Mehmet Ozyurek 13 Şubat Paylaş 13 Şubat Ali mesajını düzelttim. Ancak o hortum ne len. neden boş o. Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 13 Şubat Paylaş 13 Şubat Mehmet Ozyurek yazdı: Ali mesajını düzelttim. Ancak o hortum ne len. neden boş o. o konuyu aşmıştık biz ya , usta hatalı üretilen sistemi düzeltmişti , artık çernobil gelse orası su kaçırmayacak 1 2 Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 13 Şubat Yazar Paylaş 13 Şubat Mehmet Ozyurek yazdı: Ali mesajını düzelttim. Ancak o hortum ne len. neden boş o. Abi, arabanın radyatörü orjinal değil. Geçmişde ne yaşadı bilinmiyor. Usta buna 1.4 8 valf motorun radyatörünü takmış. Ama sıkıntı yok, çünkü 1.4 vti motoru eski nesil motordan daha az ısı ürettiği için radyatör yeterli ama altında bir plastik tıpa var. çürüyüp patlıyor. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 13 Şubat Paylaş 13 Şubat Ali Darbaz yazdı: Abi, arabanın radyatörü orjinal değil. Geçmişde ne yaşadı bilinmiyor. Usta buna 1.4 8 valf motorun radyatörünü takmış. Ama sıkıntı yok, çünkü 1.4 vti motoru eski nesil motordan daha az ısı ürettiği için radyatör yeterli ama altında bir plastik tıpa var. çürüyüp patlıyor. Böyle yetenekli ustaları seviyorum.. Yok demeyecek, olmaz demeyecek, olduracak.. Yorum bağlantısı
Ali Gülmez 14 Şubat Paylaş 14 Şubat Mehmet Ozyurek yazdı: Böyle yetenekli ustaları seviyorum.. Yok demeyecek, olmaz demeyecek, olduracak.. dışta plastik bir hortum içinde ise bakır metal hortum ucunu körlemişler Anlayana kadar uzun sürdü ama ustanın çözüm şu an oldukça başarılı Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 14 Şubat Yazar Paylaş 14 Şubat Radyatörün içi safi antifirizle dolu. Çok az saf su var. İş bu sebeble yaptığım radyatör testinde benim arabam diğer c3 modellerine göre yük altında iken 5-10 derece daha soğuk . Rusların fap verilerinde gördüklerim 110 ile giderken 120 derece yağ sıcaklıkları gösterirken ben 135 km sürat ile giderken ancak kısa süre 120 derece görebiliyorum. Mavi çizgi yağ, kırmızı ise su sıcaklığı. Rampada 120 km hızı sabit tutarken, yağ sıcaklığını düşürmek için termostat nasıl açıldığını ve radyatörün soğutma performansı açık şekilde beni ikna etmekte. Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 14 Şubat Paylaş 14 Şubat Ali Darbaz yazdı: Radyatörün içi safi antifirizle dolu. kimin fikri idi bu? kim doldurdu Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 14 Şubat Yazar Paylaş 14 Şubat (düzenlendi) Çağlar Bayur yazdı: kimin fikri idi bu? kim doldurdu Son radyatör patladığında içine full alntirif koydu usta. Motordaki su kalmışsa ortada %60 antifiriz var. tahmin. ölçtürmek lazım. her seferinde unutmaktayım. 14 Şubat tarihinde Ali Darbaz tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Görkem Karakaş 14 Şubat Paylaş 14 Şubat Ali Darbaz yazdı: Radyatörün içi safi antifirizle dolu. Çok az saf su var. İş bu sebeble yaptığım radyatör testinde benim arabam diğer c3 modellerine göre yük altında iken 5-10 derece daha soğuk . Rusların fap verilerinde gördüklerim 110 ile giderken 120 derece yağ sıcaklıkları gösterirken ben 135 km sürat ile giderken ancak kısa süre 120 derece görebiliyorum. Mavi çizgi yağ, kırmızı ise su sıcaklığı. Rampada 120 km hızı sabit tutarken, yağ sıcaklığını düşürmek için termostat nasıl açıldığını ve radyatörün soğutma performansı açık şekilde beni ikna etmekte. Arabanın 5-10 derece daha soğuk çalışması muhtemel orjinal olmayan radyatör ve soğutma sistemi ile alakalı. Hatta yüksek antifiriz miktarı soğutmayı kötü etkileyebilir. Antifirizin ısı iletim katsayısı suya göre daha düşük. Zaten bu yüzden %50 olarak say su ile karıştırılıyor. Bi ara ölçümden sonra 1 litre kadar çekin saf su ekleyin çektiğinizde yedek olarak bagajda dursun. 2 Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 14 Şubat Yazar Paylaş 14 Şubat (düzenlendi) Görkem Karakaş yazdı: Arabanın 5-10 derece daha soğuk çalışması muhtemel orjinal olmayan radyatör ve soğutma sistemi ile alakalı. Hatta yüksek antifiriz miktarı soğutmayı kötü etkileyebilir. Antifirizin ısı iletim katsayısı suya göre daha düşük. Zaten bu yüzden %50 olarak say su ile karıştırılıyor. Bi ara ölçümden sonra 1 litre kadar çekin saf su ekleyin çektiğinizde yedek olarak bagajda dursun. Saf su hazır bagajda. Ölçüm sonrası en azından genleşme kabını boşaltıp saf su dolduracağım. ama bunu hava alamadan yapmakta mesele . Bunu bir Rus motor ustası yazmış. çok beğendim. buraya taşıyorum. Çok önemli bir bilgi ve heybemize koyalım. motor yağı 2,5 litreye düşünce araba uyarı verirmiş. https://www.drive2.ru/b/556359756676072018/ Bundan yaklaşık on dört yıl önce, Fransız otomobilleriyle dolu bir garajda ilk kez ellerimi bir Peugeot’nun kaputuna uzattım. O gün, PSA grubunun ünlü ve bir o kadar da lanetli EP6 motoruyla tanıştım. O zamandan bu yana, tamirhanemin kapısından içeri giren her Peugeot ve Citroën sahibinin şikayetlerini dinledim. "Araba çöp, EP6 motoru tam bir felaket!" diyenler, ustaların ve yetkili servislerin dahi çaresiz kaldığını anlatanlar… Hepsi aynı hikayeyi tekrar tekrar anlatıyordu. Bugün, bu motorun neden herkesin dilinde olduğunu, neden birçok sahibini pişman ettiğini ve aslında olayın sadece mühendislikle ilgili olmadığını anlatmak istiyorum. Büyük Hayallerle Başlayan Bir Hikâye EP6 motoru yaratılırken PSA grubunun niyeti iyiydi. BMW’nin teknolojilerinden ilham alarak, modern ve verimli bir motor geliştirmek istediler. Üstelik bu motorda VANOS temelli değişken supap zamanlaması, Valvetronic ile gaz kelebeğine ihtiyaç bırakmayan hava emiş sistemi ve son derece hafif pistonlar gibi gelişmiş özellikler vardı. Elektronik kontrollü termostat, yağ pompası ve su pompası da cabasıydı. Ancak tüm bu üstün mühendislik dokunuşlarına rağmen, EP6 motorları yıllar içinde tam anlamıyla bir kabusa dönüştü. Peki Neden Çöküyor? Öyle sıkıntılar var ki, sanki bu motor tasarlanırken biri özellikle "Bu motor 100 bin kilometreden sonra dağılsın!" diye dua etmiş gibi… Mesela, sadece bir ay önce tamir ettiğim bir Peugeot 308’i ele alalım. 2009 modeldi ve 150.000 kilometreyi geride bırakmıştı. Sahibinin anlattığı hikâye, artık ezberlediğim bir senaryoydu: "Kızım için aldım ama araba tam bir bela çıktı! Motor tekliyor, katalizörü kestiler ama düzelmedi… Ucuz ve sağlam bir tamir istiyoruz!" Kaputu açtığımda içimden "Yine mi?" dedim. Valflerin rocker kollarından biri yerinden çıkmıştı. Bunun anlamı açıktı: Motorun supap yuvası yerinden oynamıştı ve bu, EP6’nın en ölümcül hastalıklarından biriydi. Çoğu zaman bu problem, motor 105-108 dereceye ulaştığında kendini göstermeye başlıyordu. Aracın gösterge panelinde motor sıcaklığı 90 derece olarak görünse de, gerçekte işler çok farklıydı. Eğer bu arızayı görmezden gelirseniz, sonuç kaçınılmazdır: Supap yuvası tamamen yerinden çıkar ve motorunuzu hurdaya çevirir. Üstelik bu, genellikle sert ve uzun süreli bir aşırı ısınmanın sonucunda meydana gelir. Soğutma Sistemi: Bir Felaketin Anatomisi EP6 motorunun soğutma sistemi, insana sinir krizi geçirtecek kadar hassastır. Elektronik kontrollü plastik termostat, sıcak suyun radyatöre gitmesini değil, geri dönüş yolunu kapatacak şekilde tasarlanmıştır. Eğer termostatın kontrolünü sağlayan ısıtıcı elemanda bir hata olursa, termostat ancak 105 dereceye ulaşıldığında açılır. Ancak normalde motor yük altındayken bu sıcaklığa ulaşmadan devreye girmesi gerekir. Sorun şu ki, bu termostat pahalıdır ve çoğu sürücü ya değiştirmez ya da en ucuz Çin malı muadilini taktırır. Genişleme kabı kapağını değiştirmeyi bile kimse düşünmez. Zamanla bu küçük ihmaller, büyük motor problemlerine dönüşür. Yağlama Sistemi: Bir Motoru Nasıl Aç Bırakırsınız? Eskiden Peugeot 307 ve Citroën C4 gibi TU5JP4 motorlu araçlar adeta ölümsüzdü. 200.000 kilometreye kadar yağ tüketimi neredeyse sıfırdı. Ancak EP6 sahipleri için işler böyle gitmedi. Motor yağı tüketimi daha ilk kilometrelerden itibaren başladı. 2007-2010 yılları arasında üretilen EP6 motorlarında elektronik kontrollü yağ pompası yoktu. Üstelik yağ seviyesi sensörü de neredeyse rastgele çalışıyordu. Çoğu araçta bu sensör zaten hata veriyordu ve çalıştığında bile ancak yağ seviyesi 4.2 litreden 2.5 litreye düştüğünde uyarı veriyordu. Bunu bizzat test ettim: Motorun yağını kademeli olarak boşalttım ve gerçekten de ancak 2.5 litre kaldığında uyarı geldi. Bu yağ eksikliği silindir kapağının yağlanmasını engelliyor ve eksantrik yataklarında büyük aşınmalara sebep oluyordu. Sonuç olarak, birçok araçta P0011, P0014, P2178 gibi hata kodları görülmeye başladı. Valvetronic sisteminin elektrik motoru ve supap kaldırma mili de yağ eksikliği nedeniyle erken aşınıyordu. Bu mekanik aşınma, zamanla faz değişim sisteminin valflerini tıkıyor ve triger kayışı senkronizasyonunu bozarak pahalı onarımlar gerektiriyordu. Günün Sonunda: Motoru Kim Öldürüyor? Aslında suç tamamen EP6 motorunun mühendisliğinde değil… Gerçek problem, bakım ihmalidir. Aracını umursamayan sürücüler, sahte veya ucuz parçalarla tamir yapmaya çalışan ustalar ve motorun zayıf noktalarını bilmeden kullanılan yağlar… Hepsi bir araya geldiğinde EP6 motoru adeta bir zaman bombasına dönüşüyor. Ve işte bu yüzden, Peugeot ve Citroën sahipleri eninde sonunda benim kapımı çalıyor. Önce bana yaşadıkları talihsizliği anlatıyorlar, sonra "Bu motor neden böyle oldu?" diye soruyorlar. Oysa cevap basit: "Çünkü kimse ona gerektiği gibi bakmadı." Bir Umut Işığı Ama her şey bu kadar da kötü değil! 200.000 kilometreyi aşmış, hala sağlıklı çalışan EP6 motorları da gördüm. Sahipleri, arabalarına bebek gibi bakıyor, kaliteli yağ kullanıyor, zamanında bakım yapıyor ve motorlarının zayıf noktalarını biliyorlar. Onlara saygım sonsuz… Ama ne yazık ki, sayıları çok az. İşte böyle, EP6 motorunun kısa ama bir o kadar da trajik öyküsü… Ve ben, tamirhanemde bir sonraki Peugeot veya Citroën’in kapımdan içeri girmesini bekliyorum, çünkü biliyorum ki bu hikaye asla bitmeyecek. 14 Şubat tarihinde Ali Darbaz tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 14 Şubat Paylaş 14 Şubat Ali Darbaz yazdı: Ölçüm sonrası su oran ölçümü hangi yöntem ile yapılıyor? Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 14 Şubat Yazar Paylaş 14 Şubat Çağlar Bayur yazdı: su oran ölçümü hangi yöntem ile yapılıyor? Ölçüm yapmadım ki unuttum dedim ya Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 14 Şubat Paylaş 14 Şubat Ali Darbaz yazdı: Rus motor ustası soutma sistemi ile yağ bakımını birleştirmeden önce ne içmiştir ustamız? Ali Darbaz yazdı: Ölçüm sonrası en azından genleşme kabını boşaltıp saf su dolduracağım. gagıldan gelen ruslar için: ölçüm metodu bulan yazıversin 2 Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 14 Şubat Yazar Paylaş 14 Şubat Çağlar Bayur yazdı: soutma sistemi ile yağ bakımını birleştirmeden önce ne içmiştir ustamız? gagıldan gelen ruslar için: ölçüm metodu bulan yazıversin Anlamıyorum seni ne demek istediğini anlamıyorum açıkçası. Klasik bu zıkkım nasıl ölçülüyorsa o aletle ölç türceğim sonra fazlaysa alırız fazla değilse ekleriz Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 14 Şubat Paylaş 14 Şubat Ali Darbaz yazdı: Klasik bu zıkkım nasıl ölçülüyorsa o aletle ölç türceğim sonra fazlaysa alırız fazla değilse ekleriz o alet donma derecesini ölçer, su oranını değil, yanıltır. Yorum bağlantısı
İlkay Başaran 15 Şubat Paylaş 15 Şubat Çağlar Bayur yazdı: o alet donma derecesini ölçer, su oranını değil, yanıltır. Motordan çıkana kadar 10 kere oraya buraya değip yağ sıvaşan çubuktan kaç km de kaç litre yağ yakmış onu çıkarıyor adam. Bomeden su yüzdesi çok basit kalmaz mı. Eksi 10 çıksa tamam şu kadar şu bu kadar bu der... 1 Yorum bağlantısı
Görkem Karakaş 15 Şubat Paylaş 15 Şubat İyi antifirizin 3 litresi 500 lira. Saf suyun litresi 15-20 lira. Kafada soru işareti varsa 600 liraya komple sistem değişir. Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 15 Şubat Yazar Paylaş 15 Şubat İnternette baktım motor fiyatları çok fark etmiyor. Motor kitlerse bizde 1.6 Tph takarız 150 hp. Rus biri 308 içine bms6 arızalarından bıktığı için bendeki eat5 şanzımanı takmış. Oluyor demekki böyle şeyler. https://x.com/favorit_skoda/status/1890495029203866037?t=AybhenKTkuG0G3BgF5vP9A&s=19 Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 15 Şubat Paylaş 15 Şubat İlkay Başaran yazdı: şu bu kadar bu der... ruslar için yazdıydım zaten yoksa bizde sorun yok Ali Darbaz yazdı: Motor kitlerse bizde 1.6 Tph takarız vesile ile yasalara göre suçtur diye yazalım kamu spotu olarak 1 Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 15 Şubat Paylaş 15 Şubat Ali Darbaz yazdı: İnternette baktım motor fiyatları çok fark etmiyor. Motor kitlerse bizde 1.6 Tph takarız 150 hp. Rus biri 308 içine bms6 arızalarından bıktığı için bendeki eat5 şanzımanı takmış. Oluyor demekki böyle şeyler. Ali ruslara çok uyma. Onlar işleme başlamadan önce bir şişe votka içiyor.. 1 Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 15 Şubat Yazar Paylaş 15 Şubat Çağlar Bayur yazdı: ruslar için yazdıydım zaten yoksa bizde sorun yok vesile ile yasalara göre suçtur diye yazalım kamu spotu olarak Yasalar hacmin %20 üstü olur demişti diye hatırlarım. Faturalı işlem sonucta. Ds3 de tph var. Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 15 Şubat Yazar Paylaş 15 Şubat Miss gibi 156 hp. https://shbd.io/s/NDPMVF8D Yorum bağlantısı
Koray Demir 15 Şubat Paylaş 15 Şubat Bu kadar derin düşünmekten evrene mesaj gönderiyorsun ve de sağlam arabayı bozacaksın. Önce radyatörü orijinali ile değiştir bence. Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 15 Şubat Yazar Paylaş 15 Şubat Koray Demir yazdı: Bu kadar derin düşünmekten evrene mesaj gönderiyorsun ve de sağlam arabayı bozacaksın. Önce radyatörü orijinali ile değiştir bence. bugün aile gezisinde şile hamsi festivaline geldik. Gözüm hep fap ekranlarında. Yağ ve su sıcaklıkları hep görmek istediğim noktada. Şimdilik bi kusurumuz yok. 1 Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 15 Şubat Yazar Paylaş 15 Şubat (düzenlendi) Elimde son 250 km yolun transcripti var. Düzenli olarak raporları kütüphanemde tutuyorum. Termal durumu bencmark için kullandığım rus datalarından 10 derece düşük. 15 Şubat tarihinde Ali Darbaz tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Recommended Posts