Çağrı Alaf 27 Ekim Paylaş 27 Ekim Metin Mankal yazdı: Nedir bu DLSS3 Çağrı.. Nasıl açılıyor.. Ne işe yarıyor.. Abi şimdi ekran kartı bildiğimiz görüntüyü işliyor. Bu görüntüyü işlerken her pikselin alacağı rengi ekran kartındaki merkezler ayarlıyor bu merkezler ne kadar güçlü ise bu pikselleri tek tek işleme kapasitesi de artıyor. Mesela bir A isimli bir ekran kartı Full HD dediğimiz 1080 Piksel bir monitörü saniyede 60 kare işlerken B isimli bir ekran kartı 4K dediğimiz 2160 Pikseli saniyede 60 kare işlesin. A ekran kartı toplam 2 Milyon 73 Bin 600 piksel işledi, B kartı da 8 Milyon 300 bin piksel işledi. A isimli ekran kartının transistörleri bu kadarına izin veriyor ancak A Kartında biz yapay zeka hızlandırıcılarına sahibiz. Bunlar yazılım değil aynı zamanda ekran kartının üzerinde bulunan fiziksel üniteler. Bu üniteler diyor ki; Hey ekran kartı, şu andan sonra gelecek pikseli hesaplamana gerek yok ben kullanıcıdan aldığım bilgilerle sahne bilgilerini hesaplayıp, Metin hoca fareyi 300 birim sağa çevirdi, sahne dosyalarının bana verdiği yetkiye dayanarak sana diyorum ki 255.255.255 rengini ver oraya. Boşuna o pikseli işlemekle enerji kaybetme. Ekran kartı da diyor ki; canıma minnet o zaman ben o enerjiyi başka noktaya harcayayım. Bu diyalog milyarlarca kez tekrar ediyor ve bizim ekran kartımız bu hızlandırıcılarla birlikte güç artışı yaşıyor. Sonra da saniyede aldığımız sahne sayısı artıyor be performans artıyor. Nasıl açacağız kısmına gelirsek bu açtım bitti değil. Oyunun da bu hızlandırıcılara hazırlıklı olması gerektiğinden eğer bu özellik oyunda varsa oyuna girip aktif hale getirmeniz lazım. Görüntü ayarlarına gelip DLSS / Yapay Kare Oluşturma gibi bir ayar varsa açıyorsunuz. Sonra bu açtığınız yerde size hangi derecede açayım diye sorar. Siz de performans - kalite - dengeli modlarını seçersiniz. Performans modunda bu yukarıda anlattığım hesaplamalar biraz ayyuka çıkar artık görüntüde bozulmalar başlar ancak kare sayısı çok artar. Kalite modunda hesaplama nazaran az yapılır orijinal görüntü fazla olacak şekilde ile hesaplı yapay görüntüyle karıştırılır dengeli modda da sistemin kararına bırakırsınız bu ayarı. Biraz uzun oldu ama karanlık nokta kalmamıştır. 2 Yorum bağlantısı
Metin Mankal Dün saat 07:11 Yazar Paylaş Dün saat 07:11 Eski monitörüm kendi kendine açılıp kapanmaya başlamıştı. Geçen avm de gezerken ben şu Vatana bir bakayım dedim..(Eşim kişisi tarafından teknoloji mağazalarına tek başına girişim yasaklandı) Kucağımda kocaman bir kutuyla çıktım.. Şimdilik ziyadesiyle memnunum.. Buraya danışmadan böyle işler yapmam ama oldu bi kere.. https://www.vatanbilgisayar.com/asus-tuf-gaming-vg279q3a-27-1ms-180hz-full-hd-ips-oyuncu-monitoru.html 2 Yorum bağlantısı
Recommended Posts