İçeriğe Yönlendir

Sedan Araca Arka Cam Sileceği

Kemalcan Taşkın

Recommended Posts

Kemalcan Taşkın

Arkadaşlar merhaba uzun yıllardır araştırma yaptım ama herhangi bir sonuç bulamadım sedan araçlara arka cam sileceği takılabilirmi bir çok forum sitelerinde yabancı veya türk olsun genellikle sedanın yapısı nedeniyle bunun gereksiz olduğunu düşünüyorlar sizce arka cam sileceği motoru dahil işlevsel hale getirelebilirmi?

Yorum bağlantısı
Ahmet Türedi

Skoda super b de var en basitinde.İstenirse takılablir.Ama bencede ne gereği var bilmem.Çok önemli bir mevzu değil gibi.

Yorum bağlantısı
Cem Işık

Arka cama mı delik delinecek? Bagaj kapağına mı? Bence de çok gereksiz olur. Fabrikasyon boşlukların yalıtımı daha oturmamışken, silecek için delik açmak iyi cesaret :)

Yorum bağlantısı
Öner Kurukuz

Arka cama kadar su hortumu tesisati, elektrik tesisatı çekilecek.

Silecek kolu degisecek, astarı yüzünden pahalıya patlar.

Yorum bağlantısı
Talha Bilgi

Nissan Primera bakarken görmüştüm sedanında arka camda silecek... Arka camda silecek bence olsa iyi olurdu gibime geliyor. Özellikle hafif yağmur ve çiseleyen karda arka görüş için iyi olurdu

Yorum bağlantısı
Cem Işık

Peugeot 306 sedanda var, temprada var eskilerden hatırladığım . Bence gereksiz ama ihtiyaç var ise ihtiyaca yönelik bir çözüm düşünmeli silecek takmak yerine. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız
Cem Işık yazdı:

Peugeot 306 sedanda var, temprada var eskilerden hatırladığım . Bence gereksiz ama ihtiyaç var ise ihtiyaca yönelik bir çözüm düşünmeli silecek takmak yerine. 

Aslında ikisi de sedan gibi değil, hb gibi, bu sebeple silecek gerekli. Sedan araçta arka camda hava akımı olduğu için silecek gereksizdir ama hb, liftback gibi bir kasa yapısında arka camda hava akımı olmuyor, bu sebeple cam kirleniyor ve silecek gerekir. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Recep Demirci

Focus 1 aracım HB kasaydı arkada silecek vardı. Sonra şimdiki aracım olan Honda Civicte ise yok.İlk olarak çok yadırgamıştım neden sedanda olmaz diye ama zamanla hiç ihtiyaç olmadığını farkettim.Olsa iyimi olur tabiki.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Sedanın arka camı seyir halinde kirlenmez. Durduğu yerde kirlendiyse de sileceğiz. yapacak bir şey yok. 

O mekanizmayı bir çok araca kurmak teknik olarak imkansız.. İmkan verenlere de kurmak zordur. 

Yorum bağlantısı
Murat Sahın

Yapılabilir, arka cama sonradan delik delebilirler mi bilmiyorum. Benim bildiğim temperli cam temperli olma özelliğini kazandıktan sonra delik açılamıyor. 

Yapılacakları yazayım;

Cam suyu bidonundaki su pompası çift çıkış olanı ile değişecek. Bidon yapısı uygun değilse o da değişecek, ama çoğu araçta hem hb hem sw versiyonlar olduğu için genelde uygun oluyor. Pompanın elektrik tesisatı düzenlenecek. 

Silecek kolu değişecek.

Cam suyu bidonundan arka cama kadar hortum çekilecek. 

Silecek kolu ile arka cam arası elektrik tesisatı çekilecek.

Belirtilen araca uygun olacak bir silecek mekanizması ve sileceğin kendisi alınacak. 

Kaportanın uygun noktasına delik delinecek. (bu noktada çoğu araçta uygun konum bulmak çok zor)

Açılan bu deliğin altına silecek mekanizması girecek. Ön cam gibi kocaman bir mekanizmadan bahsetmesek bile yine de bir mekanizma ve motor var. Bunların girebilmesi lazım. 

Açılan bu deliğin yalıtılması lazım, yoksa bagaj su alır. 

Elektrik ve su bağlantıları yapılacak.

Buradan sonrası el işçiliği ve beceri. Mesela sedan araçların arka cam yatık dururken sw ve hb araçların arka camları dik. Çoğu arka cam mekanizmasında su fıskiye memesi yatık olan sedan aracın arka camına düzgün püskürtme yapamayacaktır. Yine sileceğin açılı çalışması gerekir. Bunun ayarlanması gerekir. Kaportada açılacak delik araca ve silecek mekanizmasına uygun pozisyonlanmalı, yoksa silecek cam üzerinde doğru alanda çalışmayacaktır. Bunları yapmaya en az malzeme parası kadar da işçilik isteyeceklerdir, yani hiç ucuza gelmeyecek. Dediğim gibi, orjinalinde arka cam silecek sistemi bulunan ve sileceği düzgün çalışıp sadece su püskürtme kısmında sorun yaşadığım aracımın bu derdini çözene kadar 5 usta gezdim. Maddi kısmına girmiyorum bile. 

Bütün bunlar bir tarafa, sedan araçta arka cam sileceğine ihtiyaç olmaz genelde. HB ve SW araçlar tasarımı gereği sileceğe ihtiyaç duyuyor. Aracın arkasındaki hava boşluğu ve buradaki basınç farkı neticesinde yerde azıcık ıslaklık bile olsa yoldaki büyün kiri çamuru arka cama topluyor fizik kuralları. Yıllarca sedan araç kullandım, yan camlar bile arka camdan çok kirlenirdi :) 

Mehmet Ozyurek yazdı:

Durduğu yerde kirlendiyse de sileceğiz. yapacak bir şey yok. 

Durduğu yerde arka cam kirlendiyse yan camlar da kirlidir, her cama silecek takmayacaksak mecbur sileceğiz zaten :D 

• Beğen 2
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Deniz Kom
Oğuzkan Erışık yazdı:

Sedanın arka camı kirlenmezki

Benim arabayı görmeye davet ediyorum sizi :D

Yorum bağlantısı
Oğuzkan Işık
Deniz Kom yazdı:

Bagaj kaputu kısa sizin aracın :biggrin:

Yorum bağlantısı
Hasan Karabekiroglu

Arka cam sileceği olan araba zaten tamda sedan değildir.

Yorum bağlantısı
Kemalcan Taşkın
Alpay Sumer yazdı:

amaç nedir?

Uzaya çıkmak

Deniz Kom yazdı:

Niye kirlenmesin

Yorum bağlantısı
Hasan Karabekiroglu
Kemalcan Taşkın yazdı:

Uzaya çıkmak

Biz ordan geliyoruz senin haberin yok mu ?

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Alpay Sumer
Kemalcan Taşkın yazdı:

Uzaya çıkmak

Size gayet normal bir soru sordum.

İsterseniz soruyu bir kez daha okuyabilirsiniz.

Burası bir forum. Yazısmak uzerine kurulmuş.. 

Yazılana, cevaba, fikirlere laf sokacaksanız bilelim ona göre biz de katılalım.. 

Amaç görsellik katmak mı? 

Camın temizliğinine etki saglamak mı?

Yoksa yapılmayan denemeye musait bir yenileme tasarım calısması yapmak mı? 

Ama yok illa uzaya cıkmak derseniz onu da anlarız.

• Beğen 5
Yorum bağlantısı
Kemalcan Taşkın
Alpay Sumer yazdı:

Size gayet normal bir soru sordum.

İsterseniz soruyu bir kez daha okuyabilirsiniz.

Burası bir forum. Yazısmak uzerine kurulmuş.. 

Yazılana, cevaba, fikirlere laf sokacaksanız bilelim ona göre biz de katılalım.. 

Amaç görsellik katmak mı? 

Camın temizliğinine etki saglamak mı?

Yoksa yapılmayan denemeye musait bir yenileme tasarım calısması yapmak mı? 

Ama yok illa uzaya cıkmak derseniz onu da anlarız.

Tabikide cam temizliği sedan araçlarda toz kir gibi şeyler dikiz aynası görüşünü kısıtılıyor bu yüzden gerekli olduğunu düşünüyorum 

Yorum bağlantısı
Kemalcan Taşkın
Mert Gülkokan yazdı:

Ben geçen 3.20 kullandım son kasa asfalt temizdi sağanak yağmurda arka cam kirlenmeyi geçtim ıslanmadı bile ama arka rezistant açıktı

Hocam doğrudur ama türkiye şartlarında arka camın kirlenmesi çok olası ve görüş açısını kısıtlıyor şöyle aktarayım yan aynalar görüşü bir yere kadar ama dikiz aynasında görüş çok büyük çok işe yarıyor ama tozlu veya kirli olması işleri gerçekten zorluyor 7 araç sahibi oldum hepsi sedandı ve gerçekten çok zordu

Yorum bağlantısı
Alpay Sumer
Kemalcan Taşkın yazdı:

Tabikide cam temizliği sedan araçlarda toz kir gibi şeyler dikiz aynası görüşünü kısıtılıyor bu yüzden gerekli olduğunu düşünüyorum 

böyle daha güzel oldu. 

Olaki montaj asamalarina gecerseniz cam kavisi durumunu unutmayin ona uygun bir silecek gerekecektir. kavisi saglayamazsaniz yine tam silme gerceklesmez..

Yorum bağlantısı
Kemalcan Taşkın
Alpay Sumer yazdı:

böyle daha güzel oldu. 

Olaki montaj asamalarina gecerseniz cam kavisi durumunu unutmayin ona uygun bir silecek gerekecektir. kavisi saglayamazsaniz yine tam silme gerceklesmez..

Yani orasıda öyle tabikide bir cam malzemeside çok önemli burda ama anlamadığım şey neden böyle bir şeyi kimse denememiş kimse yapmamış ne bir video nede bilgilendirici bir şey 

Yorum bağlantısı
Öner Kurukuz
Kemalcan Taşkın yazdı:

Yani orasıda öyle tabikide bir cam malzemeside çok önemli burda ama anlamadığım şey neden böyle bir şeyi kimse denememiş kimse yapmamış ne bir video nede bilgilendirici bir şey 

Nedeni maliyet.

Zaten gereksiz olan bir şeyi her araca koyup maliyeti artırmanın anlamı yok.

Yorum bağlantısı
Alpay Sumer
Kemalcan Taşkın yazdı:

Aracın aerodinamiğiyle de alakali diye dusunuyorum.. Aracin arka kısminda olusan hava devinimi , Ruzgar surtünmesi hb aracta farkli sedan aracta farkli oldugundan kirlenme durumu da farkli geeceklesiyor..

Sedana silecek yapıldiginda rüzgar direnci direkt oraya da basacaktır.. Bu da ses yapma ihtimalini artırır..

Hem ureticilerin maliyet durumları hem gerekliliği konusunda supheler oldugundan pek bir ragbet görmedi demek..

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...