Ali Darbaz 11 Şubat Yazar Paylaş 11 Şubat Çağlar Bayur yazdı: heee dediydik ya o işte. bu cümle de zaten 100-150K tl fatura içermekte. yani bazı cümleler çok basit gibi durmakla birlikte işlem süre ve faturası kabarık çıkar. Abi adama 1.2 püretech için 500 bin istemişler. Sen yine az demişsin. https://x.com/muratalbayrak/status/1888954803532792013?t=Oytom4FJbDxs-f7jIoZWNQ&s=19 Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 11 Şubat Yazar Paylaş 11 Şubat Ali Darbaz yazdı: Günaydın. Bu sabah 0 derece sıcakta marşa bastığımda arabanın yağ basıncı aşırı yüksekti. Ama yola çıkıp motoru biraz ısıtınca herşey normale döndü. Çok şükür, Ruslar sayesinde Soğuk marş esnasındaki yüksek yağ basıncı ve Oil Pump valve kapalı kalma durumunun normal olduğunu öğrendim. https://www.drive2.ru/l/665655885401447095/ Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 11 Şubat Yazar Paylaş 11 Şubat (düzenlendi) Yapay zekaya bişiler hesaplatıyorum. Arabanızın her gün 100 km yaparak ayda 3.000 km yol katetmesi, uzun vadede birkaç önemli etkiye yol açacaktır. Bunları ana başlıklar halinde değerlendirelim: 1️⃣ Motor ve Yağ Değişim Süresi Aracınızın yağ değişim aralığı genellikle 10.000 km civarında. Ayda 3.000 km yaparsanız, her 3-4 ayda bir yağ değişimi gerekecek. Yağ tüketimi: Zaten yağ yakma sorunu var, uzun yol yapınca tüketim artabilir. 2️⃣ Lastik Aşınması Normal kullanımda lastikler 50.000 km gider. Ayda 3.000 km, yılda 36.000 km demek. Lastikleri 1.5 yılda bitirirsiniz. 3️⃣ Frenler ve Balatalar Şehir dışı sürüşte frenler daha az yıpranır ama Darıca yolunda trafik olabilir. Ön balatalar 30.000-40.000 km, arka balatalar 50.000-60.000 km gider. 1-1.5 yıl içinde ön balataları değiştirmeniz gerekir. 4️⃣ Amortisör ve Süspansiyon Yıpranması Sürekli uzun yol yapmak amortisör ve rot kollarını zorlar. Bozuk yollar ve kasisler varsa, 50.000 km içinde amortisörler sertleşmeye başlar. Rot-balans ayarını 10.000 km’de bir yaptırmanız gerekir. 5️⃣ Debriyaj ve Şanzıman EGS (Otomatikleştirilmiş Manuel) şanzıman olduğu için debriyaj balatası aşınır. 80.000-100.000 km’de debriyaj değişimi gerekebilir. Günlük dur-kalk trafiği, baskı balata ömrünü 50.000 km’ye kadar düşürebilir. 6️⃣ Genel Yıpranma (Araç Değeri Düşüşü) Yüksek kilometre nedeniyle aracın ikinci el değeri hızla düşer. 3 yıl bu tempoda kullanırsanız, aracınız 200.000 km’yi aşar ve alıcı bulması zorlaşır. Sonuç: Ekstra Masraflar 🚗💸 Eğer bu tempoda 1 yıl boyunca (36.000 km) kullanırsanız, sadece bakım ve aşınan parçalar için yaklaşık 50.000 TL harcamanız gerekir: Parça / Bakım Tahmini Değişim Süresi Maliyet (TL) Motor Yağı + Filtreler 4 ayda bir 4.000 TL / yıl Lastik Takımı 1.5 yılda bir 15.000 TL Ön Fren Balataları 1 yılda bir 3.500 TL Amortisör + Süspansiyon 2 yılda bir 10.000 TL Baskı Balata (Şanzıman) 1.5-2 yılda bir 15.000 TL Rot & Balans Ayarları 2 kez / yıl 2.000 TL Toplam Yıllık Yıpranma Maliyeti: ~50.000 TL (Aracın değer kaybı hariç!) Sonuç: Eğer arabayla gitmeye devam ederseniz yakıt hariç, yılda en az 50.000 TL bakım ve onarım masrafı çıkabilir. Bu hesaba sigorta, MTV ve diğer masraflar dahil değil! Mavi Kart 2.120 TL ve toplu taşıma varken, arabayla her gün gidip gelmek ekonomik değil gibi görünüyor. 😅 🚗💸 11 Şubat tarihinde Ali Darbaz tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Tamer Topaç 11 Şubat Paylaş 11 Şubat Ord.Prof. En Gen.Müd. olarak sana bunu önerebilirim. Tüm dertlerinden kurtulursun. 2 Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 11 Şubat Yazar Paylaş 11 Şubat Tamer Topaç yazdı: Ord.Prof. En Gen.Müd. olarak sana bunu önerebilirim. Tüm dertlerinden kurtulursun. Chat gpt sayesinde ailemi nasıl borca batırabildiğimi şaktadan öğrenebilme şansım oldu. Chat gpt ile ekonomimi ayağa kaldırmayı amaçlıyorum 1 Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 11 Şubat Paylaş 11 Şubat Ali Darbaz yazdı: Yapay zekaya bişiler hesaplatıyorum. sorsana kopya zekaya: interneti kapatırsak halin nice olur diye? Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal 11 Şubat Paylaş 11 Şubat Tamer Topaç yazdı: Ord.Prof. En Gen.Müd. olarak sana bunu önerebilirim. Tüm dertlerinden kurtulursun. Bunun da bilyası öter, iç lastikli olan iyileştirilmiş lastiği çıkar. Tutma kısımlarının zamanla aşındığı ve bu nedenle arka destek noktalarının eğildiği açığa çıkar. Ali Darbaz yazdı: Chat gpt sayesinde ailemi nasıl borca batırabildiğimi şaktadan öğrenebilme şansım oldu. Chat gpt ile ekonomimi ayağa kaldırmayı amaçlıyorum Gerçekten uzmanı olmadığınız konularda net teşhiş koymayın ve buna göre de tedavi yöntemi seçmeyin yeterli Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 11 Şubat Yazar Paylaş 11 Şubat Çağlar Bayur yazdı: sorsana kopya zekaya: interneti kapatırsak halin nice olur diye? Abi Rus forumlarda takılıyorum. Türkiye arattım. Adamlar yollarımızdan acayip memnuniyetle bahsediyor. adamlar senden benden daha çok gezmişler. Trafik yok diyorlar. Kocaman otoyolda tek başımıza geziyoruz diyorlar . 52 yaşındaki rus Lada Granta Cross arabasıyla 32 günde yaptığı rotaya bak. Biz boşa yaşıyoruz adam ülkemizde olmayan yerli arabası ile dağa taşa çıkıp yedek parça derdi olmadan geziyor. Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 11 Şubat Yazar Paylaş 11 Şubat Ü.Emre Kartal yazdı: Gerçekten uzmanı olmadığınız konularda net teşhiş koymayın ve buna göre de tedavi yöntemi seçmeyin yeterli Mesela hangisi. Tamer Topaç yazdı: DeepSeek Deepseek otomotiv tarafı aşırı zayıf beni tatmin etmedi. Daha ep3c ile ep6 nedir ayrımı bile yapamıyor . Chat gpt çekilen hava kütlesi ile BFSC hesaplamaları yaptırıyorum , flood olsun diye paylaşmıyorum burada. Yorum bağlantısı
Tamer Topaç 11 Şubat Paylaş 11 Şubat Ali Darbaz yazdı: Mesela hangisi. Deepseek otomotiv tarafı aşırı zayıf beni tatmin etmedi. Daha ep3c ile ep6 nedir ayrımı bile yapamıyor . Chat gpt çekilen hava kütlesi ile BFSC hesaplamaları yaptırıyorum , flood olsun diye paylaşmıyorum burada. Konu otomotivdi dimi? 1 ay sora tekrar bak. Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 11 Şubat Yazar Paylaş 11 Şubat Tamer Topaç yazdı: Konu otomotivdi dimi? 1 ay sora tekrar bak. Deepseek chat gpt ikiside beleş. Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal 11 Şubat Paylaş 11 Şubat Ali Darbaz yazdı: Mesela hangisi. En basiti 0.412 ml veya litre gibi net kesin bir rakamı çubuktan teşhis ediyorsunuz. Doğrudan çalışan bir seviye sensörü dahi bu kadar net sonuç vermez. Onun bile standart sapması sizden fazla. Bir kullanıcının şu sorun için şunu yaptım dediği şeyi baz alıp üstünden ilerlenmez. Kullanıcı kim? Yetkinliği ne? Makale okuyarak, araştırma yaparak her konu öğrenilseydi okulu, stajı vs olmazdı. Bütçenizi toparlamak ve psikolojik olarak rahatlamak istiyorsanız bazı şeyleri olması gerektiği kişilerin yapmasına izin verin. Gerçekten elzem olmayan bir harcama yapmayın. Eleştiri anlamında söylemiyorum bu arada, yalnızca çözümü içinizde arayın diyorum Yorum bağlantısı
Evren Erakçora 11 Şubat Paylaş 11 Şubat Ali Darbaz yazdı: Abi Rus forumlarda takılıyorum. Türkiye arattım. Adamlar yollarımızdan acayip memnuniyetle bahsediyor. adamlar senden benden daha çok gezmişler. Trafik yok diyorlar. Kocaman otoyolda tek başımıza geziyoruz diyorlar . 52 yaşındaki rus Lada Granta Cross arabasıyla 32 günde yaptığı rotaya bak. Biz boşa yaşıyoruz adam ülkemizde olmayan yerli arabası ile dağa taşa çıkıp yedek parça derdi olmadan geziyor. Paran varsa cennet zaten. Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 11 Şubat Yazar Paylaş 11 Şubat Ü.Emre Kartal yazdı: En basiti 0.412 ml veya litre gibi net kesin bir rakamı çubuktan teşhis ediyorsunuz. Doğrudan çalışan bir seviye sensörü dahi bu kadar net sonuç vermez. Onun bile standart sapması sizden fazla. Bir kullanıcının şu sorun için şunu yaptım dediği şeyi baz alıp üstünden ilerlenmez. Kullanıcı kim? Yetkinliği ne? Makale okuyarak, araştırma yaparak her konu öğrenilseydi okulu, stajı vs olmazdı. Bütçenizi toparlamak ve psikolojik olarak rahatlamak istiyorsanız bazı şeyleri olması gerektiği kişilerin yapmasına izin verin. Gerçekten elzem olmayan bir harcama yapmayın. Eleştiri anlamında söylemiyorum bu arada, yalnızca çözümü içinizde arayın diyorum Arada kaçırmış olabilirsiniz ben yağ kaçıran subapları buldum resimledim hatta ChatGPT‘ye yorumlattım başkalarına da yorumlattı bariz bir şekilde sibop lastikleri yağ kaçırıyor ama bu acelesi olan bir durum değil benim için ben daha bekleyeceğim en az iki sene daha zaten bu konuda bir para harcaması yapmadım sadece yağ kaçakların contalarını değiştirdim onu yapmak zorundaydım motor alev almaması için Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 11 Şubat Yazar Paylaş 11 Şubat (düzenlendi) @Ü.Emre Kartal Ben burada arabanın bana yarattığı ekonomik yükten kastım faizde olan paramı arabaya yatırmış olmam . Bu yüzden 250.000 TL faiz geliriz den oldum. Ayrıca arabayı alırken bir miktarda kredi çektim yüksek faiz ile öyle bir yüke girdim. Paramı bankada değerlendirmiş olsaydım ve şu an tekrar araba almak istemiş olsaydım 800 bin lira değerinde bir otomobil alabilirdim ve daha düşük kredi faizi ile. Benim canımı sıkan durum bu Ben aslında bunu kastetmiştim 11 Şubat tarihinde Ali Darbaz tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal 11 Şubat Paylaş 11 Şubat Ali Darbaz yazdı: Arada kaçırmış olabilirsiniz ben yağ kaçıran subapları buldum resimledim hatta ChatGPT‘ye yorumlattım başkalarına da yorumlattı bariz bir şekilde sibop lastikleri yağ kaçırıyor ama bu acelesi olan bir durum değil benim için ben daha bekleyeceğim en az iki sene daha zaten bu konuda bir para harcaması yapmadım sadece yağ kaçakların contalarını değiştirdim onu yapmak zorundaydım motor alev almaması için Fiziki olarak kontrol edildiğinde bile kesin şundandır denemeyen birçok arıza varken chatgpt üzerinden yorumlatmak zaten hatalı bence. Ortada matematiksel bir durum veya bilimsel yaklaşım gereksinimi olan bir konu olsa çok daha reel sonuç çıkar. Bu konuda fiziki temas ve kontroller şart. Yanan bir yağ varsa zaten konu öncelikli değildir demekte hatalı bence. Sonuçta motorun bütün dengesi bozuluyor ve hasarın artma olasılığı var. Ali Darbaz yazdı: @Ü.Emre Kartal Ben burada arabanın bana yarattığı ekonomik yükten kastım faizde olan paramı arabaya yatırmış olmam . Bu yüzden 250.000 TL faiz geliriz den oldum. Ayrıca arabayı alırken bir miktarda kredi çektim yüksek faiz ile öyle bir yüke girdim. Paramı bankada değerlendirmiş olsaydım ve şu an tekrar araba almak istemiş olsaydım 800 bin lira değerinde bir otomobil alabilirdim ve daha düşük kredi faizi ile. Benim canımı sıkan durum bu Ben aslında bunu kastetmiştim Araba almak normal olan hiçbir ekonomide yatırım kaynağı değildir. Araç tamamen bir ihtiyacı giderme yöntemi olmuştur. Siz ihtiyacınız olduğu kanısına varıp paranızı buraya aktarmışsınız. Bu süreçte de kullandınız işinizi gördünüz Eğer kullanmadım ya da bu parayı daha verimli kullanırdım diyorsanız bu da zamanında yanlış tercih yaptınız demektir. Bireysel kullanıcı olarak bizler araç üzerinden para kazanmadığımız için bizden hep götürüsü olacak. Sigorta, bakım, vergi, yakıt gibi... Karşılığında da daha özgür bir ulaşım seçeneği verecek. Burada kararı siz vereceksiniz, hangisi ağır basarsa o yönde ilerleyeceksiniz. Benim size yazdığım önceki mesajların özü şuydu, ekonomik olarak gerçekten ihtiyaç olduğundan emin olmadığınız bir durumu kendinizce bir yerden okuyup aksiyon almayındı. 1 işlemi parça parça yapmayın gerçekten gerekiyorsa tek seferde yapın, bu yağ değişip sonra yağ karterini sökmek gibi olur yoksa. 2 Yorum bağlantısı
Ümit Türk 12 Şubat Paylaş 12 Şubat Ali Darbaz yazdı: avi Kart 2.120 TL ve toplu taşıma varken, arabayla her gün gidip gelmek ekonomik değil gibi görünüyor. 😅 🚗💸 Konfor verebiliyorlarsa kullanalım. Millet hala üst üste binip gidiyor. Herşey çok güzel olacaktı değil mi. Yorum bağlantısı
H.Cenk Bayrakçı 12 Şubat Paylaş 12 Şubat Ali Darbaz yazdı: Abi Rus forumlarda takılıyorum. Türkiye arattım. Adamlar yollarımızdan acayip memnuniyetle bahsediyor. adamlar senden benden daha çok gezmişler. Trafik yok diyorlar. Kocaman otoyolda tek başımıza geziyoruz diyorlar . 52 yaşındaki rus Lada Granta Cross arabasıyla 32 günde yaptığı rotaya bak. Biz boşa yaşıyoruz adam ülkemizde olmayan yerli arabası ile dağa taşa çıkıp yedek parça derdi olmadan geziyor. Вы знаете русский язык? 1 Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 12 Şubat Yazar Paylaş 12 Şubat H.Cenk Bayrakçı yazdı: Вы знаете русский язык? Chatgpt ile tercüme ediyorum 1 Yorum bağlantısı
Ümit Türk 12 Şubat Paylaş 12 Şubat Ali Darbaz yazdı: Chatgpt ile tercüme ediyorum bu sisteme nasıl güveniyorsunuz. Ben bir tane veri girip sormadım yazmadım da. Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 12 Şubat Yazar Paylaş 12 Şubat Ümit Türk yazdı: bu sisteme nasıl güveniyorsunuz. Ben bir tane veri girip sormadım yazmadım da. Şu an çalışırken bana Citroenin Egs 2tronik şanzımanını anlatıyor. . Konuşarak anlatıyor bana. Anlattığı herşeyde doğru. Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 12 Şubat Paylaş 12 Şubat Ali Darbaz yazdı: Şu an çalışırken bana Citroenin Egs 2tronik şanzımanını anlatıyor. . Konuşarak anlatıyor bana. Anlattığı herşeyde doğru. dolar 2028 de kaç avro olurmuş? sorsana Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 12 Şubat Yazar Paylaş 12 Şubat Çağlar Bayur yazdı: dolar 2028 de kaç avro olurmuş? sorsana Bunun finansman bilgileri limitlendirilmiş. sadece gazete haberlerini okuyor. Finansal hareketleri kontrol etmesi çok tehlikeli . milleti zengin edip başkalarını batırır Yorum bağlantısı
Evren Erakçora 12 Şubat Paylaş 12 Şubat Ali Darbaz yazdı: Bunun finansman bilgileri limitlendirilmiş. sadece gazete haberlerini okuyor. Finansal hareketleri kontrol etmesi çok tehlikeli . milleti zengin edip başkalarını batırır Çok güvenilir değil henüz, benim araçta zincir yok dedi baştani ben var deyince tamam dedi. Öğrendi ama sonunda. 1 3 Yorum bağlantısı
Recommended Posts