İçeriğe Yönlendir

Kira Zammına Ek Fazladan Para Vermek

Ahmet Çalışkan

Recommended Posts

Ahmet Çalışkan

Merhaba,

Eve Aralık ayında girdiğim için ev sahibi yıllardır Aralık ayında yapar kira zammını. Ben de maaş zammımı Ocak ayında aldığım için, zamsız maaşla zamlı kira ödemek her Aralık ayında eksiye düşürüyor beni. Ocak ayında aldığım zamlı maaş da hem yılbaşında her şeye gelen zamları hem de geçen aydan düşülen eksiyi kapatmaya yetmiyor. Açığı azalta azalta aylarca sürüyor bu durum ve yazın kapatıyorum o açığı. Ben de bu durumu yaşamamak için ev sahibime zammı Ocak ayında yapmasını teklif ettim ama kabul etmedi. 4.000 TL yaptı kirayı bu ay. Ben de "o zaman kirayı 4.350 TL yapalım, bundan sonraki senelerde zammı Ocak aylarında yapın" dedim, böyle kabul etti. 

Ben şimdi zararlı bi iş mi yaptım karlı bi iş mi anlamadım. Bana mantıklı gelmişti ama ailemden duyanlar enayilik yaptığımı söyledi. Yani ayda 350 TL farkla kira zammını 1 ay ötelemiş oldum. Bana mantıklı geldi. Aylarca süren eksiyi kapatma sıkıntısından da kurtulmuş oluyorum böylece. Ama duyanlar mantıksız buldu bunu. "1 ay zamsız maaşla zamlı kira ödememek için böyle bir şeye gerek yoktu, 1 ay dişini sıkardın, öbür ay kapatırdın" diyenler oldu.

Çok kafama takıldı Benim mi kafa basmıyo acaba?

Sizce hangisi daha mantıklıydı?

• Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

sonraki yıllarda da %olarak artacağı için uzun vadede zararı size olur, eski kiracı olarak yeniye göre yarı fiyatı olması da ev sahiibine zarar. yani herkes zararda

Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi

Bir aylık borç için bir yılda bir kira fazladan vermiş olacaksınız. 

Artık zam yapılmış bence daha düşünmeyin ins ocakta istediğin zammı alır ve bunu unutrsun. Eflasyonist ortamda ileri vadeli borçlanma iyidir siz onu öne çektiniz.

4 bin TL taksitli nakit avans 12 ay da   6400 TL maliyetli olacaktı.  Ocak ayında yine maliyetiniz yakın olacaktı kiraniz için. Sonraki sene 4 bin TL kiradan zam yapacakken %10 fazla zamla 2025 e giriceksiniz bu güne göre 

Yorum bağlantısı
Ahmet Çalışkan
Çağlar Bayur yazdı:

sonraki yıllarda da %olarak artacağı için uzun vadede zararı size olur, eski kiracı olarak yeniye göre yarı fiyatı olması da ev sahiibine zarar. yani herkes zararda

Kiramı 4.000 TL olarak kabul edip gelecek yıl zammı da 4.000 TL üzerinden yaparsa? Ben 350 TL yi fazladan ödeyeceğim kiradan hariç gibi.

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Konuşulmuş bitmiş üzülmeyin ileri bakın. 350*12=4200 yapıyor bunun farkında olmanız gerekirdi ama yarın öbürgün çık mık diye sızlanma olasılığı bu güzel jest ile azzlmış olur faydası olur.

Mustafa Tüfekçi yazdı:

Bir aylık borç için bir yılda bir kira fazladan vermiş olacaksınız. 

Artık zam yapılmış bence daha düşünmeyin ins ocakta istediğin zammı alır ve bunu unutrsun. Eflasyonist ortamda ileri vadeli borçlanma iyidir siz onu öne çektiniz.

4 bin TL taksitli nakit avans 12 ay da   6400 TL maliyetli olacaktı.  Ocak ayında yine maliyetiniz yakın olacaktı kiraniz için. Sonraki sene 4 bin TL kiradan zam yapacakken %10 fazla zamla 2025 e giriceksiniz bu güne göre 

Yook. Kiran kaçtı ki? Aradaki farkı alacaksın borç

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Ahmet Çalışkan yazdı:

Kiramı 4.000 TL olarak kabul edip gelecek yıl zammı da 4.000 TL üzerinden yaparsa? Ben 350 TL yi fazladan ödeyeceğim kiradan hariç gibi.

gibisi yok kira 4350 sonraki yıl % bu baz üstünden hesaplanacak

Yorum bağlantısı
Ersen şahin

O fiyatlara kiralık ev kaldımıki usta 

Ankara Sincan'da bahçe katı 2+1 evler 8 binden başlıyo siz nerede oturuyosunuz

Yorum bağlantısı
İlkay Başaran

İtiraz etmediğine göre zaten zarardaymışsınız :)

• Beğen 2
  • Mutlu 3
Yorum bağlantısı
Süleyman Can

Elinizde hiç para kalmadığını ve kiranın 4000tl olduğunu kabul edip nakit avans çektiğiniz senaryoda yıllık size maliyeti 1500 tl olacaktı. ( 12 ay faizi). Şayet sadece 1 ay sonra bu para elinizde olacaksa maliyeti 250tl olacaktı.

350x12= 4200tl fazla olmuş ama sizi sırf kiradan dolayı huzursuz edecek biriyse 1 sene sesi çıkmaz, ona sayın artık. 

Yorum bağlantısı
Ahmet Çalışkan

Aklımda olan 200 TL fazla vermekti. Böylece 12 ayda 2.400 TL yapacaktı. Yani önümüzdeki yılın Aralık ayında 2.500 TL zam yapacağını düşünerek o farkı şimdiden ödemiş olacaktım. Ancak ev sahibimizle aile ilişkilerimiz çok iyi olduğu için, misafirliklere gidilip gelindiği için, en uygun kiranın 8-9 bin TL olduğu ortamda 1.400 TL kira verdiğim için, zammı da en az 6-7 bin beklediğim için, zammı yaparken kendisi kira bedeli söylemeyip kirayı belirlemeyi bana bıraktığı için, kendisinin de bi emekli maaşı bi de bu kirayla geçindiğini bildiğim için 350 fazladan vereyim jest olsun diye düşündüm. Hatta 500 fazladan vereyim dedim çünkü 6-7 bini gözden çıkarmıştım. 4 yıldır kiracısıyım. 800-850-1000-1400 TL idi ödediğim kiralar. Öyle fahiş bir zam yapmadı bugüne kadar. Bu sene yapar diye beklerken bu seneyi de bana bıraktı. Ben de jest yapayım dedim ama jest ile enayilik arasındaki sınırı kaçırdım sanırım. Bu akşam evlerine davet etmişlerdi zaten yüz yüze konuşup netleştirmek için. "Zammı yine Aralıktan Aralığa yapmaya devam et, kiram da 4000 den devam etsin" diyeyim artık

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Hakan Yavaş
Ahmet Çalışkan yazdı:

Aklımda olan 200 TL fazla vermekti. Böylece 12 ayda 2.400 TL yapacaktı. Yani önümüzdeki yılın Aralık ayında 2.500 TL zam yapacağını düşünerek o farkı şimdiden ödemiş olacaktım. Ancak ev sahibimizle aile ilişkilerimiz çok iyi olduğu için, misafirliklere gidilip gelindiği için, en uygun kiranın 8-9 bin TL olduğu ortamda 1.400 TL kira verdiğim için, zammı da en az 6-7 bin beklediğim için, zammı yaparken kendisi kira bedeli söylemeyip kirayı belirlemeyi bana bıraktığı için, kendisinin de bi emekli maaşı bi de bu kirayla geçindiğini bildiğim için 350 fazladan vereyim jest olsun diye düşündüm. Hatta 500 fazladan vereyim dedim çünkü 6-7 bini gözden çıkarmıştım. 4 yıldır kiracısıyım. 800-850-1000-1400 TL idi ödediğim kiralar. Öyle fahiş bir zam yapmadı bugüne kadar. Bu sene yapar diye beklerken bu seneyi de bana bıraktı. Ben de jest yapayım dedim ama jest ile enayilik arasındaki sınırı kaçırdım sanırım. Bu akşam evlerine davet etmişlerdi zaten yüz yüze konuşup netleştirmek için. "Zammı yine Aralıktan Aralığa yapmaya devam et, kiram da 4000 den devam etsin" diyeyim artık

Bu jesti yapmanız lazımmış yapmışsınız. Bu doğru bir şey. Bende kiramı 3500 den 8500 e çıkardım. Cevremde 15 den aşşağı kira yok çünkü.

Jest yapmanız doğru fakat siz burada sadece kira zammını ertelemek için yaptığınızı ve bunun  doğru olup olmadığını sordunuz. Bu sorunun cevabı da yanlış... 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi

Jestini çevren enayilik görmüş , sen başta jest deseydin bizde o kadar maliyet hesabına girmezdik.

Rakam konuşup çevrene enayi görünmemek için caymakta başka bir durum olur gibi gibi 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mustafa Yenigün

Peki bu durumda kontrat Aralik ayinda yenilenmeye devam edecegi ve zamli kira bundan sonra Ocak ayinda yatirilacagi icin kanuni olarak da haksiz duruma düsülmüyor mu gecikme olarak görüldügü icin?

Yorum bağlantısı
Özgür Güzen

Hocam, aile ilişkimiz var demişsiniz, jest olsun demişsiniz, zaten düşük kira bedeli de ödüyorsunuz o zaman 350 TL fazla verdiğinizden geri vazgeçmek çok yanlış olur bana göre.  Jest yaptıysanız bunu niye enayilikle bağdaştırdınız. 

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Ahmet Hasan Şendağ

Tekrar konuşmaya gerek yok. Jest olarak kalsın. Hayırlı olsun 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Fikret Özsoy

(Ben de jest yapayım dedim ama jest ile enayilik arasındaki sınırı kaçırdım sanırım. ) Çok yanlış.

Açıkçası ev sahibi zaten size çoktandır jest yapmış. Bu konuda ne kavgalar oldu.

Siz de yazmışsınız zaten neredeyse yarı fiyata oturduğunuzu. Sizin yaptığınız değil ev sahibinin yaptığı jest bence.

Bunu niçin enayilik olarak gördünüz ki.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Kiranız neydi ki 4000'e çıktı da, siz üstüne 350 daha koydunuz?

Matematik olarak bayağı zarardasınız.

Yorum bağlantısı
Ahmet Çalışkan
Hakan Yavaş yazdı:

Bu jesti yapmanız lazımmış yapmışsınız. Bu doğru bir şey. Bende kiramı 3500 den 8500 e çıkardım. Cevremde 15 den aşşağı kira yok çünkü.

Jest yapmanız doğru fakat siz burada sadece kira zammını ertelemek için yaptığınızı ve bunun  doğru olup olmadığını sordunuz. Bu sorunun cevabı da yanlış... 

Çünkü her iki durum da var. Fazla ödemeyi teklif ettiğim 350 TL'nin 200 lirası kirayı erteleme, 150 lirası da elimden geldiğince jest idi :)

Mustafa Tüfekçi yazdı:

Jestini çevren enayilik görmüş , sen başta jest deseydin bizde o kadar maliyet hesabına girmezdik.

Rakam konuşup çevrene enayi görünmemek için caymakta başka bir durum olur gibi gibi 

Çünkü her iki durum da var. Fazla ödemeyi teklif ettiğim 350 TL'nin 200 lirası kirayı erteleme, 150 lirası da elimden geldiğince jest idi :)

Özgür Güzen yazdı:

Hocam, aile ilişkimiz var demişsiniz, jest olsun demişsiniz, zaten düşük kira bedeli de ödüyorsunuz o zaman 350 TL fazla verdiğinizden geri vazgeçmek çok yanlış olur bana göre.  Jest yaptıysanız bunu niye enayilikle bağdaştırdınız. 

Çevre ister istemez etkiliyor. İnsan enayilikle itham edilince gözüme gece uyku bile girmedi :)

Fikret Özsoy yazdı:

(Ben de jest yapayım dedim ama jest ile enayilik arasındaki sınırı kaçırdım sanırım. ) Çok yanlış.

Açıkçası ev sahibi zaten size çoktandır jest yapmış. Bu konuda ne kavgalar oldu.

Siz de yazmışsınız zaten neredeyse yarı fiyata oturduğunuzu. Sizin yaptığınız değil ev sahibinin yaptığı jest bence.

Bunu niçin enayilik olarak gördünüz ki.

Ben görmedim de çevremiz öyle gördü maalesef.

Sani Gerşon yazdı:

Kiranız neydi ki 4000'e çıktı da, siz üstüne 350 daha koydunuz?

Matematik olarak bayağı zarardasınız.

1400'den 4000'e

Yorum bağlantısı
Mehmet Zincirkıran

durumunuzda kesinlikle düşünülecek birşey yok hocam, 350 lira fazla vermek enayilik falan değil. size öyle diyenlere 3-5 bin ver deseniz 40 dereden su getirirler, kafaya takacak bir durum yok, ocaktaki 350 ile şimdiki 350 de sizin için aynı değil zaten maaşınıza oranlayınca

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Ahmet Çalışkan yazdı:

hiç elleşmeyin bence dediğiniz fiyattan devam edin. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mehmet Dagdeviren
Ahmet Çalışkan yazdı:

Merhaba,

Eve Aralık ayında girdiğim için ev sahibi yıllardır Aralık ayında yapar kira zammını. Ben de maaş zammımı Ocak ayında aldığım için, zamsız maaşla zamlı kira ödemek her Aralık ayında eksiye düşürüyor beni. Ocak ayında aldığım zamlı maaş da hem yılbaşında her şeye gelen zamları hem de geçen aydan düşülen eksiyi kapatmaya yetmiyor. Açığı azalta azalta aylarca sürüyor bu durum ve yazın kapatıyorum o açığı. Ben de bu durumu yaşamamak için ev sahibime zammı Ocak ayında yapmasını teklif ettim ama kabul etmedi. 4.000 TL yaptı kirayı bu ay. Ben de "o zaman kirayı 4.350 TL yapalım, bundan sonraki senelerde zammı Ocak aylarında yapın" dedim, böyle kabul etti. 

Ben şimdi zararlı bi iş mi yaptım karlı bi iş mi anlamadım. Bana mantıklı gelmişti ama ailemden duyanlar enayilik yaptığımı söyledi. Yani ayda 350 TL farkla kira zammını 1 ay ötelemiş oldum. Bana mantıklı geldi. Aylarca süren eksiyi kapatma sıkıntısından da kurtulmuş oluyorum böylece. Ama duyanlar mantıksız buldu bunu. "1 ay zamsız maaşla zamlı kira ödememek için böyle bir şeye gerek yoktu, 1 ay dişini sıkardın, öbür ay kapatırdın" diyenler oldu.

Çok kafama takıldı Benim mi kafa basmıyo acaba?

Sizce hangisi daha mantıklıydı?

Bence zarardasınız.

Bana daha acı olanı ise ev sahibinin 350 tl için bunu kabul etmesi.Ne olurduki 1-2 ay daha idare etseydi.

Siz yine ocak zamını şubatta alıyosunuz benim nisanı falan buluyor.

Bu durumda herşeyi extra pahalı alıp,maaşı aynı alıyorum ve bu durum benide içeri sokuyor.

Keşke biraz daha sıksaydınız.Yanlış yapmışsınız.

Yorum bağlantısı
Umut Taşlı

bu aralıkta da zamlı ödenecekmiş gibi sanki ilk mesajdan anlaşılan; yani 13 ay, fazladan toplam 4550 tl ödenecek bu hesapla. yok bu aralıkta 1400 tl olarak devam edecekse normal sayılır, eş-dost için düşünmeye değmez aradaki fark ama yine de biraz garip olmuş.

Yorum bağlantısı
Recep Yavuz
(düzenlendi)

Benim ev sahibim de geçen sene "siz yılda iki kez zam alıyorsunuz, benim eşim özel sektörde bir kez zam alıyor" demişti. Bizim kontrat Haziran ayında. Geçen sene çok sıkıştırdı beni %350 zam yapmıştım. Ama şuan 15000 e oturanlar var bizim bloklarda. Daha doğrusu ilanlar var. Ben de bu mantıkla Ocak ayında tekrar artış yapayım diyorum. Yoksa Haziran ayına beklemeyip beni çıkartmak isteyebilir diye düşünüyorum. Kiracı olarak gerçekten hiç bu kadar sıkıntı zamanlar yaşayacağım aklıma gelmezdi. Her yıl yüzde yeni kiracıların çıktıkları fiyatları araştıran bir ev sahibim oldu. Bu enflasyonist ortamda onu da üzmek istemiyorum. Bu nedenle ben de Ocak ayında ekstra zam yapayım diyorum kiracı olarak. Ama ben de bir şekilde aldığım zammın tamamını vermek istemiyorum kiraya. Yani anlayacağınız artık her şey stratejik düşünmeyle alakalı. Siz buna jest dersiniz, biz strateji deriz. Bu zor zamanları başka türlü atlamayacağız.

tarihinde Recep Yavuz tarafından düzenlendi
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Ahmet Kiriş
(düzenlendi)

Evimde 12 yıllık kiracım var, 1/2 fiyata kiraya veriyordum 11 yıldır, bu yıl ederinin 1/2 si yerine 2/3 ünü istedim yüzler düştü, mutfağı değiş vs. talepler başladı. Bu arada yıllık kira bedeli 1 mutfak parasına yakın. Rakam 100 yerine 70 gibi düşünün yıllık.

İlişkimiz de dostane aynı sizinki gibi, çevremdekiler bana enayisin diyordu, kulağımı kapatmıştım hepsine.

Bu yıl anladım ki, insanların işine yaradığınız sürece insanlar sizi sayıp seviyor.

Bu durum ve sizin yazdıklarınıza bakınca, piyasa 9-10 olmasa 6-7 yi gözden çıkarmazdınız diye düşünüp, 4 verdiğiniz yerde 4,35 i enayilik olarak düşünmeniz ve zikretmeniz, sizin değil, size iyi davranan ve maddi kaybını misafirliğinize ve iyi ilişkinize gözardı eden mülk sahibinizin enayiliğiymiş zannımca.

Düşünsenize mülk sahibiniz eder kiranın % 50 sinden vazgeçmiş ve insiyatifinize bırakmış kira belirlemeyi, 

siz zaten ederinin 1/2 sini öderken ekstra % 8 fazla verince kendinizi enayi hissetmişsiniz.

Sözün bittiği yer hocam, mülk sahibi siz olsaydınız, 1/2 sine oturttuğunuz kiracınız 4350 vereyim demiş tamam demişsiniz, sonra kendini enayi hissedip, cayıp 4000 vereyim dese, ne düşünürdünüz?

Saygılar.

tarihinde Ahmet Kiriş tarafından düzenlendi
  • Beğen 3
  • Beğenme 1
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...