İçeriğe Yönlendir

Site Otoparkına Özel Araç Şarjı

Selim Bilgin

Recommended Posts

Selim Bilgin

Diyelim ki TOGG aldık, ya da o çıkmadı Tesla aldık, ona da paramız yetmedi başka bir şey aldık ama pilli araçlar kervanına katıldık. Sitede kendimize özel park yerimiz var. Mantıken buraya ayrı bir sayaç ya da kendi sayacımıza bağlı şarj cihazı kurabilsek çok güzel olacak. Ancak bunun hem teknik hem de yönetimsel tarafını kestiremedim. Sizce mümkün olur mu ya da yapan gördünüz mü? 

Yorum bağlantısı
Erhan Doruk
(düzenlendi)

Geçen biryerde okumuştum. Tüm kart maliklerinin onayı gerekiyordu sanırım. Birde olayın ücretlendirmesi var. Mevcut sistemde kendi şarj istasyonunuzu kuramıyorsunuz, istasyon kuran firmalardan almanız gerekiyor. Bu firmalardan alınan cihazlar da yüksek fiyata şarj ediyor. 

kendiniz kurdunuz diyelim , sitedeki herkes bunun kurulumu ve işletilmesi masraflarına katılmak istemeyecektir. Kesin itiraz edip söktürmek isteyen çıkar. 

tarihinde Erhan Doruk tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Abonelik açılmalı ilgili elektrik kurumu tarafından. Bugün yarın başlar aklı başında yönetim olursa

Site bu durumda cızırtı yapamaz. Araç şarj istasyonu konumu nedeniyle arıza çıkaran olur

Yorum bağlantısı
Murat Sahın

İlçede bir tane eczacıda mg marka suv var pilli. Dükkanın camına ventilasyon deliği gibi delik açtırmış. Oradan kablo geçirip şarj ediyor. Yani her araçta olmasa da normal tesisattan şarj edebileceğimiz araçlar var. Ama işte, bina olunca müşterek otoparka senin tesisattan kablo çekilmesi zor. En fazla apartmanın ortak elektriği kullanılabilir ki onu da kat malikleri kabul etmeli. İlla içten yanmalıya hibrite falan binen yada aracı olmayan birileri kalacak, kabul etmeyecektir. Tabi şimdilik talebe yetişemiyorlar. Togg'da arz fazla olursa talebi artırmak için bununla ilgili bir mevzuat değişikliği olur mu orası bilinmez. Ama şimdilik oraya uzağız gibi görünüyor.

Servet Aydın yazdı:

Abonelik açılmalı ilgili elektrik kurumu tarafından. Bugün yarın başlar aklı başında yönetim olursa

Site bu durumda cızırtı yapamaz. Araç şarj istasyonu konumu nedeniyle arıza çıkaran olur

Ama abi sonuçta bir noktaya cihazı koyabilmek için oraya tesisat çekilmesi gerekecek, o aşamada müşterek alanda yapılacak tadilat için kat maliklerinden yine onay almak gerekmiyor mu?

Birde kapalı otoparkı olmayan bir binada ne yapılacak? Sonuçta duvara takılacak bir elektronik cihaz ve arada kablo var. Rögar kapağının bile çalındığı ülkede bence bunları da kesin çalarlar.

Yorum bağlantısı
Sami Demirpaz

Kendi dairene giden hattan tesisat cektirip wall box kurdurabilirsin. Kimsenin de onayina gerek yok. Faturasi sana gelecegi icin tantana edemez kimse. 

Bu sekilde hat cektirip kullanan arkadaslarim var. hatta en uygun sarj noktasi ev cunku eve gelen elektrik kwh ucreti cok daha dusuk. 

Benim bina da buna musait ki ilerde oyle olacak. 

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Erdem Doğan
Erhan Doruk yazdı:

Geçen biryerde okumuştum. Tüm kart maliklerinin onayı gerekiyordu sanırım. Birde olayın ücretlendirmesi var. Mevcut sistemde kendi şarj istasyonunuzu kuramıyorsunuz, istasyon kuran firmalardan almanız gerekiyor. Bu firmalardan alınan cihazlar da yüksek fiyata şarj ediyor. 

kendiniz kurdunuz diyelim , sitedeki herkes bunun kurulumu ve işletilmesi masraflarına katılmak istemeyecektir. Kesin itiraz edip söktürmek isteyen çıkar. 

Neden? 

Biz Vestel'den cihazı alıp kendimiz kurduk. Kimse de birşey demedi.

Site gibi toplu alanlarda mecburen ayrı bir sayaç olur. Yönetim kwh üzerinden ücretlendirme yapabilir.

Yorum bağlantısı
Sami Demirpaz
Erdem Doğan yazdı:

Neden? 

Site gibi toplu alanlarda mecburen ayrı bir sayaç olur. Yönetim kwh üzerinden ücretlendirme yapabilir.

kankacim bazi sitelerde elektrik sayaclari giris katta veya eksi de. Ordan hat cekmek cok daha kolay. 

Kendinden hat cekmeye musait degilse sayac gerekli evet. 

Yorum bağlantısı
Erdem Doğan
Sami Demirpaz yazdı:

kankacim bazi sitelerde elektrik sayaclari giris katta veya eksi de. Ordan hat cekmek cok daha kolay. 

Kendinden hat cekmeye musait degilse sayac gerekli evet. 

Önceden oturdugum siteyi düsündüm de daireye giden hattin oldugu yere özel park alani hayatta vermezlerdi. Cunku blogun girisine yakin noktalar degerli park alanlari. Yeri gelir arabayi site icinde park edip 2 km yürürdük 😂 o yüzden sitenin en ucra noktasina bi kac sarj istasyonu yapip, sayac üzerinden elektrigi satarlar diye düsündüm. 

Yorum bağlantısı
Metin Uzunoğlu
Sami Demirpaz yazdı:

Kendi dairene giden hattan tesisat cektirip wall box kurdurabilirsin. Kimsenin de onayina gerek yok. Faturasi sana gelecegi icin tantana edemez kimse. 

Bu sekilde hat cektirip kullanan arkadaslarim var. hatta en uygun sarj noktasi ev cunku eve gelen elektrik kwh ucreti cok daha dusuk. 

Benim bina da buna musait ki ilerde oyle olacak. 

Bu kadar. Vestelin cihazları var, evin elektrik projesini araç şarjına göre yaptırdım duvara wall box iş bitti. Yanlız saate gelen kablo kesitin yeterli olması lazım. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Hamit inan

Bu istasyon direk 220v mu veriyor yoksa çevirip DC ile mi şarj ediyor ?

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Hamit inan yazdı:

ev şarjlarının hepsi ac diye biliyorum. Kutu sadece güç miktarını artıyor. Dc konusu apayrı dünya

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Servet Aydın
Hamit inan yazdı:

İçeride dc şarj cihazı var. Hem convert hem de invert ediyor. Bu yüzden düşük akımla şarj oluyor. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Erhan Doruk
(düzenlendi)
Erdem Doğan yazdı:

Neden? 

Yönetmeliğe tekrar baktım . Şarj istasyonu kurulabilmesi için tüm maliklerin 4/5 çoğunluk kararı gerekiyor. (Bence karar için %51 yeterli olmalı)  Herkes yararlanmak zorunda değil. Sadece yararlanmak isteyenlere bunun masrafı paylaştırılıyor. Masrafa katılmayanlar sonradan kullanamıyor. Kurulan istasyon ile site dışındaki araçların şarj edilmesi ve gelir elde edilmesi yasak. ( nasıl denetlenecek bilemiyorum. ) 

tarihinde Erhan Doruk tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ahmet Ekici
(düzenlendi)

Site otoparkına özel olursa karar defterine yazmak gerekir. Demirbaş sayılır. Ancak bireysel olacak ve kişi kendi hattından çektirecekse sorun olacağını düşünmüyorum. Kurulum yapan şirketler var. Altyapı uygunluğu dahiilinde montajını yapıyorlar. Ancak ben ev hattıyla ortak sayaca bağlama taraftarı değilim. Ayrı sayaç kurulup, detayları görmek isterim. n.o.luyo ya! kanalı yaptırmış. D. Kabak, Barış Yalmancının dükkanına çektiriyordu. Videoları var.

tarihinde Ahmet Ekici tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Sami Demirpaz
Ahmet Ekici yazdı:

Site otoparkına özel olursa karar defterine yazmak gerekir. Demirbaş sayılır. Ancak bireysel olacak ve kişi kendi hattından çektirecekse sorun olacağını düşünmüyorum. Kurulum yapan şirketler var. Altyapı uygunluğu dahiilinde montajını yapıyorlar. Ancak ben ev hattıyla ortak sayaca bağlama taraftarı değilim. Ayrı sayaç kurulup, detayları görmek isterim. n.o.luyo ya! kanalı yaptırmış. D. Kabak, Barış Yalmancının dükkanına çektiriyordu. Videoları var.

Wallbox uygulamasindan kac kw cekildi gorulebiliyor. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Selim Bilgin yazdı:

Diyelim ki TOGG aldık, ya da o çıkmadı Tesla aldık, ona da paramız yetmedi başka bir şey aldık ama pilli araçlar kervanına katıldık. Sitede kendimize özel park yerimiz var. Mantıken buraya ayrı bir sayaç ya da kendi sayacımıza bağlı şarj cihazı kurabilsek çok güzel olacak. Ancak bunun hem teknik hem de yönetimsel tarafını kestiremedim. Sizce mümkün olur mu ya da yapan gördünüz mü? 

Kartlı sistem yapılıyor mümkün. Yapan var.

Erhan Doruk yazdı:

Yönetmeliğe tekrar baktım . Şarj istasyonu kurulabilmesi için tüm maliklerin 4/5 çoğunluk kararı gerekiyor. (Bence karar için %51 yeterli olmalı)  Herkes yararlanmak zorunda değil. Sadece yararlanmak isteyenlere bunun masrafı paylaştırılıyor. Masrafa katılmayanlar sonradan kullanamıyor. Kurulan istasyon ile site dışındaki araçların şarj edilmesi ve gelir elde edilmesi yasak. ( nasıl denetlenecek bilemiyorum. ) 

Kebapçısı bakkalı buna model bulacaklardır.

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Mehmet Göktürk yazdı:

2016 -2017 miydi neydi, şarj telifi bizde 50 bin dolara bayilik satışı yapılan toplnatılara katıldım, sonra tavukbenk çıktı

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Erhan Doruk
Mehmet Göktürk yazdı:

Kebapçısı bakkalı buna model bulacaklardır.

Yasa gereği elektriği sadece elektrik lisansı olanlar satabiliyor. Bu nedenle şarj istasyonları yayılımı yavaş seyrediyor. Ancak sadece elektrikli araçların şarjı için satış serbest bırakılırsa kısa sürede büyük yayılış sağlanır. Sırf bundan dolayı total, güzel enerji diye firma kurup, enerji lisansı alıp, istasyonlarında doğrudan satış yapıyor. 

Yorum bağlantısı
Ahmet İhsan Akşen
Hamit inan yazdı:

Teyp 2 soket oluyor ve AC veriyor duvar şarjları, araç dahili çevirici ile DC ye çeviriyor.

Hızlı şarjlar DC oluyor soketleri kombo dedikleri CCS 2 oluyor, altta iki DC uç geliyor.

IMG_20230415_040004.jpg

• Beğen 2
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Erhan Doruk yazdı:

Yasa gereği elektriği sadece elektrik lisansı olanlar satabiliyor. Bu nedenle şarj istasyonları yayılımı yavaş seyrediyor. Ancak sadece elektrikli araçların şarjı için satış serbest bırakılırsa kısa sürede büyük yayılış sağlanır. Sırf bundan dolayı total, güzel enerji diye firma kurup, enerji lisansı alıp, istasyonlarında doğrudan satış yapıyor. 

Satıyorum demez. Bedava der. 1000 liralık alışverişe ücretsiz yarım saat şarj bedava. Bu iş yürür. Restoranı olanlar hemen takmalı. 

Ayrıca biz teknoparka koyduk formülü var. yer kirası ödüyor sana. Bize cihaz başına ayda 1000 lira ödüyorlar.  Herşey onlara ait. Sonuçta sen satmıyorsun. Başka firmanın getirip pedestalını kurmasına izin veriyorsun. 

Erhan Doruk yazdı:

Türkiye'de yasa diye bir kavram yok. Olmadı ve uzun süre de olmayacak. Umudum yok. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Aytac Sakal
(düzenlendi)

Çekilen güç nasıl acaba çok yüklenirmi merak ettim. Arıza çıkarmı bilmem ama arıza çıkartan çok olacaktır :bambam:.

tarihinde Aytac Sakal tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Aytac Sakal yazdı:

Çekilen güç nasıl acaba çok yüklenirmi merak ettim. Arıza çıkarmı bilmem ama arıza çıkartan çok olacaktır :bambam:.

7.4KW AC bağlatılırsa hiçbir şey olmaz. 

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Aytac Sakal
(düzenlendi)
Mehmet Göktürk yazdı:

7.4KW AC bağlatılırsa hiçbir şey olmaz. 

Dc nasıl Hocam o kurulumda Maliyetli olacaktır diye tahmin ediyorum.Güç gereksinimi nasıl.Fikir edinmek isterim yaygınlaşacak diye düşünüyorum.

Biz fabrikada Ac Dc çeviren ve 600 V.Dc. gerilim üreten B.L modüller kullanıyoruz.Güç ünitesi bu gerilimi çıkışında tekrar Ac çeviriyor.Güvenilir bir tasarım çalıştığı ortam serinse kolay arıza yapmıyor.

https://mall.industry.siemens.com/mall/tr/tr/Catalog/Products/10255135

tarihinde Aytac Sakal tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mustafa Arıkan

Site yönetimi sorun çıkarmazsa ki çıkaranlarda oluyor çıkarmayanlarda, kendi elektrik sayacınızdan (trifaze aboneliğiniz olmalı) uygun kesitte kabloyu park yerinize çekip orada bir şalt panosu ile wallbox kurabilirsiniz. 

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...