İçeriğe Yönlendir

Bizans Oyunu Dikenli Taç

Ali Darbaz

Recommended Posts

Ali Darbaz

Merhaba 

Dün bir belgesel izledim . Belgeselde Dikenli bir taç'dan bahsediliyor. 2000 yıl önce Hz İsa çarmıha gerilmeden evvel Romalı askerler daha fazla acı cekmesi ve onu aşalamak maksadıyla Hz İsanın kafasına geçirdiklerine inanılıyor. Sonra bu Taç ne olduğu belirsiz. 

Ama 1000 yıl sonra Taç Bizans imparatorluğunun başkenti Constantinapole'de ortaya çıkıyor. Bizans kralı yıllarca sarayında saklıyor . SOnra Ülkenin borçları yüzünden cenevizlilere rehin bırakıyor. Lakin Borclarının ödenmesine karşılık Bizans Kralı , Fransa kralına Tac'ın varlığından bahsedip Cenevizlilerden satın almasını istiyor. Dindar Fransa kralı bunu Cenevizlilerde satın alıp Bizansın borcunu kapatıyor. Fakat kendi ülkesi ödediği devasa paradan dolayı zor durumu düşüyor. 

Şimdi bu taç Notra dame katedralinde sergileniyor. 

Ben bu hikayenin Bizansın Fransaya attığı devasa bir  kazık olarak görüyorum. Mühtemelen Bizans oyunu deyimide burdan geliyor. Fransızlarda yedikleri bir kazığı belli etmeden yaşamaya devam ediyorlar.  Dikenli taç dedikleri , dikenli bir ağacın dallarını evirip cevirip dairesel bir şekil verdikleri organik bir malzeme. Bu duruma göre bu ağaç dallarının 2000 yıllır dayanması bana pek bir mantıklı gelmiyor.  Bizans kralının borçlarını ödemek için Cenevizlere yaptığı dolandırıcılığın farkedilmesi üzerine kendini kurtarmak maksadıyla akrabası olun Fransa kralı Lousin dini duygularını sömürerek Dikenli taçı altın yüklü bir gemi karşılığında  cenevizlilerden almasını sağlamış.  Peki siz ne düşünüyorsunuz. Orta Çağın Cenneten pazar yeri satan fransız klisesinin bu büyük dolandırıcığı kullanarak Hrıstiyanları haç vazifesi adı altında Paris'e çekmesi de ayrı bir dolandırıcılık sayılırmı. Sizce Taç gerçekmi? 

Couronne_d'epines_-_Crown_of_Thorns_Notr

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi
Çağlar Bayur yazdı:

benzin de organiktir

Bizans ateşi mıydı neydi,

Benzini hangi rafineriden alıyorlarmis

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Mustafa Tüfekçi yazdı:

Bizans ateşi mıydı neydi,

Benzini hangi rafineriden alıyorlarmis

evde yapılıyordu o zamanlar home made, vesile ilesergilenen eserler her zaman taklittir, asılları aşağıda mağarada saklanır

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Ali Darbaz yazdı:

D akrabası olan

ulan insan akrabasına bile güvenemiyor :) 

o değilde sen bize hazarya'dan bahset biraz

Yorum bağlantısı
Aytac Sakal
(düzenlendi)

Çok ince konular sadece düşündürür öylede kalmalı.

tarihinde Aytac Sakal tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Hamit inan
Ali Darbaz yazdı:

Cenneten pazar yeri satan

Bir laf vardır. 

" Paranın nereden geldiğini anlamak için nere gittiğine bak"

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

ulan insan akrabasına bile güvenemiyor :) 

o değilde sen bize hazarya'dan bahset biraz

Hazar ya ne la. 

Yorum bağlantısı
Haşmet Güngör

Kutsal emanetlerin, önemi cemaate verdiği huşu duygusudur. Önemli olan kabul görmesidir. Bir çok tarihçi, bilim adamı bunların incelemesine gerek görmemiştir.

Topkapı Müzesi’nin eski Başkanı İlber Ortaylı karbon testine neden izin vermedi? Onu da kendi ağzından dinliyoruz:

“Ne gereği var tartışmanın. Bu emanetler Osmanlı’nın hakimiyet sembolüdür. Özellikle 19’uncu yüzyılda halifelik dolayısıyla çok daha fazla vurgulanır. Gerçek mi değil mi tartışmalarını ben yersiz buluyorum. Her dinde böyle lirikler vardır.”

• Beğen 4
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
İlkay Başaran

Homemade yazılmış biyerde. Bildirim geldi.

Yorum bağlantısı
Murat Sürmeli

Manayı bırakıp maddeye odaklanmak, günümüzde de aynen devam etmekte ne yazık ki. 

Yorum bağlantısı
Tamer Topaç

Bunlar çok derin konular. Bazı konular daha derin konular. Ve bazı konular daha da derin konular.

Hep yüksek katlarda tanıdıklarım yok. Derinler daha gizemli :king:. Tapınakçıları salarım Ali :kihkih:

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...