İçeriğe Yönlendir

Araç EMU'su Durup Dururken Yanar mı?

Çağatay Özsoy

Recommended Posts

Çağatay Özsoy

Merhaba Arkadaşlar, 

2017 Model 1.6 makyajlı dizel qashqai sahibiyim, cumartesi günü hanım eve giderken ışıklarda araç boşta beklerken araba stop ediyor (star stop zaten kapalıydı bende). Neyse vites kilitlenmediğinden kenara çekmişler iterek, geldim baktım araç Sistem Hatası diyor ama hiç marş almıyor, aküyü söktüm taktım vs değişiklik olmadı, yakın civardan tamirci çağırdık arızasına bakacak oldu ama araç beyni ile iletişim kuramadı. Çekici ile Nissan yetkili servisine çektirdim, dün aradılar EMU yanmış görünüyor diyorlar, böyle birşey olabilir mi? durup dururken araç beyninin yandığını gördünüz mü hiç?

Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal

Geçmiş olsun öncelikle,

Araçta yapılan bir işlem oldu mu daha önce? Yakın zamanda özellikle motor bölümünün yıkanması (araç yıkaması da olabilir, bazı araçlarda beyin çamurluk içinde vs oluyor) 

Araç çalışırken elektriksel bir problem olduysa bu mümkün. Klimanın devreye girip çıkması gibi. Start stop olan araçlarda alternatör problemi de daha olası. 

Bence önce sigortaların hepsini kontrol ettirin (motor içi ve iç kabinde vs nerede varsa hepsi) Sigorta atınca veya bir kısadevre vs olunca bazı modüllere (beyinlere) erişim sağlayamıyorsunuz. Herşey sağlam dahi olsa modül resetleme yapıyorsunuz yazılımdan önce, sonra düzeliyor

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Tamer Topaç

Geçmiş olsun. Maslak Esem Elektronik ile bir görüşün.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Çağatay Özsoy
Ü.Emre Kartal yazdı:

Geçmiş olsun öncelikle,

Araçta yapılan bir işlem oldu mu daha önce? Yakın zamanda özellikle motor bölümünün yıkanması (araç yıkaması da olabilir, bazı araçlarda beyin çamurluk içinde vs oluyor) 

Araç çalışırken elektriksel bir problem olduysa bu mümkün. Klimanın devreye girip çıkması gibi. Start stop olan araçlarda alternatör problemi de daha olası. 

Bence önce sigortaların hepsini kontrol ettirin (motor içi ve iç kabinde vs nerede varsa hepsi) Sigorta atınca veya bir kısadevre vs olunca bazı modüllere (beyinlere) erişim sağlayamıyorsunuz. Herşey sağlam dahi olsa modül resetleme yapıyorsunuz yazılımdan önce, sonra düzeliyor

Yok yıkama yapılmadı, geçen sene EGR valf temizliği yaptırmıştım, o sırada EMU yu ne görmemişti yada başka birşeydi ama soketlerle biraz uğraşmışlardı, benden ondan şüphelendim not yazdım ustaya dün yok kontrol ettik beyin yanmış diyorlar, sigortalardan da yapar ama ölçtük elektrik geliyor diyorlar. Modül resetlemeyi bilmiyordum

Tamer Topaç yazdı:

Geçmiş olsun. Maslak Esem Elektronik ile bir görüşün.

özel servis ikinci planda çünkü güvenim hiç yok, servise bile güvenmiyorumda da neyse. başında bekleyecek zamanımda yok

Yorum bağlantısı
Mehmet Dagdeviren
Çağatay Özsoy yazdı:

özel servis ikinci planda çünkü güvenim hiç yok, servise bile güvenmiyorumda da neyse. başında bekleyecek zamanımda yok

Yetkili servis uğraşmaz onların bildiği tek çözüm değiştirelim gitsin.

Yerinizde olsam Tamer abinin dediği yere götürürüm.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sani Gerşon
Mehmet Dagdeviren yazdı:

Yetkili servis uğraşmaz onların bildiği tek çözüm değiştirelim gitsin.

Yerinizde olsam Tamer abinin dediği yere götürürüm.

Katılıyorum, 4'te1 fiyatına falan gelecektir.

Yorum bağlantısı
Çağatay Özsoy

Birde şimdi Emu mu yandi mi gerçekten belli değil, gerçekten yandiysa çekici ile aldırıp götürmem lazim

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Çağatay Özsoy yazdı:

yakın civardan tamirci çağırdık arızasına bakacak oldu ama araç beyni ile iletişim kuramadı.

akü bitikse de kuramaz, elindeki cihaz yetersiz ise de kuramaz, canı istemez kuramaz, beyinci lazım aübiii de demiş olabilir kuramaz. bence önce iyi bir usta i,le dosdoğru ilk teşhise ulaşın. beyin beyin diye gezenlerin %90 nı bambaşka arıza çıkmıştır. %10 da olabilir o şans işi

• Beğen 1
  • Teşekkür 2
Yorum bağlantısı
Hasan Karabekiroglu

Durup dururken yanmaz, beyne giden hatlarda illa bir kontrol devresi yoksa kendi içinde koruması o yoksa bile bir sigortası vardır.

İçine su alıp kısa devre olmadığı sürece bozulacak elektronik değiller. 

Servis araç üzerinden beyne ulaşmaya çalıştıysa hata yapmış. Şüpheli beyinse dışarı alıp erişime öyle bakılmalıydı. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Ecu araç üstünde en son bozulacak parçadır. Biraz çaba ister. 

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Hasan Karabekiroglu yazdı:

Servis araç üzerinden beyne ulaşmaya çalıştıysa hata yapmış. Şüpheli beyinse dışarı alıp erişime öyle bakılmalıydı. 

lakin servislerde obd harici bağlantı cihazı olmaz harici masada

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Araçlarda çok çok basit bir ölçüm var ve elektronik hakkında hızlı ön teşhis yapılır da bilen yok. Can-bus uçları bulunur obd portunda. Kutup başı sökük halde iken 60ohm görülmeli. Kontak açık iken ise can high 2.5volt üstünde, can low 2.5volt altında değişken gerilim ölçülmelidir. Hem ecular arası haberleşme hem de olası çalışmayan ecu veya kablo kırığı hakkında %90’lık teşhis yapılır.

• Beğen 8
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Servet Aydın yazdı:

%90’lık teşhis yapılır.

5000 tl bu teşhis

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Servet Aydın
Çağlar Bayur yazdı:

5000 tl bu teşhis

Yani sektörü mü değişeyim?

IMG_2675.png

• Mutlu 9
Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal
Servet Aydın yazdı:

Fiyatlar japon yeni olacaksa veya ödemeyi incirle yapabilecek miyim mesela🙄

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Servet Aydın
Ü.Emre Kartal yazdı:

Fiyatlar japon yeni olacaksa veya ödemeyi incirle yapabilecek miyim mesela🙄

Yaradan bana yuro ya kulum dedi😁

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Servet Aydın yazdı:

duvarları siyah boyalı, tavanından borular geçen tek arabalık tükkanla bir de elenktrinki kepeng fotosu koy instaya, randevu ile para sayma makinesine balya atarsın

Yorum bağlantısı
Çağatay Özsoy

Nissan arıza tespiti 8500TL, asıl ustaları izindeymiş haftaya belli olacak.

Çağlar Bayur yazdı:

akü bitikse de kuramaz, elindeki cihaz yetersiz ise de kuramaz, canı istemez kuramaz, beyinci lazım aübiii de demiş olabilir kuramaz. bence önce iyi bir usta i,le dosdoğru ilk teşhise ulaşın. beyin beyin diye gezenlerin %90 nı bambaşka arıza çıkmıştır. %10 da olabilir o şans işi

bende öyle düşünüyordum o nednele açtım konuyu, tecrübenle bilgi verdiğin için tşk ederim.

Servet Aydın yazdı:

Araçlarda çok çok basit bir ölçüm var ve elektronik hakkında hızlı ön teşhis yapılır da bilen yok. Can-bus uçları bulunur obd portunda. Kutup başı sökük halde iken 60ohm görülmeli. Kontak açık iken ise can high 2.5volt üstünde, can low 2.5volt altında değişken gerilim ölçülmelidir. Hem ecular arası haberleşme hem de olası çalışmayan ecu veya kablo kırığı hakkında %90’lık teşhis yapılır.

Haftaya usta gelipte yine Ecu yanık derse fikir olarak söylerim, olmadı başka yere götüreceğim

Yorum bağlantısı
Servet Aydın
Çağatay Özsoy yazdı:

Haftaya usta gelipte yine Ecu yanık derse fikir olarak söylerim, olmadı başka yere götüreceğim

Ustaya böyle de ölçü aleti ile kovalar çok biliyon diye

• Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Yücel Metin

İstanbul'da Atum oto elektronik diye küçük  bir işletmeyi  yıllardır takip ederim, Renault araçları elektrik elektronik arızası onarımı konularında paylaşım yapar. Sanayi esnafının bakmadığı uğraşmadığı işleri geri çevirmez uğraşır yapar. Kendisiyle birkaç kez telefonda eski aracıma yapacağım yenilemelerle ilgili fikir almak için aramıştım da.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Hasan Karabekiroglu
Çağlar Bayur yazdı:

harici masada

Şart. :D 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Çağatay Özsoy

Sıkıntı termostattan çıktı; termostat hatalı ölçüm sonucu fanı kilitlemiş, fanda ana sigortayı attırmış. EMU sıkıntı yok, termostat, radyatör, fan, sigorta kutusu vs değişti, 34bin çıktık

• Beğen 1
  • Şaşkın 4
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Çağatay Özsoy yazdı:

Sıkıntı termostattan çıktı; termostat hatalı ölçüm sonucu fanı kilitlemiş, fanda ana sigortayı attırmış. EMU sıkıntı yok, termostat, radyatör, fan, sigorta kutusu vs değişti, 34bin çıktık

Tespiti kim yaptı.. 

Neden o kadar şey değişti ? 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Emre Şimşek

Ana sigorta dediğiniz şey kaza halinde aracın elektriğini kesen şey mi? Çok enteresan 

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...