Mehmet Ozyurek 13 Aralık 2023 Paylaş 13 Aralık 2023 Kimsenin kimseyi bir yerden kovduğu yok. işgal ettiğini düşünüyorsan git denmiş. Ancak biri gidecekse köpekler gitsin Eti yenen bir şey olsaydı onları da afiyetle keser yerdik. Onlar da canlı, biz onların vatanını işgal ettik demezdik. Bence kontrollü olarak azaltılmalılar. Saldırgan cinsler insanlardan uzaklaştırılmalı. 6 Yorum bağlantısı
Murat Sahın 13 Aralık 2023 Yazar Paylaş 13 Aralık 2023 Fikret Özsoy yazdı: İyi de sokak hayvanı olmayı onlar kendi mi seçyi? Yine vicdansız bazı insanların sonucu. Anlatmak istediğim onların o şekilde olmalarına sebep yine insan. Tamam da siz dünyanın doğal dengesinde şu an bulunduğu ortamda yaşamaması gereken, hatta biz karışmasak yaşayamayacak bir türün evini işgal ettiğimizi iddia ediyorsunuz. Bakın doğal evrim sürecinde böyle bir şey yok. Kaldırın insanoğlunu dünyadan, koyun kuzu karga kartal yılan falan tamam, bildiğimiz hali ile köpek yok, kedi yok. Bu hayvanlar doğada kendi başlarına var olabilecek olsalar zaten şehirlerde durmaz kırsala çekilirlerdi. Gidin bir kurt sürüsünün bölgesini yerleşime açın, sürü yer değiştirir, derhal uzağa gider çünkü doğada onun yeri var. Köpeğin yok. Bu arada, elimize silah alıp her köpeği vuralım yakalım da demiyorum, öyle bir şeyi de desteklemiyorum. Ama saldırgansa saldırgandır. Benim bir alman-belçika kurt melezi köpeğim vardı. Ölmek üzere iken veterinerden aldığımda 25-30 günlük falandı. Veteriner veteriner gezdirdim, yaşadı. Hayvan 45 günlükken hırlardı. Şiddet görmedi, zincir görmedi, kötü muamele görmedi. Açıkta kalmadı, aç kalmadı, üşümedi. Ama 8 aylık olduğunda aile fertleri hariç herkese her şeye saldırıyordu. Saldırganlığına çare bulamadık, bir kaç dönüme kurulu çiftliği olan bir arkadaşıma verdim, halen sık sık gider görür ilgilenirim. Halen herkese saldırır. Ben 8 ay besledim, 7 yıldır arkadaşta, ben köpekle oynarken sırtımın dönük olduğu yerden gelirse arkadaş, 7 yıl falan demeyip diş gösteriyor. Ben köpeğimi çok seviyordum, halen de seviyorum ama her ne kadar müstakil bahçeli bir evde de oturuyor olsam, bahçeden kaçabileceği ilk seferde önüne çıkacak insan hayvan ne varsa hepsine saldıracağına ve ben gelmeden de durmayacağına o kadar emindim ki üzülerekte olsa sahiplendirme işine giriştim. O kadar saldırgan olmasına rağmen güzel bir huyuvardı, çocuklara asla saldırmazdı. Ama bunu çocukların ailelerine anlatamazsınız. Bir gün annem kapıyı açınca kaçmış, işten uçarak geldim eve, sokak hayalet kasaba. Çağırdım geldi. Yerine! dedim, gidip kulübesine girdi. Kapı kapanınca komşular geldi. Çocuklar boş arsada oynuyormuş. Bu da yanlarına gitmiş. Çocuklar korkup ağaca çıkıp ağlamaya başlamış. Aileler çocukları kurtarmaya gidince bizimki çocukları korumak için ailelere saldırmış falan. Aynı hafta 6 aydır peşimde gezip yalavaran çiftlik sahibi arkadaşımı çağırıp götürüp çiftliğe yerleştirdim. Komşumun güvenliği önemliydi çünkü. Bunu kabul etmek gerekç 4 Yorum bağlantısı
Eyüp Çetin 13 Aralık 2023 Paylaş 13 Aralık 2023 Mehmet Ozyurek yazdı: Eti yenen bir şey olsaydı onları da afiyetle keser yerdik. Hot dog. 🌭 5 Yorum bağlantısı
Murat Sahın 13 Aralık 2023 Yazar Paylaş 13 Aralık 2023 Eyüp Çetin yazdı: Şöyle bir düşüncem var. Bu köpeklerin azalması kedi nüfusunun artmasına neden olur mu? Köpekleri yok edersek kedi istilası yaşanır mı? Bu kez kediler başımıza bela olabilir mi? Mesela kediler yok edilirse farelerin cirit atıp vebaya neden olması, yıllar önce Çin'de ekinlere zarar veren Serçeler yok edilince çekirge istilası gibi durumlar tarihte yaşandı. Bilim adamları, veteriner hekimler...vs bu konuyu araştırarak canlıların en az zarar göreceği şekilde çözüme kavuşturması en büyük dileğim. Kedi popülasyonu da insana bağlıdır. Destek olmazsak onlar da kısa sürede yok olurlar. 3 Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 13 Aralık 2023 Paylaş 13 Aralık 2023 Eyüp Çetin yazdı: Şöyle bir düşüncem var. Bu köpeklerin azalması kedi nüfusunun artmasına neden olur mu? Köpekleri yok edersek kedi istilası yaşanır mı? Bu kez kediler başımıza bela olabilir mi? Mesela kediler yok edilirse farelerin cirit atıp vebaya neden olması, yıllar önce Çin'de ekinlere zarar veren Serçeler yok edilince çekirge istilası gibi durumlar tarihte yaşandı. Bilim adamları, veteriner hekimler...vs bu konuyu araştırarak canlıların en az zarar göreceği şekilde çözüme kavuşturması en büyük dileğim. Köpekler kedileri yemiyor. Kediler kuşları azaltıyor. Köpekler sincap ve tavşanları yokediyor. Bizim kampüste ne tavşan kaldı ne sincap. alayı köpek oldu. Kediler de fare yemiyor çunkü kusana kadar kendilerine verilen mamayı yiyorlar. Temizlik temizlik temizlik. Kediler insana çoluğa çocuğa özel bir durum (kuduz vb yahut yavru) yoksa saldırmıyorlar. Ancak fare sayısı azalacak diye kedi besleyemeyiz sokakta. zaten azalmaz da. Eyüp Çetin yazdı: Hot dog. 🌭 yoksa? 1 Yorum bağlantısı
Önder Özcan 13 Aralık 2023 Paylaş 13 Aralık 2023 Fikret Özsoy yazdı: Ben fikrimi yazdım. Biraz daha düzgün üslup ve biraz daha seviye. Kimi nereden kovuyorsun. Ne haddine. Kaç defa bir köpek tarafından saldırıya uğradınız. Birinin evladının bir insan tarafından saldırıya uğrama olasılığı çok daha fazla. Filistinde öldürülen çocuklar köpek tarafından öldürülmüyor. Başka bir insan tarafından öldürülüyor. 1 defa, siz? İzleri ölene kadar benimle. Ama bu konuyu konuşurken bu 1 kere bile aklıma gelmedi, ta ki siz sorana kadar. 6 1 Yorum bağlantısı
Koray Demir 13 Aralık 2023 Paylaş 13 Aralık 2023 (düzenlendi) Fikret Özsoy yazdı: Ben fikrimi yazdım. Biraz daha düzgün üslup ve biraz daha seviye. Kimi nereden kovuyorsun. Ne haddine. Kaç defa bir köpek tarafından saldırıya uğradınız. Birinin evladının bir insan tarafından saldırıya uğrama olasılığı çok daha fazla. Filistinde öldürülen çocuklar köpek tarafından öldürülmüyor. Başka bir insan tarafından öldürülüyor. Size demedim ki üstünüze alınmayınız lütfen. 13 Aralık 2023 tarihinde Koray Demir tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 13 Aralık 2023 Paylaş 13 Aralık 2023 Konuya rasyonel yaklaşırsak çözüm açık ve seçiktir. Yorum bağlantısı
Servet Aydın 13 Aralık 2023 Paylaş 13 Aralık 2023 Beni ısıran kuçunun bıraktığı yara 10yıldır düzelmedi. Net olayım canıma canımdan çok sevdiğime saldırsın sülasini kazırım ki yolda araçların telef ettiği, bağırsaklarını içine toplayıp çok hayvanı gömdüğüm olmuştur millet tiksinip kaçarken 5 Yorum bağlantısı
Metin Uzunoğlu 13 Aralık 2023 Paylaş 13 Aralık 2023 (düzenlendi) Bu konu çok tartışma kaldırır ve sonu gelmez. Bir terörist, katil, tecavüzcü vs nasıl insana zarar verdiğinde öldürülmesine hepimiz/çoğunluğumuz veya ben rıza gösteriyorsam çocuklara, büyüklere saldıran her canlı doğal ortamında yaşamalı olmuyorsa gerekirse uyutulmalıdır. 1997 yılında bir gece vakti sürü ile üzerime gelmişlerdi zor kurtulmuştum. Çocukken evimizin horozu çoluk çocuğa saldırırdı en son bana saldırdığında babam kesmişti. 13 Aralık 2023 tarihinde Metin Uzunoğlu tarafından düzenlendi 6 1 Yorum bağlantısı
Metin Uzunoğlu 13 Aralık 2023 Paylaş 13 Aralık 2023 Bo konuda toplumsal mutabakat var aslında ama kamu geri planda duruyor. 2 Yorum bağlantısı
Sani Gerşon 13 Aralık 2023 Paylaş 13 Aralık 2023 Mehmet Göktürk yazdı: Sani, araya gireyim, aynı şeyi savunurken tartışmaya dalmayalım. Arkadaş çocuğun olmadığı için onu ne kadar seveceğini koruman gerektiğini duygularını bilemiyorsun diyor ki haklı.. senin bi çocuğun olsun o zaman anya konya ortaya çıkıyor. Bu cahilsin anlamında değil, duygusal olarak sadece. Katılmıyorum işte hocam. Ben zaten en başından beri köpeklerin kısırlaştırılması, barınakların yaşanabilir hale getirildikten sonra gerekirse toplatılmasını söylüyorum. Karşıt duyduğum şey ise, biri saldırıyorsa, etrafta ne kadarı varsa öldürülsün. Öldürmek çare olsaydı, dünya düzeninde savaşlar olmazdı. Akılcı çözümden bahsediyorum. 1 2 Yorum bağlantısı
Nihat Palolu 13 Aralık 2023 Paylaş 13 Aralık 2023 Çocuktum hatırlıyorum kasaba belediyesi sokak köpeklerini zehirliyordu. Hatta büyükler espri yapardı uzun zamandır görmedikleri arkadaşları için belediye zehirlemiş deyip gülerlerdi. 1 Yorum bağlantısı
İlkay Başaran 14 Aralık 2023 Paylaş 14 Aralık 2023 Hiçbir hayvanın hakkına (o neyse artık) girmek istemeyenler öncelikle hayvansal gıdadan tamamen uzaklaşacak. Tıptan uzaklaşacak. Barınmadan uzaklaşacak. Alacak bir i,ncir yaprağı çıkacak ormana. Ayı postu takmak yok ama. Buralar soğuk olmaz ekvator kuşağına inecek. Orada başlayacak üremeye. Gece bebek ağlarken geçecek aslan alacak bebeği o zaman diyecek ki hmmm bi dakka. Sistem böyle çalışmıyor sanırım. Ya da düşüncesini savunup ya bebeği kaptırdık ama e o da yavrusunu besleyecek. Birtane daha yaparız diyecek. İneklerden 12 ay süt almak için neler yapıldığını bilen var mı? 2 Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray 14 Aralık 2023 Paylaş 14 Aralık 2023 Mehmet Göktürk yazdı: Tavşan vardı. sincap vardı. Köpekler onları yok etti. sanki boş arazi kalmış gibi şehirlerde. benim yaşadığım, 25 sene önce kırsal diyebileceğim bölgede köpek de vardı, tarla faresi, tavşan, bıldırcın hatta sülün bile. şimdi hepsinin yerinde 30 katlı rezidanslar var. yorum konuyla acaip alakasız yani. 1 Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray 14 Aralık 2023 Paylaş 14 Aralık 2023 Eyüp Çetin yazdı: Şöyle bir düşüncem var. Bu köpeklerin azalması kedi nüfusunun artmasına neden olur mu? Köpekleri yok edersek kedi istilası yaşanır mı? Bu kez kediler başımıza bela olabilir mi? Mesela kediler yok edilirse farelerin cirit atıp vebaya neden olması, yıllar önce Çin'de ekinlere zarar veren Serçeler yok edilince çekirge istilası gibi durumlar tarihte yaşandı. Bilim adamları, veteriner hekimler...vs bu konuyu araştırarak canlıların en az zarar göreceği şekilde çözüme kavuşturması en büyük dileğim. bizim mahallede birsürü köpek vardı, neredeyse kedi yoktu çünkü sladırıp öldürüyordu köpekler. yarısı yenmiş kediler vardı. sonra köpeklerin bazıları öldü bazılarını sahiplendiler, 2 3 tane orta boy çok uyumlu köpekler kaldı. şimdi 20 tane kedi var bizim çevrede. kediler köpeklere göre daha yavaş ürüyorlar ve sürü olmadıkları için hastalık açısından daha az risk taşıyorlar. ayrıca genelde zaten kuş vs avladıkları için mama ile beslemek de gerekmiyor yazın. ancak aşırı kedi popülasyonu kuşların azalmasına neden olabilir eğer açık alanlar ve parkalr bol is. çünkü kuşları sadece zevk için bile yakalıyorlar. kuşlar azalırsa uçan böcekler artar. denge şart. Sani Gerşon yazdı: Katılmıyorum işte hocam. Ben zaten en başından beri köpeklerin kısırlaştırılması, barınakların yaşanabilir hale getirildikten sonra gerekirse toplatılmasını söylüyorum. Karşıt duyduğum şey ise, biri saldırıyorsa, etrafta ne kadarı varsa öldürülsün. Öldürmek çare olsaydı, dünya düzeninde savaşlar olmazdı. Akılcı çözümden bahsediyorum. Sani Hocam, korku varsa, en temel şekilde tepki verirsin. Orada mantık yoktur. Hayatta kalmak vardır. Kaç savaş yada donakal biliyorsun amigdala seviyesindeki ilk reaksiyonlar. akılcıl çözüm neokorteks kaynaklıdır ve adrenal hormonlar tükentildikten sonra ancak iş yapar hale gelir. Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray 14 Aralık 2023 Paylaş 14 Aralık 2023 Sani Gerşon yazdı: Elbette lakin kısır oldukları için saldırgan olmayacaklar. bazı köpekler kısırlaşsa da agresyonları devam ediyor malesef. 1 Yorum bağlantısı
Serkan Karadağ 14 Aralık 2023 Paylaş 14 Aralık 2023 Sosyal medyada görüyorum, köpeklerin yaşam hakkı var diyenler, köpeklerin önüne salam, sosis, tavuk koyuyor. Bu salam sosis yapılan hayvanların yaşam hakkı yok mu? Köpekler bu popülasyona ulaştıktan sonra kısırlaştırma yapılamaz. Google göre sokakta yaşayan köpek sayısı 10 milyondan fazla, bu kadar köpeği kısırlaştırmak için kaç tane veteriner lazım? Ne kadar süre lazım? Ne kadar bütçe lazım? Bunları da düşünmek lazım. Kısırlaştırma yaparken birileri sokakta beslemeye devam edece ve popülasyon artacak. Kısırlaştırma işlemi sorunu kısır döngüye sokacak, çözüm olmayacak. 4 Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray 14 Aralık 2023 Paylaş 14 Aralık 2023 İlkay Başaran yazdı: Çocuğum ya da insan sokak köpeğinden daha değerli dediğimizde düşman ilan ediliyoruz bende buna şaşırıyorum. bence kendini ve sevdiklerini gerçek tehdilerden korumayı düşünmek kadar normal birşey yok. problem tehdit yokken de korumaya çalışmakta diye düşünüyorum. buradaki iş; tehdit algısını yıkmakta eğitimcilerde, tehdit olasılığını azaltmakta ise belediyelerde bence. 3 Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray 14 Aralık 2023 Paylaş 14 Aralık 2023 İlkay Başaran yazdı: Hiçbir hayvanın hakkına (o neyse artık) girmek istemeyenler öncelikle hayvansal gıdadan tamamen uzaklaşacak. Tıptan uzaklaşacak. Barınmadan uzaklaşacak. Alacak bir i,ncir yaprağı çıkacak ormana. Ayı postu takmak yok ama. Buralar soğuk olmaz ekvator kuşağına inecek. Orada başlayacak üremeye. Gece bebek ağlarken geçecek aslan alacak bebeği o zaman diyecek ki hmmm bi dakka. Sistem böyle çalışmıyor sanırım. Ya da düşüncesini savunup ya bebeği kaptırdık ama e o da yavrusunu besleyecek. Birtane daha yaparız diyecek. İneklerden 12 ay süt almak için neler yapıldığını bilen var mı? işte farkındalık böyle birşey gerektirir. denge olacak. 2 Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 14 Aralık 2023 Paylaş 14 Aralık 2023 Doğan Arşiray yazdı: sanki boş arazi kalmış gibi şehirlerde. benim yaşadığım, 25 sene önce kırsal diyebileceğim bölgede köpek de vardı, tarla faresi, tavşan, bıldırcın hatta sülün bile. şimdi hepsinin yerinde 30 katlı rezidanslar var. yorum konuyla acaip alakasız yani. Gayet de ilgili. Olanı söylüyorum ben. Serkan Karadağ yazdı: Sosyal medyada görüyorum, köpeklerin yaşam hakkı var diyenler, köpeklerin önüne salam, sosis, tavuk koyuyor. Bu salam sosis yapılan hayvanların yaşam hakkı yok mu? Köpekler bu popülasyona ulaştıktan sonra kısırlaştırma yapılamaz. Google göre sokakta yaşayan köpek sayısı 10 milyondan fazla, bu kadar köpeği kısırlaştırmak için kaç tane veteriner lazım? Ne kadar süre lazım? Ne kadar bütçe lazım? Bunları da düşünmek lazım. Kısırlaştırma yaparken birileri sokakta beslemeye devam edece ve popülasyon artacak. Kısırlaştırma işlemi sorunu kısır döngüye sokacak, çözüm olmayacak. Kısır köpeği besleyince kısırlığı gitmiyor 1 Yorum bağlantısı
Murat Sahın 14 Aralık 2023 Yazar Paylaş 14 Aralık 2023 Mehmet Göktürk yazdı: Gayet de ilgili. Olanı söylüyorum ben. Kısır köpeği besleyince kısırlığı gitmiyor Kısırlaştırılsa da saldırgan olabiliyor, sonuç olarak insan doğasını bile anlayamamışken hayvan doğasını anlamış olma imkanımız yok. Benim savunduğum şey hep aynı. Havalimanında şirketin önünde kedi bakıyoruz, köpek bakıyoruz, tilkimiz bile var. Özellikle kışları şirket yanındaki boş alana su ve yiyecek bırakıyoruz hayvanlar için. Yıllardır sorun olmuyordu. Ne zaman birileri açık alandaki personel dinleme alanının yanına yiyecek bırakmaya başladı, o zamandan beridir yemeğini korumak için tilki bile saldırgan tavırlar sergiliyor. Zaten sorunun temel kaynağı bu. Birlikte olamadığımız ve olamayacağımız çok açık. Demek ki iç içe bir düzenden farklı bir çözüm bulmak gerekiyor. Başkasının kapısının önünde, çocuk parklarında, otobüs duraklarında besleme yapmamak gerekiyor. Hayvan zaten aç, ister istemez hem bölgesini koruyacak hem yiyeceğini koruyacak. Doğanın kanunu bu. Serengetideki sırtlanlar da çok korkutucu ve çok saldırgan ama gidip öldürelim demiyoruz çünkü yaşam alanları bizimkinin dışında. Basit örnek, bir kaplan doğada yaşar, avlanır, ürer. Bizim türümüz ile karşılaşmazlar pek. Ama aç kalmış bir kaplan bir insan denk getirdiğinde saldırır, avlar ve yer. İNsan anlamanın geyik avlamaktan kolay olduğunu fark ettiğinde insan avlamaya eğilim geliştirir. Daha kolay ve daha az riskli bir av olan insana yönelebilir. Bunun yaşanmış bir çok örneği var. Her gece köyde evlere girip insanları uykuda yakayıp yediği örnekler var. Gidip bütün kaplanları öldürmezler ama, çözümü basittir. İnsan yakalamanın görece daha kolay olduğunu fark edip menüsüne insanı koyan kaplan tespit ve imha edilir. Sorun çözülür. Onun da yaşam hakkı var diyemeyiz. Onun yaşam hakkı beni yemediği sürece var. Bunun yanında, esas yaşam hakkı olan hayvanlar için ne yapıyoruz? Kaz tüyü yastıklar, yorganlar, kıyafetler. O tüyler o kazlardan nasıl elde ediliyor bilen var mı? Giydiğimiz deri ayakkabılarda kullanılan deri hangi bitkinin mahsulü? Adam marketten kanatlı eti mamüllerinden alıp köpek besliyor, sorunca hayvansever. O etin kaynağı ne? Topraktan mı çıkıyor? Hepimizin kullandığı ilaçlar, kozmetik ürünleri falan önce papatyalarda mı deneniyor? Çoktan evrimin taş devri çağına girmiş olan maymunların üzerinde ne gibi deneyler yapılıyor? Bu deneyler ile üretilen mamülleri kullanmıyor muyuz? Kendimize, kendi vicdanımıza dürüst olalım lütfen. Gündüz köpeğe mama verip akşam rakı balık yapıp, ocak başında pişirdiğimiz etten biraz da kenardaki kediye verip sonra duyar kasmayalım. Kolaysa her türlü hayvansal ürünü hayatından çıkartsın köpek çocuktan kıymetlidir diyenler. Bunu buradaki forumdaşlar için söylemiyorum, yanlış anlaşılmasın. Sokaktaki yaşlı teyzeler mesela, neredeyse saldırıya uğrayan çocuk suçlu diyecekler mikrofonlara. Bunu gidip o çocuğun annesine söylemeyi denesinler. 3 Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray 14 Aralık 2023 Paylaş 14 Aralık 2023 Murat Sahın yazdı: Abi bal yiyoruz, arı neden bal yapar? Et yemeyelim mesela, yazık hayvanlar? İneğin sütü yavrusu için değil mi? Ellemesek tavuğun yavrusuna, yazık değil mi tavada sucukla pişirip yiyoruz? Balık ağaçta mı yetişiyor mesela, yemeyelim onu da. Niye bunların hepsi kabul görüyorken konu sadece köpek olunca hayvanlar kıymete biniyor? Sosyal medyada ocakbaşı fotoğrafları paylaşan adam başka yerde hayvan haklarını savunuyor, mangaldaki böğürtlenmiydi demezler mi adama? hepsi dogru birtek yumurta yanliş. tavuk hep yumurtlar ama hepsi dollenmek zorunda degil. Yorum bağlantısı
Murat Sahın 14 Aralık 2023 Yazar Paylaş 14 Aralık 2023 (düzenlendi) Sani Gerşon yazdı: Katılmıyorum işte hocam. Ben zaten en başından beri köpeklerin kısırlaştırılması, barınakların yaşanabilir hale getirildikten sonra gerekirse toplatılmasını söylüyorum. Karşıt duyduğum şey ise, biri saldırıyorsa, etrafta ne kadarı varsa öldürülsün. Öldürmek çare olsaydı, dünya düzeninde savaşlar olmazdı. Akılcı çözümden bahsediyorum. Sani hocam, etrafta ne kadarı varsa öldürmeyi kendi adıma ben asla savunmam. Açık kasa transit kamyonetle giderken önüme atlayan kediye çarpmamak için kaldırıma çıkmıştım. Sonra kamyoneti çekici üzerinde tamirciye götürüp ön takımı komple değiştirmek zorunda kalmıştım. Yine önüme hayvan çıkarsa yine reaksiyonum aynı olur. Köpek, kedi, kuş besledim. Burada sokağa atılan bir köpeği Çankırıda sahiplenmek isteyen biri var diye Haytap gönüllüsü arkadaşım rica ettiğinde kendi arabamın arka koltuğunda iri bir köpekle Çankırı'ya gitmişliğim de var. Sokak köpeklerinin yaraladığı kediyi veterinere götürüp tedavi ettirmişliğimde var. Köpek ısırır, hepsini yok edelim demiyorum, ama kabul edersiniz ki saldırgan köpekler var. Hayvanın yapısı agresif ise çok çözüme kavuşmuyor. Bunların çözümünden bahsediyorum ben. Çünkü çözülmediğinde vatandaşın çözümü zehirlemek, sopa ile dövmek, araba ile ezmek falan oluyor. Bunlarda da çoğu zaman hayvan yaralı kalıyor ve saatlerce can çekişerek ölüyor. Zehirlenmiş bir köpeğin ölümüne tanıklık ettiyseniz ne demek istediğimi anlamışsınızdır. Saldırgan olanlara bir çözüm geliştirilmediği müddetçe insan ile sokak köpeği arasındaki bu mücadele devam edecek ve bu adil bir mücadele değil. Bir sokak üstümüzde sokakta bir golden var. Mesela kimse ona zarar vermez. Zaten verirse esnaftan dayak yer. Ama gayet uysal, kimseye saldırmaz, kimseyi rahatsız etmez. Yiyecek veririz yer, içecek veririz içer. Çocuklarla oynar. Hastalanınca veterinere götürüyor esnaflar. Bizim bununla ilgili bir sorunumuz yok. Arkadaşımın uzak mahalledeki evinin olduğu sokağa cane corso yada türevi dövüş köpeği atmışlar. Belli ki bir kavgayı kaybetmiş, yara bere içinde. Yanına yaklaşamıyor kimse çünkü hayvanın doğası zaten saldırganken birde dövüş köpeği yani sistematik şiddete maruz kalmış, bir de yaralı. Ne yapılacak? Yanına kimse yaklaşamıyor, saldırıyor. Sokağa çıkamadı insanlar bir kaç gün. İşte bu ikisinin arasındaki ayırdı yapmak çokta zor değil. Agresif hayvan zaten belli ediyor agresif olduğunu. Saldıracağının işaretlerini veriyor. Bunları kısırlaştırmak çözüm olmayacak. Barınakların durumu da ortada. Bunun için bir çözüm bulunmalı. Doğan Arşiray yazdı: hepsi dogru birtek yumurta yanliş. tavuk hep yumurtlar ama hepsi dollenmek zorunda degil. Evet, ama doğada tavuğun sürekli yumurtladığını zannetmiyorum 14 Aralık 2023 tarihinde Murat Sahın tarafından düzenlendi 1 Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 14 Aralık 2023 Paylaş 14 Aralık 2023 ben kadıköyde oturuyorum. Evet hayvan sevgisi ama şunu anlamakta güçlük çekiyorum hayvanın boynuna ip bağlayıp yolda gezdirmek "ip bağlamak" bana "bu nasıl sevgi" dedirtiyor. O bakımdan sanki "kedi" beslemek daha mantıklı geliyor bana. Zaten kedimiz vardı eski evde. Herhangi bir hayvanın boynuna ip bağlamayı hapsetmeyi sevgi kapsamında değerlendiremiyorum. Bu açıdan sokak köpekleri çok şanslı. Zaten çoğu da elleşmeye sevmeye geliyor sevdiriyor sahipli köpekler daha saldırgan oluyor. Ben de seviyorum sokak köpeklerini. Ama sokaklar köpek pisliği. Duvarlar her yer çiş. Köpek gezdiren tiplerin yarısı ancak pislikleri topluyor. Şehirde köpek işi sıkıntı. Ayrıca evin içinde köpek besleyenlerin çoğu kez diğer insanlara sevgisi ve çocuk yapma eğilimleri azalıyor çünkü hayvan onu karşılıksız (bi şekilde karşılık olsa da) seviyor. Açık alanda kırda köyde bahçende tarlanda köpek mantıklı köpek de rahat sen de. yahut fabrikada vs. Ama apartmanda köpek besleyip günde 10 dakika sokağa boynunda iple çıkarmayı benim kafam almıyor. Bu hayvan sevgisi değil oyuncak sevgisi gibi. Zaten "pet" enterean bi kelime ingilizcede. "köle" anlamında da kullanılabiliyor. Bilemedim şimdi. İnekler, kuzular vb bunlar çok akıllı güzel hayvanlar. İnsanlara bu şekilde saldırmaz ısırmaz çocukları yemezler (boynuzlayabilir ama şiddet olarak yapmaz). Onların makuz talihi de bizim onları yiyor olmamız. Çinliler de köpekleri yiyorlar ve bu gerçek. Öyle şehir efsanesi değil. Hintliler inek yemiyor. Modern şehirlerde birçok doğal şeyden vazeçtik. Ağaçtan, doğal akarsudan, cıvıl cıvıl kuş seslerinden, temiz havadan... köpekten vazgeçmez kötü olmasa gerek. Hele ki doğadaki köpek popülasyonunun 100 katı köpek insna olan yerde olunca.. Eskiden bizim köyde de köpek vardı demeyin.. Vardı tabi.. köyde vardı.. çünkü orası köydü..yine insan yerleşimi idi. EK: Sani hala neyi anlamadığını anlamamış. 3 1 Yorum bağlantısı
Recommended Posts