İçeriğe Yönlendir

Araçtaki ampuller ne kadar güç tüketir & Nasıl hesaplanır?

Kahraman Söylemez

Recommended Posts

Kahraman Söylemez

Fz6 Fazer model motora xenon taktım ama farları ilk açtığımda ampuller sırayla yanıp sönüyor ısınana kadar.Sanırım çok fazla akım çekiyor başta balast.Ne kadar çektiğini nasıl öğrenebilirim.Balast:Valeo 6g Ampul:Philips D1s. Sistemde parklar iptal edildi yerine drl taktım ama röleli far yanınca sönüyor 

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

Watt hesabı ile alakalı olan durum değil.Ampül sanırım 35watt idi.Bu balastta 35watt.Sorun Ampulü söktüğün için korumalı voltaj devreye giriyor.Motorlarda da demekki bunu yapmışlar.Linkte role baglantıları ila ileğili konular mevcut.Aküden direkt balastı role tetiklemeli besleyeceksin.Role baglantısı yaptıysan önce 120ohm 11watt direnç paralel bagla lakin her şekilde roleli sistemi uygulamalısın.

http://www.geceucusu.com/forum/14-elektrik-ve-elektronik/            

Park yerine led takınca aynı durum mevcut.Ledin artı ve eksi uçlarına önce 70ohm veya buna yakın direnç düzelmez ise 56ohmm 11watt direnç bagla düzelir.

tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
  • 4 hafta sonra...
Aydın Akın

Aracımın kapılarının iç ve dış kısımlarında yapmış olduğum led uygulamaları sonrası aklıma takılan bazı şeyler oldu.

Mesela;

Aracın iç aydınlatması Ön ayak altlarında 2x5w, tavanda 1x6w ve arka direklerde 2x6w halojen ampul bulunmaktaydı. Ben bunlara ek olarak aşağıda resimde görülen modülden 10 adet; her biri 3 adet smd 5050 ledden oluşan aydınlatma ekledim. Yakın zamanda 4 adet 3'lü modül daha ekleyeceğim ve toplamda 14x3=42 5050 led olacak.

Bütün bu eklemelerle beraber araçta iç aydınlatma açıldığı esnada tüketim ne kadar olur? Bu artış sakıncalı ise neler için sakıncalı ve ne tür sıkıntılar doğurur? Bu artış nasıl hesaplanır?

20170430_212519.jpg

Yorum bağlantısı
Fatih Özbaş1679652583

Watt larını zaten kendin söylemişsin. onların toplamı kadar güç tüketir. eklediğin ledler için de 5050 SMD ledin metresini 0,8 ile çarparsan kaç amper çektiğini bulursun.

Sonradan eklediğin ledler sisteme biraz daha yük bindirmekten başka bir şey yapmaz. aşırı yüklenmediğin sürece sorun da olacağını sanmıyorum ama iç aydınlatmanın tamamını led ile değiştirirsen sisteme aşırı yük bindirmemiş olursun. zaten kontağı açınca lambaların hepsi söneceği için sorun olmaz.

Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut

Herhangi bir sıkıntı olmaz , araçlarımız mevcut sistemin birkaç kat fazlasını kaldıracak şekilde tasarlanıyor .

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

Şunu rahatça söyleyebiliriz.Araç üzerinde kullanılabilecek her çeşit led ürün aracın kendi ampullerinden daha az akım çeker.

Led watt oranı ile ampul watt oranı farklıdır.

Linkteki konuda hatırlamıyorum bir konuda ampul degerleri ile yorumlar mevcuttu.İncele.

http://www.geceucusu.com/topic/7675-led-tak%C4%B1nca-olu%C5%9Fan-sorunlara-%C3%A7%C3%B6z%C3%BCmler/

Yorum bağlantısı
Aydın Akın

13 saat önce, Fatih Özbaş yazdı:

eklediğin ledler için de 5050 SMD ledin metresini 0,8 ile çarparsan kaç amper çektiğini bulursun.

Ledler ne kadar watt çekecek bilmiyordum. Biraz araştırınca çıktı ortaya. 3 çipli 3 adet 5050 led 0,75 watt harcıyor sanırım. 6 wattlık halojen t10 24 adet ledin harcadığını harcıyor. Aşağı yukarı hesap böyle galiba.

13 saat önce, Mahmut Akbulut yazdı:

Herhangi bir sıkıntı olmaz , araçlarımız mevcut sistemin birkaç kat fazlasını kaldıracak şekilde tasarlanıyor .

Doldur ledleri diyorsun yani abi :)

6 saat önce, Oktay Toker yazdı:

her çeşit led ürün aracın kendi ampullerinden daha az akım çeker.

Net hesabı yapamasam da en azından aklım rahat artık :)

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

Umarım kafa karıştırmaz.

Mesela 4 tane 350ma power led ile sinyal ledi yaptın.Bu led için iyi bir sogutucu gerektiren işlemdir sadece akım amper için örnekleme sunuyorum.Paralel baglantı çok iyi hesaplanıp yapılmalıdır.Bu bağlantıları değişik versiyonlardada olsa ben en çok led stoplarda görüyorum.Tavsiye seri baglantıdır.4 led 3 er wattan 12 watt olarak bütünlük oluşturuyor lakin 21watt ampul gibi toplamda 1.5amper çekiyor.Burası güzel lakin led diod sınıfında olduğundan direnç olarak devrede gözükmediği için ilk anlarda hızlı yanar sonrasında yavaşça sinyal devresi akımı begenince sinyal hızı düzene biner.arıza ışığı olan araçlardada direnç göremediği için sürekli şekilde arıza ışığını yakar.Bu hızı ayarlamak için her şekilde sinyal devresine ampul direnci yerine geçecek olan paralel dirençleme işlemiş yapılmalıdır ki sinyal fasıla hızı ilk andan itibaren düzgün olsun ve arıza ışığıda yanmasın.

Aynı 3 watt ledi park ampulüne bagladın ve 5watt dipsiz ampulle aynı akımı çeksin.Gerçi ampul biraz daha az akım çekiyor.Lakin yine direnç olmadığı için araç araıza ışığını yakıyor fakat çekilen akım aynı bu defa park lambası arıza ışığı yakıyor.Mecburen yine ampul direncini araca direnç bağlanarak arıza ışığını kesmesi sağlanıyor.İstersen ledi fazla kullan daha fazla akım çeksin durum değişmez.

Üst nesil araçların bazılarında fazla akımdan dolayıda arıza ışığı yakar ve otomatik sigorta varsa atar.2010 du sanırım Bmw x5 araçta otomatik sigorta sistemi mevcut.

Her şekilde ne kadar ekmek o kadar köfte hesabını rahatça görebiliriz.

Yorum bağlantısı
Mert Girgin

Elektrikte temel kural:

P(güç(W))=U(voltaj) x I(akım)'dır.

yani formül

P=UxI

yani 12volt 21w'lık stop lambasının çektiği akım formülden I yani akımı çekersek  I=p/u olur 

I=21/12

I=1.75 Amper.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Aydın Akın
(düzenlendi)

7 saat önce, Oktay Toker yazdı:

Aynı 3 watt ledi park ampulüne bagladın ve 5watt dipsiz ampulle aynı akımı çeksin.Gerçi ampul biraz daha az akım çekiyor.Lakin yine direnç olmadığı için araç araıza ışığını yakıyor fakat çekilen akım aynı bu defa park lambası arıza ışığı yakıyor.Mecburen yine ampul direncini araca direnç bağlanarak arıza ışığını kesmesi sağlanıyor.İstersen ledi fazla kullan daha fazla akım çeksin durum değişmez.

Buradan anladığım 40 tane led de taksak halojen gibi akım çekemeyeceği ve sistemde hala ampul gibi görünemeyeceği için illa ki o arıza ışığı yanacak. Onu engellemek için de mutlaka gerekli direnci eklemek gerekiyor. Yani her halükarda ledler; hatta led grubu dirençleri ile beraber, ampulden çok çok az enerji tüketir.

7 saat önce, Mert Girgin yazdı:

I=21/12

I=1.75 Amper

Aha buna kafa erişti işte :)

tarihinde Aydın Akın tarafından düzenlendi
Öncekini yannış yazdım
Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

Sigortasından kaç A geçtiğini ölçebilirsin. Onu da 12 ile çarpınca W değeri çıkar.

Yorum bağlantısı
Aydın Akın

Tabi bunun için de volt metre diyorlar sanırım,  bir cihaz lazım. :unsure2:

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş
On 08.05.2017 at 19:18, Aydın Akın yazdı:

Tabi bunun için de volt metre diyorlar sanırım,  bir cihaz lazım. :unsure2:

Her gece uçuşu üyesine lazım :rolleyes:

Yorum bağlantısı
Aydın Akın
4 saat önce, Selçuk Keleş yazdı:

Her gece uçuşu üyesine lazım :rolleyes:

Herhangi bir önerin var mı abi yoksa rastgele bir tane alayim mı

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş
On 12.05.2017 at 21:45, Aydın Akın yazdı:

Herhangi bir önerin var mı abi yoksa rastgele bir tane alayim mı

Farklarını ben de bilmiyorum, al ama çok ucuza da kaçma :) 

Yorum bağlantısı
  • 3 yıl sonra...
Alp Arsiya

Selamın aleyküm arabanın stop lambalarını RGB led yapmak istiyorum ama bunun içine ne kadar led döşeyebilirim bilmiyorum bana bu konuda yardımcı olur musunuz 

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
On 18.06.2020 at 17:01, Alp arsiya yazdı:

Selamın aleyküm arabanın stop lambalarını RGB led yapmak istiyorum ama bunun içine ne kadar led döşeyebilirim bilmiyorum bana bu konuda yardımcı olur musunuz 

Tereddüt ettiğiniz konu ne.. 

Çekeceği akım ise bunu dert etmeyin. Çok az akım çeker. 

Koyacağınız lede göre akım değerleri farklıdır. 

Ledi alırken bunu aldığınız yere sorabilir. yada linklerde görebilirsiniz. 

Örnek.. 

Bir tanesi 20 mA 

https://www.marketdijital.com/urun/5mm-flux-kirmizi-100-adet

Yorum bağlantısı
  • 5 ay sonra...
Arif Yılmaz1679652715

Arızalı mecedes farından çıkarttığım ledleri kullanmak istiyorum.12v 6 amper verdim ışık vermedi, ledi nasıl yakabilirim? Cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.

Yorum bağlantısı
Arif Yılmaz1679652715

Arızalı mecedes farından çıkarttığım ledleri kullanmak istiyorum.12v 6 amper verdim ışık vermedi, ledi nasıl yakabilirim? Cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...