İçeriğe Yönlendir

Klima Tek Taraflı Soğutuyor

Yusuf Gerdan

Recommended Posts

Yusuf Gerdan

Merhaba,

Geçen seneye kadar araba 2 seneye yakın yattı. Sadece haftada bir kez 10-15 dakika akü bitmemesi açısından rölantide çalıştı. Geçen sene kullanmaya başladığımda klima soğutmuyordu. Gerekli kontroller yapıldı akabinde klima gazı boşaltıldı, yeni gaz dolduruldu. Soğutma problemi çözüldü. Ancak bu seneye kadar arabaya tek başıma bindiğim için farketmemiş olmalıyım ki, sürücü tarafı ve arkasındaki kanallardan buz gibi hava gelirken yolcu tarafı ve arkasındaki kanallardan sadece hava geliyor. Soğuğa ya da sıcağa çevirince sıcaklık değişmiyor, sadece hava geliyor. Basit bir internet araştırması sonucu farklı marka ve modellerde 'klape' diyorlar bunun tamirini yapmışlar, yabancı sitelerde ise 'blend actuator' olarak geçiyor. Parça basit bir parça ancak benim aracımda nerede bulamadım. Kanal yönlendirmesinde problem yok gibi gördüm. Ayağa verince, cama verince, yüze verince her daim olması gerektiği gibi çalışıyor. A/C sigortasını söküp sıfırlama yapmışlar onu da denedim ancak çözülmedi. Sanırım bu parçayı yerinden söküp incelemem gerekiyor, ancak yerini bulamadım. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. Aracım 2010 Mondeo Dizel MK4

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

çift bölge havalandırma sistemi ise, kazanı sökmeniz lazım , onun için de torpidoyu

Yorum bağlantısı
Yusuf Gerdan

Araba trend model. Direklerde titaniumlardaki gibi arkayı soğutmak için panel yok. Ancak ayak tarafına verince boru ile uzatılmış koltuk altı mevcut. Ama bu çift bölge sayılıyor mu acaba? 

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

sağ ve sol ısı ayarı var mı ön için?

Yusuf Gerdan yazdı:

ayak tarafına verince boru ile uzatılmış koltuk altı mevcut.

o 1996 model de  var sayılmaz

Yorum bağlantısı
Yusuf Gerdan

Önde ya da arkada herhangi sağ sol ayarı yok. Standart mk4 dijital kontrol paneli. Peki bu halde hala dediğim parçadan mı şüphelenmeliyiz? Yoksa dijital kontrol paneli arızası da deniyor ama bilemedim.  İnternette örnek olarak bir panel buldum. Bundan. 

IMG_5272.jpeg

Yorum bağlantısı
Erhan Doruk

Bu panelde sağ sol taraflı ısı ayarı var. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

panel değil bence kazandaki sağ sola havayı ayıran bölümde sorun olabilir

Yorum bağlantısı
Yusuf Gerdan
Erhan Doruk yazdı:

Bu panelde sağ sol taraflı ısı ayarı var. 

Bahsettiğiniz sağ sol ayarı değil. Değil bu panel yanılmıyorsam hiçbir mondeoda sağ sol olarak ayar yapılmıyor. Sağdaki yuvarlak potansiyometre arkanın derecesini değiştiriyor. Lakin öyle bile olmuş olsa her zaman 16 derecede ya da LOW modda kullanıyorum ona rağmen soğutma yapmıyor. 

Çağlar Bayur yazdı:

Bana da öyle geliyor ancak bu parçayı arıyorum ben de. F-150 ve Focus 2 lere ait videolar izledim. Göz ucuyla bir baktım göremedim ancak boşluğumda tekrar detaylıca sökeceğim. Bu bahsettiğim araçlarda yolcu tarafında, torpido ve altındaki paneli söküp peteklerin orada diyorlar. Ancak belki bilen varsa mondeo'da neredeyse, nokta atışı yapmak için danışmak istedim.

Yorum bağlantısı
Yusuf Gerdan
(düzenlendi)
Çağlar Bayur yazdı:

Bugün torpidoyu söküp klimanın yönlendirme görevi yapan yukarıda da bahsettiğim parçayı buldum. Kontrol ettim bu motor sağlam. Görevini yapıyor. Bir şey daha keşfettim. Klimayı açıp sol tarafın menfezlerini kapatıp bütün havayı sağ taraftan yoğun verince soğutma yapıyor . Galiba hava soldan sağa akıyor. (Torpidoyu sökünce hava kanallarını gördüm bütün menfezlere ayrı kanal gitmiyor. Ana konsola geliyor oradan sağa doğru gidiyor.) Ancak sol tarafı açınca tekrar sağ taraftan soğuk hava gelmiyor. Sadece düz hava geliyor. Aklıma klima gazı yetersiz mi acaba sorusu geldi. Var mıdır ihtimali?

tarihinde Yusuf Gerdan tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ersen Tapan

Öncelikle gazın normal olduğuna emin olun. Gaz eksikliğinde orta kanallardan soğuk gelip yanlardan normal hava geldiğine şahit oldum. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Yusuf Gerdan
Ersen Tapan yazdı:

Öncelikle gazın normal olduğuna emin olun. Gaz eksikliğinde orta kanallardan soğuk gelip yanlardan normal hava geldiğine şahit oldum. 

Teşekkürler yorumunuz için. Kontrol edeceğim.

Yorum bağlantısı
Uğur Kamil

Sizin araçta çift bölge klima olması lazım(attığınız görselde anlaşılan o)
Klimayı açtığınızda sol ve sağ taraftakı derece aynımı klima kontrol paneline?  2 tarafıda en soğuk yapıp denedinizmi?

Yorum bağlantısı
Yusuf Gerdan
(düzenlendi)
Uğur Kamil yazdı:

Sizin araçta çift bölge klima olması lazım(attığınız görselde anlaşılan o)
Klimayı açtığınızda sol ve sağ taraftakı derece aynımı klima kontrol paneline?  2 tarafıda en soğuk yapıp denedinizmi?

Daha önce de belirttiğim gibi. Titanium ve trendler için ayrı panel çıkartmamış ford. Ve yanılmıyorsam mondeoların hiç birinde sağ ve sol olarak yok. Sağda görünen ayar arkalar için. (Yanlış biliyorsam da bugüne kadar hiç farklı derecede kullanılmadı.) Ancak benim aracımda arkalar için direkte hava kanalları yok(çift bölge için), sadece önlerden arkaya koltukların altından kanal uzatıp arka ve önleri aynı yapmışlar. Ki her zaman iki dereceyi de aynı olarak kullanıyorum daha önceki mesajlarımda belirttiğim gibi. Yazın her daim 16 ya da Low yani en düşük olacak ayarda kullanıyorum. Tekrar belirtmekte fayda var. Sol tarafın kapaklarını kapatınca soğuk hava sağ tarafa doğru geliyor. Dolayısıyla sağ ve solu ayıran bir durum yok gibi. Zannediyorum ki 1 ana girişten verip ön konsola 4 kapağa dağıtım yapılmış. 1 direksiyon solu, 2 teybin üstü ve en sağ olmak üzere.

Yusuf Gerdan yazdı:

tarihinde Yusuf Gerdan tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Yusuf Gerdan

Şuan kontrol ettim. Siz haklıymışsınız. Daha önce de belirtenler olmuştu. Ben ön ve arka olarak biliyordum, ancak sol ve sağ imiş. Ancak belirttiğim gibi iki dereceyi de devamlı aynı kullanıyorum. Hiç farklı derecelerde kullanmadım. Peki bu aşamadan sonra ne yapmalı? Klima kontrol kumandası mı arızalı? Gaz mı az? İnternette dolaşan otomatik arıza tespiti yapıyorlar klima paneli üzerinden onu da yapmıştım. Videolardakinden farklı bir şey çıkmadı. Herhangi arıza belirtisi de yok. Ne yapmam gerekli?

Ekran görüntüsü 2024-08-25 024143.png

Yorum bağlantısı
Yusuf Gerdan

Bugün tekrardan söktüm sağ tarafı. Ve sıcak, soğuk ayar yapan klape dedikleri motora baktım. Sağlam çalışıyor. Kendim manuel motoru söküp tornavida yardımıyla değiştirdim. Sıcak oluyor, soğuk olmuyor. Yani klimanın yönlendirme yapan, sıcaklığı ayarlayan motorları sağlam. Her iki taraf da HIGH moda alınca aşırı sıcak yapıyor. Ancak soğuğa alınca sol taraf soğuk sağ taraf hala etkisiz.

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

üflenen hava sıcaklığı az ise uzun tarafa gelene kadar etkisi azlıyor sanırım

Yorum bağlantısı
Yusuf Gerdan
Çağlar Bayur yazdı:

üflenen hava sıcaklığı az ise uzun tarafa gelene kadar etkisi azlıyor sanırım

Hayır maalesef. Aynı miktarda hava üflüyor. Ama sadece hava üflüyor. Soğuk üflemiyor. Vantilatör gibi sadece fan üflemesi geliyor. 

Yorum bağlantısı
Çağrı Alaf

İnternette aynı sorunu yaşayanlar iki şekilde çözmüş; 

1 - Sistemi resetlemek: Ateşlemeyi açın, ON - Ventilasyon ve Defrost tuşlarına aynı bip sesi gelene kadar basın. Bip sesini duyunca tuşlardan elinizi çekin ve ON tuşuna tekrar basın. Problem çözülmezse işlemi bir sefer daha tekrar edin. 

2 - Actuator tamiri veya iptali: Benim de başıma gelen bu çarkların kırılmasıydı. Yerine yenisini bulmakta da zorlandım. 3B yazıcı ile kendi çarkını basanlar var ama uzun iş öyle bıraktım gitti. Alakalı bilgi videoda var. 

Yorum bağlantısı
Yusuf Gerdan
Çağrı Alaf yazdı:

İnternette aynı sorunu yaşayanlar iki şekilde çözmüş; 

1 - Sistemi resetlemek: Ateşlemeyi açın, ON - Ventilasyon ve Defrost tuşlarına aynı bip sesi gelene kadar basın. Bip sesini duyunca tuşlardan elinizi çekin ve ON tuşuna tekrar basın. Problem çözülmezse işlemi bir sefer daha tekrar edin. 

2 - Actuator tamiri veya iptali: Benim de başıma gelen bu çarkların kırılmasıydı. Yerine yenisini bulmakta da zorlandım. 3B yazıcı ile kendi çarkını basanlar var ama uzun iş öyle bıraktım gitti. Alakalı bilgi videoda var. 

Resetleme işe yaramıyor. Actuatorlerin hepsi sağlam, görevini yerine getiriyor..

Yorum bağlantısı
Uğur Kamil
(düzenlendi)

Sicak ve soguk ayari yapan motor sizde 2 adet vardir. Sag sol ayri olarak. 2 motorda sorunsuz calisiyormu? 

Acaba sag ve sola bagli olan 2 farki derecemi var? Siz 16 dereceye aldiginizda belki arac  sag tarafi 16 dereceden daha düşükmü algiliyorda klimayi devreye almiyor. 

Derece olarak degilde en soguk konumada alincada degis3n bir durum olmuyormu? 

tarihinde Uğur Kamil tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Yusuf Gerdan
Uğur Kamil yazdı:

Sicak ve soguk ayari yapan motor sizde 2 adet vardir. Sag sol ayri olarak. 2 motorda sorunsuz calisiyormu? 

Acaba sag ve sola bagli olan 2 farki derecemi var? Siz 16 dereceye aldiginizda belki arac  sag tarafi 16 dereceden daha düşükmü algiliyorda klimayi devreye almiyor. 

Derece olarak degilde en soguk konumada alincada degis3n bir durum olmuyormu? 

Sıcak ve soğuk ayarı sağ ve sol için ayrı motorlar. Birisi direksiyon tarafında pedalın arkasından erişiliyor galiba, ben buraya erişmeye ihtiyaç duymadım, benim sorunum bu taraf değil. Sağ yolcu tarafı da konsolun sağ tarafı sökülüyor, torpido sökülüp arkadan erişiliyor. Ben bu yolcu tarafını söktüm. Ana actuator var. Klima on/off konumu yapan. Bu hava geçişine müsade ediyor. Ardından da sıcaklığı ayarlayan motor var, temp actuator diyorlar. Hava geçişine müsade eden motor sağlam, çalışıyor. Sıcaklık ayarlayan motor da sağlam. İki motoru da yerinden söküp, klima üzerinden tornavida yardımıyla manuel olarak değiştirdim. Sıcak tarafa getirince sıcak oluyor, soğuk tarafa getirince  soğuk olmuyor. Motor çalışıyor, soğuk olan tarafa getiriyor. Ancak soğuk hava gelmiyor. Motorları da sökmüşken komple ayırdım dişlileri kontrol ettim, bu arada onlar da sağlam. Yabancı sitelerden edindiğim bilgilere dayanarak elimde 2 adet olabilecek arıza kaldı. Ya dijital klima paneli, ya da yetersiz gaz. Arabanın sağ panelinde kontrol etmediğim bir şey kalmadı. Komple söktüm her şey çalışıyor. 

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Yusuf Gerdan yazdı:

Hayır maalesef. Aynı miktarda hava üflüyor. Ama sadece hava üflüyor. Soğuk üflemiyor. Vantilatör gibi sadece fan üflemesi geliyor. 

hava miktarı değişmez sıcaklığı değişir

Yorum bağlantısı
Yusuf Gerdan
Çağlar Bayur yazdı:

hava miktarı değişmez sıcaklığı değişir

Peki dediğiniz gibiyse gazdan mı şüphelenmeliyim? Başka bir şey varmı ? Benim denemediğim, aklıma gelmeyen?

Yorum bağlantısı
Muhittin Kaplan

Benim arabada gaz eksildiğinde öyle oluyor. Sağ taraf soğutuyor (Bir nebze), solda sadece üfleme.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

öncelikle gaz denenmeli , bazen birkeç defa denenbilir ben smaximi öyle düzeltmiştim, gazcı olmaz dediydi ama

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...