İçeriğe Yönlendir

Mısır Turu Tavsiyeler

Eyüp Çetin

Recommended Posts

Eyüp Çetin

Sömestr'de ailecek bir tur şirketi ile Mısır Turu planlıyoruz.

* Daha önce giden varsa fikirlerini paylaşabilir mi? 

* Tur şirketi ile seyahat eden varsa nelere dikkat edilmelidir? 

* Tur şirketlerinin düzenlediği ekstra turlara katılmaya gerek var mıdır yoksa kendi imkanlarımla gezsem olur mu? 

Yıllar önce Avrupa'da gezerken tur şirketi ile gezdiğim zamanlar olmuştu ancak tamamen kendi kendimize gezmiştik ve fahiş ekstra tur fiyatlarını vermemiştik fakat orası Avrupa. Mısır'a giden arkadaşlardan tura gerek yok kendin gez diyen de var turla gezmek daha iyidir diyen de var kararsız kaldım. Tecrübeli arkadaşların yorumlarını bekliyorum. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Metin Mankal

Mısır deyince bilemedim şimdi Eyüp.. Çok fazla video var Mısır gerçekleri hakkında.. Takip ettiğim bir yutubırın ki  sadece..

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Mısırın güvenli bir ülke olmadığını düşünüyorum. Tecrübelerinizi anlatırsanız memnun oluruz. O yüzden turla gitmek güvenli olur. zamanı da iyi kullandırırlar. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Eyüp Çetin
Mehmet Göktürk yazdı:

Mısırın güvenli bir ülke olmadığını düşünüyorum. Tecrübelerinizi anlatırsanız memnun oluruz. O yüzden turla gitmek güvenli olur. zamanı da iyi kullandırırlar. 

İnşallah gidebilirsem tecrübelerimi seve seve paylaşırım tabi hocam. Aslında güvenlik konusunda benim de endişelerim vardı ama gidip gelen arkadaşlar herhangi bir sorun olmadığını aksine en büyük gelir kaynağı turizm olduğu için turistleri iyi koruduklarını anlatıyorlar. Hatta Türklere daha iyi davranıyorlarmış. Ama kronik Ortadoğu toplumlarının insanları kazıklama huyları Türk veya herhangi birini kapsamıyormuş. 😁

Metin Mankal yazdı:

Mısır deyince bilemedim şimdi Eyüp.. Çok fazla video var Mısır gerçekleri hakkında.. Takip ettiğim bir yutubırın ki  sadece..

Metin hocam ben de izliyorum bu şekilde videolar ama çok da korkmuyorum. Dünyada en çok gitmek istediğim yerlerin başında geliyor. En büyük sorunu turistlere yapışan onları bunaltan dilencilermiş. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

mısıra gidenlerden duyduğum: tur operatörü nereye basıyorsa onun harici adım bile atma yönünde idi, hala aşı var mı gitmeden önce?

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Muhip Yılmaz

Taksiciler dolandırıcı.

Hırsız tip çok, full frame telefon falan çok göstermeyin. Güneş koruyucusu mutlaka alın :) 

Piramitler güzel ama şehir merkezinin biraz izbe olduğunu göreceksiniz. 

Sharm çok güzel mutlaka gidin ama köpekbalığı falan var diyorlar dikkat :) 

Vakit olursa İskenderiye fena değil :) 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Alptuğ Acar

1- Sharm'a gidiyorsanız piramit turu pahalı oluyor Sharm Kahire'ye çok uzak çünkü.

2- Gezip görelim istemiyorsanız en iyi otel Rixos Premium Seagate, eventleri vs çok güzel.

3- Olabildiğince yerel halkı ile muhatap olmayın, piramitlere giden yolda taksi önü kesmeye çalışanlar dahi var.

4- Tur şirketlerinin haricinde otellerden ve havayolundan da ayrıca fiyat bakın derim biz öyle daha uyguna getirmiştik.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • 2 ay sonra...
Eyüp Çetin

Geçen hafta ailecek 5 günlük Mısır turumuzu yaptık. Tecrübelerimi sizinle paylaşmak istiyorum. Tabii ki sadece görebildiklerimi aktaracağım. Göremediklerim gördüklerimin 100 katıdır muhtemelen. Yaptıklarımdan pişman değilim aklım hala yapamadıklarımda. 😁Öncelikle kesinlikle gitmenizi hatta imkan varsa daha fazla kalmanızı öneririm. Biz güvenlik endişeleri nedeniyle turla gittik fakat ekstra gezilecek yerlerin hiçbirine tur ile katılmadık çünkü fahiş fiyat isteniyor. Örnek vermek gerekirse Krallar Vadisi, Karnak Tapınağı, Hatşepsut Tapınağı ve Memnon Heykelkerinden oluşan yemekli Luksor turuna kişi başı 185 USD istediler fakat biz ailecek 200 USD ile aynısını yaptık. Bu arada Mısır'da Türkçe rehberli turlar mevcut araştırabilirsiniz. Güvenlik nedeniyle tur şirketi ile katılmanın faydası şehirlerarası yolculuklarda daha güvenli olması. Eğer sadece gezilecek tek yer düşünüyorsanız mesela Kahire gibi turlara fazla para vermenize gerek yok. Hatta çok önceden planlı yaparsanız otel+uçak falan... vb ucuza gelir ve dediğim gibi orada mevcut turlar çok uyguna her yeri gezdiriyor. Fakat ben beceremem veririm parayı tur gezdirsin derseniz siz bilirsiniz. 

Mısır'da güvenlik için endişelenmek miyim yoksa rahat mı olmalıyım karar veremedim! Çünkü her yerde polis var. Turistik olan her yerin girişinde bir sürü polis var, çoğuna dedektörlerden geçiliyor. Ayrıca şehirlerarası yollarda toplu yolculuklarda araca bir tane polis veriliyor. Bizimle Hurghada'ya gelen poliste MP5 vardı. Unutmadan söyleyelim gitmeden önce emmiye seyahat sigortanızı yaptırmayı unutmayın. 

Kahire

Biz 2 gün Kahire'de kaldık fakat yeterli değildi. Görülmek istenenler birkaç şey dışında farklı olabilir. Mesela benim için en önemli olan Ulusal Müze ve Piramitleri görmekti. Bunun dışında Nil Turu yaptık, El Halili Çarşısını gezdik ve 2-3 tane cami gördük ki şehrin her yeri camilerle dolu. Her yöneten bir cami yaptırmış çoğu da yeri de duruyor. Ancak bunun dışında yeni yapılan Büyük Mısır Müzesi ile çok fazla mumyanın sergilendiği Medeniyet Müzesi gibi önemli yerleri de görecek zaman bulamadık. 

20250122_101018.jpg.3e967d5093a6ac6e9ee06ab52262c0cb.jpg

Kahire 20 milyona yakın nüfusu ile büyük bir metropol. Ancak şehrin büyüklüğü beraberinde büyük bir kaos yaratmış. Hiç bir yerde hiçbir kural yok özellikle trafikte. Kim hangi boşluğu görürse giriyor ve kimsenin arabasına birşey olacakmış gibi bir derdi yok. Çoğu araba hurda, vurduğu kırığı çok, paslanmış. Yeni arabalar da yok değil tabi. En çok kullanılan arabalardan biri Tofaş. Her yerde sıklıkla görebilirsiniz. Örnek olarak 2 tanesini paylaşayım. 

20250122_183236.jpg.0202dcc406f6dd45c7b2402e9789cf3f.jpg

20250122_182848.jpg.4d1388b1a5645f2d09c657f745892452.jpg

Bunun dışında şehiriçi taşımacılıkta otobüs yok denecek kadar az. Genellikle eski Volkswagen Hippi Minibüsünü kullanıyorlar. Ayrıca Uber kullanılıyor ve çok uygun. 5-6 km olan yolu comfort seçerek 100 EGP'ye gidebilirsiniz. 1 USD yaklaşık 50 EGP. Yani her yere Uber ile gidebilirsiniz. 5 günde şehiriçinde her yere Uber ile gittik ve toplamda 1000 EGP ödemedim ki çoğu tutarda fazla ödeme yaptım. Mesela 120 EGP tutunca 150 verdim. Bu yüzden tek başınıza giderseniz her yeri tek başınıza gezebilirsiniz. Benzin çok ucuz sadece 17 EGP.  Taksi kullanmanıza gerek yok. Çok para istiyorlar. Eğer kullanmak durumunda kalırsanız pazarlık yapın. Diğer tüm satıcılar gibi onlara da söyledikleri fiyatın yarısını ya da daha azını verirsiniz. Birşey alacağınız zaman farklı yerlerden fiyat öğrenip mutlaka pazarlık yapın. 60 dolar istenen şeyi 20 dolara aldım. Mutlaka bozuk para bulundurun kastım madeni para değil. Ucuz olan şeylere çok vermeyin. Çünkü para üstü yerine ucuz şeker verme eğiliminde olabiliyorlar. 😊

Dolmuş olarak kullanılan Volkswagenler. ⬇️

20250123_154146.jpg.ad1ad24feacdca3c1930c4beb4d7bcaa.jpg

Trafikte aşırı derecede korna sesleri rahatsız ediyor. Ayrıca çok fazla egzoz dumanına maruz kaldık. Boğazımız felç oldu resmen. Herhangi bir yerde karşıdan karşıya geçerken arabaya yol vermelisiniz yoksa ezerler. 😁 Hatta yaya görünce ben geliyorum sakın deneme der gibi el ediyorlar. 

Kahire'de yemek konusunda sıkıntı yaşamazsınız. Yerel işletmelerin yanısıra uluslararası fast food markaları mevcut. Biz birkaç defa bunlardan yedik. Çünkü ailecek gittik ve çocuklar kolay kolay her yerde yemiyorlar. En lüks mekanlarında dahi çok ucuza yiyip içebilirsiniz. Mesela bunlardan birinde ailecek yediğimiz yemeğe 1250 pound verdim karşılığı 25 USD civarı. Paraları bizimkinden bile değersiz olduğu için harca harca bitmiyor. Aynı zamanda dolar da kullanılıyor. Ancak dolar kullanırsanız pound ile fiyatlandırılan bazı ürünlerde tam karşılığı olmadığı için daha fazla ödemek zorunda kalabilirsiniz. Bunun için mutlaka pound bulundurun. 

1. Gün

Kahire'deki ilk günümüzde otelden Uber çağırarak Ulusal Müzeye gittik. Burası Mısır'ın ilk müzesi. İçinde binlerce eser mevcut ancak bir çoğu sergilenecek yer olmadığı için depolarda tutuluyormuş. Bu yüzden Büyük Mısır Müzesi'ni inşa etmişler ve sergilenemeyen eserleri oraya taşıyorlarmış. Giriş 500 EGP. Bütün resmi fiyatlar öğrenci için yarısı. 

IMG-20250201-WA0014.jpg.33cb878b80fc2bb6ee810ccabaa7f5ce.jpg

Ulusal Müze'de Mısır'ın eşsiz tarihinin en önemli eserlerini görme şansımız oldu. Bunlardan en ünlüsü Tutankamon'un eşyalarının sergilendiği bölüm. Burada kamera kullanmak yasak. Eğer farkeden görevli olursa telefonu açtırıp içindeki görüntüyü sildiriyorlar hemde sert şekilde. Fakat sizin için Tutankamon'un meşhur büstünü fotoğraflayabildim. 😊

20250122_121522.jpg.806e0411e44e9683a5dae0829fd622f6.jpg

Tutankamon çocuk denilecek bir yaşta tahta geçmiş fakat sadece 9 yıl tahtta kalabilen bir firavun. Peki neden bu kadar önemli ve firavunların en ünlüsü? Bunun nedeni Howard Carter adlı bir arkeoloğun 1922'de onun mezarını tamamen dokunulmamış şekilde keşfetmesinden kaynaklanıyor. Çoğu firavunun mezarı yağmalanmış haldedir ve firavunlara ait eşyalar çalınmıştır. Fakat Tutankamon ile birlikte gömülen herşey keşfedilmiştir. Özellikle büstü Mısır tarihi denilince simge haline gelmiştir. 

İronik şekilde piramitlerin en büyüğünü yaptıran Kufu'ya namıdiğer Keops'a ait tek eser 10 cmlik bir heykelciktir. Bu da Ulusal Müzededir. 

IMG-20250201-WA0008.jpg.0d410129f10f6dbd954ff571b1dec5e8.jpg

IMG-20250201-WA0007.jpg.d27ed4818cfc2ec83b0c8ac3f870c90f.jpg

Ulusal müzede bunun dışında çok sayıda eser görebilirsiniz. Biz 3-4 saat gezdik. Çok fazla eser barındıran bu büyük müzeyi gezmesi çok yorucu ama fazlasıyla değer. 

İşte bazı eserler. ⬇️

IMG-20250201-WA0005.jpg.1fbc84337d9d46ba6107d997131fee7e.jpg

20250122_120602.jpg.43bd050b1e172c4c16bf1a3e271d2611.jpg

20250122_123410.jpg.32b541caa09820094009942553cfda0b.jpg

20250122_131035.jpg.cf693fc386b5373e88f13fdf3d32fa7d.jpg

20250122_131835.jpg.83c959f6d6518826e21bf9fb92731188.jpg

20250122_131145.jpg.0299d86377fcb14beef4db5e2ae7a892.jpg

Hemen hemen birçok eserde açıklama mevcut. İngilizce ve Arapça olarak. Eğer bu dilleri bilmiyorsanız telefon ile çevirip anlayabilirsiniz. Çok fazla fotoğraf ve video çektim ama bir kısmını ekledim. 

Ulusal Müze gezimizin ardından yemek yiyelim dedik ve çok acıktığımız için yerel yemekleri yiyeceğimiz düzgün bir yer aramaktansa Tahrir Meydanı'nda bulunan bir Fast food restoranına girelim dedik. Zaten çocuklara kolay yemek yedirmenin en kısa yolu bu. Yalnız bizdeki gibi değildi beğenmedik. Her yerde aynı yapılmıyor demek ki. Sadece söylediğimiz menünün içinde baharatlı pilav vardı onu çok beğendik. Ardından ubere atlayıp Kahire'nin meşhur çarşısı Han El Halili'ye gittik. Burası sık sık Türk olduğunuzu anlayanların "Yavaş yavaş Hasan Şaş" diye espri yaptıkları esnaflarla dolu bizim Kapalı Çarşı'ya benzeyen fakat daha dar ve sıkışık bir yer. Tabi espriyi Hasan Şaş yerine Mansur Yavaş olarak yapanlar da var. İçerisinde çoğunlukla hediyelik eşyaların bulunduğu, yer yer çay kahve içilecek yemek yenilecek alanlar var. Burada sevdiklerinize hediyelik eşya alıp soluklanmak için bir yerde birşeyler içebilirsiniz. Mutlaka pazarlık yapın en az üçte bir oranında indirim yapıyorlar. Daha doğrusu kar ettikleri miktarın en az 3 katını söylüyorlar. 

20250122_164135.jpg.d4a23189a6a55882ee114b8ca5c3d83d.jpg

20250122_181555.jpg.b8866e33ee77c8a79ed5c6cd55973027.jpg

IMG-20250122-WA0018.jpg.63cc13cb7061ab147b73c59702bb02fe.jpg

Şehirde mimari açıdan bütün dönemlere ait birçok eser görebilirsiniz. Bunların hepsini paylaşabilmem mümkün değil ki çoğunu pabaromik turda otobüsten gördüm. Kahireyi gezmek için 2 gün maalesef yeterli değil. İstanbul gibi düşünün. 

⏸️

Burada ara veriyorum devam edeceğim. 😊

• Beğen 22
Yorum bağlantısı
Eyüp Çetin
Çağlar Bayur yazdı:

Sfenks i hangi uygarlık yapmış? söylediler mi?

Çağlar abi devamında o var. Elim yoruldu yazamadım sonra Kahire'de 2. Gün ile devam edeceğim. 

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Hocam hoş geldin.. 

Zevkle okudum. devamını bekliyor olacağım :)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Eyüp Çetin
Mehmet Ozyurek yazdı:

Hocam hoş geldin.. 

Zevkle okudum. devamını bekliyor olacağım :)

Hoşbulduk abi. En kısa zamanda. 👍🏻

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Metin Akbal
Eyüp Çetin yazdı:

Çağlar abi devamında o var. Elim yoruldu yazamadım sonra Kahire'de 2. Gün ile devam edeceğim. 

Telefona söylüyorsun o yazıyor yahu :)

Yorum bağlantısı
Eyüp Çetin

▶️

Kahire 

2. Gün

İlk günün yorgunluğu ile deliksiz bir uyku çekerim diye düşünürken gece Piramitleri düşünmekten çok da iyi bir uyku çekemedim açıkçası. Otelimiz şehrin Giza bölgesinde 4 yıldızlı bir oteldi. Mısır standartlarına göre 5, bize göre ise 3 yıldızlı bir oteldi bana göre. Fakat çalışanların ilgisi muhteşem. En ufak bir hatada sizden defalarca özür diliyorlar. Hizmet etmek için yarışıyorlar. Sabah kahvaltı yapıp yine uber ile yola düşmek istedik fakat otelin taksicileri uber ile aynı fiyata götürebileceklerini söylediler ve 100 EGP'ye piramitlerin giriş kapısına kadar gittik. Zaten otelimiz de Giza bölgesinde olduğu için 5-6 kmlik bir mesafe katettik. Yolda taksici eğer 20 USD verirsem içeride bize eşlik edebileceğini, rehberlik yapabileceğini ve istediğimiz saate kadar kalabileceğimizi söyledi fakat teklifini kabul etmedik. 

Gidiş yolunda çektiğim videodan aldığım bir görüntü. ⬇️ Şu anı yaşayan bilir. İnanılmaz bir an. 

VideoCapture_20250202-002720.jpg.4dc921ecfbef8b791f95a2ea5c2a9e92.jpg

Piramit kompleksine giriş - ki buraya Nekropol adı veriliyor çünkü bizim hayranlıkla baktığımız piramitler aslında mezar- kişi başı 700 EGP. Daha önce belirttiğim gibi öğrenciler yarısı. Ancak ekstra olarak piramitlerin içine giriş yapmak isterseniz hepsinin ayrı ayrı fiyatı var. Giriş ücreti fazla olsa da doğal olarak en yoğun talep en büyük olana yani Khufu namıdiğer Keops piramidine. Buna giriş ücreti kişi başı 1500 EGP. Değer mi derseniz bana göre değer. Nitekim 2,5 yaşındaki oğlum da dahil olmak üzere hep beraber girdik. Giriş çok meşakkatli bir tırmanış gerektiriyor. Çok dar bir koridordan yukarı doğru çıkıyorsunuz ve daha önce çıkanlar inerken karşınızdan geliyorlar. Böyle olduğu için çocuklar en rahat çıkanlar oldu. ⬇️

VideoCapture_20250202-003427.jpg.8d268593357cfce2829847a599128277.jpg

Bu koridor firavun mezara konulduktan sonra büyük kayaların kaydırılarak piramitin içine girişin tamamen kapatıldığı koridor. Fakat yağmacıları engelleyemediği için Khufu'nun mumyası dahil hiçbir şeyi kalmamış. Ardından daha yüksek tavanı olan bir koridordan tırmanmaya devam ediliyor. ⬇️

20250123_104548.jpg.2d28ddab6726f903348026fc35800c13.jpg

Bu tırmanışın sonunda mezar odasına ulaşıyorsunuz. Bu arada terden sırılsıklam olunuyor çünkü içerisi aşırı derecede sıcak ve sürekli tırmanış halindesiniz. Mezar odasında lahitten başka bir şey yok ama dünyanın 7 harikasından tek ayakta kalan yapının merkezindesiniz. Bu herşeye değer. ⬇️

20250123_103829.jpg.b0dfb34680814ab8f62b8a488b47f6f5.jpg

Bu piramit Eski Krallık döneminde yaklaşık MÖ 2500'lü yıllarda yapılıyor. Yapımı yaklaşık 20 yıl süren piramit Eyfel Kulesi'nin yapımına kadar dünyanın en büyük yapısıymış. Bu büyük yapıdan tekrar inmek çıkış kadar zor değildi ama karşıdan gelenlerin olduğu dar geçit zorladı tabi. 

Keops'tan çıktıktan sonra diğer piramitlere de bakmak istedik ama içine girmeye gerek yoktu. Bu yüzden dışarıdan seyrettik bir müddet hem de dinlenmiş olduk. Bu arada sürekli rehberlik yapmak isteyen, fotoğrafımızı çekmek isteyen, birşeyler satmak isteyen bir sürü kişiyi kovmak durumunda kalıyorsunuz. Uzaktan piramitleri görebileceğimiz bir noktaya gitmek istiyorsanız kompleksin içinde yer alan bir sürü at arabası var. İlk başta her zaman olduğu gibi yüksek ücret talep ediyorlar ve yarısını kabul ediyorlar. Aslında çok fazla pazarlık ederseniz üçte bir fiyatına da götürür. Zaten yasal olarak belirlenmiş fiyat yazıyor 500 EGP olarak. Bundan fazlasını isterseniz bahşiş olarak verebilirsiniz. Bizde bir at arabasına bindik ve Piramitleri yukarıdan gören bir kısımda fotoğraf çektik. ⬇️

DJI_20250123_115815_244.jpg.0b1b82b7887baeda15e983d0d96bf5d7.jpg

Fotoğrafta görünen piramitlerden soldaki Khufu, sağdaki ise Khefren. Daha sağda ise Mikerinos var kadraja sığmadı. Piramitlerin ilki Khufu tarafından yaptırılıyor ve en büyüğü. Ancak tepesindeki taşların bir kısmı zamanında başka yapılarda kullanılmak için alınmış. 2 numaralı piramit ise firavun Khefren tarafından babasının piramiti Keops'tan bir tık daha küçük olarak yaptırılmış. En küçüğü ise Mikerinos. Bunlar Baba-Oğul-Torun. Daha sonra piramit işi maliyetli olmuş olacak ki yapmaktan vazgeçiliyor. Daha çok video çektiğim için fazla resim yok elimde. Farklı açılardan daha iyi fotoğraflar çekilebilir mesafeler uzun olduğu için gitmedik biz. Ayrıca devesi olanlarda sürekli yanınıza geliyor bindirip fotoğraf çekmek için. Bizde bindik gerçekten hoş bir deneyim oldu. Mutlaka onunla da pazarlık edilmeli. Önceden fiyatını belirlemediğiniz bir şeyi sakın yapmayın Mısır'da. Bir tane arkadaşımın tecrübesidir. Adama parayı veriyor deve ile gösterdiği yere gitmek için. Adam 25 metre sonra indiriyor daha fazla götüremeyeceğini söyleyerek. Dikkatli olunmalı. ⬇️

20250123_114321.jpg.fbc24318ee5c0abce852f146127477c1.jpg

Burdan tekrar ayrılarak piramitlerin yanına indik ve kompleksin içindeki bulunan farklı yapıları da keşfettik. Belki daha önce dikkatinizi çekmiştir büyük piramitlerin yanında küçük piramitcikler de mevcut. Bunlar kralın eşleri yahut çocuklarının Mezarı.

Piramitlerin ilk başlangıç noktası firavun Zoser zamanında meşhur veziri Imhotep'in mimarlığını yaptığı Sakkara Piramitleri'dir. Firavunlar daha önce kare şeklindeki mastaba adı verilen mezarlara gömülürken firavun Zoser vezirinden daha yüksek bir yapı tasarlamasını istiyor. O da kare şeklindeki mastabaları üst üste koyarak Mısır'daki ilk piramitlere doğru giden yolu açıyor. Bu piramit yapımı daha sonra mükemmele doğru evrilerek ortaya Giza Piramitleri çıkıyor. Sakkara piramitleri de Giza'nın 7-8 km daha uzağında bulunuyor. ⬇️

20250123_121742.jpg.a23d6bd43ac9300c92a3010fa7f6c8d3.jpg

Bizi ve birçok insanı en çok heyecanlandıran yapılardan biri olan meşhur Sfenks'e doğru inişe geçtik. Sfenks alçak bir noktada bulunuyor. Buraya gidilmesi için biraz mesafe katetmek gerekiyor. 

IMG-20250201-WA0012.jpg.fd4154dfe1316b4552e260d099d0cdb4.jpg

Mısır'da bir çok yerde Sfenksler mevcut. Tabii en büyüğü ve en meşhur olanı Giza Sfenksi. Piramitlerin koruyucusu olarak yapıldığı düşünülüyor. Bilim adamları yaptıranın, 2 numaralı piramitin sahibi Khefren olduğunu söylüyorlar. Bununla ilgili bilgiler muallak. 

Bu kısımda Sfenks ve piramitlere bakan kısma doğru yüzlerce sandalye dizildiğini gördük. Eşime, bunları da oturup sinema gibi seyretsinler diye koymuşlar dedim. Meğerse Mısır Ulusal Polis Günü dolayısıyla tören yapılacakmış. Yüksek rütbeli polisler bizimle fotoğraf çektirdi ve medya bizimle röportaj yaptı. Muhtemelen Mısır TV'sine çıktık. 😁 Bu da ilginç bir anektod olarak burada dursun.

Piramitlerin bulunduğu konuma doğru oturduk ve dakikalarca manzarayı seyredip yanımızda getirdiğimiz abur cuburları yedik. Tadını çıkararak gezdik ve 5 saatimiz burada geçti. Bunu özellikle şunun için söyledim. Mısır'a geldiğimiz tur ile piramitleri gezmiş olsaydık sadece 2 saat kalıp Keops'un içine giremeyecektik. Bu yüzden gelmeyi düşünen olursa rahatlıkla tek başınıza gezebilirsiniz çekinceniz olmasın. 

Piramitlerden üzülerek ayrıldık ve hemen bir uber çağırdık. 150 EGP vererek bizi şehir merkezine götürdü. Burada tekne turu yapmak istiyorduk ve Nil kıyısında neler yapabileceğimize baktık. Şehrin en merkezi noktasında Nil nehrinin yanında gezinti yapmak için para verilerek girilen bir yer yapmışlar. Muhtemelen bunun nedeni önüne gelenin oraya girip insanları rahatsız etmelerini engellemek. Bu durum Mısır'da sıklıkla uygulanıyor. Halk oldukça fakir ve sürekli dilenen yahut birşeyler satmaya çalışan insanlar var. Hatta 2 sene öncesine kadar meşhur Şarm El Şeyh'e çalışanlar haricinde Mısırlıları kesinlikle almıyorlarmış. Burada şehrin en elit mekanları bulunmakta. Nil manzaralı nargile veya kahve keyfi yapılabilecek yerler mevcut. Biz de güzel bir tekne turunun ardından oldukça güzel bir mekanda yemek yedik ve yalnızca 1250 EGP ödedik. Yarım saatlik tekne turu için kişi başı 50 EGP verdik. 

20250123_181712.jpg.ca15a92296cfc6e2b528c9409fbf6a48.jpg

20250123_181700.jpg.d7abb29917179bce9a01da3615dbdb3f.jpg

20250123_180100.jpg.14df5d4a749dc0bdd18da5a860720a27.jpg

Ve Kahire'deki son gecemizi bu şekilde tamamladık. 

⏸️

• Beğen 18
Yorum bağlantısı
Alpay Sumer

Led bir vele diştiri :dance3: 

Ye asfeni mırraaaaa..  yelil yelil :dance3:

İlgiyle okuyorum devam devam 🤌 

• Mutlu 3
Yorum bağlantısı
Eyüp Çetin
Alpay Sumer yazdı:

Led bir vele diştiri :dance3: 

Ye asfeni mırraaaaa..  yelil yelil :dance3:

İlgiyle okuyorum devam devam 🤌 

Müziği de ekleyince tam bir belgesel oldu Alpay. 😁

Metin Akbal yazdı:

Telefona söylüyorsun o yazıyor yahu :)

Yok bizzat kendi ellerimle yazdım. 😊

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Metin Akbal
Eyüp Çetin yazdı:

Yok bizzat kendi ellerimle yazdım. 😊

Ben onu mu diyorum seçenek sundum yorulma diye :)

Yorum bağlantısı
Öner Kurukuz

Çok güzel bir tur.

Benim de hayalimde ve planlarımda Mısır var ancak ben daha çok Sharm El Sheik'te dalış yapmak için gideceğim.

Kızıldeniz, tüplü dalış için nirvana noktasıdır. Lisanslı dalıcıyım, Türkiye'deki tüm denizlerde daldım ama Kızıldeniz için herkes "mutlaka git" diyor, inşallah gideceğim bir gün.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Eyüp Çetin
Metin Akbal yazdı:

Ben onu mu diyorum seçenek sundum yorulma diye :)

Eyvallah kardeşim. Bir anda bu kadar düzgün konuşamıyorum. 😊

Öner Kurukuz yazdı:

Çok güzel bir tur.

Benim de hayalimde ve planlarımda Mısır var ancak ben daha çok Sharm El Sheik'te dalış yapmak için gideceğim.

Kızıldeniz, tüplü dalış için nirvana noktasıdır. Lisanslı dalıcıyım, Türkiye'deki tüm denizlerde daldım ama Kızıldeniz için herkes "mutlaka git" diyor, inşallah gideceğim bir gün.

Kesinlikle en kısa zamanda gidin. Kızıldeniz muhteşem. 

Şarm El Şeyh'e deniz tatili etkinlikleri için gidilebilir. Tüplü dalış gibi etkinlikler yapılabilir fakat ordan kültürel turizmin yapıldığı kısımlar uzak kalıyor. Ayrıca Şarm'a vizesiz giriş var ama Mısır anakarasına geçiş için 25 USD vize ücreti alınıyor. Hurgada'da da bu tarz etkinlikler yapılabiliyor bilginiz olsun. Hurgada'ya giderseniz Luksor veya Kahire turunu da yapabilirsiniz. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Servet Aydın
Eyüp Çetin yazdı:

😁

IMG-20250201-WA0005.jpg.1fbc84337d9d46ba6107d997131fee7e.jpg

Biri bana gözlerin bozuk yanlış görüyon desin lütfen

• Mutlu 8
Yorum bağlantısı
Haşmet Güngör

Mısır üzerine şahane bir program. Turgay Tuna , nasıl bir muhteşem anlatış, hayran kaldım. Sıkılmadan saatlerce izlenir. Ben Mısır'ı görmedim ama bunu izleyince görmüş kadar oldum.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Metin Mankal
Servet Aydın yazdı:

Biri bana gözlerin bozuk yanlış görüyon desin lütfen

Yok ya olamaz. Reenkarnasyon diye bir şey yoktur heralde. Olmasın yani..

• Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Eyüp Çetin
Metin Mankal yazdı:

Yok ya olamaz. Reenkarnasyon diye bir şey yoktur heralde. Olmasın yani..

Ama her iki hayatta da aynı kişi olamazsın yav. 🤔

Haşmet Güngör yazdı:

Mısır üzerine şahane bir program. Turgay Tuna , nasıl bir muhteşem anlatış, hayran kaldım. Sıkılmadan saatlerce izlenir. Ben Mısır'ı görmedim ama bunu izleyince görmüş kadar oldum.

Gitmeden önce bir kısmını izlemiştim. 

Gezmeden önce okumak veya bu tarz videolar izlemek gerçekten çok işe yarıyor. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağrı Alaf
Eyüp Çetin yazdı:

▶️

Kahire 

2. Gün

İlk günün yorgunluğu ile deliksiz bir uyku çekerim diye düşünürken gece Piramitleri düşünmekten çok da iyi bir uyku çekemedim açıkçası. Otelimiz şehrin Giza bölgesinde 4 yıldızlı bir oteldi. Mısır standartlarına göre 5, bize göre ise 3 yıldızlı bir oteldi bana göre. Fakat çalışanların ilgisi muhteşem. En ufak bir hatada sizden defalarca özür diliyorlar. Hizmet etmek için yarışıyorlar. Sabah kahvaltı yapıp yine uber ile yola düşmek istedik fakat otelin taksicileri uber ile aynı fiyata götürebileceklerini söylediler ve 100 EGP'ye piramitlerin giriş kapısına kadar gittik. Zaten otelimiz de Giza bölgesinde olduğu için 5-6 kmlik bir mesafe katettik. Yolda taksici eğer 20 USD verirsem içeride bize eşlik edebileceğini, rehberlik yapabileceğini ve istediğimiz saate kadar kalabileceğimizi söyledi fakat teklifini kabul etmedik. 

Gidiş yolunda çektiğim videodan aldığım bir görüntü. ⬇️ Şu anı yaşayan bilir. İnanılmaz bir an. 

VideoCapture_20250202-002720.jpg.4dc921ecfbef8b791f95a2ea5c2a9e92.jpg

Piramit kompleksine giriş - ki buraya Nekropol adı veriliyor çünkü bizim hayranlıkla baktığımız piramitler aslında mezar- kişi başı 700 EGP. Daha önce belirttiğim gibi öğrenciler yarısı. Ancak ekstra olarak piramitlerin içine giriş yapmak isterseniz hepsinin ayrı ayrı fiyatı var. Giriş ücreti fazla olsa da doğal olarak en yoğun talep en büyük olana yani Khufu namıdiğer Keops piramidine. Buna giriş ücreti kişi başı 1500 EGP. Değer mi derseniz bana göre değer. Nitekim 2,5 yaşındaki oğlum da dahil olmak üzere hep beraber girdik. Giriş çok meşakkatli bir tırmanış gerektiriyor. Çok dar bir koridordan yukarı doğru çıkıyorsunuz ve daha önce çıkanlar inerken karşınızdan geliyorlar. Böyle olduğu için çocuklar en rahat çıkanlar oldu. ⬇️

VideoCapture_20250202-003427.jpg.8d268593357cfce2829847a599128277.jpg

Bu koridor firavun mezara konulduktan sonra büyük kayaların kaydırılarak piramitin içine girişin tamamen kapatıldığı koridor. Fakat yağmacıları engelleyemediği için Khufu'nun mumyası dahil hiçbir şeyi kalmamış. Ardından daha yüksek tavanı olan bir koridordan tırmanmaya devam ediliyor. ⬇️

20250123_104548.jpg.2d28ddab6726f903348026fc35800c13.jpg

Bu tırmanışın sonunda mezar odasına ulaşıyorsunuz. Bu arada terden sırılsıklam olunuyor çünkü içerisi aşırı derecede sıcak ve sürekli tırmanış halindesiniz. Mezar odasında lahitten başka bir şey yok ama dünyanın 7 harikasından tek ayakta kalan yapının merkezindesiniz. Bu herşeye değer. ⬇️

20250123_103829.jpg.b0dfb34680814ab8f62b8a488b47f6f5.jpg

Bu piramit Eski Krallık döneminde yaklaşık MÖ 2500'lü yıllarda yapılıyor. Yapımı yaklaşık 20 yıl süren piramit Eyfel Kulesi'nin yapımına kadar dünyanın en büyük yapısıymış. Bu büyük yapıdan tekrar inmek çıkış kadar zor değildi ama karşıdan gelenlerin olduğu dar geçit zorladı tabi. 

Keops'tan çıktıktan sonra diğer piramitlere de bakmak istedik ama içine girmeye gerek yoktu. Bu yüzden dışarıdan seyrettik bir müddet hem de dinlenmiş olduk. Bu arada sürekli rehberlik yapmak isteyen, fotoğrafımızı çekmek isteyen, birşeyler satmak isteyen bir sürü kişiyi kovmak durumunda kalıyorsunuz. Uzaktan piramitleri görebileceğimiz bir noktaya gitmek istiyorsanız kompleksin içinde yer alan bir sürü at arabası var. İlk başta her zaman olduğu gibi yüksek ücret talep ediyorlar ve yarısını kabul ediyorlar. Aslında çok fazla pazarlık ederseniz üçte bir fiyatına da götürür. Zaten yasal olarak belirlenmiş fiyat yazıyor 500 EGP olarak. Bundan fazlasını isterseniz bahşiş olarak verebilirsiniz. Bizde bir at arabasına bindik ve Piramitleri yukarıdan gören bir kısımda fotoğraf çektik. ⬇️

DJI_20250123_115815_244.jpg.0b1b82b7887baeda15e983d0d96bf5d7.jpg

Fotoğrafta görünen piramitlerden soldaki Khufu, sağdaki ise Khefren. Daha sağda ise Mikerinos var kadraja sığmadı. Piramitlerin ilki Khufu tarafından yaptırılıyor ve en büyüğü. Ancak tepesindeki taşların bir kısmı zamanında başka yapılarda kullanılmak için alınmış. 2 numaralı piramit ise firavun Khefren tarafından babasının piramiti Keops'tan bir tık daha küçük olarak yaptırılmış. En küçüğü ise Mikerinos. Bunlar Baba-Oğul-Torun. Daha sonra piramit işi maliyetli olmuş olacak ki yapmaktan vazgeçiliyor. Daha çok video çektiğim için fazla resim yok elimde. Farklı açılardan daha iyi fotoğraflar çekilebilir mesafeler uzun olduğu için gitmedik biz. Ayrıca devesi olanlarda sürekli yanınıza geliyor bindirip fotoğraf çekmek için. Bizde bindik gerçekten hoş bir deneyim oldu. Mutlaka onunla da pazarlık edilmeli. Önceden fiyatını belirlemediğiniz bir şeyi sakın yapmayın Mısır'da. Bir tane arkadaşımın tecrübesidir. Adama parayı veriyor deve ile gösterdiği yere gitmek için. Adam 25 metre sonra indiriyor daha fazla götüremeyeceğini söyleyerek. Dikkatli olunmalı. ⬇️

20250123_114321.jpg.fbc24318ee5c0abce852f146127477c1.jpg

Burdan tekrar ayrılarak piramitlerin yanına indik ve kompleksin içindeki bulunan farklı yapıları da keşfettik. Belki daha önce dikkatinizi çekmiştir büyük piramitlerin yanında küçük piramitcikler de mevcut. Bunlar kralın eşleri yahut çocuklarının Mezarı.

Piramitlerin ilk başlangıç noktası firavun Zoser zamanında meşhur veziri Imhotep'in mimarlığını yaptığı Sakkara Piramitleri'dir. Firavunlar daha önce kare şeklindeki mastaba adı verilen mezarlara gömülürken firavun Zoser vezirinden daha yüksek bir yapı tasarlamasını istiyor. O da kare şeklindeki mastabaları üst üste koyarak Mısır'daki ilk piramitlere doğru giden yolu açıyor. Bu piramit yapımı daha sonra mükemmele doğru evrilerek ortaya Giza Piramitleri çıkıyor. Sakkara piramitleri de Giza'nın 7-8 km daha uzağında bulunuyor. ⬇️

20250123_121742.jpg.a23d6bd43ac9300c92a3010fa7f6c8d3.jpg

Bizi ve birçok insanı en çok heyecanlandıran yapılardan biri olan meşhur Sfenks'e doğru inişe geçtik. Sfenks alçak bir noktada bulunuyor. Buraya gidilmesi için biraz mesafe katetmek gerekiyor. 

IMG-20250201-WA0012.jpg.fd4154dfe1316b4552e260d099d0cdb4.jpg

Mısır'da bir çok yerde Sfenksler mevcut. Tabii en büyüğü ve en meşhur olanı Giza Sfenksi. Piramitlerin koruyucusu olarak yapıldığı düşünülüyor. Bilim adamları yaptıranın, 2 numaralı piramitin sahibi Khefren olduğunu söylüyorlar. Bununla ilgili bilgiler muallak. 

Bu kısımda Sfenks ve piramitlere bakan kısma doğru yüzlerce sandalye dizildiğini gördük. Eşime, bunları da oturup sinema gibi seyretsinler diye koymuşlar dedim. Meğerse Mısır Ulusal Polis Günü dolayısıyla tören yapılacakmış. Yüksek rütbeli polisler bizimle fotoğraf çektirdi ve medya bizimle röportaj yaptı. Muhtemelen Mısır TV'sine çıktık. 😁 Bu da ilginç bir anektod olarak burada dursun.

Piramitlerin bulunduğu konuma doğru oturduk ve dakikalarca manzarayı seyredip yanımızda getirdiğimiz abur cuburları yedik. Tadını çıkararak gezdik ve 5 saatimiz burada geçti. Bunu özellikle şunun için söyledim. Mısır'a geldiğimiz tur ile piramitleri gezmiş olsaydık sadece 2 saat kalıp Keops'un içine giremeyecektik. Bu yüzden gelmeyi düşünen olursa rahatlıkla tek başınıza gezebilirsiniz çekinceniz olmasın. 

Piramitlerden üzülerek ayrıldık ve hemen bir uber çağırdık. 150 EGP vererek bizi şehir merkezine götürdü. Burada tekne turu yapmak istiyorduk ve Nil kıyısında neler yapabileceğimize baktık. Şehrin en merkezi noktasında Nil nehrinin yanında gezinti yapmak için para verilerek girilen bir yer yapmışlar. Muhtemelen bunun nedeni önüne gelenin oraya girip insanları rahatsız etmelerini engellemek. Bu durum Mısır'da sıklıkla uygulanıyor. Halk oldukça fakir ve sürekli dilenen yahut birşeyler satmaya çalışan insanlar var. Hatta 2 sene öncesine kadar meşhur Şarm El Şeyh'e çalışanlar haricinde Mısırlıları kesinlikle almıyorlarmış. Burada şehrin en elit mekanları bulunmakta. Nil manzaralı nargile veya kahve keyfi yapılabilecek yerler mevcut. Biz de güzel bir tekne turunun ardından oldukça güzel bir mekanda yemek yedik ve yalnızca 1250 EGP ödedik. Yarım saatlik tekne turu için kişi başı 50 EGP verdik. 

20250123_181712.jpg.ca15a92296cfc6e2b528c9409fbf6a48.jpg

20250123_181700.jpg.d7abb29917179bce9a01da3615dbdb3f.jpg

20250123_180100.jpg.14df5d4a749dc0bdd18da5a860720a27.jpg

Ve Kahire'deki son gecemizi bu şekilde tamamladık. 

⏸️

Soluksuz okudum konuyu, babamın küçükken elime tutuşturduğu harikalar ansiklopedisinde aklıma kazınan manzaralar bir bir tekrar canlanıverdi. Sizin de elinize sağlık şahane yazmışsınız abi. Gitmeyi düşünüyordum ancak bu dolandırıcılardan ve yerel halktan çekiniyordum, siz kazasız belasız atlatmışsınız, bu biraz cesaret verdi. Lisede benim lakabım Keops'tu Mısır'ın yeri bende başkadır. :D 

Geçmişe tanıklık etmek bambaşka bir his, hele ki bu kadar ilgi çekici emanetler bırakmış bir medeniyeti ziyaret ediyorsan.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...