İçeriğe Yönlendir

Trafik Sigortasında 8. Basamak

Mehmet Ozyurek

Recommended Posts

Ayhan Asil
Mehmet Ozyurek yazdı:

Seneyi bekleyeceksin artık. :give_rose:

Sakın kaza da yapma ha...

Yorum bağlantısı
Selçuk Bakış
Ali Gök yazdı:

Mevcutta hangi basamaktayız nasıl anlayabiliriz

E-devlette Trafik poliçe ve hasar bilgileri sorgulama kısmı oraya plakanızı yazıp çıkan sigorta evraklarından en günceli hangisi ise orada basamak yazıyor

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Yılmaz Ertek
Mehmet Ozyurek yazdı:

Asıl olan sürücüdür.. 

bu vesile ile sormuş olayım. yaklaşık 1 yıl önce arabamı sattım (şirket aracı almam sebebi ile)

şimdi "bulabilirsem" yeni araç alma ihtimalim var.

hasarsızlığım sıfırlanmış mı oldu ?

hem kasko hem trafik açısından soruyorum.

sıfırlandı ise haksızlık değil mi ?

yaklaşık 20 sene arabam oldu ve hasarsızlığım hep en üst seviyedeydi.

teşekkürler.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
İsa Acar yazdı:

Kazasızlığımızın kaçıncı senesindeyiz? :crazy:

Bunu ben de kolay yoldan göremiyorum.. artık bahtımıza ne çıkarsa olacak :)

Yılmaz Ertek yazdı:

bu vesile ile sormuş olayım. yaklaşık 1 yıl önce arabamı sattım (şirket aracı almam sebebi ile)

şimdi "bulabilirsem" yeni araç alma ihtimalim var.

hasarsızlığım sıfırlanmış mı oldu ?

hem kasko hem trafik açısından soruyorum.

sıfırlandı ise haksızlık değil mi ?

yaklaşık 20 sene arabam oldu ve hasarsızlığım hep en üst seviyedeydi.

teşekkürler.

Trafik sıfırlamaz. En son sattığınız aracın poliçesinde kaçıncı kademeyseniz ondan devam edecek.. 

Kaskoda durum değişik. Şirkete göre değişir. Ancak en uzun koruyan 1 yıl korur.. 1 yıldan sonra kasko hasarsızlık indirimi sıfırlanır. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Sani Gerşon
Mehmet Ozyurek yazdı:

8. basamağa çıkmak için son 5 yıl üst üste hasarsız olarak 7. basamakta olmuş olmak gerekiyor. 

Allah nasip ederse bu sene 8. basamak beni bekler.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Cihat

Trafik sigortasındaki elektrikli araç teşvikini anlamadım hani şirketler zarar ediyordu niye kafadan elektrikliye indirim var. Elektrikliler kaza yapmıyor mu ? Bence kaza riskleri daha yüksek . onlara verilecek %10 indirim diğer kullanıcılara bindirim olacak. ötv mtv teşviki anlarımda sigorta anlamsız olmuş.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Mehmet Cihat yazdı:

Trafik sigortasındaki elektrikli araç teşvikini anlamadım hani şirketler zarar ediyordu niye kafadan elektrikliye indirim var. Elektrikliler kaza yapmıyor mu ? Bence kaza riskleri daha yüksek . onlara verilecek %10 indirim diğer kullanıcılara bindirim olacak. ötv mtv teşviki anlarımda sigorta anlamsız olmuş.

Aynen. aynen. 

Aracın motorunun trafik sigotasında hiç bir önemi yok. 

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

Edevletten baktım. Tarife basamak kodu 6 yazıyor. Bu 6.kademe demek galiba? 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Murat Gedik

6 yıl sonra 8. basamaktayım :-) tabi ki kaza yapmaz isem. Bir de o zamana kadar maaşımızın iyice  alım gücü düşüp atı arabayı satıp yemezsek.

Yorum bağlantısı
Mustafa Çiçek

kasımda kaza yaptım ama %100 karşı taraf kusurlu benim durumum ne olur? Dosya kaskodan açıld.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Mustafa Çiçek yazdı:

kasımda kaza yaptım ama %100 karşı taraf kusurlu benim durumum ne olur? Dosya kaskodan açıld.

Sorun olmaz.. 

kusurlu olmak ve karşıya tazminat ödenmiş olması gerekir. 

Yeni yasa yeni sorunlara gebe galiba. 

Biraz netleşsin bakacağız. 

Yorumlamak isteyen var mı ? 

4 Nisan 2023 SALI

Resmî Gazete

Sayı : 32153

YÖNETMELİK

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumundan:

KARAYOLLARI MOTORLU ARAÇLAR ZORUNLU MALİ SORUMLULUK

SİGORTASINDA TARİFE UYGULAMA ESASLARI HAKKINDA

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 14/7/2007 tarihli ve 26582 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmeliğin 4 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(9) Kurum, hasarın giderilmesinde ve tazminatın ödenmesinde, 5684 sayılı Sigortacılık Kanununun 11 inci maddesinin altıncı fıkrası kapsamında orijinale eşdeğerliği belgelendirilmiş parçalar veya yeniden kullanılabilir parçaların tercih edilmesi halinde bu Yönetmelikte düzenlenen oranlara ek olarak %20’ye kadar indirim uygulaması getirebilir.”

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddenin ikinci fıkrasında yer alan “prim artırımı ve indirimi içermeyen” ibaresi “4.” şeklinde değiştirilmiştir.

“(1) Hasarsızlık sebebiyle prim indirimi ve hasar sebebiyle prim artırımı bu maddedeki tabloda yer alan basamak esasına göre uygulanır. Kurum hasarsızlık ve hasar sebebiyle prim indirim ve artırımı için özel esaslar getirebilir.

Basamak No

*İndirim %

*Artırım %

8

-

-

7

-

-

6

-

-

5

-

-

4

-

-

3

-

-

2

-

-

1

-

-

0

-

-

* İndirim ve artırım oranları şirketlerce serbestçe belirlenecektir.”

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin geçici 9 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “40” ibaresi “250” şeklinde, “32” ibaresi “200” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin geçici 11 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “2022 yılı Eylül ayından itibaren aylık %4,75 (bir önceki ayın azami prim tutarları üzerinden) olarak” ibaresinden sonra gelmek üzere “, 2023 yılı Mayıs ayından itibaren aylık %2 (bir önceki ayın azami prim tutarları üzerinden) olarak” ibaresi eklenmiş, aynı fıkranın son cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı maddenin dördüncü fıkrasında yer alan “Ek-3 ve Ek-3/A’da” ibaresi “Ek-3, Ek-3/A ve Ek-3/B’de” şeklinde, “Ek-3/A’da” ibaresi “Ek-3/A’da ve Ek-3/B’de” şeklinde değiştirilmiş, altıncı fıkrasında yer alan “prim artırımı ve indirimi içermeyen basamak (4. basamak)” ibaresi “4. basamak” şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

“Kurul, hasar frekansı, hasar maliyetleri ve diğer hususları göz önünde bulundurarak bu oranı sıfıra kadar indirmeye veya iki katına kadar arttırmaya yetkilidir.”

“(13) 2023 yılı Nisan ayında araç grubu ve kullanım türüne göre uygulanan 4. basamak azami primler, 1/5/2023 tarihinden itibaren Ek-2’de yer alan basamak uygulamasına esas baz prim olarak uygulanır. Birinci ve üçüncü fıkralarda 4. basamak primlerine yapılan atıflar baz prime yapılmış sayılır.

(14) En az beş sigorta süresi boyunca 7. basamakta bulunan işletenler için sigorta sözleşme süresi içinde herhangi bir tazminat ödemesi yapılmaması durumunda müteakip sigorta sözleşmesinde 8. basamak uygulanır. 1. basamakta bulunan işletenler için sigorta süresi içinde üç ve daha fazla trafik kazasından kaynaklanan tazminat ödemesi yapılması halinde müteakip sigorta sözleşmesinde 0. basamak uygulanır.

(15) 1/5/2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere uygulanacak azami primler, 2023 yılı Nisan ayında uygulanan araç grubu bazında 4. basamak azami primlerine %5 eklenerek uygulanır.”

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin Ek-2’si ekteki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğe Ek-3/A’dan sonra gelmek üzere ekteki Ek-3/B eklenmiştir.

MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin Ek-4’ünün 1 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “1, 2 ve 3.” ibaresi “0, 1, 2 ve 3.” şeklinde, “4, 5, 6 ve 7.” ibaresi “4, 5, 6, 7 ve 8.” şeklinde, aynı ekin 2 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “5, 6 ve 7.” ibaresi “5, 6, 7 ve 8.” şeklinde ve “%10, %20 ve %30” ibaresi “%5, %20, %30 ve %50” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 8- Bu Yönetmelik 15/4/2023 tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 9- Bu Yönetmelik hükümlerini Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı yürütür.

“Ek-2: Hasarsızlık Sebebiyle Prim İndirimi ve Hasar Sebebiyle Prim Artırım Oranları Tablosu

Basamak No

İndirim (%)

Artırım (%)

8

50

7

40

6

20

5

5

4

10

3

45

2

90

1

135

0

200

Ek-3/B: Yakıt Cinsine Göre Uygulanacak

İndirim Oranı Tablosu

Yakıt Cinsi

İndirim (%)

%100 Elektrikli

10

Benzin, Dizel, LPG

ve diğerleri

-

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mustafa Çiçek

Priminizi ödetin ama kaza yapmayın diye yorumladım.

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

Elektrikli arabaların yangın olayı daha fazla. Yanarsa söndürme de yok. Sigortada elektrikli arabaya daha fazla para çıkması gerekirken daha az çıkarması da ilginç. 

Yorum bağlantısı
Metin Uzunoğlu
Mehmet Ozyurek yazdı:

1. Maddeyi yorumlayın 

Çıkma parça veya muadil/ysn Sanayi parça kullanımını kabul edene %20 ye kadar indirim yapılabilir diyor. 

Eskiddn yan sanayi vardı şimfi çıkma eklenmiş. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çiğdem Bilen
Mehmet Ozyurek yazdı:

Selam arkadaşlar. 

Yeni düzenlemeler var. Daha önceden bahsi geçmişti, artık yasalaştı. 

15/04/2023 tarihinden itibaren trafik sigortası basamakları şu şekilde olacak. 

Bizim trafik sigortası 13ünde bitiyor ne yapsam garaja çekip sigortayı 2 gün bekletsem öyle olur mu acaba cezası var mı?

Yorum bağlantısı
Selçuk Bakış

1.maddeyi kabul edersek bizim aracın mı karşı aracın mı tamirinde geçerli olacak? Sigorta olduğuna göre?

Yorum bağlantısı
Emre Şimşek
Çiğdem Kaya Bilgiç yazdı:

Bizim trafik sigortası 13ünde bitiyor ne yapsam garaja çekip sigortayı 2 gün bekletsem öyle olur mu acaba cezası var mı?

Aynı soruyu soracaktım. Benim de 15 Nisan son. Ne yapacağız?

Yorum bağlantısı
Ali Gök

@Mehmet Ozyurek Mehmet abi ben baktım şimdi e devletten  tarife basamak kodu 5 diyor.  şimdi ağustosta yeni trafik keserken 6 mı olmuş olacam ?

Yorum bağlantısı
Hakan Yavaş
(düzenlendi)

Mehmet Ozyurek yazdı:

Bunu ben de kolay yoldan göremiyorum.. artık bahtımıza ne çıkarsa olacak :)

Trafik sıfırlamaz. En son sattığınız aracın poliçesinde kaçıncı kademeyseniz ondan devam edecek.. 

Kaskoda durum değişik. Şirkete göre değişir. Ancak en uzun koruyan 1 yıl korur.. 1 yıldan sonra kasko hasarsızlık indirimi sıfırlanır. 

E devlette böyle bir ekran var. En az 4 senedir 7 deyim yani:)

382531430_Adsz.jpg.56dbb2fc1b95d61583737432798b2f6e.jpg

tarihinde Hakan Yavaş tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Köksal Yılmaz
Mehmet Ozyurek yazdı:

1. Maddeyi yorumlayın 

Çıkma veya yan sanayi parçayı kabul ederseniz %20 ye kadar indirim kazanabilirsiniz.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Çiğdem Kaya Bilgiç yazdı:

Gününde yenilenmezse % 5 cezası var. 

8. basamağa çıkacağınız kesin mi ? Kaç yıldır 7. basamakta bu araç bunlara bakın. Bekleyip 8. basamaktan yapmak karlı gibi görünüyor. Tabi 8. basamak haranti ise :)

Metin Uzunoğlu yazdı:

Çıkma parça veya muadil/ysn Sanayi parça kullanımını kabul edene %20 ye kadar indirim yapılabilir diyor. 

Eskiddn yan sanayi vardı şimfi çıkma eklenmiş. 

Çıkma da vardı ama eskiden bir kural vardı. Belirli yaşa kadar orijinal parça vermek zorundaydı.. 

Şimdi: benim sigortam zarar verdiğim yere orijinal parça vermesin diyebileceksin. bunu dersen sigortan % 20 düşük olacak.. 

Ben böyle yorumluyorum. 

Selçuk Bakış yazdı:

1.maddeyi kabul edersek bizim aracın mı karşı aracın mı tamirinde geçerli olacak? Sigorta olduğuna göre?

Karşı aracın. 

Emre Şimşek yazdı:

Aynı soruyu soracaktım. Benim de 15 Nisan son. Ne yapacağız?

Seninkinde sıkıntı yok.. 15 nisanda yeni uygulama geçerli olacak. 

Ali Gök yazdı:

@Mehmet Ozyurek Mehmet abi ben baktım şimdi e devletten  tarife basamak kodu 5 diyor.  şimdi ağustosta yeni trafik keserken 6 mı olmuş olacam ?

Evet Ali. bu yıl 6, seneye 7. sonraki beş yıl 7. de sağlam durursan 7 yıl sonra 8 olabilirsin :) 

Hakan Yavaş yazdı:

E devlette böyle bir ekran var. En az 4 senedir 7 deyim yani:)

Maşallah diyelim :)

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Köksal Yılmaz yazdı:

Çıkma veya yan sanayi parçayı kabul ederseniz %20 ye kadar indirim kazanabilirsiniz.

Diyor.. ama buradaki sıkıntı şu: 

Çarptığın adam kabul edecek mi çıkma yada yan sanayi parçayı. 

Etmeyecek, bu sefer dönüp farkını senden isteyecek. Ben etmem şahsen. benim kusurum yokken biri gelip bana çarptı ise, her mağduriyetimi eksiksiz yerine getirmeli. 

Yada; çarptığın adam kaskosundan yaptırdı ve karşı kasko senin sigortana rücu etti.. Senin sigortan kasko şirketine; sen orijinal takmışsın ben yan sanayi kısmını öderim diyecek mi. 

Bunu derse, karşının sigorta şirketi sana rücu edecek mi. 

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...