Mehmet Göktürk 4 Ekim 2023 Paylaş 4 Ekim 2023 Herkese merhaba, TOGG konusunda kısaca değindiğim konu hakkında bir başlık açayım. Malum oto buzdolaplarında PELTIER etkisi ile soğutan cihazlar var. Burada prensiip iki ayrı cins metalin akım geçişinde bir noktanın soğuması diğerinin ısınması özelliği (bazı elementlerde). Bu özellik iki yönlü çalışıyor. Düzgün yapıldığında enerji üretmek amacıyla kullanıldığı durumlar var. Öyle ki 300W veren mangalımsı fırınımsı cihazlar ya da amerikan ordusunun yaptığı jeneratör gürültüsü çıkmasın diye üretilen propanlı jeneratörler var. Ayrıca tüm uzun vadeli uzay araçları termokapıl/termopil kullandılar. Rusların kuzey denizindeki deniz fenerleri için de radyoaktif termopil kullandığı bilinir. Yine uzağa giden Pioneer, Viking gibi uzay programları hep termopil kullandılar . bu piler 70-80 sene ısı üreten radyoaktif malzeme ile uzay aracına sürekli enerji sağladılar. Bunların yakıtları atom bombası üretimi sırasında çıkan yan ürünlerden (plutonyum bilmemne sezyum bilmemne) olduğu için son okuduğum bir yazıda bomba üretimi yavaşladığı için pil maddesi sıkıntısı var şeklindeydi. Termopillerin mangal ya da gaz lambası versiyonları arasında rusların gaz lambası çok meşhur. Ben yıllar evvel hocamda bir tane mangal görmüştüm o da rus malı idi telsiz çalıştırmak içindi. Sonuçta çok verimli bir üretim modeli değil ama sessiz ve zaten sıcaklık mevcutsa yan ürün olarak elektrik üretilebiliyor. Birtane mangalda tavuk çeviren motor vardı bu elektrik ile çalışan. Örnek. Son dönemde bir kamp sobası var. USB şarj çıkışı var bir de sobanın fanı çalışıyor yine kendi enerjisi ile. çok şirin. https://www.amazon.com/BioLite-CampStove-Campstove-Burning-Charging/dp/B01FWRICY6/ref=dp_prsubs_sccl_2/140-9855132-3667304?pd_rd_w=NDL9B&content-id=amzn1.sym.843cd7db-70d0-4058-b5e7-5ec0360c5a59&pf_rd_p=843cd7db-70d0-4058-b5e7-5ec0360c5a59&pf_rd_r=50BD914BGCBJK0E720RP&pd_rd_wg=PNJfU&pd_rd_r=c95ad145-9a8e-48ed-bf90-0e82d261c53f&pd_rd_i=B01FWRICY6&psc=1 Diğer konudaki linkleri de toparlayayım: Bu link 1: https://en.topwar.ru/179970-istorija-sozdanija-odnogo-maloizvestnogo-izdelija-prodolzhenie.html Bu link 2: http://www.qrp.gr/technology/thermocouple.htm bu da video: 6 Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 4 Ekim 2023 Paylaş 4 Ekim 2023 Hocam kaçırdım ben galiba.. Bu ne yapıyor da elektrik üretiyor. Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 4 Ekim 2023 Yazar Paylaş 4 Ekim 2023 Mehmet Ozyurek yazdı: Hocam kaçırdım ben galiba.. Bu ne yapıyor da elektrik üretiyor. peltier kullanan buzdolabının tersi. 2 Yorum bağlantısı
Tamer Topaç 4 Ekim 2023 Paylaş 4 Ekim 2023 Gaz lambası çok iyiymiş. İki işlevi bir arada sunuyor. Aslında gelişmeye müsait bir sistem. Zaten uzay sektörünce yeterince işe yaramış ancak, son kullanıcı için Kapital düzene yenik düşmüş. Yorum bağlantısı
H.Cenk Bayrakçı 4 Ekim 2023 Paylaş 4 Ekim 2023 Bir öğrencimle PV panellerin arkasına döşeyerek çift taraflı faydayı düşünmüştül. Hem PV panel soğusun hem de sıcaklıktan faydalanıp elektrik üretsin diye. Çok verimli olmadı, ölçüm hatalarımız çoktu. Seebeck etkisi diye aratırsanız bu özelliği görebilirsiniz. 4 Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 4 Ekim 2023 Yazar Paylaş 4 Ekim 2023 H.Cenk Bayrakçı yazdı: Bir öğrencimle PV panellerin arkasına döşeyerek çift taraflı faydayı düşünmüştül. Hem PV panel soğusun hem de sıcaklıktan faydalanıp elektrik üretsin diye. Çok verimli olmadı, ölçüm hatalarımız çoktu. Seebeck etkisi diye aratırsanız bu özelliği görebilirsiniz. Hocam madde de çok etkiliyor detayları bilmiyorum ama evet çok uzun fin felan yapmanız gerekir aşırı maliyet olur. bana sorarsanız panellerin arkasına su konmalı, tesisin sıcak su ihtiyacı için. Tamer Topaç yazdı: Gaz lambası çok iyiymiş. İki işlevi bir arada sunuyor. Aslında gelişmeye müsait bir sistem. Zaten uzay sektörünce yeterince işe yaramış ancak, son kullanıcı için Kapital düzene yenik düşmüş. kamp ocağı nasıl? 1 Yorum bağlantısı
Tamer Topaç 4 Ekim 2023 Paylaş 4 Ekim 2023 Mehmet Göktürk yazdı: kamp ocağı nasıl? Hocam, diğer konudaki mesajınız merakımı cezbetmişti. Mesela mangal yaparken pervaneyi çevirmesi ya da, semaver ile birlikte bir aydınlatma sağlayabilmesi güzel olurdu. Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 4 Ekim 2023 Yazar Paylaş 4 Ekim 2023 Tamer Topaç yazdı: Hocam, diğer konudaki mesajınız merakımı cezbetmişti. Mesela mangal yaparken pervaneyi çevirmesi ya da, semaver ile birlikte bir aydınlatma sağlayabilmesi güzel olurdu. videoyu izlediniz mi 1 Yorum bağlantısı
Tamer Topaç 4 Ekim 2023 Paylaş 4 Ekim 2023 Mehmet Göktürk yazdı: videoyu izlediniz mi Şimdi evet. Güzelmiş. Sistemin gelişmişinin son kullanıcıya ulaşması şahane olurdu. 1 gr. radyoaktif madde=1 yıllık elektrik üretimi. Bazı savaş gemilerinde nükleer santral var sanırım. Yorum bağlantısı
Tamer Topaç 4 Ekim 2023 Paylaş 4 Ekim 2023 https://tr.wikipedia.org/wiki/Nimitz_sınıfı_uçak_gemisi Yorum bağlantısı
Metin Uzunoğlu 4 Ekim 2023 Paylaş 4 Ekim 2023 çok güzelmiş farklı ürün seçenekleri de varmış, https://www.amazon.com/stores/BioLite/page/47200C7C-786A-4378-8878-82AA44C8E733?ref_=ast_bln Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 4 Ekim 2023 Yazar Paylaş 4 Ekim 2023 Tamer Topaç yazdı: https://tr.wikipedia.org/wiki/Nimitz_sınıfı_uçak_gemisi Termopil değil onlar klasik buhar türbini Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 4 Ekim 2023 Paylaş 4 Ekim 2023 Tamer Topaç yazdı: Şimdi evet. Güzelmiş. Sistemin gelişmişinin son kullanıcıya ulaşması şahane olurdu. 1 gr. radyoaktif madde=1 yıllık elektrik üretimi. Bazı savaş gemilerinde nükleer santral var sanırım. yok yahu odun ateşi bu Mehmet Ozyurek yazdı: Hocam kaçırdım ben galiba.. Bu ne yapıyor da elektrik üretiyor. su ile ateşin arasına oluşan ısı farkı ile 1 Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 4 Ekim 2023 Paylaş 4 Ekim 2023 vesile ile 1821 Seeback in dikkatini böyle bir şey nasıl çekmiş te formüle edebilmiş mikro voltlar, farklı iletkenlerin birleşimi.. 1821 de aypon bile yoktu daha üstelik 1 Yorum bağlantısı
H.Cenk Bayrakçı 4 Ekim 2023 Paylaş 4 Ekim 2023 Mehmet Göktürk yazdı: Hocam madde de çok etkiliyor detayları bilmiyorum ama evet çok uzun fin felan yapmanız gerekir aşırı maliyet olur. bana sorarsanız panellerin arkasına su konmalı, tesisin sıcak su ihtiyacı için. Bizim denediğimiz küçüktü hocam. Ölçüm hataları da oradan kaynaklandı. Sulu olan sistemi de ödev olarak vermiştim. Modellediler ama deneysel sistem tam anlamıyla çalışmadı. 😊 1 1 Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 4 Ekim 2023 Yazar Paylaş 4 Ekim 2023 Çağlar Bayur yazdı: vesile ile 1821 Seeback in dikkatini böyle bir şey nasıl çekmiş te formüle edebilmiş mikro voltlar, farklı iletkenlerin birleşimi.. 1821 de aypon bile yoktu daha üstelik Alman rönesansını sen biliyon gari 1 Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 4 Ekim 2023 Paylaş 4 Ekim 2023 Mehmet Göktürk yazdı: Alman rönesansını sen biliyon gari ekmeğini nasa yedi 2 Yorum bağlantısı
Tamer Topaç 5 Ekim 2023 Paylaş 5 Ekim 2023 Çağlar Bayur yazdı: yok yahu odun ateşi bu Odun (Zeytin) ateşinde + fındık kabuğu mangal yediniz mi bayım. İşte o keyf anında böyle bir cihaza ihtiyacım var. 1 1 Yorum bağlantısı
Servet Aydın 5 Ekim 2023 Paylaş 5 Ekim 2023 Bu sistemi epey önce tencerede denedim. Otomatik karıştıma için. Maliyeti yüksek. Isıya dayanıklı pertiel normal olanlara göre farklı. Şömineler için kullanılıyor ekseri Yorum bağlantısı
Recommended Posts