İçeriğe Yönlendir

Türkiye'de Station Wagon Neden Tutmuyor ?

Bahadır TÜFEKCİ

Recommended Posts

Bahadır TÜFEKCİ

Merhabalar herkese,

Daha önce konuşuldu mu benzer bir konu ama merak ettiğim için yazmak istedim. Türkiye'de station wagon kasa tipi pek tutulmuyor, tercih edilmiyor. Şahsen benim daha çok sevdiğim ve tercih ettiğim kasa tipi. Gerekçelerimi aşağıya yazayım,

• İşlevsel ve geniş bagaj kullanımı
  • Avrupa menşeili araçlarda genelde yüksek donanımlı olması
  • Kullanıcılarının genelde araçlarına iyi bakması (hor kullanmaması) - 2. elde önemli
  • Ön-Arka yük dağılımının daha dengeli olması, buna bağlı olarak yol tutuşu sürüş hissiyatının daha iyi olması
  • Aracın kasa yüksekliğinin düşük olması, buna bağlı olarak rüzgar direncinin düşük olması, ağırlık merkezinin aşağıda olması.
  • SUV gibi geniş kullanım alanı sunarken SUV kasa tipinden daha az yakıt tüketmesi
  • Diğer kasa tiplerine göre daha güzel bulmam (kişisel).

Sizler neden Station Wagon tercih ediyorsunuz yada etmiyorsunuz konuşalım haydi :)

Bu da şuanda kullandığım araçlardan biri,

882151377_WhatsAppImage2024-07-30at10_19_40.jpeg.dc7fc98b23c0c91f7dde8172f8de7523.jpeg

• Beğen 6
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

soruya şurdan bakalım: artık satılan sıfır araçlardaki otomatik vites oranı %90 , bu bizim otomatik sevdalısı olduğumuzu gösterir yoksa manuel vites ithal edilmediğini mi? bunu ayırmak lazım, sedan sevdası da bize uzun yıllardır otomotivdeki pazarlamacıların ithalat planlamasını sedan olarak yapması yüzündendir. sw kasayı tanıtmakla ne uğraşacak, bas sedano getir bitti.

Mesele ben de hep tek kapı araba severim, pazar payı %1, ben memnuum

Yani seçenek olarak hepsi getirilse sw, pazar lideriliğine oturur bence. aynı maliyete daha rahat bir kullanımı kim istemez.

• Beğen 11
Yorum bağlantısı
Harun Kocaçalışkan

Son 10 yıla kadar station wagon araçların birkaç tanesi hariç hemen hepsi tipsizdi. Bizde işlevden çok görüntü daha önemli olduğu için tercih edilmiyordu. Son yıllarda bu algı kırıldı. Şahsen ben çok istememe rağmen bir türlü denk getirip bir sw araç alamadım. 

Ayrıca SW araçların arka süspansiyon, stop, bagaj kapağı, cam vs. farklı olduğu için ve çok az satıldığı için parça problemi de insanı düşündürüyor.

• Beğen 9
Yorum bağlantısı
Bahadır TÜFEKCİ
Çağlar Bayur yazdı:

soruya şurdan bakalım: artık satılan sıfır araçlardaki otomatik vites oranı %90 , bu bizim otomatik sevdalısı olduğumuzu gösterir yoksa manuel vites ithal edilmediğini mi? bunu ayırmak lazım, sedan sevdası da bize uzun yıllardır otomotivdeki pazarlamacıların ithalat planlamasını sedan olarak yapması yüzündendir. sw kasayı tanıtmakla ne uğraşacak, bas sedano getir bitti.

Mesele ben de hep tek kapı araba severim, pazar payı %1, ben memnuum

Yani seçenek olarak hepsi getirilse sw, pazar lideriliğine oturur bence. aynı maliyete daha rahat bir kullanımı kim istemez.

Ben tamamen arz edilenden sayı kaynaklı olduğunu düşünmüyorum. Yerli üretim Egea misal. Bu arabanın SW kasası var ama insanların çoğunluğu tercih etmiyor. Ben bugün ikinci el bir passat alacak olsam, sedan almam. Nedenlerini de yukarıda yazdım. SW yerine Sedan alacak olanın gerekçesi ne onu merak ediyorum. 

Yorum bağlantısı
Mustafa Yenigün

Station wagon araclar, gören herkesin "cok iyi, cok kullanisli" deyip almak söz konusu olunca pek yüzüne bakmadigi bir arac tipi kanimca :)

Türkiye'deyken Kuga'yi almadan önce ikinci el, cok güzel ve donanimli bir Volvo V60 bulmustum. Tertemiz bir aracti. Arac Ankara'da oldugu icin, saticiyi da bosuna oyalamamak icin, satin alma kararinin hemen öncesinde, esimle beraber Volvo bayisine gidip aracin tavan yüksekligine bir bakalim demistik. Ellerinde sadece yol yardim icin V serisi vardi, ama tavanin S ile ayni oldugunu soylemislerdi. O araci deneyince de tavanin bizim icin cok alcak oldugunu fark etmistik. O nedenle almaktan vazgecip, Kuga'ya dönmüstük.

Station wagon araclar sanirim bir de "Almanci arabasi" damgasi yemis olduklari icin pek sevilmiyor olabilirler :)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Bahadır TÜFEKCİ yazdı:

. SW yerine Sedan alacak olanın gerekçesi ne onu merak ediyorum. 

Canı öyle istiyordur Bahadır bey? :)

SW kesinlikle daha pratik. Alır mıyım? denk gelirse alırım. Daha önce aldım mı? Evet defalarca. Ancak SUV lar aynı bagaj hacmini daha yüksek oturma pozisyonu ve daha geniş iç hacim ile sunabiliyorken SW nin çok fazla şansı yok. 

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Tolgahan Doğru

İkinci eli zayıf olduğu için tercih edilmiyor aslında kısır döngüye giriyor. Tercih edilmediği için İkinci eli zayıf, İkinci eli zayıf olduğu için tercih edilmiyor:exc1:

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Kazancıoğlu

ben sedan araba pek sevmiyorum. mecbur kalmadığım sürece de almadım. benim tarzım HB ancak içten içe hep sw araçlara gönlüm kaymıştır bu güne karada nasip olmadı

nasip diyelim hedef diyelim

sonrası 4 x4 virüsü kapınca biraz bu hedeften uzaklaştım ama gönlümde şu aşağıdaki araçlardan biri her zaman yatmakta. her an bir çılgınlık yapabilirim. 

image.png.86cced5b45697caf782b9ac54894b1a6.pngimage.png.4a4f00edee4de287692592583ace7ab0.png

image.png.887bd63d38b995b1f497223af227ad70.pngimage.png.cc141647b5a04af68008d4e040212a84.pngimage.png.3f6fed9ba526976d3a8120ba0b5ac5cf.png

• Beğen 5
Yorum bağlantısı
Bahadır TÜFEKCİ
Hayrettin Bahadir yazdı:

Uzunu sevmiyoruz !

Aslında aynı araç için sedan ve sw arasında uzunluk farkı yok yada çok az.

What is the difference between a station wagon and a hatchback? - Quora 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Görkem Karakaş

Bayiden çıkarırken sedana göre pahalı diye hatırlıyorum. Hem pahalıya alıp hem zayıf ikinci el etkendir.

Ama şöyle station mondeo 4 2.0 tdci tit. 180 Hp olsa nasıl binerdim

Yorum bağlantısı
Süleyman Can

Birinci sebep kullanisliliktan çok görünümü. Diğer sebep sw trafikte sığmıyor, park yerine sığmıyor. Distribütör talep olsa hemen getirir ama kimse almayınca ikinci eli de yok. İşin özünde sedanlara göre sw lerin çoğu daha donanımlı. Genelde tek paket dolu paket oluyor. Çoğunun arka süspansiyon bağımsız. Hiç kimsede olmayan özellikler onlarda var. Yakınımda 1.4 turbo astra j sw vardı cosmo paket uzun yolu d segment gibi rahattı. 

Sakin şehirde aile kullanımı için ideal bana göre. 

Yorum bağlantısı
Yiğit Özdemir
(düzenlendi)

Ekonomik nedenler ve Doblo :)

SW kasalar hep daha pahalı olmuştur. Symbol'den C-Elysee ye kadar filo ve rent a car ların gözdesi araçlar da sedan formda üretilip satıldığından sedan karosere cidd ibir göz aşinalığı da oluşmuştur toplumda.

Sedan formun sunduğu işlevselliğin ötesine birşey arayanlar da Doblo ve türevi araçlara yönelmiştir ki 2000'de üretilmeye  başladığından beri Doblo ülkemizde çok tuttu. Çoğu markanın SW kasası bir aracını almaktansa Doblo ve türevi bir aracı satın almak çok daha az maliyetliydi. Birde  Fiat Renault vb nispeten uygun fiyatlı ürün sunabilen firmaların hiçbir zaman çok satacak uygun fiyatlı SW kasa bir ürünleri olduğu hatırlamıyorum. Bu yüzden  SW'lerde hep özel bir kullanıcı kitlesi bulunan ve dar kapsamlı ürün olarak kaldı. 

tarihinde Yiğit Özdemir tarafından düzenlendi
  • Beğen 6
Yorum bağlantısı
Mehmet Yeter

Aslında mpvlerde swlerin yerini alabilecek formda ve konfor olarakta gayet başarılılar ancak ülkemizde çok tercih edilmiyor. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Süleyman Can
Mehmet Yeter yazdı:

Aslında mpvlerde swlerin yerini alabilecek formda ve konfor olarakta gayet başarılılar ancak ülkemizde çok tercih edilmiyor. 

Sw den daha fazla farkındalık yaratılması gereken karoser. Mpv kadar her işi gören başka araba görmedim. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mehmet Yeter
Süleyman Can yazdı:

Sw den daha fazla farkındalık yaratılması gereken karoser. Mpv kadar her işi gören başka araba görmedim. 

Ticari araçlar ile karşılaştırdığınızda tavan yükseliği biraz daha altta kalıyor ancak normal bir suv ile yan yana geldiğinde hemen aynı yükseliğe sahip. Tavan ferahlığı var. Bir şey taşırken durup düşünmeme gerek yok at gitsin bana mısın demiyor. Geçen 1.90lık yatak süngeri aldım koltukları bile yatırmadım ön koltuğun kafalıklara kadar geldi rahatlıkla aracı da kullandım. Gönlüm smaxten yana ama hem yürütme maliyeti hem de piyasada az bulunması yüzünden sadece baktımlarım arasında. 

Yorum bağlantısı
Bahadır TÜFEKCİ
Mehmet Yeter yazdı:

Bir yakınımda benim aracımla aynı motoru kullanan, aynı güçte C-max var. 100km de 2 litre daha fazla yakıyor. Oda sanırım yüksek tavandan dolayı. Ama sedan yada HB yerine MPV tercih ederim bende. Gerçekten donanım olarak dolu, tasarımdaki ince detaylarları ile çok hoş buluyorum. 

Yorum bağlantısı
Mehmet Yeter
Bahadır TÜFEKCİ yazdı:

Bir yakınımda benim aracımla aynı motoru kullanan, aynı güçte C-max var. 100km de 2 litre daha fazla yakıyor. Oda sanırım yüksek tavandan dolayı. Ama sedan yada HB yerine MPV tercih ederim bende. Gerçekten donanım olarak dolu, tasarımdaki ince detaylarları ile çok hoş buluyorum. 

Evet o konuda muzdaribim rüzgara çok maruz kalıyor. 180i ancak görüyorum. Bir de iyi bir yalıtım şart. Fordun kullandığı motordan dolayı şehir içinde biraz ağır kalıyor. 

• Şaşkın 1
Yorum bağlantısı
Köksal Yılmaz
(düzenlendi)

İş kullanışlılık ise mpv bayrağı önde götürür, sw ardından gelir, tip görecedir her kasada güzellikler var. Ben de sw ye dönmeyi düşünüyorum, nasip. 

Mehmet Yeter yazdı:

Ticari araçlar ile karşılaştırdığınızda tavan yükseliği biraz daha altta kalıyor ancak normal bir suv ile yan yana geldiğinde hemen aynı yükseliğe sahip. Tavan ferahlığı var. Bir şey taşırken durup düşünmeme gerek yok at gitsin bana mısın demiyor. Geçen 1.90lık yatak süngeri aldım koltukları bile yatırmadım ön koltuğun kafalıklara kadar geldi rahatlıkla aracı da kullandım. Gönlüm smaxten yana ama hem yürütme maliyeti hem de piyasada az bulunması yüzünden sadece baktımlarım arasında. 

Otomatik ise şehiriçi 10 lt mazotu hazırla :) 

tarihinde Köksal Yılmaz tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Yeter
Köksal Yılmaz yazdı:

İş kullanışlılık ise mpv bayrağı önde götürür, sw ardından gelir, tip görecedir her kasada güzellikler var. Ben de sw ye dönmeyi düşünüyorum, nasip. 

Otomatik ise şehiriçi 10 lt mazotu hazırla :) 

Mercedes harici bir aracın otomatik vitesi bir de japonlar hariç tutarsak kesinlikle almam. Mottomuz manuel candır. 

Sw için zamanında c serisinin peşinde çok koşturdum kısmet olmadı. Yeni kasa mondilerin swsi de çok şık. Ama bazı modellere de hiç yakışmıyor gerçekten. Özellikle stop tasarımını beceremezlerse çok kötü görünüyor. Örneğin megane 3 veya 2 lerin swsi. 

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Torosun bineği tutulmaz herkes ısrarla sw arar.. 

Ama olay mondeoya volvoya dönünce sw arayan yok.. 

Ben sw çok severim, ancak almam, çünkü alacağım toros dışındaki sw lerin bagaj kapağını, arka çamurluklarını, arka camını parçacılarda bulamam.. küçük bir kaza olsa, araç 10 yaşından küçükse 3 ay beklerim, 10 yaşından büyükse, Allah yardımcım olsun. marka servisleri de destek olmaz.. 

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu

şehir içinde A-B sınıfı sonra C gider, D-E ler şehir dışı yada 2. araç, adamlar buna sadece ihtiyaca göre karara verir, bizde ise ille en babası olacak mantığı geçerlidir, o yüzden sw leri sevmez bizimkiler :)

Yorum bağlantısı
Ümit Türk

Genelde tipsizler. 

Geçen Ford Mondeonun SW kasasına denk geldim. Aşık oldum diyebilirim. Bazı araçlar var insanın hay tasarım mühendisinin göz zevkine diyee sövüyoruz. 

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...