatandaşlar ne diyo? Küfür mü ediyorlar ne yapıyorlar🍆

ben bi kafe kelimesini anladım, latte varsa geleyim?

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Çağlar Bayur yazdı:

Öğrenciyken DHKP/C  IBDA/C  THKP-MIL/C felan şimdi anımsayamayacağım bi sürü uzun bileşenli kısaltmalı örgütler vardı malum pankart mankart.  "Lan bu programlama dili mi" diye çok geyik yapardık. 

• Mutlu 5
Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Gökhan Tuna yazdı:

Bu arada Etiya firmasının uzantısı Ayvos firmasının bazı çözümleri var, işime yarar derseniz iletişime geçmenizi sağlayabilirim. Onlar da yanlış bilmiyorsam üniversiteden hocalar ve doktora öğrencileriyle çalışıp güzel işler çıkartıyorlar.

Ayvosunki deeplearning ile çalışıyor. Tamam bir kez öğrenecek ama EU müfredatına aykırı. Genede konuşalım tabi belki farklı çözümleri vardır. 

Yorum bağlantısı
Servet Aydın
Çağlar Bayur yazdı:

Bende geleyim

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Servet Aydın yazdı:

Bende geleyim

bu baristalar bardağı neden ısıtmaz? buz gibi fincanda soğuyor mirim

Yorum bağlantısı
Servet Aydın
Çağlar Bayur yazdı:

bu baristalar bardağı neden ısıtmaz? buz gibi fincanda soğuyor mirim

Yerinde tutanak tutalım

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mertol Kip

Hayatınız mezar, birinizde çıkıp hadi gel içelim demiyor.

• Mutlu 4
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...