İçeriğe Yönlendir

Akülü Araba Arızası

Murat Gedik

Recommended Posts

Murat Gedik

Merhaba arkadaşlar. 

Bir hafta önce kayınço çocuklara akülü araba gönderdi. 6 yıl önce alındığı için akü bitmiş. Ben de söktüm ve ölçülere uygun olarak yeni akü aldım. Üzerinden çıkan 12 V 7 Ah akü idi. Ben biraz daha uzun gitsin diye 12 V 9 Ah aldım. 

Aküyü taktık biraz kullandık birden araba öne doğru gitmemeye başladı. Geri geri gidiyor bütün fonksiyonlar çalışıyor. Ne kumandadan ne manuel çalışmadı. 

Eve çıkardım kartını söktüm teker teker soketlere baktım. Kart geriye basınca motorlara elektrik gönderiyor öne basınca tık yok. 

Kurcalarken birden çalıştı. Bugün indirdim çocukları 100 MT gitti tekrar aynı durum. Eğer gerekiyorsa kartın ve diğer bileşenlerin fotoğraflarını atabilirim. 

Daha önce başına gelen var mı? Ne yapmam gerekiyor. Tecrübelerinizden faydalanmak istiyorum. Çok teşekkür ederim. 

Yorum bağlantısı
Murat Gedik

Güncelleme: iki saat sonra geldim kontrol ettim çalıştı. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Hasan Karabekiroglu

Burdan tarif etmekle çözülecek bir probleme benzemiyor. 

Kartı söküp bir elektronikçiye götürmekte fayda var mümkünse komple arabayı götürmeli.

12v 9a kısmı yanlış, kartın fazladan 2a yı kaldırabileceği belli değil. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Murat Gedik

Teşekkür ederim. Bu 2 amperin sadece kapasite ile ilgili olduğunu düşünmüştüm. Yani mesela arabayı normalden çok daha uzun süre götürür diye.

Yorum bağlantısı
Hasan Karabekiroglu

Mantıken öyle araba da filan sorun olmaz da.

Annemin şarjlı bi elektrik süpürgesi var aynı senin hesap bizde bunun içine daha güçlü ve uzun ömürlü pil takalım dedik.

Kartı motoru filan komple gitti. Kendim yapamadım  @Servet Aydın a gönderdim...

Halen bekliyoruz :) 

Gelecek ama umudum var...

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Murat Gedik
Hasan Karabekiroglu yazdı:

İnşallah gelir 🙂

Galiba dediğiniz gibi biraz yüksek akım geçiyor biraz ileri gittikten sonra bir şeyler devre dışı kalıyor ama ne olduğunu bilmiyorum. Kartın üstünde mikro işlemci transistör ve 2 tane röle var. Büyük ihtimal transistör ısınınca devre dışı kalıyor soğuyunca tekrar çalışıyor.

@Servet Aydın Servet abi belki fikir verebilir 🙂.

Yorum bağlantısı
Ömer Sarıgül

Motoru süren rölelerdir basit şekilde ileri geri kontrol ediyordur. Rölelerin ileri duruma kapanan kontakları yanmış olmalı kılıfı sökülüp kontak uçları temizlense düzelir. Yeni röle takılsa da olur

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Murat Gedik

Ömer bey teşekkür ederim. Ama ileri gitmiyor 2 saat bekledikten sonra tekrar ileri doğru çalışmaya başlıyor. Röle yanmış olsa hiç çalışmaması gerekmez mi?

Yorum bağlantısı
Ömer Sarıgül

Tutukluk yapma gibi davranabilir. Misal ileri alın pedala basın kartta ki rölelere birkaç tıklayın çalışıyor mu belli eder.

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

İleri geri vitesi anahtarı yanmış. Beyle bişey olmalı kolun içindeki

image.jpg

Annemin şarjlı bi elektrik süpürgesi var aynı senin hesap bizde bunun içine daha güçlü ve uzun ömürlü pil takalım dedik.

Senin süpürge öldü yarın öğlene müteakip defin🍆

• Beğen 3
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Murat Gedik
Servet Aydın yazdı:

İleri geri vitesi anahtarı yanmış. Beyle bişey olmalı kolun içindeki

Teşekkür ederim Servet abi ama vites sağlam. Çünkü bir iki saat sonra normal çalışıyor. 15 dk sürünce hem normal ileri gitmiyor hem de kumanda dan gitmiyor. Kumanda moduna alınca vites hangi konumda olursa olsun araç ileri geri düğmesi ile hareket ediyor vites devreden çıkıyor. 

Bir saat sonra ileri gitmeye devam ediyor. 

Hasan beyin dediği gibi acaba yeni akü amperi 7 yerine 9 Ah olduğu için ısınma ya da başka bir durum söz konusu olabilir mi? Akülerin ikisi de 12 V.

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Kumandalı ise ısıdan dolayı röle kontakları ısınıp yamuluyordur. Plakete montajlı olmalı röleler. Aslında basit bir motor sürücü ile hızı ayarlı yapabiliriz. Pedalı potlu olacak. Sürüş menzili artar. Rejen frenleme ile şarj geri besleme vs olur. Araç tek motor mu çift mi?

Murat Gedik yazdı:

Teşekkür ederim. Bu 2 amperin sadece kapasite ile ilgili olduğunu düşünmüştüm. Yani mesela arabayı normalden çok daha uzun süre götürür diye.

Mantık doğru. Sürüş menzili artar. Sistemin çektiği akım çok değişmez. Akü ağırlığı farkı kadar olur sadece

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Murat Gedik
Servet Aydın yazdı:

Araç tek motor mu çift mi?

Çift motorlu arkada her tekere bir motor var. 3 ileri vitesli zaten. Kumandadan da ayarlıyoruz araba üzerinde de anahtar var 1,2,3 şeklinde. 

Sorun aküyü değiştirdikten sonra olduğu için galiba fazla akım çekiyor. Aküyü iade edip 7 Ah alsam iyi olacak. Yoksa kartı yakacağız.

Çok teşekkür ederim.

Yorum bağlantısı
Murat Gedik

Bir de şunu da ekleyeyim 12 volt 7 ah eski akü 6 yıllıktı. Eski aküyü ölçtüm 7-8 volt aralığına düşmüştü. 15 dakikada tükeniyordu. Yeni akü 12,5 volt filan şu anda. Acaba bu voltaj farkı da mı ısınmaya yol açıyor?

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Aküden değil. Fırçalı dc motor voltaj arttıkça akımı artar. Olması gereken klasik sorun olmuş sadece

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Murat Gedik
Servet Aydın yazdı:

Olması gereken klasik sorun olmuş sadece

Sorunu tam olarak anlamadım Servet abi. Peki ne yapmam gerekiyor şu durumda. 

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Rölelerin olduğu kontrol kartına bak. Aracı çalıştır. Isınan röle bozuktur. Gövdesinden anlarsın. Bir de plaketin altına bak. Isıdan dolayı lehimleri eriyebilir kartın

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Akü böyle bir sorun yapmaz. Aynı voltajı veriyor zaten. 9ah, kapasitesini belirtir. 19ah de taksanız bu sorun olmaz.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Yaptı onu. kullanıyor.. 

Hatta İlkay da çok beğenmişti.. 

• Beğen 1
  • Mutlu 7
Yorum bağlantısı
Servet Aydın
Mehmet Ozyurek yazdı:

Yaptı onu. kullanıyor.. 

Hatta İlkay da çok beğenmişti.. 

Bi sus 

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Servet Aydın yazdı:

Bi sus 

Amfimi yapacak mısın.. ?

• Beğenme 1
  • Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Murat Gedik
Servet Aydın yazdı:

Rölelerin olduğu kontrol kartına bak. Aracı çalıştır. Isınan röle bozuktur. Gövdesinden anlarsın. Bir de plaketin altına bak. Isıdan dolayı lehimleri eriyebilir kartın

Çok teşekkür ederim Servet abi yapacağım inşallah.

Yorum bağlantısı
Servet Aydın
Mehmet Ozyurek yazdı:

Amfimi yapacak mısın.. ?

Yapanın wifi’si kopsun

• Beğen 1
  • Beğenme 1
  • Mutlu 4
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

motorlarda bağalntıları ters çevirin, kumandadan geri basınca ileri gidecek şekilde, bir süre sonra yine gitmemeye başlarsa sorun kartta demektir ,

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Murat Gedik
Çağlar Bayur yazdı:

motorlarda bağalntıları ters çevirin, kumandadan geri basınca ileri gidecek şekilde, bir süre sonra yine gitmemeye başlarsa sorun kartta demektir ,

Çağlar abi çok teşekkür ederim. Çok zekice bunu da deneyeceğim. 

Sorun zaten büyük ihtimal kartta. Bir süre kullandıktan sonra ısınan ya da başka bir arıza çıkaran bir bileşen görevini yerine getirmiyor. İyice bozulana kadar kullanıp bileşen tam bozulduktan sonra kartı elektronikçide tamir ettireceğim. Son kesim çözüm olarak bunu buldum. 

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...