İçeriğe Yönlendir

Ne Olacak Bu Esnafın Hali - Sitem İçerir

Süleyman Kaya

Recommended Posts

Mehmet Yeter

Google mapste gittiğim yerlerin hemen  yorumunu yapıyorum. Tecrübeyi tecrübe ederken dikkatli olsunlar diye. 

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Eren Gökmen
Cem Işık yazdı:

Mahalledeki bakkala gittim birkaç ay evvel, 1 kilo patates, 2 paket makarna, birkaç dondurma çikolata vs aldım, borcum ne yaptı?  dedim. Kulağımda da telefon o esnada. 

Senelerdir tanıdığım bakkal, 650 lira abi dedi..

Uzattım kartımı. Baktım bakkal kartı post makinesine takmadı telefonu bitirmemi bekliyor. Görüşmem bitti, abi çeksene dedim.. 

Aldıklarını hesaplandın mı abi dedi? 

Yoo dedim, hızlıca hesapladım, 340 TL falan yapıyor kabaca. 

Abi 340-350 gibi hesapladım dediğimde, alıştırdılar bizi enflasyona , ben de müşterileri deniyorum, kimse ses çıkartmıyor alıştık zamlara dedi.. 

Gerçekten 335 tl ödeyip çıktım.. Şaşırmıyoruz artık zam haberlerine.. 

Bakkal sosyal deney yapiyor:biggrin:

Yorum bağlantısı
Fatih Keskin

Geçen yazlıklara geçtim 16' kadar farklı 17'-18' farklı 19' zaten sorma gitsin jant alıp kendim takacağım mondeo ya öyle yapıyorum biraz yoruluyorum ama olsun.

Yorum bağlantısı
Emin Önal
Çağlar Bayur yazdı:

aynı cümlede.... oksimoron oldu bu

Maslak'ın pratikliğini seviyorum. Her işimi hemen halledebilmek güzel oluyor. Zamanda satın almış oluyorum bir nevi.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Ali Gök yazdı:

Ustanın kazandığı para çok değil

Maaşlı çalışan olarak bizler ekonomide küçük kaldık sorun orda

Usta dediğiniz adam ev almasınmı araba almasınmı ? 

Ustalar hep eski arabaya binsin yırtık kıfayetle gezsin böylemi olsun . Sorunu yine anlamamışsınız üzgünüm

Hakkını helal etmeyenlerde kendileri tamir etmeli 

Ama bunlar daha iyi günleriniz çifçide komple iflasa sürükleniyor yakında açlıkta başgösterecek bugun ürün pahalı diyen üründe alamayacak marketten  çünkü hiç olmayacak

Lastiğe hava basmaya 300-500 istiyorsa ona "kazandığı para" denmez. Ve size acı bir gerçeği söyleyeyim "çok"

Ajitasyon yapmayın, kimse ev almasın üstü başı şöyle olsun böyle olsun demiyor. Önce usta olsun, ustalığını göstersin sonra emeğinin hakkını istesin. Ancak, ülkedeki herkesin olduğu gibi onların da fiyatlandırma algısı bozuldu ve toplumun geneli gibi neye kaç para vereceklerini ve isteyeceklerini tutturamıyorlar. Daha önce enflasyonist ortamda yaşamadıkları içinde çoklukla saçmalıyorlar.

Merak etmeyin hiçbir şey olmaz. Bu bir geçiş dönemi. Herkes zamanla alışır, alışamayanlar işletme sermayesini tüketir batar, ve işler kalanlarla (survive edebilenlerle) normale döner. Sizler bilmezsiniz sizler henüz kundaktayken biz Özal'ın neo liberal vahşi kapitalizminin sonuçlarını toplum olarak deneyimlediğimiz için reflekslerimiz hala canlı. Bunlar bir şey değil.

• Beğen 7
Yorum bağlantısı
Aytac Sakal

Bir zamanlar Esnafın en büyük sermayesi itibardı Ahilik vardı.

Parayı kazanırsın yine kazanırsın İtibarı Güveni kaybedersen tekrar kazanamazsın.

Ben Esnaf değilim Elektrik Bakım Formeniyim yıllar geçtikçe işi bilmekten daha önemli olanın Meslek Ahlakı olduğunu her geçen gün daha iyi hatta çok daha iyi anlıyorum.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Ali Gök
Mertol Kip yazdı:

Ajitasyon yapmayın,

ben usta değilim neye acıtasyon yapacam ülkede çok net bir gerçek var usta sayısı az az olan şey pahalıdır. petrolde hava basmak bedava bu arada 

bizim yaşımızın yetmediği sizin fazladan yaşadığınız o 25 yılda herkesi işletme okutma derdine düşmeseydi büyüklerimiz dengeli bir mesleki dağılım sağlasaydı bugün gelir dağılımıda daha dengeli olurdu .  

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Ali Gök

sanayide son 5 senedir araba tamircilerinin önünde 5 6 araba sıra bekliyor . eve kombi taktıracaktım montaj ustaları 10 güne sıra veriyordu , sineklik yaptırayım dedim 3 4 yere sordum adamlar ölçü almaya sonraki pazartesi salı anca geliriz diyor  böyle bir senaryoda bu adamlar isterde ister tabi kalmamışki memlekette usta . hem yetiştirmedik hem olanı yurtdışına kaçırdık.

ııphone alanlar bu telefona bu para çok diyormu mesela bence aynı mantık kendin yapamıyorsan ve istediğin işi yapan da azsa piyasası yükselir. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Ali Gök yazdı:

ben usta değilim neye acıtasyon yapacam ülkede çok net bir gerçek var usta sayısı az az olan şey pahalıdır. petrolde hava basmak bedava bu arada 

bizim yaşımızın yetmediği sizin fazladan yaşadığınız o 25 yılda herkesi işletme okutma derdine düşmeseydi büyüklerimiz dengeli bir mesleki dağılım sağlasaydı bugün gelir dağılımıda daha dengeli olurdu .  

Ev alamasın üstü başı pis olsun istiyorsunuz cümlesi gayet ajitasyon :)

Usta sayısı az değil kelime anlamı ile "yok". Parça değiştiren kişiye usta denmez kalfadır o. Ustalık elinde manual olan herkesin yapabileceği işi yapabilen değil, çözüm üretebilendir. Türkiye'deki en pahalı şey işçilik. Çünkü hiçbir şeyi bir kerede çözemiyorsun. Aynı işe en az üç kez para veriyorsun. e işçilik 3 e katlanıyor. Dolayısı ile ustalıktan bahsedemeyiz.

Hava basmaya para verilmesine karşı olmak başka şey, bunu tercih etmeyeni öpmek için sıraya girmek başka şey. :)

Son cümlenize benim cevap vermem gerekmiyor, temelde sistem eleştirisi yapmışsınız ancak katkı yapabilirim sanırım. Eğer benim yetkim olmuş olsaydı ülkedeki tüm "üniversiteleri" meslek okuluna dönüştürüp "gerçek" yayını olmayan akademisyenlerin tümünü öğretmen olarak istihdam ederdim. Ülkede üniversite adını taşımayı hak eden toplasan 10 tane kurum yokken bomboş insanlara diploma dağıtan zibilyon tane sözümona üniversite olup kalabalık yapmasına hiç gerek yok. Sadece işletme bölümüne değil hepsi için bunu söylüyorum. Teknisyen kadar bilgiye sahip olmayan insanlara mühendis deyip sonrada iş bekleniyor. E olmuyor işte. Kontrol kalemi ile fazın hangisi olduğunu prizden anlayamayan "elektrik mühendisi" gördü bu gözler. Formasyon dağıtıp ziraat mühendislerini öğretmen olarak istihdam etti bu ülke ötesi var mı? :)

• Beğen 6
Yorum bağlantısı
Ali Gök
Mertol Kip yazdı:

temelde sistem eleştirisi yapmışsınız

benim isyanım mevcut sisteme Mertol abi :D 

kendimiz için bişe istemedik hiç herkes geçinebilecek bir kazanç sağlasın tek isteğim bu . şuan ciddi anlamda Türkiyede evi yoksa bir insanın yaşamak valla zulum haline geldi 

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Mertol Kip

Ben kendim için de istiyorum yaw. :) 50 küsur yaşımda it gibi hala dünyanın heryerinde proje yapıp gece gündüz demeden çalışıyorsam bunun karşılığını almam gerek. Bu herkesin doğal hakkı. Hakkımı alamadığıma inansam yapmam zaten bu işi. Ama işte o hak etme kısmı bizim insanımızda sıkıntılı biraz. Herkes kendi evinin prensi prensesi zaten de buna ek olarak bir de herşeyi hakkettiğine inanıp ona göre taleplerini belirliyor. Herkes hak ettiği karşılığı alsın, ona itiraz olamaz zaten, sorun hak etmediğini talep ettiğinde çıkıyor :)

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mehmet Yeter
Mertol Kip yazdı:

Formasyon dağıtıp ziraat mühendislerini öğretmen olarak istihdam etti bu ülke ötesi var mı? :):)

Bu garabet ücretli öğretmen adı altında devam etmektedir. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Mehmet Yeter yazdı:

Bu garabet ücretli öğretmen adı altında devam etmektedir. 

Bi halt değişmiyor ülkede. Tam deli saçması. Sanki atanamayan öğretmen yokmuş gibi kalkıp allaaan zıraatçisine öğretmenlik yaptırmak kadar saçma bir şey daha olmaz bence. İhtiyaç varsa öğretmen ata kardeşim nedir yani. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Yeter
Mertol Kip yazdı:

Bi halt değişmiyor ülkede. Tam deli saçması. Sanki atanamayan öğretmen yokmuş gibi kalkıp allaaan zıraatçisine öğretmenlik yaptırmak kadar saçma bir şey daha olmaz bence. İhtiyaç varsa öğretmen ata kardeşim nedir yani. 

Meseleyi takip edebilirsiniz öğretmenliğin çivisini çıkardılar. 

Ücretli öğretmenleri alırken hiçbir şart şurt yok. Ama alın teriyle puanını almış insana uygulanan resmen zulümdür. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Gecenin kaçında teyp yaptıran far ayarı yaptıran var etrafımda. İnsan bi der gece vakti mesai yaptı bi 300-500 avro atayım da yüzüm tutsun yok. Anca çay içerler dolapta ne varsa yerler yetmedi eviMe çökerler. Bezdum daa

• Beğen 3
  • Teşekkür 1
  • Mutlu 10
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Mehmet Yeter yazdı:

Meseleyi takip edebilirsiniz öğretmenliğin çivisini çıkardılar. 

Ücretli öğretmenleri alırken hiçbir şart şurt yok. Ama alın teriyle puanını almış insana uygulanan resmen zulümdür. 

Eğitim fakülteleri kapatılmalı. 

Öğretmen olması beklenenler 2 sene yüksek lisans (öğretmenlik yüksek lisansı) yapmak zorunda olmalı. hepsi bu. profesyonel eğitim fakültesi politika uzmanları hocalar da bunu öneriyor.  matematik öğretmenliği bölümü ile matematik bölümü iki ayrı olunca bu kez iki başlılık oluyor kalitesiz bir formasyon sürecine giriliyor. Şimdi de formasyonu 4 sene içine yedirmeye çalışıyorlar. 10 ders dile kolay. 10 ders ekleyince zaten eklenen bölüm darmaduman olur.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Fatih Keskin
Servet Aydın yazdı:

Gecenin kaçında teyp yaptıran far ayarı yaptıran var etrafımda. İnsan bi der gece vakti mesai yaptı bi 300-500 avro atayım da yüzüm tutsun yok. Anca çay içerler dolapta ne varsa yerler yetmedi eviMe çökerler. Bezdum daa

ya bırak şimdi popom mercedes gördü iyiki geldiniz diyen kim di?

• Teşekkür 1
  • Mutlu 5
Yorum bağlantısı
Servet Aydın
Fatih Keskin yazdı:

ya bırak şimdi popom mercedes gördü iyiki geldiniz diyen kim di?

Bendim evet! Pasatın rahatlığını anlamam gerekiyordu🍆

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Servet Aydın yazdı:

Gecenin kaçında

o kadar kalkıp gelinmiş ama insan bir alevli ördek ısmarlar yahu , açız

Servet Aydın yazdı:

dolapta ne varsa

hadi ya fark ettin mi, yok ben almadım o eq yu

Yorum bağlantısı
Fatih Keskin
Servet Aydın yazdı:

araç camerası ner de baktın mı

Çağlar Bayur yazdı:

o kadar kalkıp gelinmiş ama insan bir alevli ördek ısmarlar yahu , açız

hadi ya fark ettin mi, yok ben almadım o eq yu

bana al sakla dediğin ne idi

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Fatih Keskin yazdı:

bana al sakla dediğin ne idi

bi sussak mı olmuyor böyle, STK 465 entegreyi de aldık mı tamamdır

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Servet Aydın yazdı:

image.png.5ff236ef183d5c529bc6ab6103563031.png

• Beğen 2
  • Teşekkür 2
Yorum bağlantısı
Fikri Keleş

Benim basit bir cam problemim çözülemedi 3 senedir.

Gittiğim bir yer bana buna bakmak lazım bisiy olmuş dedi,

bir diğeri direk aküden direk elektrik verelim camlara dedi. 

Dükkan işletiyor bu insanlar Bostancı sanayide 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Mehmet Göktürk yazdı:

image.png.5ff236ef183d5c529bc6ab6103563031.png

satlıkmı

Yorum bağlantısı
Metin Uzunoğlu
Mehmet Göktürk yazdı:

Eğitim fakülteleri kapatılmalı. 

Öğretmen olması beklenenler 2 sene yüksek lisans (öğretmenlik yüksek lisansı) yapmak zorunda olmalı. hepsi bu. profesyonel eğitim fakültesi politika uzmanları hocalar da bunu öneriyor.  matematik öğretmenliği bölümü ile matematik bölümü iki ayrı olunca bu kez iki başlılık oluyor kalitesiz bir formasyon sürecine giriliyor. Şimdi de formasyonu 4 sene içine yedirmeye çalışıyorlar. 10 ders dile kolay. 10 ders ekleyince zaten eklenen bölüm darmaduman olur.

1980 öncesi Eğitim sistemine dönülmeli.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...