İçeriğe Yönlendir

Fermente Turşu Tarifi


Murat Sürmeli

Recommended Posts

Murat Sürmeli
(düzenlendi)

İnternette de var ama bulunsun. Prebiyotik-probiyotik turşu tarifi. 2 türünü yapıyorum, salatalık ve lahana. Lahana olan daha faydalı. Almanlar ekşi turşu diye yaparlar bunu.

TUZ MUTLAKA KAYA TUZU OLMALI, SOFRA TUZU KULLANMAYIN 

 

Salatalık Turşusu:

3lt kavanoz,

2kg salatalık (kornişon yada az çekirdekli)

Su

Tuz

Sarımsak (opsiyonel)

Maydanoz (opsiyonel)

Çay (opsiyonel)

 

Öncelikle turşu yapımında hijyen çok önemli. Tüm kullanacağını şeyleri sterilize etmeniz gerek. Özellikle de sirkesiz turşularda.

Salatalıkları bol su ile yıkayıp kuruluyoruz yada temiz bir kağıt havlu üzerinde kurumaya bırakıyoruz. 1 litreye 3 dolu yemek kaşığı kalın tuz gelecek şekilde mümkünse arıtılmış, değilse kaynatılıp soğutulmuş su ile karışımı hazırlıyoruz. Kurumuş (ıslak olmayan) salatıkları küçük çatal ile delerek boş kavanoza diziyoruz, istiyorsak 3-4 diş sağlam sarımsak tanesi koyuyoruz kesmeden, üzerine de salatalıkları geçecek kadar tuzlu su dolduruyoruz. Salatalıkların hava ile temas etmemesi lazım. Turşu kurmak için olan plastik koruyucu yada plastik yerine cam küçük tabaklarla salatalıkların yüzeye çıkmasını önlüyoruz. En üste maydanoz (saplarıyla beraber ve iyice yıkanmış) yada demlik poşette çay koyabilirsiniz (kıtırlığı bir nebze artırır ama çabuk tüketildiğinden ben kullanmıyorum).

Oda sıcaklığında ağzı yarım kapalı olacak şekilde 4-5 gün, kışın 1 hafta duruyor. Sonra buzdolabında saklanmalı sürekli. Turşu yerken elimizle almıyoruz, mutlaka çatal yada maşa ile alıyoruz, eldeki bakteriler çok hızlı üreyip üzerinde tabaka oluşturabilir. Hijyen gerçekten çok önemli bu sirkesiz turşularda. Tam bir bağışıklık dostu gıda. Kış gelmeden yapıp tüketin derim :)

 

 

Lahana turşusu:

3lt kavanoz

2.5kg lahana

Tuz

Sarımsak (opsiyonel)

Maydanoz (opsiyonel)

Çay (opsiyonel)

Su (yok :) )

Bu turşu tam bir probiyotik bombası, ayrıca K2 vitamini desteği de sağlıyor.

 

2.5kg 3kg civarı lahanaya toplam 4-6 kaşık kaya tuzu yetiyor. Lahanayı önce 4e bölüyoruz. Sonra o parçaları da kalın kalın olacak şekilde 4-5 dilime ayırıyoruz. Büyük bir kapta (temiz bir leğen mesela) kaya her çeyrekte 1-1.5 kaşık kaya tuzu katarak elimizle ovalıyoruz. Çok öldürmüyoruz, çok diri bırakmıyoruz. Biraz ovup su salmasını bekliyoruz, sonra biraz daha ovup biraz daha bekliyoruz. En sonunda tüm ovulmuş lahanayı aynı leğende topluyoruz ve lahana üzerini 1 parmak geçecek kadar su salınca sıkıştırarak kavanoza tıkıyoruz. Üzerinde lahananın kendi suyu çıkacak. Yine hava ile temasını kesiyoruz. İsteğe bağlı çay veya maydanoz katıyoruz. Ben genelde sarımsak katıyorum lahanaya. Dışarıda 4-5 gün sonra kalite kontrol yapıyoruz. Ekşiliği iyiyse buzdolabına koyuyoruz. Bu çok dayanmaz. 1-2 haftada tüketin. C vitamini, K2 vitamini ve probiyotik açıdan çok faydalıdır.

 

 

 

tarihinde Murat Sürmeli tarafından düzenlendi
  • Beğen 11
Yorum bağlantısı
Ayhan Asil

Kuru fasülye, Pilav yapalım mı yanına da . :good1: Süper olur. Faydalı paylaşım için çok çok teşekkür ederiz. Hemen eşime sesli okuyacağım. 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Aydın Sert

Elinize sağlık Hocam.

Lahana MOR/BEYAZ ?

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Murat Sürmeli
Aydın Sert yazdı:

Elinize sağlık Hocam.

Lahana MOR/BEYAZ ?

Tercihen beyaz, belki araya morlar karışabilir :D 

Sulu olan beyaz olduğundan beyazla yapılıyor genelde

  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray

sarımsak çok olmalı bence. turşusu daha tüketilebilir bir besin.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Murat Sürmeli
Doğan Arşiray yazdı:

sarımsak çok olmalı bence. turşusu daha tüketilebilir bir besin.

Sana bol sarımsaklı domatesli acı biber turşusu tarifi gerek :)

Sarımsağı seviyorum ama bu turşuda beğenmedim 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Cem Işık

Fotoğrafta münir özkul’un olduğu turşucu benim eve yakın, şu an çiğköfteci olarak faaliyette:) her gittiğimde televizyonda dvd ‘den o sirke turşu sahnesini görünce sordum, hep bunu mu izliyosun diye. Yok abi, o dükkan bu dükkan diye anlattı adam

  • Beğen 3
  • Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

sirkeli olur gerisi salata

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Murat Sürmeli

Sirkeli de değil bu limonlu da değil, tuzlu :D 

En faidelisi bu, en lezzetlisi sanırım sirkeli :) 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Oğuzkan Erışık
Murat Sürmeli yazdı:

Sirkeli de değil bu limonlu da değil, tuzlu :D 

En faidelisi bu, en lezzetlisi sanırım sirkeli :) 

2 bidon gönderiver adresi biliyorsun:air_kiss:

Bir arkadaş var Çubuk'lu kendisi. Efsane turşu yapıyor. 10 bidon turşu aldım bu sene. 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Muhip Yılmaz
Murat Sürmeli yazdı:

Sirkeli de değil bu limonlu da değil, tuzlu :D 

En faidelisi bu, en lezzetlisi sanırım sirkeli :) 

Makbulu Münir abinin de dediği gibi limonludur :D 

  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Haşmet Güngör

Her turşu, probiyotik değildir olması için mayalanması gerekir. saklanması  zor (soğuk)ve raf ömrü olmadığından ticari olarak pek üretilmez .Yöresel olarak yapılır. 

Muş Şehrinden çok sevilen ve tüketilen ismine "ÇORTİ" denen tarif.

Bu kambah corona başımıza musallat olduğu gibi havalar soğuyunca grip Mevsimi de geldi. Kelemin de tam mevsimi. Muş'umuzun bağışıklık sistemini geliştiren müthiş bir grip savar yemeği var ÇORTİ. Probiyotik besinlerin önemi ön planda. Sağlığa çok faydası var. Yıllardır yöresel turşumuz olan ÇORTİ Tam bir probiyotik deposu. Probiyotik için turşu yenmesi önerilse de ,her turşu probiyotik değildir olması için mayalı olması gerekir. Bildiğiniz üzere Çorti sirke veya limon olmadan maya ile yapılır. Sağlığa oldukça faydalı. Tam da mevsimi. Her fırsat da bolcana yapıp tüketmemiz gerekir. Gurbetteyim diye boş vermeyin yapın.
Ayten Çankaya dan Çorti tarifi.
hemşerilerim için memleketimizin binlerce yıllık yemek kültüründen gelen onlarca yemeğimizden sadece kelem(lahana)ve lahanadan yapılan yemeklerimizden ÇORTİ yemeğimizin nasıl yapıldığını paylaşacağım.
Önce lahanadan başlayalım, sert ve dolgun lahana seçmeliyiz,üzerndek yeşil yaprakları alınır kalan beyaz kısmını
satırla iyice döverek doğranır. Doğal bir yöntemle bir miktar ekmek bir tülbente bağlayarak ,eskiden toprak (karas,toprak )kaplarda, bugün ise bidon içine konur ,bir kaç adet nohut konur, kıydığımız lahananın içine bir baş soğan doğramalı, kurutulmuş reyhan, pul biber ve kaya tuzu harmanlanarak bidonumuza koyacağız.
Bir gece bekletildikten sonra soba veya kalorifer yanına koyup üzerine ılık su koyup, güzelce üzeri örtülerek, sarılarak bekletilir, Bir hafta sonra tekrar açılıp karıştırılır ve tekrar kapatılır. Mayalanması beklenir. Kendine has koku yayılınca çortimiz hazır demektir.
Etli çorti yemeğine gelince;
Yaptığımız çorti tencereye koyulur, bir çay bardağı den(aşurelik buğday) koyulur ve kaynatılır sonra kemikli etimizi koyacağız, iyice piştikten sonra, diğer tarafta yapacağımız doğranmış kuru soğanımız salça ile yağda kavrularak sos şeklinde içine katılır, on beş dakika da öyle kaynadıktan sonra servis yapılır. lahanadan yaptığımız yemeklerimizden,Pas(çorti)küftesi,kırçikli kelem dolması,hez(sumaklı)kelem dolması v.s vardır.
  • Beğen 4
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...