İçeriğe Yönlendir

Zeytinyağı Stok Durumumuz

Çağlar Bayur

Recommended Posts

Çağlar Bayur

filmi geriden başa doğru sararsak: 2023 ten 2024 e girerken 50 bin ton zeytinyağı stoğumuz olduğu belirtiliyor (ulusal koney başkanımız) bu stoğa, bu sene ki yurt dışı rekor ihracatımız ve yurt içi yüksek satın alımlar sonrası ulaştık, 2024 te var yılında üretim artacak ve ihracat azalacak, neden artmıştı? İspanya daki yağışların azlığı sebebi ile en büyük üreticilerde rekolte %70 düşmüştü, yurt dışındaki bu düşüş sebebile 9 avroya yükselen fiyat şu an 8 avroya gerlilemiş durumda. bizdeki rekolte yok yılında olduğumuz için ağaç başına %25 gerilemişti.

ndir bu 9 avroluk yağ? en iyi kalitedeki zeytinyağını fiyatı, yani daha ucuza da yurt dışında mevcut,

bizdeki yağ fiyatı nedir? lt de 295 Tl olarak belirlenen bu tavan fiyat 2022 de 74 TL idi. Bu en iyi kalitedekinin tavan fiyatı olmasına rağmen piyasada genel rakam olarak algılandı ve bu sayede ispanyoldan daha pahalıya daha alt kalitede zeytinyağı satın almak zorunda kaldık.

• Beğen 5
  • Üzgün 1
Yorum bağlantısı
Arif Aykın

8 ocak 2023 de almışım 5 lt zeytinyağı - 579 TL

28 aralık 2023 de almak istesem aynı zeytinyağı 2150 TL 

Konusu geçmişken alayım dedim fiyatı görünce vazgeçtim almaktan :) Bu kadar zengin değiliz :) 

Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray

başka konunda yazdığım gibi, iyi yağı toptan 297 tl ye vermezler. o kadar net bir vaziyet var. 2022 nin başında orta kalite yağın litresi 56 tl idi toptancıda. daha geçen gün tarişin standart zeytin yağında 290 tl etiket vardı indirim marketinde (File market). birde butik yağlar oluyor onlar aşırı pahalı neden böyle bilmiyorum. 750ml  400 tl vs gibi etiketler gördüm sürekli baktığım için(Migros).

yeri gelmişken, elimde kargoya ambalajı uygun olan 50 litre kadar tirilye yağı var. bulabileceğiniz en iyi kalitede yağlardan birtanesi. buradan alanlar olmuştu onlar referans olsunlar.

bu sene zaten o bölgede rekolte yok. meteorolojik durum ağaçları yıprattı zeytin olmamış. üreticisini tanıyorum istanbuldaki italyan restoranlarına filan satıyorlar. litresi şu anda 350 tl. iki litrelik metal ambalajlarda. 5 litre üzerinde 330 TL. Reklamları izlediniz.

Arif Aykın yazdı:

8 ocak 2023 de almışım 5 lt zeytinyağı - 579 TL

28 aralık 2023 de almak istesem aynı zeytinyağı 2150 TL 

Konusu geçmişken alayım dedim fiyatı görünce vazgeçtim almaktan :) Bu kadar zengin değiliz :) 

zeytin ülkesinde ağaçları söküp toki yaparlarsa daha çok pahalı yeriz bu sihirli iksirden...

• Beğen 3
  • Mutlu 2
Yorum bağlantısı
İsmail Keser

Manisa Salihli'de 0.3 - 0.4 dizem asidite yağın fiyatı ortalama 300 lira civarı şuan için. Bu sene tane zeytin çok iyi fiyat yaptı. Üretici olarak bizler ilk önce tanelik satıp kalanını yağa yönelttik. Bu bahsettiğim fiyat da önümüzdeki aylarda yükselmesi ihtimal dahilinde. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray
Tamer Topaç yazdı:

Gerçek üreticide durum nedir? Kazanabiliyorlar mı?

zeytinlik alalım dedi hanım 2 sene önce , dedim kim işletecek gitmediğin yer senin değildir. almak için metrekaresine 1200 1300 tl ödemen lazım.  zaten küçücük alanlar. o kadarcık zeytin ağacı için ekipman alamayacaksın vs; zataen elinde olan adamın rekoltesini almak mantıklı geldi. küçük işletmelerin yağı daha kontrol edilebilir oluyor eğer kooperatif halindelerse. ama işte benim ticaret amaçlı bir zeytin yağı faaliyetim olmadığı için üzerine eğilmedim. gerçek üreticinin çok düşük karlar ile çalıştığı bir gerçek. tarım işi bu sonuçta. ilaç vs pek gerekmese de gübre su ve en önemlisi zeytinin hasatı pahalı bir iş.

Ali Gök yazdı:

seneye yağ çoğalır ağaçlarımız büyüyor sabredin :D 

yeşil yeşil bol klorofilli. bütün yağa talibim ben.

İsmail Keser yazdı:

Manisa Salihli'de 0.3 - 0.4 dizem asidite yağın fiyatı ortalama 300 lira civarı şuan için. Bu sene tane zeytin çok iyi fiyat yaptı. Üretici olarak bizler ilk önce tanelik satıp kalanını yağa yönelttik. Bu bahsettiğim fiyat da önümüzdeki aylarda yükselmesi ihtimal dahilinde. 

edremitteki bir ara aldığım firma, akrabam oralarda olduğu için bildiğim yer, 56 57 den verdiğini 180 den verir olmuştu. en son eylüle, elinizde varmı diye sorduğumda bu devletin alım fiyatı da ortada yokken 275 tl eski mahsul, 370 sınırlı yeni mahsul diye fiyat çekti. dedim kargo ve metal kutu dahilmi. değilmiş... almadım tabi.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
İsmail Keser
Doğan Arşiray yazdı:

edremitteki bir ara aldığım firma, akrabam oralarda olduğu için bildiğim yer, 56 57 den verdiğini 180 den verir olmuştu. en son eylüle, elinizde varmı diye sorduğumda bu devletin alım fiyatı da ortada yokken 275 tl eski mahsul, 370 sınırlı yeni mahsul diye fiyat çekti. dedim kargo ve metal kutu dahilmi. değilmiş... almadım tabi.

Edremit tarafı marmara birlik'e yakın olması dolayısıyla genellikle taneye çok çalışıyor, o yüzden fiyatlar yüksek olabilir. ayrıca iklim orada zeytine daha elverişli balkanlar dan devamlı yağış alıyorlar. bizler haziran ve eylül arasında devamlı sulama yapmak zorunda kalıyoruz. Öyle bir ağaç ki ne kadar su verirseniz verin yapraktan beslenmedikçe tam verim alamıyorsunuz. 

• Şaşkın 1
Yorum bağlantısı
Tamer Topaç
Doğan Arşiray yazdı:

50 litre kadar tirilye yağı var

Bana gönderdiğin ise, gerçekten çok güzeldi. Hemen bitti ve üzerine bir o kadar daha tüketildi. Hemen buradan 4 litre sipariş veriyorum.

Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray
İsmail Keser yazdı:

Edremit tarafı marmara birlik'e yakın olması dolayısıyla genellikle taneye çok çalışıyor, o yüzden fiyatlar yüksek olabilir. ayrıca iklim orada zeytine daha elverişli balkanlar dan devamlı yağış alıyorlar. bizler haziran ve eylül arasında devamlı sulama yapmak zorunda kalıyoruz. Öyle bir ağaç ki ne kadar su verirseniz verin yapraktan beslenmedikçe tam verim alamıyorsunuz. 

ege bölgesinin zeytininin ve yağının tadı kuzey egeden farklı. güney deki zeytinin yağı nın tadı da farklı. çok ilginç bir bitki. mesela elma alacak olsan çok marjinal fark hissetmezsin yerken. bu öyle değil. yağ ile ilgili bilgim de marketten alınan ile sınırlıyken, okuyup öğrenip farklı kaliteleri tattıkça arttı ve iyi yağı yedikten sonra orta ayardakini fark eder oldum. bu arada ucuz zeytin yağını kesinlikle almayın çünkü içine pamuk yağı vs koyuyorlarmış ve tadını ayırt etmek mümkün değilmiş. indirim marketlerde bulunan riviera yağ filan bunlar hikaye. bildiğin ay çiçek yağı çok daha sağlıklı.

Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray yazdı:

yeşil yeşil bol klorofilli. bütün yağa talibim ben.

senden kalırsa satacaz ilk sıra sende  . dayım tanımasada henüz seni önümüzdeki yıl ilk sıra doğan beyin diyor sorana :D

• Teşekkür 1
  • Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray
Tamer Topaç yazdı:

Bana gönderdiğin ise, gerçekten çok güzeldi. Hemen bitti ve üzerine bir o kadar daha tüketildi. Hemen buradan 4 litre sipariş veriyorum.

aslında aynı bölge/il hesabı varsa, kargo ucuz olur. bana da yazık :)

sana iki türden de göndermiştim sanıyorum. ince uzun olan kutu tirilye, tiner kutusu gibi olan edremit yağı idi. ikiside 1. sınıf idi.

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Tamer Topaç
Doğan Arşiray yazdı:

aslında aynı bölge/il hesabı varsa, kargo ucuz olur. bana da yazık :)

sana iki türden de göndermiştim sanıyorum. ince uzun olan kutu tirilye, tiner kutusu gibi olan edremit yağı idi. ikiside 1. sınıf idi.

Abi, hangisi kolayına/işine gelir ise. 

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Tamer Topaç yazdı:

Gerçek üreticide durum nedir? Kazanabiliyorlar mı?

ispanya daki rakamdan pahalıya satıyor ve zararda ise pavyonda da yemiyorsa dükkanı kapasınlar

• Beğen 1
  • Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray
Ali Gök yazdı:

senden kalırsa satacaz ilk sıra sende  . dayım tanımasada henüz seni önümüzdeki yıl ilk sıra doğan beyin diyor sorana :D

ben o yağı satmak için almadım ama. 3 litrelik petlere doldurdum.

tanıdıklara verdim. artık ev gezmesine filan gidince zeytin yağı götürüyoruz. kendimiz de sürekli tüketiyoruz.

hastanede doktor ziyaretinde hocam buyrun afiyetler yersiniz vs diyoruz hoş oluyor. iki sene önce Aski atık su kanalını açtırmak için gelen görevli mühendis/elemana vermiştim. adam beni zeytin yağı deyince hatırlıyor şimdi. arabayı tamir için, atölyeden kalkıp arabanın otoparkında bozulduğu hastaneye gelen ustama verdim mesela. network önemli ve bazı şeyleri parayla yapamazsınız.

• Beğen 5
Yorum bağlantısı
Erdem Doğan

ilk post icin dekoder var mi? Yoksa almanca versiyonu da olur. 

Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray
Doğan Arşiray yazdı:

litresi şu anda 350 tl. iki litrelik metal ambalajlarda. 5 litre üzerinde 330 TL. Reklamları izlediniz.

detaylı yazmayı unutmuşum, normalde kargo çok tutuyor 100-120 tl en az... o nedenle 5 litre ve üzeri alınabilirse uzakta olanların kargosunu ben öderim. elden alacak olan varsa 5 litre ve üzerinde 330 TL/l dir.

Yorum bağlantısı
Tamer Topaç
Çağlar Bayur yazdı:

ispanya daki rakamdan pahalıya satıyor ve zararda ise pavyonda da yemiyorsa dükkanı kapasınlar

Ne kadar gelirin var ise, o kadar da giderin vardır. Bir bilen demiş. 

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
(düzenlendi)
Doğan Arşiray yazdı:

ben o yağı satmak için almadım ama. 3 litrelik petlere doldurdum.

tanıdıklara verdim. artık ev gezmesine filan gidince zeytin yağı götürüyoruz. kendimiz de sürekli tüketiyoruz.

hastanede doktor ziyaretinde hocam buyrun afiyetler yersiniz vs diyoruz hoş oluyor. iki sene önce Aski atık su kanalını açtırmak için gelen görevli mühendis/elemana vermiştim. adam beni zeytin yağı deyince hatırlıyor şimdi. arabayı tamir için, atölyeden kalkıp arabanın otoparkında bozulduğu hastaneye gelen ustama verdim mesela. network önemli ve bazı şeyleri parayla yapamazsınız.

haklısın bazı hediyeler gönül alır akılda kalır

tarihinde Ali Gök tarafından düzenlendi
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Erdem Doğan yazdı:

ilk post icin dekoder var mi? Yoksa almanca versiyonu da olur. 

yardım olalım , mesala avro bir para birimi, avrupda doğmuş olanlar o birime aşinadır. başka anlaşılmayan var ise onu da anltaibliriz, ne kadarı anlaşılır onu bilemeyiz

Yorum bağlantısı
Emrah Altun

12 senedir aralıksız zeytinyağı tüketiyorum. Full time zeytinyağına geçtiğimde ilk 5litresini 33tl'ye almıştım hala aklımda. Bu ara fındık yağı deniyoruz o da Zeytinyağı ayarında diyorlar. Fiyatı ise yine pahalı ama sızma zeytinyağına göre uygun.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

4 litre zeytinyağım kalmış :(

Artış % 297 

Kasko poliçelerindeki artış ortalama % 35 lerde..

• Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Arif Aykın
(düzenlendi)
Doğan Arşiray yazdı:

zeytin ülkesinde ağaçları söküp toki yaparlarsa daha çok pahalı yeriz bu sihirli iksirden...

:bravo: Kesinlikle katılıyorum. Sıcaktan doğal yangınların çıkması sebebiyle :fiuw: zeytinlikler ve orman yangınları birilerine rant sağladıkça bizler sadece ilerleyen zamanda sadece fiyatlarına bakabiliriz doğru söylüyorsun. :bravo:

@Doğan Arşirayfiyatların geçerlilik tarihi verebilir misin. 330 TL fiyatı 2 hafta geçerlidir gibi :) ona göre durumlara bakalım.

tarihinde Arif Aykın tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...