İçeriğe Yönlendir

7 Yıldır Kullandığım Aracımda Hava Yastıkları İptalmiş

Fatih Aldemir

Recommended Posts

Fatih Aldemir
(düzenlendi)

Temmuz 2016'da almıştım galiba 2004 model Cmax aracımı. Bugün sağ taraf havalandırmadan az hava geliyor diye ızgarayı sökünce yolcu hava yastığının soketi olduğu düşündüğüm yerin boş olduğunu gördüm. Aracı alırken expere baktırmıştık ama o zamanlar hava yastığı kontrolü çok gündemde olmadığı için kaporta ve boyaya bakılmıştı. Değişen vs parça yoktu. Sonradan başka kaportacıya da baktırdım o da değişen yok demişti. Alttan darbe sonucu hava yastıkları patlamış galiba. ön ikisi de patlak ya da şoför tarafı patlayınca yolcuyu da iptal etmişler artık bilmiyorum. Kayseri'de bi ustaya gösterince anlayacağız artık durumu. İlerde satmaya niyet ettiğim zaman en azından alana sağlam araba vermiş oluruz inşallah. 

Bir de Kayseri'de hava yastığına baktırabileceğim usta bilen var mı acaba :) 

2023-08-19 11-10-07.JPG

tarihinde Fatih Aldemir tarafından düzenlendi
  • Beğen 2
  • Şaşkın 1
  • Üzgün 1
Yorum bağlantısı
Öner Kurukuz

Emniyet kemerlerini de kontrol edin.

Orta direkteki plastiği çıkararak fünyelere bakabilirsiniz.

Fünyeler yok ve kabloda direnç varsa airbagler patlamış demektir.

Muhtemelen de orijinalini takmamışlardır.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Airbag soketi miymiş o.  
airbagler yerinde mi.  
Belki de arıza verince dirençleyip geçmişlerdir.  

Yorum bağlantısı
Fatih Aldemir

Airbag soketi olduğunu düşünüyorum. Yolcu tarafı. İlk fırsatta hava yastığı işi yapan bi ustaya götüreceğim inşallah.

Yorum bağlantısı
Oğuzhan Güdek

Hocam tam tarcanlar expertiz hikayelerine benzemiş durum, hele bir de direnç atılmışsa kesin videoya alırlar :D.  Airbag ile alakalı gerekli kontrolleri Tarcanlar da hallettirebilirsiniz diye biliyorum. Geçmiş olsun tekrardan.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

Airbag patlamışsa kaportacı veya eksper bunu anlamıyor. Yani aracın kaputunu açınca önde macunlu, kaynaklı, şase parçaları olmuyor mu? Ya da mekanik aksamın sonradan toplandığı belli olmuyor mu? Hadi ben baksam anlamam ama ustaların gözü alışık, bunu fark edemezler mi

Yorum bağlantısı
Çağatay Kılınç

Kayseri’de tarcanlar tam ekspertiz için 6 ay kadar önce 2.5 istiyorlardı ama sökülmedik yer bırakmıyorlar didik didik ediyorlar 😂

Yorum bağlantısı
Eren Yavuz

Airbaglerin ömrü 10 yıl diye biliyorum,açılmama durumları olabiliyormuş.10 yılda bir yenilemek gerekiyormuş.

Yorum bağlantısı
Fikret Özsoy

Peki airbag ışığı yine kontak açınca 2-3 saniye yanıp kontrol ettikten sonra sönmüyor mu bu durumda?

Yorum bağlantısı
Metin Akbal
Fikret Özsoy yazdı:

Peki airbag ışığı yine kontak açınca 2-3 saniye yanıp kontrol ettikten sonra sönmüyor mu bu durumda?

Tabi kadrandan iptal edilmediyse ledi patlatılmadıysa uzerine bant yapıştırılmadıysa.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Metin Akbal yazdı:

Tabi kadrandan iptal edilmediyse ledi patlatılmadıysa uzerine bant yapıştırılmadıysa.

ve direnç takıldıysa.. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Fikret Özsoy
Mehmet Ozyurek yazdı:

ve direnç takıldıysa.. 

Ne çok üçkağıt varmış yahu. Peki direnç takılıysa airbag ışığı hiç mi yanmaz. Ya da airbag normalmiş gibi kontrol edip sonra mı söner?

Yorum bağlantısı
Servet Aydın
Fikret Özsoy yazdı:

Ne çok üçkağıt varmış yahu. Peki direnç takılıysa airbag ışığı hiç mi yanmaz. Ya da airbag normalmiş gibi kontrol edip sonra mı söner?

Yanar söner. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Fatih Aldemir
Fikret Özsoy yazdı:

Normalde hiçbir sıkıntı görünmüyor. Işık normal hareket ediyor.

Önder Özcan yazdı:

Direk airbagciye gidilebilir.

Ben ilçedeyim. Bi izin alıp Kayseri Merkeze gittiğimde göstereceğim inşallah. Durumu buraya yazarım tekrar.

Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Airbag patlamışsa kaportacı veya eksper bunu anlamıyor. Yani aracın kaputunu açınca önde macunlu, kaynaklı, şase parçaları olmuyor mu? Ya da mekanik aksamın sonradan toplandığı belli olmuyor mu? Hadi ben baksam anlamam ama ustaların gözü alışık, bunu fark edemezler mi

Eğer alttan darbe aldı ya da kaldırıma falan çıktı ise açılabiliyormuş. Kaportada hiç sorun yok. Kaporta aksamına 3 ayrı usta baktı 3'ü de orjinal dedi.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Serkan Gülderen
Fatih Aldemir yazdı:

Eğer alttan darbe aldı ya da kaldırıma falan çıktı ise açılabiliyormuş. Kaportada hiç sorun yok. Kaporta aksamına 3 ayrı usta baktı 3'ü de orjinal dedi.

oluyor o şekilde, sene 2013 de arkadaşımın eşi titanyum focusu kaldırıma çıkartmıştı, aracın kaporta aksamında cizik dahi yoktu anacak ön düzen ve arka düzen den hasar sonucu pere hava yastıkları dahil hepsini açmıştı, doğal olarak pert olmuştu aracı.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Fikret Özsoy yazdı:

Direnci airbag gibi görür.  
test sinyalini gönderir ve direnç sayesinde testi geçip arıza ışığını söndürür.  Beyin airbagler sağlam ve yerindeymiş gibi algılar.  

Eren Yavuz yazdı:

Airbaglerin ömrü 10 yıl diye biliyorum,açılmama durumları olabiliyormuş.10 yılda bir yenilemek gerekiyormuş.

Öyle söylenir.  
Ancak 15-20 yaşındaki araçlarda açıldığını çok gördüm.  
Üreticilerin araçlara karşı sorumlulukları 10 yıl olduğu için buna da 10 yıl demişler. 

• Beğen 1
  • Teşekkür 2
Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal

Zaten aracın ekonomik kullanım ömrüne de 10 yıl derler kılavuzlarda. Doğal olarak hava yastığı araç ömrü boyunca değişmez gibi görülür. Yoksa buna kemer gergileri de ekleniyor. 

Bizde değişen var mı, ben sanmıyorum. Kaza yapınca dahi maliyet olmasın diye yapılanlar malum 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Fikret Özsoy

10 aslında üreticinin ürettiği mal üzerindeki yükümlülük süresi. 10 boyunca o ürünün yedek parçasını falan bulundurup servis vermek zorunda olduğu zaman. Yoksa her 10 yılda beyaz eşyaları falan değişmeye kalksak evin yolunu kaybederiz. :biggrin:

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
İnan Çınar

2019 da babam 1998 Astra aracı ile  kaza yaptı. 21 yaşında araba hava yastıklarını sorunsuz açtı. Üstelik şoför tarafı kemer gergisi daha önceden arızalı idi. 

Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Fatih Aldemir
(düzenlendi)

Son durumu yazayım. :) 

Araç hava yastıkları açmış.

Kim tamir etti ise ustalığını çok beğendi gittiğim usta :) 

Değişen vs yok ama. Tamirci kaldırıma çıkmış olabilir, alttan darbe almış olabilir dedi. 

Hava yastığını aslında yapmışlar. Normal yerinde duruyor her şey. Ama soketi takmayıp direnç atmışlar. 

Usta direnci çıkarıp soketi yerine geri taktı oldu bitti. Niye direnç attıklarını tam anlayamadık. 

Değişmişte olsa artık daha güvendeyim :)  

tarihinde Fatih Aldemir tarafından düzenlendi
  • Beğen 3
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...