İçeriğe Yönlendir

Maaşlara Yapılacak Yıl Sonu Enflasyon Zam mı ?

Ali Darbaz

Recommended Posts

Ali Darbaz

Merhaba 

Duyduğum kadarı ile yıl sonunda  tek seferde enflasyona göre zam yapılacakmış. Yani Enflasyon %60 gösterirse ilk ay maaşlar %60 zamlı olacak. Evde bir kaç eksik var. bunun üstesinden gelmek icim TL nin devalüasyonundan kendime fayda çıkarmaya çalışıyorum. Tabiki Güney koreliler gibi bir haftalık maaşımızla İphone alamadığımız için hayat bizi buna mecbur kılıyor. 

Enag %58 enflasyon gösteriyor. Bugün gidip eve bir  tane 12 taksit televizyon alıp mutfağa yerleştirmek istiyorum.  2 ay sonra ödeyeceğim bedel %60 değer kaybedeceğini öngörermek  sizce hatalı bir planlama olur. Yani 10000 tl tv alıp 2 ay sonra ödeyeceğim taksit bedellerinin %60 oranında değersizleşeceğini ön görmek fazla iyimsermi olur. 

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Hiç alma süper kardasın, ayrıca birbirinizle konuşursunuz çocuk vs. Avantaj. 

Enflasyona göre değil. "enflasyon %60 gösterirse" değil. 

Artık "beklentiye göre"

Mesela 2024 te enflasyonu %30 yapacağız mı dediler.

Sana %30 zam yapacaklar.. Enflasyon ne çıkar önemli değil.  Bu açıklandı.. eğer anlamadı isen. 

Artık "beklentiye göre"

Sana %30 zam yapacaklar.. Enflasyon ne çıkar önemli değil.  Bu açıklandı.. eğer anlamadı isen. 

bi kere her zamanki gibi "değişim anında bi çakallık" sezdim. Bu seneyi gömecekler..bundan sonra ileri bakacağız diye. 

• Beğen 7
Yorum bağlantısı
İlkay Başaran
Ali Darbaz yazdı:

Merhaba 

Duyduğum kadarı ile yıl sonunda  tek seferde enflasyona göre zam yapılacakmış. Yani Enflasyon %60 gösterirse ilk ay maaşlar %60 zamlı olacak. Evde bir kaç eksik var. bunun üstesinden gelmek icim TL nin devalüasyonundan kendime fayda çıkarmaya çalışıyorum. Tabiki Güney koreliler gibi bir haftalık maaşımızla İphone alamadığımız için hayat bizi buna mecbur kılıyor. 

Enag %58 enflasyon gösteriyor. Bugün gidip eve bir  tane 12 taksit televizyon alıp mutfağa yerleştirmek istiyorum.  2 ay sonra ödeyeceğim bedel %60 değer kaybedeceğini öngörermek  sizce hatalı bir planlama olur. Yani 10000 tl tv alıp 2 ay sonra ödeyeceğim taksit bedellerinin %60 oranında değersizleşeceğini ön görmek fazla iyimsermi olur. 

Enflasyon yüzde 100 olursa  taksitten cebine kalacağını düşündüğün tutarın daha fazlasını aynı mutfak alışverişine fark vereceksin bunu unutmamak lazım. 10 12 taksitli birşey için değmez. 120 180 ay taksitli ev kredisi olsa evet ama o tren de 2020 de kalktı.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Murat Sahın
Mehmet Göktürk yazdı:

Artık "beklentiye göre"

Artık "beklentiye göre"

bi kere her zamanki gibi "değişim anında bi çakallık" sezdim. Bu seneyi gömecekler..bundan sonra ileri bakacağız diye. 

Hocam Ali'nin beklenti de gerçekleşebilir. Kulislerde konuşuluyor asgari ücret, en düşük memur maaşı falan. Beklentiyi karşılayacaklar mecbur, malum önümüz yine seçim.

Benim anlamadığım nokta şu, gider kalemi = gider kalemi. Enflasyona göre zam yapınca ev bütçesi artmıyor ki, sonuçta ihtiyaçlardaki zam oranına göre maaş zammı alınıyor ki çoğu zaman enflasyon hesabında kullanılan paketteki kalemlerden ötürü zararda bile olunuyor (inanmayan hesap edebilir, sadece ekmek simit makarna hesabı yapılmayacak ama, kırmızı et, balık, tereyağ, kaliteli peynir vb. kalemler de hesaba dahil edilmeli) ve bu duruda bütçede yer açılacak diye hesap edebilme işini çözemedim. Forumda gördüğüm en iyi ekonomi okur yazarı olarak bana bir anlatıversen hocam :) 

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

olabilir. Mehmet Şimşek böyle dedi ama o yanlış düşünüyor. Nobel ödüllü Friedman'ın dediğine maaş artışları enflasyona sebep olamaz ve bu hep yanlış algılanır. Maaş artışları sonuçtur.

Enflasyonun sebebi devletin kendine ait olmayan parayı harcamasıdır. der.  

Para arzını düşür enflasyon düşer. Ama bu maaşı düşürerek değil vergiyi artırıp piyasadaki serseri parayı toplayarak olur. Der.

NOT: Mehmet Şimşek yanlış düşünüyor derken dikkatli söyledim. Çünkü bir kısım ekonomist evet böyle düşünür. Çözümü burda arar. diyor friedman.  Para basmayı kes, kredi genişlemesini kes enflasyon olmaz diyor. Para basmadan nasıl maaşları ödiyecen seçim kazanıcan.. işte orda vergi toplaman lazım. zor olan o. 

Türkiyedeki enflasyonun ana sebebi 2020 de yaşanan kredi genişlemesi ve siyasal ve politikadaki (para politikası ve dış iş herşey) u dönüşleridir. 

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

matematik sıkıcı, ben gittim aldım tv pc laptop bileşenleri vs. lpg den gelen kar ile taksit ödüyeceğim

• Beğen 1
  • Mutlu 4
Yorum bağlantısı
Selim Bilgin

Mutfaktaki televizyon evin ihtiyacı mıdır diye bir tartışma açsam?

• Beğen 3
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Murat Sahın yazdı:

en iyi ekonomi okur yazarı

onlar matematik felan kullanıyor, futbol yorumcularını dinlemek daha eğlenceli

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Çavuşeskuyu "borçları bi vergi salayım sıkışalım ödeyelim sonra rahat ederiz abi"  teorisi kurşuna dizdirdi.. Ayağımı yorganıma göre uzatayım demek de bir lider için kolay değil. 

image.png.62e214703483504f11e61cbd9ef349b3.png

"

Ülkesinin dış borçlarını ödemeyi takıntı haline getiren Çavuşesku, ülkeye ve halka büyük ekonomik zorluklar yaşatan bir kesinti programına girişti. 

Çavuşesku'nun bugün bile hala dünyanın en büyük binası olan Halk Sarayı gibi megalomanyak projelere harcadığı para, durumu daha da kötüleştirdi."

detayları: 

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-50906810

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
İlkay Başaran

Biz mutfakta telefondan izliyoruz tvyi

Mavidiş bi hoparlör işimizi görüyor.

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
Selim Bilgin yazdı:

Mutfaktaki televizyon evin ihtiyacı mıdır diye bir tartışma açsam?

Mutfakdaki televizyon sadece bir örnek, aslında bir tanede klima ve kızın odasınada 32 inç curved ekran almayıda planlıyorum. 

https://www.hepsiburada.com/viewsonic-32-vx3218-pc-mhdj-full-hd-1ms-165hz-amd-freesync-premium-yukseklik-ayarli-gaming-monitor-pm-HBC00002OSHVS

Oturma odasınada bunu takarız. 

https://www.hepsiburada.com/lg-dual-cool-s3-w18kl2ba-18-000-btu-h-sinifi-r32-gazli-inverter-split-klima-s18etk-pm-HBC00000DDSAT

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

klimanın elektrik bağlantısı hangi saatten yapıalcak

Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi

Zengin planlarının temelini fakir avuntusu ile yaparsan Şubat ayında aldığın TV yi kemirirsin....

Zam sen gereksiz borçlanma yap diye değil temel ihtiyaçlarını karşıla diye veriliyor. Çünkü bu gun yaptığın mutfak harcamasınin faturası 3 ay sonra aynı almayacak.

Bir de biz önce eflasyona uğruyoruz sonra eflasyon zammı alıyoruz.

Yani hazirandan bu yana yediğimiz kazigin farkını ocakta alicaz, ki sonraki 6 ay da şöyle nidalar atmayalım

• Beğen 1
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray

çok iyi yönettik enflasyon yüzde 7 diyecekler zam o kadar olacak diye anladım ben olayı, ama peynir fiyatnı bilemem.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
İlkay Başaran
Çağlar Bayur yazdı:

klimanın elektrik bağlantısı hangi saatten yapıalcak

Yerel saatten :crazy:

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Mustafa Tüfekçi yazdı:

Zam sen gereksiz borçlanma yap diye değil temel ihtiyaçlarını karşıla diye veriliyor.

yeşil zeytin? çekirdeksiz biberli?

2550700-martini-and-olives.jpg

İlkay Başaran yazdı:

Yerel saatten :crazy:

kanadadan getirsek daha ucuzu :onder2:

Yorum bağlantısı
Hamit inan

Peşin fiyatına taksite bölünebilen herşey aşırı karlıdır. Hele hele ani enflasyon öncesi yakalanınca.

Seçimden önce bir arkadaşa peşin fiyat üzerinden 6 taksit ile  100.000 TL'lik anten kablosu aldık. Yüksek miktar olunca üstüne %5 te indirim aldı. 

Kısaca olmayan para ile aldığı mal nerede ise üzerine % 100 koydu şu anda. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi
Çağlar Bayur yazdı:

yeşil zeytin? çekirdeksiz biberli?

2550700-martini-and-olives.jpg

"Bana lükslerimi verin, ihtiyaçlarım olmadan da yaşarım"

Amaaaaa

Yaglayiiin yaglayiiiiiiin :P

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Zincirkıran

hocam siz söyleyince bir hesap yaptım, geçen sene Kasım ayında bir kurutma makinesi almıştım. maaşım makinenin tam 1.92 katıymış. bugün makinenin ve maaşımın farkına baktım, tam olarak yine 1.92 :) bu tesadüf olmuştur ama aşağı yukarı da hesap böyledir. cidden ihtiyaç yoksa, kar etmek amacıyla 5-6 ay enflasyon karşısında borçlanmak mantıklı olmayabilir, ev araba vs. gibi uzun vadede borç mantıklı olsa da Ocakta mutfak masrafı, faturalar vs. maaştan yine aynı oranı götürecektir. 

Yorum bağlantısı
İbrahim Aslıoğlu
(düzenlendi)
Ali Darbaz yazdı:

Merhaba 

Ali Bey, ihtiyacınız yoksa, sadece zam oranından kazanç sağlamak için alacaksanız almayın bence. İhtiyacınız varsa tabiki alınacak. Gelen zam oranında harcamalarımızda artacaktır.

tarihinde İbrahim Aslıoğlu tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Baha Kanberoğlu

Eger ihtiyacsa, taksit imkanı varsa ve oderken yormayacaksa simdi almakta fayda var. Cunku muhtemelen seneye bu fiyatlara almak zor olacak.

Ben normalde bu yaz almam gereken klimayi 12 taksitle 2022 Eylulde aldim. %60 civari artti fiyati. Taksitlerde maas zammiyla eridi. 

Yorum bağlantısı
Ersen şahin

Tam yapılacağı günlerde enflasyon bir anda yüde on yada yüzde onbeşlere düşüverir nedense hep öyle oluyo

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Alptuğ Özcan

Bu durumun bir benzeri için ne düşünüyorsunuz peki.

MB faiz artışına devam edecek. Bu ayki faiz artışı gerçekleşmeden önce 70.000-100.000 TL ihtiyaç kredi çekmek mantıklı mı?(2.el araç almak için)

MB oranı güncelleyince doğal olarak bankalarda güncelleyecek ve bu ayki oranlarda kredi bulamayacağız diye düşünüyorum

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

mal alıncak ise, kredi çekilebiliyor ise, kar yazar haneye

Alptuğ Özcan yazdı:

MB oranı güncelleyince doğal olarak bankalarda güncelleyecek

aslında tam tersi pratikte, bankalar artırabilsin diye gün şartına uygun faize çıkılıyor. vesile oluyor

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...