İçeriğe Yönlendir

Ne Olacak Bu Esnafın Hali - Sitem İçerir

Süleyman Kaya

Recommended Posts

Süleyman Kaya
(düzenlendi)

Herkese selamlar.. Biraz canımı sıkan bir olaydan bahsedeceğim, peşinen işini hakkıyla yapan esnafı tenzih ederim.

Perşembe günü cam şişenin üzerinden geçince ne olur ne olmaz diyerek cuma iş çıkışı lastikçiye uğradım, bi kontrol ettik. dükkanı da boş görünce dedim bi nitrojen basalım lastiklere az çok faydası var deniyor nede olsa.

Her neyse lastikler şişti vs beklentim 100 lira at der yada lastik başı 50 der idi. (genelde 50-100 versen yeter derler yada gerek yok derlerse de ben çırağa 50 lira bırakırım nezaketen)

Elimi cüzdana attım o sırada borcum ne dedim ve şok geçireceğim karşılık geldi

-600 abi

-200 uzattım bi süre bakıştık, dedim ciddi misin?

-Piyasa öyle oldu abi 500 versen yeter sen.

-Vallaha de dedim, -öyle abi her şey zamlandı vs vs konuşurken dedim yahu 3 ay önce para almadığınız şeydi, sök tak, balans, lastik oteline zaten 600-700 veriyoruz 200 yeter hakkını helal et dedim bindim aracıma gittim arkamdan bakakaldı. Bunların bi tarife listesi vs olması lazım artık ucu bu kadar açık olmamalı, küçük esnaf bile Bodrum lahmacuncusuna benzedi hesap ne gelecek kestirilmiyor.

Eve geçerken Tekel bayiine uğradım iki sigara aldım kartı uzattım hemen 2 TL eklemişler. Ya dedim bakın bu yanlış, 1-2 lira alacağım diye uğraşıyorsunuz ama  ben şimdi fişimi de alayım şikayette bulunacağım iyi mi olacak? Bakkal vs olsanız hadi neyse desem, sırf tekel ürünü olan bir işletme burası.

Tüm gün gergin gergin söylendim bunlardan sonra yalan yok. Bunlar nasıl esnaflık. Ustalık yok, malzeme harcama yok, zaman ayırma lifti işgal etme yok, sibob kapağı bile taktırmadım o kadar yani. Tamam her şeyin fiyatı arttı enflasyon var ama insanlıktan çıkmanın yada fırsatçılığın anlamı da yok. 

Basit bir olay ama bu ara benzeri denetimsizlik vs yüzünden yaşanan bu olayları çok yaşar oldum herkes garipleşti. Bu paralar şimdi helal kazanç mı? Sizin de başınıza gelen benzer olaylar var mı?

tarihinde Süleyman Kaya tarafından düzenlendi
  • Beğen 11
  • Üzgün 1
Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Her şey ateş pahası artık.

İş yerimin bulunduğu bölgede "temiz" yemek istersem 300TL'den aşağı menü yok.

6 aylık lastik saklama - sökme takmaya 2500TL verdik geçen gün. Lastik patladı 300TL verdik. Yıkamalar aldı başını gitti.

Esnafın hali ne olacaktan çok bence olayı esnafla sınırlandırmayalım. Ülkenin hali ne olacak diye soralım derim.

• Beğen 7
Yorum bağlantısı
Talha Bilgi

Tek başına sanayide ufacık bir dükkan işleten aylığı ne doktor ne mühendis ne profesör hepsini solladı... Malzeme al gel işcilik sırf 2-3 saatlik işlerde  3000 TL'den başlıyor.  Ben oğlanları okutmayacağım zaten ... :unknw:

• Beğen 4
  • Üzgün 1
Yorum bağlantısı
Süleyman Kaya
Sani Gerşon yazdı:

Her şey ateş pahası artık.

İş yerimin bulunduğu bölgede "temiz" yemek istersem 300TL'den aşağı menü yok.

6 aylık lastik saklama - sökme takmaya 2500TL verdik geçen gün. Lastik patladı 300TL verdik. Yıkamalar aldı başını gitti.

Esnafın hali ne olacaktan çok bence olayı esnafla sınırlandırmayalım. Ülkenin hali ne olacak diye soralım derim.

Aslında olayın özü bu. Ekonomi tepe taklak oldu, denetim de yok, üstüne birde şark kurnazlığı.

Talha Bilgi yazdı:

Tek başına sanayide ufacık bir dükkan işleten aylığı ne doktor ne mühendis ne profesör hepsini solladı... Malzeme al gel işcilik sırf 2-3 saatlik işlerde  3000 TL'den başlıyor.  Ben oğlanları okutmayacağım zaten ... :unknw:

valla ben günlük 600 tl kazanmıyorum, ufak bi yer açıp kaçak göçek bişeyler yapsam demek ki baya ekonomim düzelecek

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Kazancıoğlu

Süleyman bey artık ben fiyat sormadan hiç bir iş yaptırmıyorum. bir şey alacak isem veya yaptıracak isem ne kadar diye sormadan yaptırmıyorum. fiyat sorunca  müşteri kaçmasın diye fiyat makul tutuluyor. sormadan yapılan işlerde ne tutturabilirsem mantığı maalesef sisteme dahil olmuş durumda.

kart olayı benimde çok canımı sıkıyor küçük esnaftan kart ile alışveriş yapmıyorum. çok şubeli yerlerde kart kullanıyorum. esnaf arkadaşlarım var market v.s. hepsi kan ağlıyor post komisyonlarından. esnaf arkadaşların anlattıklarına göre sigara çok ayrı bir dünya kar marjı düşük, kartla alınca aradaki komisyon kesintisi sonrası satmasam kardayım diyorlar. 

• Beğen 7
Yorum bağlantısı
Serkan Ünsalan

Piyasada denetim olmadığı için kim- kime ne denk getirirse artık.

Bayramın son günü aracımın motor kulağının cıvatası koptu sanayiye çektirdik bayram sonrası olduğu için çok fazla  açık yer yoktu pazartesiye kalır gözüyle bakıyorduk. Usta cumartesi açmış dükkanı çok fazla arayan olduğu için benim araca da bakmış yedek parçacıyı aramadan kaportacıya bakmış çıkma parça için 1.000 tl istemiş 800 olur demiş bana sordu ne yapalım diye, bende sıfırı kaç  tl ki 800 istiyor bırak kalsın orda sıfır al takarız dedim ve sıfır  yedek parçayı 600 tl ya alıp takmış.

piyasada bu zihniyetteki insanlar olduğu   takibin olmadığı yerlerde bunları biz çok duyarız. duymadığımız neler vardır kim bilir..

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Geçen berbere gittim, sadece saç traşı 350TL ödedim. Berberim bebekliğimden beri aynıdır. Adam açık açık söyledi. "Ayın 1'i, masrafım 30binTL" diyor. Daha elektriği, suyu vs dahil değil. 

Ama neyse ki, az evvel öğrendim, kamuda tasarruf paketi açıklanmış. 1000 odalı evin ışıkları söndürülecek mi, ona göremedim ama.

• Beğen 5
Yorum bağlantısı
Serkan Ünsalan
Talha Bilgi yazdı:

elimizdeki diplomaların bir önemi kalmadığı için herkes aynı şekilde düşünüyor.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Süleyman Can

Herkesin bir yerde haklı olduğu çok ikircikli konu. Serbest piyasada enflasyonu fiyatlayan esnaf da , maliyet kar hesabı yapıp fahiş fiyatı eleştiren tüketici de hukuk dışı iş yapmıyor. Burada asıl problem belirsizlik ortamının oluşması. Bunun da sebeplerini herkes biliyor.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Haşmet Güngör

Alıştığımız esnaflar var. Yine de fiyat sormadan hiç bir şey yapmamak lazım. Onlar da haklı ama bizim bütçe de haklı. Yıllardır , komşudur o kazansın diye gittiğim  berber, 80 tl den 200 TL (sade kesim 5 dk sürüyor) yapınca elveda dedim. bir üst caddede 120  zira . Seçici olacağız fiyat sormak ayıp değildir. 

• Beğen 5
Yorum bağlantısı
Cem Işık

Mahalledeki bakkala gittim birkaç ay evvel, 1 kilo patates, 2 paket makarna, birkaç dondurma çikolata vs aldım, borcum ne yaptı?  dedim. Kulağımda da telefon o esnada. 

Senelerdir tanıdığım bakkal, 650 lira abi dedi..

Uzattım kartımı. Baktım bakkal kartı post makinesine takmadı telefonu bitirmemi bekliyor. Görüşmem bitti, abi çeksene dedim.. 

Aldıklarını hesaplandın mı abi dedi? 

Yoo dedim, hızlıca hesapladım, 340 TL falan yapıyor kabaca. 

Abi 340-350 gibi hesapladım dediğimde, alıştırdılar bizi enflasyona , ben de müşterileri deniyorum, kimse ses çıkartmıyor alıştık zamlara dedi.. 

Gerçekten 335 tl ödeyip çıktım.. Şaşırmıyoruz artık zam haberlerine.. 

• Beğen 3
  • Mutlu 5
  • Şaşkın 4
Yorum bağlantısı
Fatih Evcin

Şubat aylarında benimde başıma gelen olay şu ; arabanın ön lastiği durduğu yerde inmiş, yürümesi risk olacak diye vurdum krikoyu söktüm lastiği. Arkadaşın arabasıyla götürdüm lastikçiye.

Lastikçi yoğun , bekledim ''abi benim işimi çözer misin'' dedim ''araya alacağım sorun yok'' dedi ( gerçekten de araya aldı :D ) 

Egea arabanın yazlık kışlık değişimi yapılıyor bende sıra bekliyorum. Arada lastikleri söktü benimde lastik jantla elimde hemen makinaya soktu ''kaliteli mi olsun yama'' dedi '' aşırı bir kalite farkı var mı arada '' dedim '' çok fark yok ama 2 ürün bulunduruyorum elimde'' dedi. ''Bak kafana göre'' dedim. Yamayı yapacağı yeri traşladı yapışkanla yamayı yapııştırdı kuruması için kenarı aldı. o esnada egeacının da lastikleri değiştiriyor büyük bir hızla. Adamın işi bitti 600 TL adamdan aldı. Benim iş bitti 400 Lira istedi. Tabi ben şok oldum. Yıllarca küçük sanayide esnaflık yaptığım için komik paralara işimi gördürüyordum,dükkanı taşıdığımız için buradaki esnafı tanımıyoruz falan diye düşündüm. Kasada dedim ''400 lira bir lastik yaması için çok değil mi'' dedim? ''Fiyat politikamız böyle beyefendi ama siz 300 verin'' kasacı hanımefendi. Yanımda nakit olduğu halde kartla ödedim ve fişini aldım. İçimden en azından resmiyete girsin bu işlem dedim. Çıkarken adama '' lastiği ben söküp getirmeseydim siz sökseydiniz fiyat değişir miydi'' dedim '' hayır ''dedi. Peki '' yama iyisi m kötüsü mü'' dedim ''iyisi kamyon yaması abi :D ''dedi. 

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi

Ben dedim ama sanayide 500 Luk banknot çıkmış diye geçen :P

Ben şaşırmıyorum isim görülsün yeter modundayim. 

Cumartesi  muayene için 

600 TL iki rot başı değişim işçilik 

500 rot ayarı işçilik 

500 el fren ayarı işçilik ( sadece jant sökülüp cırcır kuruldu ilave sökülen disk vs yok)

Hiç birinde önce usta kaça demedim

Hiç birine şaşırmadım 

İki hafta önce de sadece yağ ve yağ filitresi değişim işçilik için 500 odediydim.

Onu da sorgulamadim.

Sorgulayinca maraz çıkıp iş yaptiramiyorum çünkü. 

:)

• Beğen 1
  • Üzgün 1
Yorum bağlantısı
Ersen Tapan
Fatih Evcin yazdı:

Adamın işi bitti 600 TL adamdan aldı

Hangi lastikçi bu . Uygunmuş değişim.  

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Esnaflığın da marketçiliğin de boku çıktı.. 

Benim berber yıl başında 200 lira olan traşı yıl başında 200 yapmıştı, sonrasında iki ay 250 ödedim.. geçen hafta 300 ödedim.. 

Hakmar markette her zaman aldığım belirli bir sucuk.. 

Yıl başında 100 lira civarında aldığım bir paket sucuk.. 

15 gün içindeki fiyat değişimleri şöyle.. : 139-100-169-189-229-189.. Geçen hafta A101 indirim yaptı buna 139 dan aldım tekrar.

Süt her hafta 2 lira zamlanıyor.

İndirimli gördüğünüz ürünler alın.. çünkü 229 değil 189 diyor sa.. bilin ki haftaya onun etiketi 229 olacak.    

Eli iş tutan tamircilerin yanına varılmıyor. Bir tamponu 1000 liraya söküyorlar.. 

Bir cam değişimine 6000 lira işçilik yazıyor yetkili oto servisi. 

Sucu conta değişmeye 750 lira istiyor.. 

Öyle bir an gelecek ki. Bunların hepsi beter olacak. Haksız kazanç sağlatanların beter olması için bedduamı esirgemiyorum.. 

Evet sigorta da zamlanıyor ama bir kuralı var ve belli. ne olacağı belli. Her ay % 3-5 artıyor. 

Konudaki özne lastikçiye gelince.. Allahın havasını 500-600 liraya satmaya çalışmak da abesle iştigaldir. 

Biri 400 lira lastik değişimi yaptırıyor, diğeri 800-1000 liraya yaptırıyorum.. İyice saçmaladılar. 

Çağlardan aks körüğü değişimine 5000 lira istediler ya. :) Hem de suzuki gibi bir araba için.. C5 falan olsa demekki 15000 falan isteyeceklerdi.. 

• Beğen 6
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Fikri Keleş

Benimde sizler gibi sayısız olayım oldu şu 2 yılda 

En çok koyan 5 paket sigara istedim.zincir marketten veremeyiz zam gelecek diyor.Ne zaman gelecek dedim belli değil 2 hafta sonra geldi zam.2 tane veririm diyor o zaman 2 tane ver sonra 2 daha ver olmaz diyor.Sen zaten o sigarayı istif yapmışsın kaç kere kar koyacaksın 

• Beğen 3
  • Şaşkın 1
Yorum bağlantısı
Fikri Keleş

İlave yapayim 

Lastikci lastigi sökerken bijon anahtari kırılmış ve bizden 200 lira bijon parasi alimisti sizde kırıldı diye   

• Beğen 1
  • Mutlu 8
  • Şaşkın 3
Yorum bağlantısı
Ersen şahin

Maalesef sanayiciler tutturabildiğine giydiriyor onların yüzünden usta olduk hepimiz

• Beğen 2
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Süleyman Kaya

Genel olarak kendi işimi kendim yapıyorum, alıştırdılar sağolsunlar hem hobi hem ekonomik hem de özenerek yapıyorum, ama nitrojene de fiyat sormadım, önemsemedim sanırım. daha 15 gün önce disk balata ve hidrolik değişimize 650 verildi, bayram arefesinde söktak balansa 600 lira istendi, yani ne oldu o arada dolar mı uçtu anlamak imkansız. ha kendileri kaybediyor böyle böyle kendim sök tak yapıyorum internetten alışveriş yapıyorum vs vs. sinek avlasın batsın gram acımam böyle esnafa. gerçekten iş yapar ustalık yapar helal olsun ama böylelerine hakkımı helal etmiyorum.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Gök

size katılmıyorum. halkımız bu durumdan memnun demokrasiye inançlı biri olarak bende halk memnunsa daha çok memnun oluyorum :D 

• Beğen 2
  • Teşekkür 2
  • Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Süleyman Kaya
Ali Gök yazdı:

size katılmıyorum. halkımız bu durumdan memnun demokrasiye inançlı biri olarak bende halk memnunsa daha çok memnun oluyorum :D 

Daha fazla memnun olmak istemiyorum biraz da suçu olanlar memnun olsun artık :kutlama:

Yorum bağlantısı
Hüseyin Sönmez

Fiyat algısının bozulduğu durumlarda bu tip şeyler oluyor. İlk düdükleyenler ise esnaf oluyor tabi ki. Zira bizde önceden fiyatlandırma yok. Yani lastik değişim ücreti bir yerde yazmıyor.

Restoranlarda olduğu gibi sanayide de önden fiyat tablosu görünür şekilde olmalı. Adamın tipine göre fiyat veriyorlar. Ne vergi var ne de başka bir şey.

Yorum bağlantısı
Ali Gök
(düzenlendi)

Hiçbir olayda tek taraflı suç yoktur.

halk %100 dürüstlük ve adelet istemiyor . halkın önemli bir kısmı vergi vermiyim oğlum kızım haketmeden devlet kadrosunda işe girsin ,imar olmayacak arsama imar versin , haketmeden ihale alayım para kazanayım derdinde olunca siyasilerde bu talebe cevap veriyor . halk dürüst olsa hiçbir kötü niyetli siyaset bu işe karşılık vermez

ek olarak bilinçsizlikde toplum rekora gidiyor koca ülkede ne kadar çocuk varsa işletme iktisat fizik öğretmenlik   xyzz sürekli bişeler okutma derdine düştü toplum. eee okuyan işsiz yada asgari ücrete çağrı merkezinde çalışmaya mecbur kaldı. malesef  iş yapacak usta kalmadı herkes okudu ve işsiz kaldı.  çok basit az olan şey kıymetlidir usta sayısı nufusa ve ihtiyaca oranla düşük kaldı kıymetli hale geldi üzerine de dürüstlük konusunda sıkıntılı toplum olduğumuz için hepten düzen kaçıyor 

tarihinde Ali Gök tarafından düzenlendi
  • Beğen 5
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Hüseyin Sönmez
Ali Gök yazdı:

Hiçbir olayda tek taraflı suç yoktur.

halk %100 dürüstlük ve adelet istemiyor . halkın önemli bir kısmı vergi vermiyim oğlum kızım haketmeden devlet kadrosunda işe girsin ,imar olmayacak arsama imar versin , haketmeden ihale alayım para kazanayım derdinde olunca siyasilerde bu talebe cevap veriyor . halk dürüst olsa hiçbir kötü niyetli siyaset bu işe karşılık vermez

Herkes kendi gibi birisini seçer.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Süleyman Kaya
Hüseyin Sönmez yazdı:

Fiyat algısının bozulduğu durumlarda bu tip şeyler oluyor. İlk düdükleyenler ise esnaf oluyor tabi ki. Zira bizde önceden fiyatlandırma yok. Yani lastik değişim ücreti bir yerde yazmıyor.

Restoranlarda olduğu gibi sanayide de önden fiyat tablosu görünür şekilde olmalı. Adamın tipine göre fiyat veriyorlar. Ne vergi var ne de başka bir şey.

Kesinlikle bazı standartların olması gerekiyor

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...