İçeriğe Yönlendir

Orijinal xenon farlardaki otomatik yükseklik ayarı konusu


Onur Arslan1679652570

Recommended Posts

Onur Arslan1679652570

Selamlar,

Bazen bazı forumlarda okuyorum ve ikileme düşüyorum.

Millet mi yanlış biliyor, yoksa ben mi yanlış biliyorum, aydınlatma forumundan bir "aydınlatma" rica edeceğim :)

Şimdi yanılmıyorsam, orj. donanım xenon farların yükseklik ayarı, aracın yük durumuna göre belirleniyor.

Örneğin ben mercekli farıma alıp xenon kit taktım. Haliyle otomatik yükseklik ayarı yok.

Bazı forumlarda, bazı mesajlarda diyorlar ki, sen bunu alıp böyle taktığın için, yokuşlarda bile göz alıyorsun.

Ancak tam diyeceğim ki, "arkadaş bu alet yokuşta farları aşağı indirmiyor, haliyle ben H serisi merceğe de taksam, far ayarım düzgün olduktan sonra, mercek yapısı da uyduktan sonra göz möz almam... Fakat bu noktada "belki yanılıyorumdur, bilmeden konuşmayayım" diye susuyorum.

Bu noktada bu insanlar mı yanılıyorlar, yoksa ben mi?

Mesela garaj girişi-çıkışı gibi yokuş yerlerde, önünüzdeki araba aşağı inerken, sizin far ayarınızın öndekinin gözünü almaması için arabanın tam önüne bakması lazım. Bu imkansız, illa ki öndekinin aynasına gidecek, adam o hizaya gelip aşağı iniyor zaten :)

Ya da tersini düşünelim, ben farlarım açık, yokuşu çıktım, önümdeki araba da düzlükte, benim arabam düzelip öndekiyle aynı düzleme gelene kadar, yine onun aynalarına ışık gidecek...

Diyorlar ki, yok olmaz, orj. xenon olsa bu durum yaşanmaz...

Mantıken ben de karşı çıkıyorum ama emin olmak istedim.

Sistem başka türlü işlemiyor değil mi?

Sonuçta sensörler o an ışığın nereye gittiğine değil, arabanın yola göre arkasının ne kadar inip kalktığına bakıp yüksekliği ayarlıyor. Bu da yüke göre değişir diye düşünüyorum. Yoksa arabanın her yavaşlamasında yükseltmesi, her gaza basışta alçaltması lazım. Böyle değil diye biliyorum ama bu tip forum tartışmalarında konu hep buraya geliyor ve öyleymiş gibi bir intiba yaratılıyor. Yanlış mı biliyorum :)

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

Basit olan sistemde o anki yük durumuna göre eğimi ayarlıyor. Çoğunlukla kullanılan gelişmiş olanda ise hem ön hem de arka sensörlerden eğim bilgisi alınıyor, aracın burnu yukarıda mı aşağıda mı fren-gaz durumu vs. buna göre far eğimi değiştiriliyor.

Senin dediğin koşulda ise (sen yokuşu çıkarken) dinamik sistemle bile far bir miktar göz alır. "Xenon far dinamik sistemle hiç bir şekilde göz almaz" diye bir şey söylenemez. Bütün yol koşullarına göre seviye ayarlaması geliştirebilmek zaten mümkün değil. Sonuçta senin aydınlatma alanına giriyorsa göz kamaştıracaktır.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...