İçeriğe Yönlendir

TüvTürk Muayenesi, Yasal Uyumluluk, Araç Aydınlatmasında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

İsmail Hakkı Ay

Recommended Posts

Mehmet Ozyurek
Deneyerek geçip geçilmeyeceğini bende biliyorum.

Pardon... pardon...

Ancak beni yanlış anlamışsınız... Bu çıkışı hakedecek bir cevap vermemiştim ben...

Tüv'de gittikçe laçkalaşıyor ve bölgelere istasyonlara göre değişiklik gözlenebiliyor..

Yerine takacak farınız yok, far almak yada emanet far bulup, bunları söküp bulduğunuz farları takıp uğraşmaktansa, Mevcut farınızla denemek daha akıllıca değil mi.. ?

Akıllıca kelimesini de yanlış anlamayın, herhangi bir şey ima etmek istemedim...

Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Anil Berke Kavraal

antalya kepez tüv de yanımda kit takılı birkaç tane araba sorunsuz geçti, sordugumdada "bize sıkıştırın derlerse sıkıştırıyoruz kafalarına göre abi" dediler bana...

Yorum bağlantısı
  • 2 ay sonra...
Mustafa Kemal Oflazca

Konu xenon olunca muayene konusunda herşey net değil gibi görünüyor.

Benim 2005 Scenic'te orijinal xenonlar (kısalar) var. Haliyle far yıkama ve otomatik yükseklik ayarı da var ancak arka aks sensörü kaynaklı bir problemden dolayı otomatik yükseklik ayarı çalışmıyor. Manuel olarak da zaten yapılamıyor.

Bu durumda ben hafif kusurlu olarak geçecek miyim, yoksa ağır kusurdan kalacak mıyım?

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

Farketseler bile (ki sanmam) hafif kusurlu olarak geçersin. Seviye sensorun bozuksa far ayarın da bozuktur, mutlaka ayarlattır.

Yorum bağlantısı
  • 1 ay sonra...
(düzenlendi)

beyaz ledli park var epey parlak ve güçlü, farı yaktığımda bile çok net belli oluyo sizce sorun çıkarmı?

tarihinde Ozan Kar tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Serkan Gök1679652583
beyaz ledli park var epey parlak ve güçlü, farı yaktığımda bile çok net belli oluyo sizce sorun çıkarmı?

5dk da orj parkları takmak sonra yine değiştirmek en garanti seçim.

Yorum bağlantısı
Ozan Kar
5dk da orj parkları takmak sonra yine değiştirmek en garanti seçim.

benim için 5 dakika değil malesef :D direnç bağlantıları çok gıcık biçimde

Yorum bağlantısı
  • 3 hafta sonra...
Erkam Uslukılıç

TUV sistemi anlamakta zorlanıyorum.Benim aracımda amerikan sinyal sistemi var.Yurtdışından getirttim soketlerine kadar orjinal Bosch marka.Muayeneye girdim.Parklar sinyalin içinde yandığı için ağır kusur verdiler.Diyorumki bu sistem amerikan parklar sinyalde yanar görmüyormusun.Bana diyorki elektrikçide yaptırmışsın.Ben bunu kabul etmem bu sistem hatalı diyor.Bende ne yaptım polemiğe girmedim.Sistem soketli olduğu için gittim 10 dakikada standart versiyona çevirdim muayeneden geçtim tekrar amerikan soketleri taktım.Yani TUV ülkemizde hala tam olarak oturmuş bir yapıya sahip değil.

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş
TUV sistemi anlamakta zorlanıyorum.Benim aracımda amerikan sinyal sistemi var.Yurtdışından getirttim soketlerine kadar orjinal Bosch marka.Muayeneye girdim.Parklar sinyalin içinde yandığı için ağır kusur verdiler.Diyorumki bu sistem amerikan parklar sinyalde yanar görmüyormusun.Bana diyorki elektrikçide yaptırmışsın.Ben bunu kabul etmem bu sistem hatalı diyor.Bende ne yaptım polemiğe girmedim.Sistem soketli olduğu için gittim 10 dakikada standart versiyona çevirdim muayeneden geçtim tekrar amerikan soketleri taktım.Yani TUV ülkemizde hala tam olarak oturmuş bir yapıya sahip değil.

Malesef TUV'ün yaptığı doğru. Aracında ECE (Avrupa) normlarına uyumlu ekipman bulundurabilirsin. Senin sinyal sisteminin orjinal olsa bile DOT uyumludur Avrupa ülkelerinde kullanılamaz. Park lambası beyaz, sinyal lambası turuncu olmak zorundadır.

Yorum bağlantısı
Erkam Uslukılıç
Malesef TUV'ün yaptığı doğru. Aracında ECE (Avrupa) normlarına uyumlu ekipman bulundurabilirsin. Senin sinyal sisteminin orjinal olsa bile DOT uyumludur Avrupa ülkelerinde kullanılamaz. Park lambası beyaz, sinyal lambası turuncu olmak zorundadır.

Demokrasilerde çare tükenmiyor hocam :)

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş
Demokrasilerde çare tükenmiyor hocam :)

Kafamıza göre çare üretme alışkanlığımız yüzünden bu noktadayız zaten.

Yorum bağlantısı
  • 6 ay sonra...
Selçuk Keleş

Arkadaşımın aracını geçen hafta muayeneye götürdüm, sağ farının tırnağı kırık ve içinde buhar olduğu için ağır kusurdan kaldı.

Diğer farının ampulünü de elektrikçi neresiyle taktıysa ampul 45

Yorum bağlantısı
Misafir

Ben daha ne diyeyim sana. :) Hele örnek vatandaşa bakın a dostlar.

Dün bende girdim naylonla .Hafif kusur : Ön cam çatlak.. Başka ne olacaktıki zaten :)

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Hehe :)

Ben de sevi ayarından hafif kusur almıştım :)

Normalde yükseklik ayarı 2 pozisyonunda iken ayar yapıyordum.. Muayenede sıfıra indirip kontro lediyorlar.. Dolayısı ile yüksek çıkmıştı farım :)

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

Sağ farı orjinalle değiştirdim. (Peugeot 307-Orjinal-Valeo-250 TL - yan sanayi-Depo-140 TL idi) Yükseklik ayarlarını düzelttim.

Muayeneye yeniden gittim hava yağmurluydu, inip bi baktım farın içinde yine buhar var :)

Neyse sıraya girdim beklerken uzun farları yakıp farı en aşağı pozisyona (3) indirdim ki ışık aşağı vurup orayı ısıtsın. :) Buğu nerdeyse tamamen yok oldu.

Sıra bana geldi arabayı verdim, farı değiştirdiğimi söyledim.Bu arada seviyeyi sıfıra almayı unutmuşum :) Herhalde bir daha far ayarına bakmazlar diye düşünüyordum kiiii, en sona geldiğinde far cihazı ile yine ayarlara baktılar.

Tırsarak yaklaştım, "Bir problem yok değil mi ayarında" diye sordum "yok yok herşey normal" dendi. Oysa ki, far seviyem 3 idi ve yeri aydınlatıyordu. :)

Neyse muayeneyi geçtim, seviyeyi sıfıra çekip geri döndüm.

Hehe :DBen de sevi ayarından hafif kusur almıştım :pNormalde yükseklik ayarı 2 pozisyonunda iken ayar yapıyordum.. Muayenede sıfıra indirip kontro lediyorlar.. Dolayısı ile yüksek çıkmıştı farım :D
:) 0 iken ayarlamak lazım.
Yorum bağlantısı
  • 9 ay sonra...
İsmail Ayaz1679652578

Araç muayenede güncel durum nedir acaba.

Fiat Linea aracımda

-Kısa hüzmede bi-xenon mercek (far ayarı düzgün, far yıkama yok)

-Uzun hüzme halojen (far ayarı düzgün)

-Sinyallerde amerikan park

-Sis lambaları halojen.

-Sislerin yanında gündüz farı.

Sizce muayeneden geçer miyim?

Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut

Araç muayenede güncel durum nedir acaba.

Fiat Linea aracımda

-Kısa hüzmede bi-xenon mercek (far ayarı düzgün, far yıkama yok)

-Uzun hüzme halojen (far ayarı düzgün)

-Sinyallerde amerikan park

-Sis lambaları halojen.

-Sislerin yanında gündüz farı.

Sizce muayeneden geçer miyim?

-Kısa hüzmeli farların eğimi ve ışık şiddeti standartsa mercekli olması sıkıntı çıkarmaz,far yükseklik ayarların çalışıyor olmalı

-Bütün aydınlatma gurubun eksiksiz olarak çalışmalı

-Kısa-uzun reflektörleri birbirine sabit olduklarından kısa farın ayarı düzgünse uzunda düzgündür

-Amerikan sinyal park ağır kusurdur geçmez

-Çamurluk sinyallerin direk yanıyorsa geçmez

-Gündüz farlarını mümkünse geçici olarak iptal et

Yorum bağlantısı
İsmail Ayaz1679652578

Kötü haber Mahmut Bey den geldi. Gündüz farı iptali kolay da amerikan park iptali zor. Mercekten dolayı standart park ampulü iptal :( Orjinal farlarım duruyor ama onları sök tak tamponu indir vs. baya uğraşacağız galiba.

Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut

Kötü haber Mahmut Bey den geldi. Gündüz farı iptali kolay da amerikan park iptali zor. Mercekten dolayı standart park ampulü iptal :( Orjinal farlarım duruyor ama onları sök tak tamponu indir vs. baya uğraşacağız galiba.

İsmail bey tamda bu durumlar için kullanılan bir atasözümüz var :flowers:Gülü seven dikenine katlanır... :flowers:

Yorum bağlantısı
İsmail Ayaz1679652578

Katlanacağız artık Mahmut Bey. İşin kötüsü tampon sökme kısmı :( Keşke şu farlar tampon sökmeden çıkabilse.

Yinede bilgilendirmeniz için teşekkürler.

Yorum bağlantısı
  • 4 ay sonra...
Mehmet Ozyurek

Benim mondeo ghia donanımında, dolayısı ile orjinal xenonlu.

Otomatik seviye ayarım çalışıyor, far yıkama sistemi, sağ önden çarpıldığında hasar gördüğü için onarım sırasında takılmamış...

Biz geçen hafta içinde taktık ve çalıştırdık..

Ancak, tamponda olması gereken far yıkamanın çıkıp yıkayıp geri yerine gireceği delikler yok.. Tamponu söküp, uğraşacak zamanım olmadı. Şu anda sigortası sökük durumda tamponun altında gizli :)

Muayenem yarın bitiyordu, ve ben yarın saat 17'ye randevu aldım..

Far yıkama sistemin tamponun altında gizli olsa da, orada olduğunu ve çalışıyor olduğunu bilmem bana cesaret verdi. Yarın muayeneye far yıkamalar aktif edilmeden daha doğrusu gizli halde iken gideceğim..

Muayeneden geçemezsem, tamponu delip yıkamayı aktif edip giderim...

-----------------

Bu arada bir de bilgi..

Aracın orjinalinde xenon yoksa, sonradan far yıkama yada otomatik eğim takılmış olsa da muayeneden geçmeyeceği yönünde bilgi aldım... Bilginize...

Yorum bağlantısı

Bu arada bir de bilgi..

Aracın orjinalinde xenon yoksa, sonradan far yıkama yada otomatik eğim takılmış olsa da muayeneden geçmeyeceği yönünde bilgi aldım... Bilginize...

Geçmiş olsun bize :)

Millet xenonları bi-halojen olarak kullanmaya alışalım. Ha hiçte fena değil bi halojen de :züğürttesellisiilekendiniavutanmercekzedesmileyi:

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Bir daha geçmiş olsun.. :p

Muayeneden geçemedim... lol.gif

Xenon orjinal değil diye takdir etmişler... Orjinal dedim... Far açılmış dediler.. Doğru dedim.. merceği değişti dedim...

Seviye ayarı da çalışmıyor dediler.. Çalışıyor dedim.. Biz arkasına oturduk çalışmadı dediler.. Farı kapatıp açsan çalışırdı dedim..

Orjinal olsa far yıkama olurdu dediler..

O da var dedim, ama tamponun içinde gösteremiyorum ne yazıkki.. dedim..

Ya; far yıkamanı çalışır hale getir, seviye ayarı istediğimiz gibi çalışsın.. Ya da, halojen ampulü tak getir dediler...

Seviye ayarını onların istediği gibi çalıştırmam mümkün değil çünkü, benim arabam farı açtığında kontrol ediyor. sürekli kontrol etmiyor..

Bu sebeple halojen ampul takıp gideceğim..

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...