İçeriğe Yönlendir

Manuel mi Otomatik mi?

Eyüp Çetin

Manuel mi Otomatik mi?   

75 oy

Bu ankete oy verme veya sonucunu görme izniniz yok Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Eyüp Çetin

Motor Tutkunları Neden Manuel Şanzumanı Tercih Ediyor? 

1885 yılında taşımacılık sektörünün yeni gözdesi hâline gelen otomobillerin, sektörde yaşadığı büyük değişimlerden biri de 1904 yılında ilk örneğini gördüğümüz ve 40’lı yılların sonunda yaygınlaşan otomatik şanzıman sistemleridir.

Günümüze kadar gelen süreçte teknolojik ve mekanik olarak epey gelişen bu sistemler, yakıt tüketimine olumsuz etkisi kalmaması ve debriyaj pedalıyla uğraşmaktan kurtarması sebebiyle müşterilerin çarpıcı çoğunluğunun tercihi hâline geldi. Peki ya neden son yıllarda manuel vitese olan ilgi artıyor?

Bu konuda kalıplaşmış cevap “daha eğlenceli olması“ olsa da buradaki eğlence tanımını biraz açalım. Öncelikle manuel vitesli otomobiller, sürücülerin kontrolünü artırıyor. Sadece gaz ve fren pedallarıyla hızımızı ayarlayıp direksiyonla yön verdiğimiz otomatik vitesli araçlara kıyasla debriyaj pedalı ve vites topuzunun el-ayak-göz koordinasyonuyla çalışması “bir araç sürdüğümüz” hissiyatını daha fazla hissetmemizi sağlıyor.

Psikoloji çerçevesinden baktığınızda aracın hızını ve vites geçişlerini düşünmeniz, beyninizi arka planda meşgul ediyor. Bu da dikkatinizin sürekli sürüşte olmasını ve ani hamlelerde refleks hızınızın artmasını -bazı araştırmalara göre 2 ile 3 kat arasında- sağlıyor.

Tabii pazarlama stratejilerinin, bu his ve tutku üzerinde etkisi olduğunu belirtelim.

Mert Gökhan
Yazan: Mert Gökhan

Yazan: Eren Efe Kandemir

Kaynak: motor1.com

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray

genelde trafik varsa tam otomatik, trafik hiç ama hiç yoksa manuel.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Mehmet Dagdeviren

Manuel arabanın hazzı çok başkadır.

Ama istanbul gibi keşmekeşin bol olduğu bi şehirde yaşıyorsanız kesinlikle otomatik vites.

Yorum bağlantısı
Emre Demir

İllegal sürüş yapılıyor ise manuel , legal sürüş var ise otomatik .

• Beğen 1
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız

Manuel vites çok zevkli diyorlar ama ben hiç o zevk veren araçlara binmedim. 300+ beygir olsa belki zevk verirdi. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Manuel viteste sürücü hakimiyeti daha fazla. Ancak sıkışık trafikte yorucu ve gerici. 

İyi bir otomatik her zaman iyidir. 

Manuel focus, manuel mondeo, Manuel mondeo, Otomatik Mondeo, otomatik Qashqai, manuel C5, otomatik Qashqai tecrübelerime göre. imkan varsa otomatik tercih sebebimdir. 

Yeni Qashqai'de tork konvertörlü Cvt güzel iş yapıyor. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
H.Cenk Bayrakçı

24 sene manuel kullandım. 8 senedir de otomatik kullanıyorum. Manuel viteste, sürüş hissi ve araç hakimiyeti daha üst seviyede evet, ama otomatik vitesle çok rahat ve hamallıktan kurtarıyor insanı. Menisküsüm var sol dizimde, manuel kullanmak bana işkence olabiliyor belli bir saat üzerinde.    

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Metin Uzunoğlu
(düzenlendi)
Mehmet Ozyurek yazdı:

Yeni Qashqai'de tork konvertörlü Cvt güzel iş yapıyor. 

4x4 ü hariç 

Trafik yoğunluğuna göre değişir durum. Hanıma araç alıyorduk bayi otomatik fiesta kullanırdı ve satmak istiyor hiç ses çıkarmadım, Hanıma satış elemanıyla test etti.  Geldiklerinde bu motor devrini ve vitesi benim isteğim dışında ayarlıyor müdahale etmeye izin vermiyor. Arabayı ben mi kullanıyorum omu dedi ve manuel aldı.

tarihinde Metin Uzunoğlu tarafından düzenlendi
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Eyüp Çetin
Metin Uzunoğlu yazdı:

4x4 ü hariç 

Trafik yoğunluğuna göre değişir durum. Hanıma araç alıyorduk vayi otomatik fiesta kullanırdı ve satmak istiyor hiç ses çıkarmadım, Hanıma satış elemanıyla test etti.  Geldiklerinde bu motor devrini ve vitesi benim isteğim dışında ayarlıyor müdahale etmeye izin vermiyor. Arabayı ben mi kullanıyorum omu dedi ve manuel aldı.

Abi senin hanım ileri düzey sürüş uzmanı olmuş. Bizim hanıma da diyorum otomatik alalım diye o da sürebilir miyim ki zor olmaz mı diyor 😊 Ama hakkını vereyim manueli iyi kullanıyor. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Tevfik Işık

Eskiden hic tartismayaya bile girmeden manuel derdim ( cunku hic otomatik vites araba kullanmamistim). Son 3 yildir dsg li jetta kullaniyorum ve kesinlikle otomatik diyorum bu saatten sonra. Buyuk konusmak gibi olmasin ama manuel arac almam bir daha.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Eyüp Çetin
Tevfik Işık yazdı:

Eskiden hic tartismayaya bile girmeden manuel derdim ( cunku hic otomatik vites araba kullanmamistim). Son 3 yildir dsg li jetta kullaniyorum ve kesinlikle otomatik diyorum bu saatten sonra. Buyuk konusmak gibi olmasin ama manuel arac almam bir daha.

Hiç o mantıkta düşünmezdim ama bana farketmez alt tarafı vites değiştiriyoruz ne var ki diyordum ama yaş aldıkça işler değişiyor. Vites bile değiştirmek istemiyor insan. 😂

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mustafa Karahan

Otomatiğe alışana kadar bende manuelciydim ama artık otomatik tercihim olur. Yol boşsa olsa dolu da olsa trafik olsun olmasın otomatik en rahatı. 😊 Kadın sürücüler haklı kim uğraşacak vitesle.. 

Yorum bağlantısı
Talha Bilgi

w124 gibi eski bir tip otomatik şanzıman ile de çok eğlenceli sürüşler olabiliyor biri kızdırınca saplamayı 3 akabinde 2'ye bir indiriyorsun sonrası vahim :moil:

Yorum bağlantısı
Metin Uzunoğlu
Eyüp Çetin yazdı:

Abi senin hanım ileri düzey sürüş uzmanı olmuş. Bizim hanıma da diyorum otomatik alalım diye o da sürebilir miyim ki zor olmaz mı diyor 😊 Ama hakkını vereyim manueli iyi kullanıyor. 

Hanımların %80i ayak kulak ve beyin koordinasyonu erkeklerden farklı çalışıyor, kaza yapan bayan sürücülerin araçlarını incelerseniz tamamına yakını otomatik (çevremde %100) tehlike ve kaza anında aysklarını gazdan çekmeyip aracın durmasını bekliyorlar ama araç gitmeye devam ediyor.  Araç manuel olsa hemen stop edecek bu durumda. Oğlum ehliyet aldı manuel zor otomatik daha kolay dedi sen bilirsin arabamız manuel kendine otomatik alıncaya kadar kullanamazsın deyince sustu. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Haluk Şentürk

Yıllarca direndim ama yıkıldım otomatikçiyiz artık :)

Yorum bağlantısı
Metin Uzunoğlu
Haluk Şentürk yazdı:

Yıllarca direndim ama yıkıldım otomatikçiyiz artık :)

Sıfır araçlarda manuel yok gibi birşey zaten, zorunlu otomatik alıyor çoğunluk. 

Yorum bağlantısı
Eyüp Çetin
Metin Uzunoğlu yazdı:

Sıfır araçlarda manuel yok gibi birşey zaten, zorunlu otomatik alıyor çoğunluk. 

Manuel sona yaklaştı. 

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...