İçeriğe Yönlendir

Sıcakta Beklemiş İlaç

Tansu Kalafatoğlu

Recommended Posts

Tansu Kalafatoğlu

Yaz sıcağında (30 derece civarı) beklemiş ilaç kullanılır mı?

ilave olarak, kapağı açılmamış ve karanlıkta beklemiş. Skt devam ediyor

@Ersen Tapan

ilaç dediğim ateş düşürücü, soğuk algınlığı şurupları, nebulizatör ile kullanılan serumlar vb

Yorum bağlantısı
Murat Öngür

direk güneş ışığı görmedi ise gölge de kaldı ise kullanılır. açtıktan sonra ilacın üzerinede bakın haplarda yapışkanlık var mı yok mu aşırı bir yapışkanlık hali yok ise kullanılır

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Ali Gök yazdı:

risk almaya değecek bişemi 

Ziyan olmasın amaçlı

Yorum bağlantısı
Görkem Karakaş

Tamamen kulak doyması bir bilgidir!!

İlaç bozulmaz ancak etkinliğini yitirir demişti bi mübessil arkadaş. Dediğiniz şartlarda eğer güneş görmemişse bir şey olmaz sanırım

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ümit Türk

Açılmamamış kapalı kutu güneş görmemiş ortam sıcaklığı 30 derece olan yerde ikaca birşey olmaz bana göre.

Sadece değişkenlik göstermekle beraber açıldıktan sonraki süresi önemli. Açılmış bir ürünü kullanmam açıkcası. 

Yorum bağlantısı
Erhan Doruk

ilaçlarda raf ömrü testi klimatik test kabinlerinde hızlandırılmış olacak yapılır. ASTM1980 - Yani oda sıcaklığı 25C de saklanacak bir ilacı , ortalama 50-60C sıcaklıkta 2 ay bekletirler, bozunması ara ara analiz edilir sonrasında ambalaj ve koşullara göre raf ömrü hesaplanır. Ancak bu hesaplama yapılırken de güvenli tarafta kalmak için paylı olarak yazılır. Mesela normalde 3 yıl dayanacak bir ilaca güvenli olması için 1,5-2 sene arasında ömür biçilir gibi. Sizin sorunuza gelecek olursak, raf ömrü geçen ilaçları tüketmeyin, 10 liralık tasarruf size hem çektiğiniz acı + doktor masrafı olarak dönebilir. Raf ömrü geçtiğinde bazen ilaç zararlı olmuyor ama etken maddesi zayıflamış olabiliyor ( çoğunlukla şuruplar, )

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Erhan Doruk yazdı:

Raf ömrü geçtiğinde bazen ilaç zararlı olmuyor ama etken maddesi zayıflamış olabiliyor ( çoğunlukla şuruplar, )

Raf ömrü dolmuş demedim ki :) 

Yorum bağlantısı
Erhan Doruk
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Raf ömrü dolmuş demedim ki :) 

Sıcaklık raf ömrünü kısaltan bir konu, taktir sizin artık :)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ersen Tapan

Kapağı açılmamış şuruplar . Direk güneş ışığına yada ısı kaynağına maruz kalmamış ilaçları son kullanma tarihleri çok yakın değilse kullanabilirsiniz. 

Ancak renginde yada bütünlüğünde görsel olarak değişim varsa kullanmamak lazım . 
Tabletler bozulduğunda rengi değişir (sararır ) nemlendiğinde bütünlükleri bozulur dağılır. 

Tansu Kalafatoğlu yazdı:

nebulizatör ile kullanılan serumlar

Özellikle bunlar karanlıkta saklanmış olmalı. 

• Beğen 3
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Erhan Doruk yazdı:

Sıcaklık raf ömrünü kısaltan bir konu, taktir sizin artık :)

hocam 5 derece fazla sıcaklıkta kaldı diye 60 dereceye göre logaritmik interpolasyon mu yapalım :) güvenlik payı da varmış zaten. Bunlar hayati ilaçlar değil. Kış hastalıkları. Çöpe atmak istemedim

2025 6. aya kadar zamanı varmış

Yorum bağlantısı
Alpay Sumer
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

logaritmik interpolasyon mu yapalım :) 

Tansu bey ne yapıyosunuz efendim 😂 

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Alpay Sumer yazdı:

Tansu bey ne yapıyosunuz efendim 😂 

gizli özellik açıyoruz efendim :) 

Yorum bağlantısı
Tolgahan Doğru

Adana da Urfa da Antep te klimasiz güneş gören evler 30 35 derece sicakligi cok rahat gorurler. Bu evlerdeki güneşi direkt görmeyen ilaclar bozulmuyorsa ki kullaniyoruz :biggrin: bir sey olacagini sanmam ytd:good1:

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Ersen Tapan yazdı:

Tabletler bozulduğunda rengi değişir (sararır )

mavi ise yani ne renge döner? bi arkadaş sordu da

• Beğen 1
  • Mutlu 7
Yorum bağlantısı
Serkan Aktay

Hiç bir şey olmaz. Babamın farmakolog arkadaşı hiçbir şey olmayacağını söylemişti. Hatta miadi decen ilaçların bozulmadigini, sadece etkinliğinin düştüğünü söylemişti. Şöyle ki ömrüm boyunca son kulanim tarihi gecmiz bir ilacı içipte zehirlenen kimseye rastlamadım. İlaçların dayanımı soğuk zincir hariç 30 derecedir. Bizde eczanede ilaçları rafta tutuyoruz. Sıcak illerdede rafta durur ve bozulmaz. Bu arada şurupları dolaba koymayın :)

• Beğen 2
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Metin Uzunoğlu
Görkem Karakaş yazdı:

Tamamen kulak doyması bir bilgidir!!

İlaç bozulmaz ancak etkinliğini yitirir demişti bi mübessil arkadaş. Dediğiniz şartlarda eğer güneş görmemişse bir şey olmaz sanırım

Arkadaşımın babası eczacı ve ilaç fabrikası vardı, ilaç bozulmaz kuru maddedir (haplar için), son kullanma tarihi ticari amaçlıdır demişti. 

• Beğen 2
  • Teşekkür 2
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Çağlar Bayur yazdı:

sarı. ama o da olur :) 

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

sarı. ama o da olur :) 

yeşili ne ara geçtik, sauanaya girerken tableti dışarda bıraksak

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Çağlar Bayur yazdı:

yeşili ne ara geçtik, 

yeşil yanamadan geçmiş olduk. haplar çok hızlı artık. beygir olarak yani. tork da olur bilemedim :) 

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Ersen Tapan
Çağlar Bayur yazdı:

:oghk: 
ilacı bilmemde içen bu renk olabilir. 

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Yaz sıcağında (30 derece civarı) beklemiş ilaç kullanılır mı?

ilave olarak, kapağı açılmamış ve karanlıkta beklemiş. Skt devam ediyor

@Ersen Tapan

ilaç dediğim ateş düşürücü, soğuk algınlığı şurupları, nebulizatör ile kullanılan serumlar vb

farlar noldu ? :vroom:

• Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Mustafa Karahan

Bende bir soru ekleyeyim 😊 arabaya ağrı kesici ilaç koyduk sıcak soğuk sıcak soğuk sürekli böyle duruma maruz kalınca bozulur mu 😊

Bazen yolda baş ağrısı tutuyor yanımıza ilaç almayı unutunca ağrı daha da artıyor 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Alpay Sumer

Mustafa Karahan yazdı:

Bende bir soru ekleyeyim 😊 arabaya ağrı kesici ilaç koyduk sıcak soğuk sıcak soğuk sürekli böyle duruma maruz kalınca bozulur mu 😊

Bazen yolda baş ağrısı tutuyor yanımıza ilaç almayı unutunca ağrı daha da artıyor 

Cok güzel soru 👍

Artırıyorum örnek cocukları yol tutmasın diye aracta bulunan bulantı vs ilacları... 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ersen Tapan

Kış mevsiminde sorun olmaz ancak havalar ısınınca işler değişir. Yaz aylarında az adetli bulundurun misal 2 tane bulunsun ayda bir kullanılmadıysa değiştirin. 

Yaz aylarında arabaların içi 40 - 50 dereceyi rahat görüyordur. 

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...