İçeriğe Yönlendir

Sokak Hayvanları Üzerine

Murat Sahın

Recommended Posts

Servet Aydın
Mehmet Göktürk yazdı:

Genetik.

Köyde doğanda o gen yok

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Koray Demir
Mehmet Göktürk yazdı:

Genetik.

Tamamen değil. Çevresel etkenler ve yetiştirme tarzı. Çocuğu hanım evladı, bilinçsiz ve sorumsuz yetiştirirsen korkak olur. Aksine adrenalin isteği ve risk alma kalıtımsaldır. Doğrudan babadan geçer. Keşfedilmeyi ve uygun yönlendirilmeyi bekler. Şu da var ki koyundan aslan zuhur etmez.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • 4 hafta sonra...
Aytac Sakal

Yasa tasarısi netleşmeye başladı...

Kuduz riski taşıyan, saldırganlaşmış, rehabilite imkanı olmayan sahipsiz köpeklerin uyutulması yani ötenazi kavramını da bu düzenlemede getiriyoruz.

Üstteki ifadede değinilen Hayvanın saldırganlaşmış köpek olduğuna nasıl karar verilecek daha ayrıntılı olarak bunu net olarak bilmek isterdim.

Haber bu şekilde...

Veteriner hekim kontrolünde buraları kuruyorlar. Hekimlerimizim kontrolünde ortaya çıkacak hususlardır. Kuduz hastalığı, bulaşıcı hastalık taşıyan, saldırganlığı artmış ve rehabilite edilemeyecek boyutta vahşi bir hal almış köpekler var. Bunların tabi tespit ve kararını verecek de barınaktaki yönetici veteriner hekim ve kamu yöneticileri olacaktır."

https://www.hurriyet.com.tr/bilgi/galeri-sokak-hayvanlari-yasasi-son-dakika-2024-sokak-hayvanlari-yasasi-kabul-edildi-mi-meclisten-gecti-mi-maddeleri-neler-kopekler-uyutulacak-mi-tbmm-baskanligina-sunuluyor-42488335

Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu

yalnız şu Ötenazi sözcüğü nedir arkadaş, hayvan dilemi geldide beni öldürün, bu benim seçimim dedi!

• Beğen 3
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Servet Aydın yazdı:

Köyde doğanda o gen yok

Var. Tamamı değil. dörtte bir insanda genetik. köyde de olsa.

Koray Demir yazdı:

Tamamen değil. Çevresel etkenler ve yetiştirme tarzı. Çocuğu hanım evladı, bilinçsiz ve sorumsuz yetiştirirsen korkak olur. Aksine adrenalin isteği ve risk alma kalıtımsaldır. Doğrudan babadan geçer. Keşfedilmeyi ve uygun yönlendirilmeyi bekler. Şu da var ki koyundan aslan zuhur etmez.

İnsanların yüzde 25 inde genedik. bu biraz ondan biraz bundan oluyor demek anlamına gelmiyor. Bazı insanlarda genetik bazı insanlarda öğrenilmiş bazılarında ikisi beraber.  Bu durumda genetik olanların problemini "hafife almak" doğru olmuyor. 

Ali Cihangiroğlu yazdı:

yalnız şu Ötenazi sözcüğü nedir arkadaş, hayvan dilemi geldide beni öldürün, bu benim seçimim dedi!

Ötenazi yanlış kelime. "itlafı" denebilir. İlaçla uyutulmadan çağrışım yapmış nnazik olmak için.

Ancak bugün gazzede 100 can ölmüşken saldırgan olduğu belirlenmiş köpeklerin itlafını ben önemsiz bir detay olarak görüyorum. Zaten tüm dünyada uygulanan budur. Örümceği öldürüyorsunuz, kekliği bıldırcını öldürüyorsunuz hem de köpek yardımıyla, fareyi, kuşu, kertenkeleyi öldürüyorsunuz. Domuzları vuruyorsunuz. Zararlı diye.. köpek zararlı olunca ne değişiyor? Bıktım artık ya. Nasıl bir bela konuymuş bu ki medeni ülkelerde bu yok geri kalmış ülkelerde var ve bizde bazı odaklar geri kalmış ülkeler gibi olalım diye yırtınıyor. Anlamıyorum. 

image.png.bec0b1ad58ef4331bc4f6dd30e7dcb88.png

• Beğen 4
  • Teşekkür 3
Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Bi karınca ile köpek arasında can almayla ilgili fark yok. Ayağımdaki itin ısırık yarası yine çıktı. 10 yılı geçti

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu

Hergün binlerce hayvan yemek için kesiliyor bu arada, neyse gerekliyse itlaf yapılır, gerisi boş laf, bu arada WW3 yolda, esas ötenazi o zaman başlayacak, bile isteye gidiyoruz çünki...

• Beğen 1
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
İlkay Başaran

Genlerle gelen korkular var. Tüm memeli hayvan yavruları yılandan korkar. Genlerde kodlu. 1 aylık bebeğin yanına yılan koyup kalp hızının nasıl değiştiğinin deneyi vardı bulamadım etik vs kaldırmışlar.

Köpek korkusu da böyle. Mehmet hoca yazmıştı önceden. Köpek = kurt zaten. Kimbilir kaç avcı toplayıcıyı parçalamışlardır. O kodlu gelen adama cebinde mama taşı diyemezsin. Dar alan korkusu olan adama gir madene korkunu yenersin denir mi?

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Servet Aydın
İlkay Başaran yazdı:

Ug400’ü koyup kalp hızının nasıl değiştiği

Benden niye bahsediyon?

• Beğen 1
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
İlkay Başaran
Servet Aydın yazdı:

Benden niye bahsediyon?

Montaj bu!

Mehmet Göktürk yazdı:

Ancak bugün gazzede 100 can ölmüşken 

40 bine yaklaştı aşağı yukarı. Ebabilleri bekliyoruz toplum meraklı...

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Mehmet Göktürk yazdı:

Anlamıyorum. 

ha 45 ha 75 deyip geçin hocam

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

Az önce köpekten kaçarken kamyonun altında kalıp ölen kızın videosunu gördüm. Bu kızın annesi bir salonda bazı kesimler tarafından da yuhalandı. 

yok abi. İlk iş çok hızlı olarak sokak köpeklerinin hepsini uyutmak. Çok net yani. 10 milyon köpeğin canı 1 insanın canından kıymetli değil. Sosyal medyasında köpeklerle ilgili seri paylaşım yapıpta gündemdeki başka insani şeyleri paylaşmayanlar görüyorum. Onların da çok şey olmadığını düşünüyorum. Esas arka planda da mama lobileri vardır tabi. Köşeyi döndüler. 

• Beğen 5
Yorum bağlantısı
İlkay Başaran

Trt haberde az önce izledim. Aydında bisikletli, köpekten kaçmaya çalışırken trafik kazasında hayatını kaybetmiş.

Yorum bağlantısı
Ahmet Hasan Şendağ
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Az önce köpekten kaçarken kamyonun altında kalıp ölen kızın videosunu gördüm. Bu kızın annesi bir salonda bazı kesimler tarafından da yuhalandı. 

yok abi. İlk iş çok hızlı olarak sokak köpeklerinin hepsini uyutmak. Çok net yani. 10 milyon köpeğin canı 1 insanın canından kıymetli değil. Sosyal medyasında köpeklerle ilgili seri paylaşım yapıpta gündemdeki başka insani şeyleri paylaşmayanlar görüyorum. Onların da çok şey olmadığını düşünüyorum. Esas arka planda da mama lobileri vardır tabi. Köşeyi döndüler. 

Tek çözüm uyutmak

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Ahmet Hasan Şendağ yazdı:

Tek çözüm uyutmak

böyle derseniz yol alamayız. bi kez yapılır sonraki yönetimler vazgeçer. Sürdürülebilir ve hunharca olmayan yola başvurmak gerekiyor. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Tamer Topaç
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Esas arka planda da mama lobileri

Pet şop mafyası

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz

Köpekleri uyutursak kedi popülasyonu artar
Kedi popülasyonu artarsa güvercin güvercini pek göremeyiz.

Doğal habitat bozulmadan yapılacak bir eyleme ihtiyacımız var

• Şaşkın 1
Yorum bağlantısı
Ahmet Hasan Şendağ
Ali Darbaz yazdı:

Doğal habitat bozulmadan yapılacak bir eyleme ihtiyacımız var

Köpeklerin doğal habitatı sokaklar değil doğal beslenmeleri de yollarda mama bularak beslenmek değil 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Tamer Topaç
Ali Darbaz yazdı:

Doğal habitat bozulmadan

Evdeki kedi sinek popülasyonunu dengeliyor. 

Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray
Ali Darbaz yazdı:

kediler, köpekler için av değil. yani genel geçer bir durum değil. ancak orada köpekler olunca kediler pek ortalarda durmazlar. bizim mahalledeki köpekler yaşlanıp öldüler, 5 6 hayvan vardı zaten. (sokaktaki hayvanların ortalama ömrü 7 seneymiş. evde el bebek gül bebek bakılan küçük köpekler bile en fazla 15 sene yaşıyor. evdeki sokaktan kurtardığım bebek haliyle büyüttüğüm çoban köpeğim geçen ay öldü böbrek yetmezliğinden 12 yaşındaydı) köpekler ölünce kediler arttı. kediler artınca da gerçekten güvercin sayısı azaldı. üzgünmüyüz, pek değil. güvercin ötmesin aga.  buuubuuubuu fıtıfıtıfıtıfıt buubuubu, nedir sabahın köründe. ---

bu tartışmalar başladığından beri, belediyelerin sınırlı sayıda da olsa ekipleri ,sadece dişi köpekleri yakalayıp kısırlaştırmış, nedensiz şekilde agresyon gösteren bazı köpekleri itlaf etmiş olasalardı ( gerçekten de nedensiz yere kendi kardeşlerini boğmaya çalışan ruh hastası köpekler gördüm baktılarım arasında), yani dediğim 15 sene önceki gündem, Ankara için konuşacak olursa melih gökçek in 40 katlı bianalar yapmakla ve dinazor, saat ile futbolcu heykelleri dikmekle uğraştığı dönemlerden bahsediyorum;  aynıydı çünkü vaziyetler, şimdi ortada olan köpek sayısının belki 20 de biri ancak olacaktı. Bunun yanısıra ötenazi dedikleri uyutma dedikleri şey bildiğin sağlıklı ve zararlı zararsız fark etmeksizin, köpeği öldürme faliyetidir. adını yumuşatmaya gerek yok. (ötenazi birisinin isteyerek kendi hür iradesi ile hayatını sonlandırtma durumudur. intihar ise insanın kendisini öldürme çabasıdır.)

bu iş için kullanacakları kimyasal bileşikleri ithal eden, yada çoktan ithal etmiş olan bir güvenilir tanıdık olduğundan şüphe etmiyor da değilim bu arada. Rant yoksa hizmet yoktur (bkz, dinazorlar ve futbolcu heykelleri.) bir köpeği yakalayıp öldürme maliyeti en ucuz haliyle 2000 TL olsa, personeli aracı yakıtı geçici barındırma yeri vs artı gider desek, öldürülmüş köpeklerin gömüleceği alanın kazılması ilaçlanması vsvssv desek astarı yüzünü geçeceği için belediyeler bunu zaten yapamayacaklardır diye düşünüyorum. dostlar alışverişte görsün hali var sanki.

Ahmet Hasan Şendağ yazdı:

Köpeklerin doğal habitatı sokaklar değil doğal beslenmeleri de yollarda mama bularak beslenmek değil 

köpek tam olarak bir evcil hayvan, vahşi hayvan değil. en kırm aolanı bile insan olmadan uzun süre hayatta kalamaz. doğal habitatı insanın olduğu heryer. kurt atalarından gelen seçilmiş davranışlar insan sayesinde soydan soya aktarıldığı için simbiyoz bir ilişki mevcut. insan besler, iyileştirir, köpek korur haber verir gibi. modern kentler ise temel sorunu yaratan kaotik alanlar bence. yani köy yerinde olsak köpeksiz bir koyun sürüsü düşünemiyorum mesela. çoban için en kıymetli alet o 3 çoban köpeğidir mesela. ama her köpek de çalışan tür değil bu sefer. görev ve av köpekleri haricindekiler orada hayatta kalamazlardı.

sokakta hayvan olmamalı normalde ama varlar. ülkede kaçak çalışanlar olmamalı ama varlar. ülkede adaletsiz gelir dağılımı olmamalı ama var, yanlış vergi politikaları olmamalı ama var, MTV hacme göre değil araç değerien göre alınmalı ama değil, kırmızıda geçilmemeli ama geçiyorlar,  ülkede doğru düzgün eğitim olmalı, sağlık sistemi olmalı gıda enflasyonu kontol altında olmalı, tarım giderleri kısılmalı vsvsvsvs bildiğiniz argümanlar. insanların en temel korkularının üzerine oynamayı sevenler birileri var kast sisteminin en tepelerindekilerde, bu sayede bir tür çıkar elde edenler var bence asıl buna dikkat etmeli diye düşünüyorum.

bu durumda, bence duygusal olmadan da yaklaşınca, en ucuz ve orta vadede sonuç getirecek sürekli uygulanabilir çözüm köpekleri yakalayıp kısırlaştırmak saldırgan olmayanları geri bırakmaktır.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray
İlkay Başaran yazdı:

Genlerle gelen korkular var. Tüm memeli hayvan yavruları yılandan korkar. Genlerde kodlu. 1 aylık bebeğin yanına yılan koyup kalp hızının nasıl değiştiğinin deneyi vardı bulamadım etik vs kaldırmışlar.

Köpek korkusu da böyle. Mehmet hoca yazmıştı önceden. Köpek = kurt zaten. Kimbilir kaç avcı toplayıcıyı parçalamışlardır. O kodlu gelen adama cebinde mama taşı diyemezsin. Dar alan korkusu olan adama gir madene korkunu yenersin denir mi?

bu genel geçer birşey olamaz. hele klastrofobi vs hiç olamaz. bu daha çok bir tez konusu gibi duruyor. öyle olsa yılandan korkmayan adam olmazdı. köpek seven adam olamazdı. denizaltında çalışna personel olmazdı gibi ( ama uzakta siyah bir hortum görünce bunu yılana benzetmek ilkel beynin çalışma mantığını açıklayabilecek birşey). kafamızın içinde, alt orta ve üst beyin katmanları var ve bunların arasında kurulan sinirsel bağlantılar bizi beşer yapan tek şey, nöroplastisite diye bir kavram var ve beyin adapte olabiliyor.

Yorum bağlantısı
Ali Gülmez

bu yasa çıktığında eline sopa silah bıçak alanlar köpekleri öldürmeye çalışacak sonra ortalık karışacak

burası Türkiye herşey olur olursa da şaşırmam

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
İlkay Başaran
Doğan Arşiray yazdı:

bu genel geçer birşey olamaz. hele klastrofobi vs hiç olamaz. bu daha çok bir tez konusu gibi duruyor. öyle olsa yılandan korkmayan adam olmazdı. köpek seven adam olamazdı. denizaltında çalışna personel olmazdı gibi ( ama uzakta siyah bir hortum görünce bunu yılana benzetmek ilkel beynin çalışma mantığını açıklayabilecek birşey). kafamızın içinde, alt orta ve üst beyin katmanları var ve bunların arasında kurulan sinirsel bağlantılar bizi beşer yapan tek şey, nöroplastisite diye bir kavram var ve beyin adapte olabiliyor.

diplerden gelen dar alan korkusunu bastıramayan adam denizaltı subayı olabilir mi? Yılandan korkmayan adam sonradan bu korkuyu yenmiş olabilir. Bu herkes yenebilir anlamına da gelmiyor. Bir insan köpekten korkuyorsa bunu aşmak zorunda değil. Cebinde mama taşı o zaman demek çok bencillik. 

Bu bizim köpeğimiz. Yaklaşık 3 aylık. Sokağa salıp korkma ısırmaz demiyoruz yani demeyiz. Sokak köpeğine karşı olunca hayvan dğşmanı zannediliyoruz heryerde. Hayvan dostluğu sokağa oraya buraya mama yemek saçmak değil.

Arkadaş anadolu çoban köpeği bu arada. Alman kurdundan kangala kadar hayvanım oldu. Ölene kadar da benimle beraberlerdi.

20240718_122924.jpg

• Beğen 3
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray

mama taşı diyen kim yahu? çözüm değil kesinlikle. o sadece sizi nispeten tanıyan köpekler için olur. ultrasonik köpek kovucular dik kulaklı köpekleri uzaklaştırabiliyor. biber spreyi de olabilir.

Yorum bağlantısı
İlkay Başaran
Doğan Arşiray yazdı:

mama taşı diyen kim yahu? çözüm değil kesinlikle. o sadece sizi nispeten tanıyan köpekler için olur. ultrasonik köpek kovucular dik kulaklı köpekleri uzaklaştırabiliyor. biber spreyi de olabilir.

Burası için yazmadım ama var. Bizim sitede de var hatta. Yani bu duruma gelmemeli. Toplantıda kadın diyor ki çocuğum köpekler yüzünden dışarı çıkıp oynayamıyor (haklı). Biri çıkıp mama versin alışsınlar birbirlerine diyor.  Korkuyor işte çocuk ki saldırıya uğrayan da var. İnsan yavrusu sokakta oynayabilmek için köpekten icazet mi alacak sorusu geliyor bu sefer akla. Tamam sahiplenelim site olarak yer yapalım bakımları yapılsın mama alalım vs para toplayalım? Hayır. O artık yemeklerini duvar dibine dökecek. Hayvansever olacak aklı sıra. Anadan babadan öyle görmüş. Bu hayvanseverlik değil. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...