İçeriğe Yönlendir

Zeka Hakkında.

Doğan Arşiray

Recommended Posts

Çağlar Bayur
İlkay Başaran yazdı:

Geçen yıl belgeselde izlemiştim.

ben de hep belgesel izliyorum

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Selim Bilgin
Doğan Arşiray yazdı:

değildir, eğer zekanın ölçümü sebep sonuç ilişkisini kurmak ile sınırlı ise.  deneyim haricinde sonuçları seziyosan, neden loto oynamıyorsun elinde martini sırtında röpteşambr buraya yazmasın bile...  :) 

Sezgiden kastım o değil.

Beynin girdileri otomatik olarak değerlendirip bir çıktı oluşturması, bunu efor sarfetmeden yapması. Gaybdan haber almak değil yani. .) 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
İbrahim Aslıoğlu
(düzenlendi)

AKIL= Zeka, Bellek, Duygu, İmgeleme, Harakete Geçme (Tepki) gibi bileşenlerden oluşur. Bir yerde okumuştum. Tren raylarında oturan bir çocuk, raylardan gelen sesi algılar. Daha önceden belleğinde bulunan doğru bilgileri işleyerek bunun bir tren olacağını bilir (bellek), treni gözünde canlandırır (imgeleme, görüntüleme), ezilme korkusunu yaşar (duygu), tren raylarından kalkması gerektiğini düşünür (zeka) tren raylarından kalkar (harekete geçme, tepki) . Zeki olan ama başarılı olamayan çok insan vardır toplumda. Üç yaşındaki bir çocuğun araba kullanabilmesidir zeka, usta bir şoför olmak akılla ilintililidir. Bill Gates, Zukenberb, Elon musk, sergey brein, lary peg, bezos bunlar zamanın en zeki insanları değil, ama çok akıllılar, başarılılar. Rus matematikçi vardı gazetelere çıkan, çok zeki ama hayatta zor tutunan bir yapısı vardı. 

tarihinde İbrahim Aslıoğlu tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mehmet Zincirkıran

zekanın sadece neden sonuç ilişkisi veya hız ile sınırlı kalmaması ve olaya daha geniş perspektiften bakılması gerektiğini düşünüyorum. (Böyle yazınca bu konuda doktoralı biri gibi konuştum sanki ama neyse :) )

daha geniş perspektiften kastım şudur ki; kimi insanın analitik zekası gelişmiştir, neden sonuç ilişkisi ile analiz eder, problem çözer, kimi insanın görsel zekası gelişmiştir, neden sonuçla ilgisi olmadığı halde iyi bir hafıza ya da iyi bir resim yeteneğine kavuşmuştur, kimi insanın işitsel zekası vardır belki, müzik kulağına sahip olur, kimi insan yediği yemekteki farklı tatları alabilir, yorumlayabilir. böyle düşündüğümde, bana kalırsa zeka=yetenektir.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağrı Alaf

Ahlak dediğimiz şey çevreyi ben merkezci olarak yorumlamaktır zaten. Temeli empatiye dayanır. Empati yapabilen canlılarda etik ve empati aranır. O da beynin ön insula kısmında gerçekleşen bir olay olarak biliniyor. Otistiklerde mesela bu durum yok, pek bir şey hissetmiyorlar. Kendilerini genelde başkalarının yerlerine koyamıyorlar ancak yine de zekiler. Bkz. Celal Şengör. Ahlak meselesi karışık ancak din ile alakası olmadığı kesin. Din'in toplumu düzenleyici etkisi baştan beri zayıfmış, günümüzde hiç kalmamış. Korkma ile ahlak olmaz. Ön insula'nın uyarılması gibi duygusal tabanlı veya direkt mantık yürütme ile olur. 

Zeka meselesinde yanıldığımız nokta ise tamamen genetik olduğu olayı. Evet gerçekten anne tarafı ağırlıklı olmak üzere zeka çocuğa geçen bir şey. Babanın hobileri yani aktif alışkanlıkları ve annenin günlük alışkanlıkları bile geçiyor. Babanın baskınlığı bu noktada %10 daha yüksek. Bu yüzden derler ki; "Her evlat, babasının bir tezahürüdür.". Konuya dönersek; Bir bebek etrafı ile ne kadar kaliteli şekilde iletişime girebilirse, çocukluğunda deneyimleyebileceği şeyler ne kadar geniş olursa, gelecekte yapabileceği şeyler de o kadar fazla oluyor. Çocukluk tüm yaşantının bir fragmanı gibi. 6 yaşına kadar zaten karakter oturuyor. Çevre çok çok çok önemli. Keza eğitim de aynı şekilde. Freud'un psikoseksüel çalışmalarına göre 6 - 12 yaş arasında libido uykuda. Odak anal ve oral dönemden ziyade yönlendirilmeye daha müsait. Ağaç yaşken eğilir kısmındaki yaşlık yüksek oranda 12 yaşına kadar tamamlanıyor. 

Çocuğun altını değiştirirken yüzünü buruşturmamaktan tut, cinsiyeti ile ilgili dalga geçmeye kadar her şey direkt olarak anahtar hafıza olarak bilinçaltına atılıyor ve ileride kompleks olarak geri dönüyor. Kınadığımız her birey, yanlış yetişmiş bir ağaç aslında. Ancak ağaç bir sefer kök saldığı zaman bu iş biter. IQ olayı çok yüzeysel ancak ani olarak gerileyen ve ilerleyen bir şey. Kas gibi. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Sami Demirpaz
Mahmut Yıldız yazdı:

Beyin bedavaydı en son, yanında zeka vermiyorlar mı acaba:)

kampanyamiz baska kampanyalarla birlestirilemez

• Mutlu 3
Yorum bağlantısı
  • 1 ay sonra...
Doğan Arşiray

bugün çocukların okulun önünde adamın biri ve ardındaki koyun sürüsü üzerime araba sürdü. hafifçe kaçıp ne oluyor deyince az yol versen ne olur dedi. sen versen ne olur ters ol burası deyince ne ,olacak ters yolsa biliyorum dedi. bu olmaz haksızsın deyince, bana gerizekalı dedi. nasılda çirkin bir tip. evlat olsa sevilmez. bende bunu ona hatırlattım biraz daha kaba bir uslupla. neyse yani adam beni gerizekalı olmakla itham etti ya ona çok gönül koydum. :D psikoloğumla ilk seansa bana konu çıktı iyi oldu.

bu arada tersten giren bu 3 arabayı nasıl şikayet ederim? varmı artık böyle birşey?

• Mutlu 4
  • Şaşkın 1
Yorum bağlantısı
Selim Bilgin
Doğan Arşiray yazdı:

bu arada tersten giren bu 3 arabayı nasıl şikayet ederim? varmı artık böyle birşey?

Geçmiş olsun, ülkede öyle bir mekanizma yok maalesef. Beddua edilip yaradana şikayet edilebilir.

Bana da çok denk geliyor Şehremini tarafına özellikle, tersten gelene kesinlikle yol vermiyorum, bir kere inatlaşınca arabadan inip kitlemiştim hatta.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Kamera

Selim Bilgin yazdı:

Geçmiş olsun, ülkede öyle bir mekanizma yok maalesef. Beddua edilip yaradana şikayet edilebilir.

Bana da çok denk geliyor Şehremini tarafına özellikle, tersten gelene kesinlikle yol vermiyorum, bir kere inatlaşınca arabadan inip kitlemiştim hatta.

Acayip işe yarıyor

Yorum bağlantısı
Önder Özcan
Servet Aydın yazdı:

Acayip işe yarıyor

Dapancanın kabzasını gösterirlerse kilidin açılmasını beklemeden sunrooftan girersin içeri. Öyle fazla aksiyon iyi değil.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Servet Aydın
Önder Özcan yazdı:

Dapancanın kabzasını gösterirlerse kilidin açılmasını beklemeden sunrooftan girersin içeri. Öyle fazla aksiyon iyi değil.

Cepte sakız yok bizim aslanım🍆

• Beğenme 1
Yorum bağlantısı
Selim Bilgin
Servet Aydın yazdı:

Kamera

Acayip işe yarıyor

Yıllardır üşeniyorum takmaya. Biri vesile olsa da taksam.

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Doğan Arşiray yazdı:

bu 3 arabayı nasıl şikayet ederim? varmı artık böyle birşey?

sonradan yapacak bir şey yok (türk atasözü)

Doğan Arşiray yazdı:

ne ,olacak ters yolsa biliyorum dedi.

o an kapıyı kitleyip gitmek gibi tebirler uygulanabilir yavuz hırsız ev sahibini batırır (türk atasözü)

vesile ile dayak centten çıkmadır diğer bir atasözü

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Selim Bilgin yazdı:

Al bi tane pazar günü takalım. 

Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray
Selim Bilgin yazdı:

beddua mekanizmasi da bu ulkede sonuca varmiyormus gibi geliyor artik bana. 

Çağlar Bayur yazdı:

sonradan yapacak bir şey yok (türk atasözü)

o an kapıyı kitleyip gitmek gibi tebirler uygulanabilir yavuz hırsız ev sahibini batırır (türk atasözü)

vesile ile dayak centten çıkmadır diğer bir atasözü

arabada iki cocuk varken, hemde okulun onunde, sadece beni gerizekali olmakla itham etti diye birisiyle kavga edip butun gunun tadini kacirmak ve çocukların moralini yillara sari sekilde bozmak akilli adam isi degildir. 

daha buyuk, agır ve eski bir araba ile bunun acemi görünen sürücüsü bence daha sinsi bir cözüm. 

• Teşekkür 1
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray
Selim Bilgin yazdı:

kamera var sesli hemde... goruntu ile sabit kural ihlali. varsa mufettis gondereyim. 

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Doğan Arşiray yazdı:

arabada iki cocuk varken,

daha iyi işte çete gibi gezioz biz veletlerle biri 190 a gidiyior diğeri de 90 a :dance4:

Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray

kiz cocuklari ne yapsin... zekalari ile alt ederler herhalde. iki kucuk kizin toplam zeka miktari adamin 3 jenerasyonunun toplamindan fazladır herhalde. 

• Beğen 1
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
İlkay Başaran

Cahil özgüveni diye birşey var. En sevdiğim o. Cehalet de mutluluk ayrıca o net.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Serkan Toker
Doğan Arşiray yazdı:

bugün çocukların okulun önünde adamın biri ve ardındaki koyun sürüsü üzerime araba sürdü. hafifçe kaçıp ne oluyor deyince az yol versen ne olur dedi. sen versen ne olur ters ol burası deyince ne ,olacak ters yolsa biliyorum dedi. bu olmaz haksızsın deyince, bana gerizekalı dedi. nasılda çirkin bir tip. evlat olsa sevilmez. bende bunu ona hatırlattım biraz daha kaba bir uslupla. neyse yani adam beni gerizekalı olmakla itham etti ya ona çok gönül koydum. :D psikoloğumla ilk seansa bana konu çıktı iyi oldu.

Rahmetli dedemin bir sözü vardı hiç unutmam.. Ahmağın ekmeği dizinin dibinde olur, derdi nur içinde yatsın.. 

Doğan hocam, gazeteciler önce kaydı alıyor ertesi gün polisle bekliyorlar.. Video tam bizlik bir mevzu..

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray

cimer'e yazmayı düşünüyorum vaziyeti. çünkü bu tek değil, sürekli birileri itişiyor burada. okul yönetimi de yönetim değilki düzenleme istesin.

geçen aynısı oldu, birisi yine başka birisine diklendi hemde tersten gelip, diğer şöför efendi adammış yol verdi. yine de erketede karanlıklar arasında bekledim, iki de ben çakarım sonrada uzarım nasılsa diye sinsi sinsi. pasif agresyonum çok ters, herhalde bende de var bir tuhaflık. gidince hocaya bunuda sormam lazım :)

belki bir kaç levha daha takarlar ki kendinden en emin olanlar geçer tersten, bizde boşuna uğraşmamış oluruz.......  ne demiş, "akşamları çok sıra oluyor ikinci bir zenci daha görevlendirseniz..."

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Servet Aydın
Selim Bilgin yazdı:

Saatleri ayarlayalım pazar gününe

Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Polis yakalamazsa hiç bir şey yapılamaz maalesef.

4binTL de cezası var ters yönün. İnşallah yakalarlar.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...