İçeriğe Yönlendir

Samsung Klima aldım, Montaj konusunda sıkıntım var.

Ebrar Tüfek

Recommended Posts

Ebrar Tüfek

Abiler biraz uzun ama vakit ayırıp bana yardımcı olursanız çok sevinirim. 

15 20 gün önce bitane klima aldım samsung 12.000 btu, kurulum için aynı gün servis kaydı açtım 8 gün geçti arayan soran yok, müşteri temsilcisine telefondan canlı görüşme yaptık mesajla, 3 aylık çocuğum var heryeri isilik oldu ev öğlende 33 dereceyi görüyor ne zaman takacaksınız kardeşim dedim, servis kaydınız açılmıştır falan filan geçiştirdiler, 12. gün tekrar ordan yazdım birsürü kavga ettim biz önemli değiliz ufak bebek var geceleri sıcaktan ağlıyor uyuyamıyor diye bayaa bi uzun uzun argoya girmeden sertce konuştum. Yarım saat sonra bi kadın aradı montaj kaydınızı aldık yarın gelecekler dedi,

Samsundaki servis ekibimiz çok yoğun, sizin için Tokattan servis ekibimiz geliyor takviye yapmak için dedi, bide allah razı olsun dememi bekliyorlar falan. 

Neyse adamlar konum atın geliyoruz dedi işi gücü dükkanı bıraktım eve uçtum konum attım, bitane beyaz stw torosla geldiler araba faytona dönmüş.

Eve geldiler

Apartmanın en üst katındayım, üstümde bi ara kat var içi boş üstü çatı, Dış ünite buraya kurulacak dedim. Tamam dediler sonra aşşağı indik. 

Oturma odasında klimanın takılacağı duvarı gösterdim 

cevap ;burayı biz delemeyiz, karotçu çağıracaksınız tavanı deldireceksiniz,

sonra Elektrikçi üst kata hat çekecek, odaya prizden sigorta alacak iç üniteye kablo çekecek vs, bunlar tamam elektrik işini ben yaptıracağım onda problem yok. 

Ama bu karot işi ne alaka yahu, gerçekten bilmediğimden soruyorum. Adamlara diyorum ki ben karotçuyu nerden bulacağım ayrıca siz montajcı değilmisiniz ? 

Bizde bunu delecek ekipman yok dediler çantaları toplayıp çıkıp gittiler. 

Yan komşu apartmanı yapan müteahhit, onu aradım oda daha yeni klima taktırmış oturma odasına, abi dedim böyle böyle karot vur diyorlar klima için, 

Yok yav ne karotu ben klimayı aldım adamlar gelip taktılar ben sade elektriği çektim dedi. 

Sonra servisin cep numarasını aradım dedim abi bak komşu da taktırdı böyle karotla falan uğraşmamışlar, adam bizde onu delecek ekipman yok dedi telefonu suratıma kapattı. 

Şimdi ben adamların tavırlarına bayaa kuruldum, bana kendi numarasını vermişti foruma danışmadan bişey yapmak istemiyorum, eğer kavga dövüş edersek haksız duruma düşmeyelim diye buraya bi sorayım dedim. 

Bu klimanın montajı ücretsiz, ben niye karotçu çağırıp uğraşıyorum yani mesele para değil bununla uğraşacak vaktim yok etrafımda tanıdık karotçu yok ayrıca arabanın durumunu zaten biliyorsunuz onunla uğraşmaktan evin işiyle ilgilenemiyorum kafa kalmadı bende artık. 

Duvarın fotoğrafını atıyorum, hiç anladığım bir iş değil, elimle vurunca sert yankısız küt küt ses geliyor içi dolu gibi, yani iç duvarlara vurunca yankılı ses geliyor ama klimayı takacağımız yerde yankı yok. 

Bu duvara gerçekten karot mu vurmam gerekir elektrikcim var o iş tamam, duvara hiltiyle dalsam olmaz mı ? 

Birinci fotodaki duvarda noktanın olduğu yere iç üniteyi takacağım.

6B97A92C-202B-4965-B5D0-EFE1F9BA2089.jpeg.b5eebcc2326e207f536c53c7020e43cf.jpeg

İkinci fotoda ise karot vuracaksın burayı delemeyiz dediği yer kornişin yanı. 

A8620C5B-F353-44D9-ACFC-6915802984F8.jpeg.b805ca6956cd2f1552a5f9381429efc0.jpeg

Yorum bağlantısı
Tamer Olcay Çiçek
(düzenlendi)

Taşıyıcı kolon orası serttir karot makinesi lazım kablolaron geçeceği yer kadar delik açılır hiltiyle olmaz yaptırmayın da asla başka bi yer yok mu klima ünitesi için illa orası mı olacak genelde servis ekibi geldiğinde en müsait yere takıp giderler 

tarihinde Tamer Olcay Çiçek tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
  • Beğenme 2
Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu

kiriş kolon ellenmez, başka yer yokmudur acaba?  karot onlarda olacak, bende yeni taktırdım, direk karotla deldiler, elektriğide bağladılar, kablo parası verdim, bunlar bariz servis değiller herhal...

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
İbrahim Aslıoğlu

Aynısı bize de oldu, duvarın perde beton olduğu için delinemeyeceğini ancak karotcunun yapabileceğini söylediler. Karotçuyu da biz çağırdık, elektriği de biz çektirdik. Hatta ilk gelen servis elemanları dış ünitenin takılabilmesi için vinç de istedi. Sonra gelenler pencereyi söküp taktılar. 

Yorum bağlantısı
Metin Uzunoğlu

Kiriş kolon kesinlikle delinemez, ikinci resimdeki perde iplerinin sağ tarafı ve kirişin altına tuğla duvar orası ellerindeki panç ile delinebilir.

İşaretlediğim yer rahatlıkla delinir ama buranın üstü kiriş, sağı kolon onlar kesinlikle delinmemeli. Yoksa binanın taşıyıcı sistemi zayıflar, hasarlı duruma gelir.

Screenshot_20240816-010442_Chrome.jpg

• Beğen 4
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Metin Uzunoğlu
Ali Cihangiroğlu yazdı:

kiriş kolon ellenmez, başka yer yokmudur acaba?  karot onlarda olacak, bende yeni taktırdım, direk karotla deldiler, elektriğide bağladılar, kablo parası verdim, bunlar bariz servis değiller herhal...

Antalya da kayınvalideye klima aldığımızda yetkili olmayan servis gelip takmıştı yoğunluktan. Servis normalde karot ile gelmez karot donatı, elektrik kablosu vs herşeyi keser.

Yorum bağlantısı
Cihat Küçükay

Hocam benim ev perde betondu, bana da aynı şeyi söylediler. Karotçu buldum ve duvarı deldirdim. Karotçu bile zorlandı delerken. Kalanını klimacılar halletti.

Senin gösterdiğin yerde kiriş ve kolon var, onları sakın deldirme! Duvarın tuğla duvarsa (perde beton değilse) kiriş, kolon dışındaki yerlerden hilti ile sende delik açabilirsin. Elektrik için kalın elektrik kablosu çekmen lazım, klima ancak kaldırır. Onu da en yakın sigortadan alacaksın veya yeni sigorta koyduracaksın.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Cem Işık

10 sene evvel anneannemin evine klima takacağımız zaman arçelik servisi matkapla uğraştı ancak ev eski yığma tuğla gibi bi malzemeden yapıldığı için delememişti, mecbur karotçu çağırdım, o şekilde gelip takabildiler. Rahmetli dedem kale gibi sağlam bir ev yapmış, duvara çivi vs çakamıyoruz.. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal

Anladığım kadarı ile klima motoru çatı arasında olacak. Eğer alan çok geniş değilse ve pencere/havalandırma yoksa bu riskli. 

İç tarafta delinecek olarak baktığınız nokta iyi ki delemeyiz deyip gitmişler diyeceğim bir nokta. Kolon ve kirişe zarar verir ve bildiğim kadarıyla apartman sakinleri mahkemeye dahi verebilir. Bina hasarlı olarak değerlendirilir. 

Klima için alternatif yer değerlendirin veya dış cephe uygunsa gerekirse vinç tutup üniteyi dışarıda bir yere alıp daha uygun bir yere yaptırın. 

Dış cephede motor olması problem olan yerlerde genelde balkonda olur motor. Bunu göz önüne alarak uygun bir yer seçebilirsiniz belki, evin şekline göre değişir tabi. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
(düzenlendi)
Cem Işık yazdı:

10 sene evvel anneannemin evine klima takacağımız zaman arçelik servisi matkapla uğraştı ancak ev eski yığma tuğla gibi bi malzemeden yapıldığı için delememişti, mecbur karotçu çağırdım, o şekilde gelip takabildiler. Rahmetli dedem kale gibi sağlam bir ev yapmış, duvara çivi vs çakamıyoruz.. 

aynen bizim evin duvarlarda aynı, karot ucuyla deldi ve hatta klimayı asmak için dubel kullanmadı, genelde artık duvarlar zayıf ve mantolama olduğu için tutmuyormuş, sonsuz civata kullandı, 2 tane attı tamam, bizim duvara dubel olurdu ama bu daha hoşuma gitti, bir ucu içerde diğer ucu dışarda, zaten iç ünite sacında yeride var, direk astı geçti, iç dış ünite aynı hizada sırt sırta olması avantaj, düşmesi imkansız gibi birşey oldu :)

çift sıra press tuğla, asmak için tij attık resmen hadi düşsünde görelim ...saplama14.jpg?revision=1697143329

kirmizi-delikli-tugla.jpeg

Metin Uzunoğlu yazdı:

Antalya da kayınvalideye klima aldığımızda yetkili olmayan servis gelip takmıştı yoğunluktan. Servis normalde karot ile gelmez karot donatı, elektrik kablosu vs herşeyi keser.

evet gelmezler ama bunlar deneyimliydi, ayrıca donatı kesemez zaten, çünki asla kiriş kolona dokundurmam, tesisatta olamaz nerden ne geçtiğini bildiğim ev ve tarayıcımda var,  aslında klimayıda kendim kurardımda neyse, 10 yıl garantiyi kaçıramazdım :tongue:

tarihinde Ali Cihangiroğlu tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Murat Öngür

kolona klima monte edilir ama borular ve kabloları yana uzatarak duvarı delerek yapılır

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
Murat Öngür yazdı:

kolona klima monte edilir ama borular ve kabloları yana uzatarak duvarı delerek yapılır

iç ünite askı sacı için tamam, aslında oda olmazda hadi, ben onuda yaptırmazdım...

Yorum bağlantısı
Ersen Tapan

Tuğla duvar harici delmiyor klimacılar. Bana takmaya gelenlerde aynı şeyi söyledi , karotçu numarası verdi , adamı aradım geçmiş zaman 10 yıl öncesiydi atıyorum 500 tl istedi. 
Takmaya gelen servise al şu 250 yi uğraştırma beni elektirik falan hallet dedim. Seve seve yaptılar gittiler. 

Perde beton delmesi çok zor. 

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Barış Göktürk

Hemen herkesin belirttiği gibi: bina taşıyıcı elemanları üzerinde tahribat yapılmaz. Bu gözle bakarak klima iç ünitesine konum seçilmeli.

(Bu aşamada servis ekibinden öneri istenebilir ancak onların da her söylediğine düşünmeden onay vermek olmaz. Çünkü çoklukla bu işi yapan elemanlar çok genç/toy)

Dış ünitenin konumlanacağı yerin havadar olması gerekir.

Elektrik bağlantılarının 3 X 2,5 TTR kablo ile yapılması beklenir. Elektrikçiler Öznur marka kabloyu bu konuda bir adım önde görüyorlar.

(Daha ince kesitli kablo kullanımı durumunda aşırı yüklenmeye bağlı yangın riskinden sıkça bahsediliyor.)

Bakır boru kullanımı, borularının yalıtımı ve de çalıştırmadan önce vakumlama ile borulardaki havanın alınması verimli çalışma için elzem.

Servisler elektrik bağlantısı işine girmiyorlar ancak çoğunlukla dış üniteden tahrik ediliyor klimalar. Bu bakımdan, iç ve dış ünite arasındaki boru bağlantıları yapılırken dış ünitenin üzerindeki elektrik bağlantısı yapıldıktan sonra içeri doğru hattın çekilerek uçlarının açıkta bırakılması sağlanmalı. (Eve çağırılacak elektrikçi bu uç ile ev bağlantısını yapacak. Bunu yaparsa eve çağıracağınız elektrikçinin de işi kolaylaşacak)

Klima için ayrı bir sigorta konulması tavsiye ediliyor. 25A kapasiteli bilinen marka bir sigorta ve onu saracak dekoratif bir tekli sigorta kutusu alınarak ev içi elektrik bağlantısı yapacak elektrikçi ustasına montajı yaptırılabilir.

Bu iş özelinde de satış ve servis firmaları birbirlerinden ayrılmış durumda. Çoğu üretici kendi montaj ekiplerini oluşturmak yerine bu iş için kurulmuş piyasadaki firmalar ile servis anlaşması yaparak ilerliyorlar. Çokça gençlerden oluşan birkaç tane servis ekibi ile anlaşmalı oldukları her türden markanın montaj işlerini yapıyorlar. Servis sektöründe personel sirkülasyonu çok olduğundan tecrübe kaybı çok fazla. Bu bakımdan ekibin başında durup anladığınız kadarıyla da olsa işlerini takip etmenizi tavsiye ederim.

Tıpkı oto yıkama işinde olduğu gibi servis/montaj işlerinde de bir anlayış gelişmiş durumda. Rutine göre hazırlık yapılıyor ve en ufak bir değişikliğe hazırlıklı değiller. (Rutin beklenti: Klima dış ve iç ünitesinin binada konumlanacağı yerler hazır, delikler açılmış; bunlar gelip sadece oraya asacaklar gibi...) O bakımdan çoğunda hilti bile bulunmuyor yanlarında:/

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
Ersen Tapan yazdı:

Tuğla duvar harici delmiyor klimacılar. Bana takmaya gelenlerde aynı şeyi söyledi , karotçu numarası verdi , adamı aradım geçmiş zaman 10 yıl öncesiydi atıyorum 500 tl istedi. 
Takmaya gelen servise al şu 250 yi uğraştırma beni elektirik falan hallet dedim. Seve seve yaptılar gittiler. 

bendede aynı oldu, ama karota  değil zira hep karot kullanıyorlamış, sadece kablo bağlantısı ve kablo için al sana 200 tl dediydim :)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Murat Öngür
Ali Cihangiroğlu yazdı:

iç ünite askı sacı için tamam, aslında oda olmazda hadi, ben onuda yaptırmazdım...

bende askı aparatı için diyorum 4 tane vida kolona zarar vermez zaten ama delmek boru geçirmek riskli olur 

Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
Barış Göktürk yazdı:

O yüzden bende yetkili bölge satıcısından aldım, kendi ekipleriyle gelip kurup gittiler, klima parasını kurulum bitince ödedim hatta, o yüzden ülkede yaygın hatta yerli üretim marka seçip kendi bayilerinden almak en güzeli sanırım.

Murat Öngür yazdı:

bende askı aparatı için diyorum 4 tane vida kolona zarar vermez zaten ama delmek boru geçirmek riskli olur 

4 vida bile sıkıntı aslında, diğeri zaten olamaz...

Yorum bağlantısı
Murat Öngür
Ali Cihangiroğlu yazdı:

O yüzden bende yetkili bölge satıcısından aldım, kendi ekipleriyle gelip kurup gittiler, klima parasını kurulum bitince ödedim hatta, o yüzden ülkede yaygın hatta yerli üretim marka seçip kendi bayilerinden almak en güzeli sanırım.

4 vida bile sıkıntı aslında, diğeri zaten olamaz...

hazır beton ise bir şey olmaz abi :) 

Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
(düzenlendi)
Murat Öngür yazdı:

hazır beton ise bir şey olmaz abi :) 

dozaş tamamsa diyorsun yani, tamam olsun senimi kırıcam, kısa dubel falan olursa hatta plastik dubeli bırak kullanma, yerine deliğe kimyasal dubel basıp sonra vidalıycaksınki boşluk kalmasın tam olsun, tuğla duvara tv askısı takmıştım bir ara, bildiğin kırmızı tuğla, bastım içine kimyasalı taş gibi olduydu :)

tarihinde Ali Cihangiroğlu tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mehmet Dagdeviren
(düzenlendi)

O duvarı Hiltiylede delemezsin,Ayrıca çok anlamıyorsan sakın deneme duvarı mahvedersin.Orayı anca karot deler.Hem daha temiz iş olur.Perde Betonu delmiyorlar,Aslında kendilerince uygulamaları doğru.Aynı şekilde elektrik bağlantısıda sana ait,ama sözde kurulum ücretsiz yersennn 3 sene önce karotcuya 400 tl vermiştim.Elektrikçide 300 tl almıştı.Tahminim şuan ikisi için 3-4 bin ödersin.

tarihinde Mehmet Dagdeviren tarafından düzenlendi
  • Beğenme 1
Yorum bağlantısı
İlkay Başaran

Kolona karotla hasar vermek çok tehlikeli hemde yukarıya yakın olan yerden deleceksiniz, tam deprem anında yükün bineceği yer. Yazık olur...

Bina muhtemelen asmolen döşemedir straforların olduğu yerden kaşıkla bile oyuk açılıp borular yukarı alınabilir. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Tek oda olacaksa ve baca deliği varsa en iyisi mobil klima. Baca deliği olmayan yerde de pencere aparatı var

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Erdem Bozkurt

servis iyi niyetli değil yada aranızdaki muhabetten dolayı kıllık yapmış,iyi niyetli olsaydı çözüm odaklı çalışma yapardı,sizin gösterdiğiniz yer mantıken yanlış başka yer önermesi gerekirdi iş oraya gelmemiş,tekrar arayın alttan alın varsa başka bir uygun yer bulun....kolay gelsin

Yorum bağlantısı
Hamit inan

Herkes neden kirise kolona odaklandı. Az altından tuğladan del geç dışarıya. Kavis ile devam et. Olmaz mı ?

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
(düzenlendi)

Benim anladığım dış ünite üst katta olacak. Borular döşemeden geçecek. Tavan döşemesi delinecek. 

bu kırmızı yer büyük ihtimalle asma tavan. Onun içi boş. Oradan üst kata delinir. Kornişin olduğu yuva betonarme döşeme. Oradan da delinir. Yanında dik duran kiriş. Ama tercihen betonarmede delik delmek istenmeyen durum. En kötü ihtimalle kolon kirişlere hiç dokunmadan döşeme delinebilir.

Döşemeler 12-15cm arası olur. Hilti ile çok uğraştırır. Karot ise klimacının işi değil gerçekten. Bambaşka bir olay. Burada kolon kirişe zarar göremedim. Sadece iç ünite kolona asılacak galiba. 

IMG-6378.jpg

tarihinde Tansu Kalafatoğlu tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...