İçeriğe Yönlendir

Focus 2.5 1.6 Durmaya Yakın Son 2 Vitesi Geç Bırakması

Mustafa Mertoğlu1

Recommended Posts

Mustafa Mertoğlu1

Başlıkta anlattığım gibi. 

Vites tork konvektörlü otomatik şanzıman var araçta. İlk aldığım yıl hariç sonraki 3 yıldır ışıklarda durmaya yakın çok net şekilde son 5-10 saniyeye kadar vitesi tutuyor ve 3ten 2 ye 2den 1e ani şekilde düşürüyor buda çok kötü şekilde hissediliyor. 

Bu konuyu yaşayan 1 forum gördüm şu ana kadar çözüm yok denilmiş benden başka yaşayan ve uzun süredir aynı şekilde kullanan da var benim gibi. Ancak ilk aldığımda olmayan bu şey sonradan oldu ve herkeste yok ise buna kronik denilemez. 

Mesela çok çok çok aşırı yavaşlamalar dışında kesinlikle vites ani bırakıyor ve ses geliyor o vites geçişinden. 

İşin garibi hızlı duruşların hepsinde de olmuyor yüzde 80inde oluyor. Çok hızlı durursan olmuyor. 

Buna ben kararsızlık diyorum zaten vitesin bırakmada kararsız kalışı çok belirgin ayak altında. 

Bu konuda fikirlerinize açığım. Şanzıman hakkında tecrübe ve yaşadıklarınızı duymak isterim. 

Birkaç da sorum var. 

1. Şanzıman beyni yağ içinde şanzıman içinde mi ? Bana öyle dediler. 

2. Bu şanzımandaki durumu bilindik şanzıman ustalarına sordum çevrede illa inecek sökülecek diyorlar ama sadece döktük taktık 25 binden başlar diyorlar. Böyle bir dünya var mı gerçekten? Adam 100e kadar yolu var diyor sanki şanzıman dağıldı. 

Benim fikrim hanım ve ben sürdüğüm için sürüş şekilleri arasında sorun yaşamaya başladı bunun bir sürüş hafızası olabilir mi 2009 model arabada sanmam ama

Yorum bağlantısı
Mehmet Cihat

evet selenoidlerin olduğu kısma beyin diyorlar oda şanzıman karterinin içinde yağ içerisinde. 25 bin bugün için çok iyimser bir rakam denilebilir otomatik şanzıman için :) yaptıracaksan kesinlikle ustayı iyi araştırmanı tavsiye ederim türkiyede doğru düzgün otomatik şanzıman yapan var mı onuda bilmiyorum 

Yorum bağlantısı
Mustafa Mertoğlu1
Mehmet Cihat yazdı:

evet selenoidlerin olduğu kısma beyin diyorlar oda şanzıman karterinin içinde yağ içerisinde. 25 bin bugün için çok iyimser bir rakam denilebilir otomatik şanzıman için :) yaptıracaksan kesinlikle ustayı iyi araştırmanı tavsiye ederim türkiyede doğru düzgün otomatik şanzıman yapan var mı onuda bilmiyorum 

Peki bu selenoidlerin içindeki beyin denilen kısım devre kartı gibi bir şey mi , buradaki karta müdahale güncelleme reset için açmak gerekiyor mu

Yorum bağlantısı
Mustafa Mertoğlu1

En büyük bilgiyi vermeyi unutmuşum. Vitesi manuele aldığımda yavaşlarken sıfır sorun. Vites yokmuş gibi duruyor. Sanki başka şanzımanmış gibi.

Yorum bağlantısı
Furkan Bakırel
Mustafa Mertoğlu1 yazdı:

Peki bu selenoidlerin içindeki beyin denilen kısım devre kartı gibi bir şey mi , buradaki karta müdahale güncelleme reset için açmak gerekiyor mu

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mustafa Mertoğlu1

Sorunu 4U7112A650LA  parça kodu ile ilgili konular gördüm konu sahibi elektronik şanzıman beyni diye yazmış ancak ecu olarak görünüyor yani motor beyni sanırım. Bu konuda bilgisi olan var mı?  focus 2.5 da şanzıman dışında elektronik şanzıman beyni diye bir parça var mıdır ?

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Mustafa Mertoğlu1 yazdı:

bir sürüş hafızası olabilir mi 2009 model arabada sanmam ama

var, sürücüyü öğreniyor

Mustafa Mertoğlu1 yazdı:

ama sadece döktük taktık 25 binden başlar diyorlar. Böyle bir dünya var mı

var, açma kapama işleminde tamir takımı denen standart değişen parçalar contalar vs var. yani bunlar zaten değişir, arıza varsa ayrıca ücretlenir

Mustafa Mertoğlu1 yazdı:

Vitesi manuele aldığımda yavaşlarken sıfır sorun. Vites yokmuş gibi duruyor. Sanki başka şanzımanmış gibi.

bu garip

ilk ne zaman başladı bu sorun? öncesinde yapılan değişin bir şey var mıydı, hiç akü değişti mi bu arada?_

Yorum bağlantısı
Mustafa Mertoğlu1
Çağlar Bayur yazdı:

var, sürücüyü öğreniyor

var, açma kapama işleminde tamir takımı denen standart değişen parçalar contalar vs var. yani bunlar zaten değişir, arıza varsa ayrıca ücretlenir

bu garip

ilk ne zaman başladı bu sorun? öncesinde yapılan değişin bir şey var mıydı, hiç akü değişti mi bu arada?_

Bu sorun hafif hafif başladı vites inişleri sertleşmeye başladı hemen şu gün diyemem. Arabayı almamdan 1 yıl sonra başladı. Akü değişimi yapmıştım evet. Akü bitmişti . O zamanlarda bu arızanın olmadığını hatırlıyorum ancak o zamandan hemen sonra başladığını hatırlamıyorum söyleyemem. Şanzıman kodu 4e27f yada 4f27e gibi bir şey olması lazım. 

Manuel de olmaması zaten beni parçalarda yıpranma olmadığını, kararsız kaldığını bunu düzeltmem gerektiğini düşünmeye itti. Manuelde de otomatikte de yavaşlarken vitesi kendisi düşürüyor zaten. 

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

aküyü söküp bir 30 dak bekleyin, sonra 20-30 km civarı bir sürüş yaptıktan sonra durumda değişme var mı diye bir deneyin öncelikle

Yorum bağlantısı
Tamer Topaç

Sanki selonoidler gibi geldi. Sıcak soğuk fark ediyor mu?

Yorum bağlantısı
Mustafa Mertoğlu1

Sıcak soğuk fark etmiyor. Sorunun yazılımsal olduğuna eminim, eğer ki manuele alınca farklı selenoid kullanmıyosa manuelde. Sorunu çözmek için bir yol buldum ama araç gereç temin edip denemem gerekiyor. Çözüm için veri yazabilecek bir obd cihazı gerekiyor konu açacağım onun için

Yorum bağlantısı
Tamer Topaç
Mustafa Mertoğlu1 yazdı:

Sıcak soğuk fark etmiyor

Mekanik değil o halde sorununuz. 

Yorum bağlantısı
  • 3 hafta sonra...
Mustafa Mertoğlu1

Arkadaşlar şanzıman beyni tcm yi bir yabancı videodan faydalanarak güncelledim. Ve o düşürürken vites vuruşu ortadan kalktı ancak araca uyumlu olmadığı için (125bg ) vites yükseltmeyi geç yapmaya başladı ve yakıt arttı bende tekrar eski yazılımına çevirdim. Yine vites düşürürken kararsızlık yaşıyor. 2007 yılında çıkmış olan son tcm yazılımınıda vites değişim aralıklarını güncellemesi gereken Ford mühendisleri Türkiye sürümlerini de sallamadığı için ve araç modeli eskidiği için sorun maalesef yazılımsal olarak kalacak.. tüm bunların üzerine bir tespitimde aracın beygiri biliyorsunuz zamanla düşüyor bu yüzden 100bg araç için yazılmış vites geçişleri yüzde 80-85e düşmüş araçlarda sorun çıkarıyor. Haliyle 4 yıldır devam eden bu sorun yazılımsal sebeplerle kronik ve arıza değildir olarak notumu düşüyorum.

• Beğen 1
  • Teşekkür 2
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Mustafa Mertoğlu1 yazdı:

2007 yılında çıkmış olan son tcm yazılımınıda vites değişim aralıklarını güncellemesi gereken Ford mühendisleri Türkiye sürümlerini de sallamadığı için

coğrafyaya özel yazılım güncellemsinde şunu katalım bunu çıkaralım diye bir şey olmaz? olay yazılımsal ise, herhangi bir serviste yazılım güncellemesi yapılır ve biter, bu güncellmee denince şunu tıkla bunu çıkar diye bir seçenek yok?

Yorum bağlantısı
  • 1 ay sonra...
Mustafa Mertoğlu1
Çağlar Bayur yazdı:

coğrafyaya özel yazılım güncellemsinde şunu katalım bunu çıkaralım diye bir şey olmaz? olay yazılımsal ise, herhangi bir serviste yazılım güncellemesi yapılır ve biter, bu güncellmee denince şunu tıkla bunu çıkar diye bir seçenek yok?

o zaman şu şekilde düzeltelim. türkiye şartlarına özel bir araca uzun yıllar binmek zorunda olduğumuz için artık yazılım çıkmıyor. aracın son yazılımı 2007de çıkmış. araca 125 bglik yazılımı uyguladığımda düşürme sorunları kalmıyor sadece geç atıyorsa vitesi, bende bizim araçlarda lpg ve yıpranma yüzünden düşen beygirin vites geçiş emirleri ile uyumsuz hale geldiği çıkarımında bulundum. Ne kadar doğru onu bilemem ama çözümü türkiyede yok ondan eminim. şanzıman yazılımını beş kuruş ödemeden değiştirecek çökme riskini göze alacak varsa yaparsa bende bu alemde tek kalmam :)

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...