Ozan Kar 29 Ocak 2013 Paylaş 29 Ocak 2013 Selamlar, xenonu çalıştırmak için röle kullanıyoruz, röle parktan tetikleniyor. Ancak şöyle bir sorun var parka gelen elektrik anlık olarak kesiliyor 1snden bile az sürüyor bu durum çıt diye gidip geliyor yani dolayısıyla farlarda gidip geliyor.Bu durumu çözmek için röleye paralel kondansatör bağlıyoruz, Mertol abi elimdeki en büyüğü taktım demişti bende 680 microfarad bulup taktım ancak taktıktan sonra bir sorun oldu.Bazen ilk açışta farlar açılmamaya başladı, kapatıp tekrar açınca açılıyordu. sonrasında sistem komple saçmaladı. motor çalışmıyorken sorun yoktu ancak motor çalışırken farları açınca 2 sn yanıp sönmeye başladı parka gelen elektiriği komple kesiyordu yani. Röleyi söküp deneyincede parklarda göz kırpması oluyordu arabayıda sapıttırdı yani. bu durumdayken röleye bağladığım kondansatörü söküp denedim elektiriği kesmeyi bıraktı ama dediğim göz kırpmadan dolayı rölede sürekli açılıp kapanmaya başladı. bu sorun kendiliğinden düzeldi.sonra bu göz kırpma olayı kesilince yeni röle taktım çalışıyor. ancak en başta dediğim anlık yanıp sönme olayı devam ediyor, bu sorunu çözmek için ne önerirsiniz, kondansatör kaçlık takayım? Yukarıdaki soruna kondansatörmü yol açmıştır yoksa tesadüfmü? Yorum bağlantısı
Misafir 29 Ocak 2013 Paylaş 29 Ocak 2013 Kondansatör deşarjlı iken kısa devredir. Aracın sapıtması normal. Kondansatöre seri direnç bağla, yaklaşık 10-20 ohm arası, çeyrek watt kafii. Yorum bağlantısı
Ozan Kar 29 Ocak 2013 Yazar Paylaş 29 Ocak 2013 Kondansatör deşarjlı iken kısa devredir. Aracın sapıtması normal. Kondansatöre seri direnç bağla, yaklaşık 10-20 ohm arası, çeyrek att kafii.Mertol abinin bundan bahsetmemesi ilginç kondansatör kaçlık olsun abi? 680 microfarad iyimi? Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 29 Ocak 2013 Paylaş 29 Ocak 2013 Parktan gelip, kondansatöre ve roleye giren tetik bağlantısına geri dönüşü önlemek için diyot bağlamak da çözüm olabilir... Eğer kondansatör boşalırken kısa devre oluyorsa şasi hattına da gerekebilir.. Sadece bir fikir.. Yorum bağlantısı
Ozan Kar 29 Ocak 2013 Yazar Paylaş 29 Ocak 2013 (düzenlendi) Parktan gelip, kondansatöre ve roleye giren tetik bağlantısına geri dönüşü önlemek için diyot bağlamak da çözüm olabilir... Eğer kondansatör boşalırken kısa devre oluyorsa şasi hattına da gerekebilir..Sadece bir fikir..röleye seri mi abi? aslında çok önceleri burdan okuduğum bilgiye göre röleye paralel olarak (85 86 arasına) diyot bağlamıştım, yeni röle takınca tekrar bağlamadım, bağlıyımmı?bu arada rölenin şemasında görülen en alttaki şekil nedir? 29 Ocak 2013 tarihinde Ozan Kar tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven 30 Ocak 2013 Paylaş 30 Ocak 2013 kondansatör önüne seri diyot baglayacaksın.2200mf 16 volt.680mf yetmez Yorum bağlantısı
Misafir 30 Ocak 2013 Paylaş 30 Ocak 2013 Mertol abinin bundan bahsetmemesi ilginç kondansatör kaçlık olsun abi? 680 microfarad iyimi?Parktan gelip, kondansatöre ve roleye giren tetik bağlantısına geri dönüşü önlemek için diyot bağlamak da çözüm olabilir... Eğer kondansatör boşalırken kısa devre oluyorsa şasi hattına da gerekebilir..Sadece bir fikir..Röle bobini, + besleme hattına seri diod, röle bobin uçlarına ters polarma diod, ve 600-1000mf arası kondansatör kafii gelir. Yorum bağlantısı
Turgut Oturmaz 30 Ocak 2013 Paylaş 30 Ocak 2013 Neden kısalardan tetik almıyorsunuz? Yorum bağlantısı
Ozan Kar 30 Ocak 2013 Yazar Paylaş 30 Ocak 2013 kondansatör önüne seri diyot baglayacaksın.2200mf 16 volt.680mf yetmezkapasite olarak sıkıntısı yoktu abi, seyir halinde iken kapanıp açılma olayını hiç yapmıyordu.Röle bobini, + besleme hattına seri diod, röle bobin uçlarına ters polarma diod, ve 600-1000mf arası kondansatör kafii gelir.Tekrar teşekkürler abi, direnç demiştin o iptal mi?Neden kısalardan tetik almıyorsunuz? Kısa farda gerekli yükü görmeyince arıza verip elektriği kesiyor. Yorum bağlantısı
Ozan Kar 30 Ocak 2013 Yazar Paylaş 30 Ocak 2013 Direnç olacak, çantada o tamamdır abi elm327 kablosu aldım yazılım yok ama bi şekilde gemden açmakla uğraşıcam bi şekilde öncelikle servis bir arkadaşa yapmış ama ne yaptığının farkında nede nasıl yapacağının olmadı bu şekilde yapıcam yada bu açılıp kapanmaya göz yumucam Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 31 Ocak 2013 Paylaş 31 Ocak 2013 bu arada rölenin şemasında görülen en alttaki şekil nedir?85 ve 86 arasına bağlanan diyottur. 1N4001'dir.. rolenin bobininde oluşan elektriğin devreye ve anahtara zarar vermesini önler.. 86 yönünde bağlanır... Bunu bana Servet öğretmişti.. Doğru mu hatırlıyorum Servet ? Yorum bağlantısı
Muhammed Andı 1 Şubat 2013 Paylaş 1 Şubat 2013 Anlaşılan o ki; her foruma bir Misafir lazım. Adam "vaktim yok" diyor, 3-4 foruma yetişiyor Elhamdulillah, demek vakti olsa interneti zapdedecek AlimAllah.! Not: Vallahi Felak-Nas okudum şu gece vakti üzerine. Cevşen taşı üstünde cevşen, elimizde kalacan bir gün Allah korusun.! Yorum bağlantısı
Misafir 1 Şubat 2013 Paylaş 1 Şubat 2013 85 ve 86 arasına bağlanan diyottur. 1N4001'dir.. rolenin bobininde oluşan elektriğin devreye ve anahtara zarar vermesini önler..86 yönünde bağlanır...Bunu bana Servet öğretmişti..Doğru mu hatırlıyorum Servet ?Doğru hatırlıyorsun İhtiy...eee abi..Bobine gelen gerilime ters polarma olarak bağlanır, bobinin üzerindeki emk denen yüksek gerilim parazitlerini önler, arkı önler, v.s.. İyi birşeydir olmazsa olmazdır aslında.Anlaşılan o ki; her foruma bir Misafir lazım. Adam "vaktim yok" diyor, 3-4 foruma yetişiyor Elhamdulillah, demek vakti olsa interneti zapdedecek AlimAllah.! Not: Vallahi Felak-Nas okudum şu gece vakti üzerine. Cevşen taşı üstünde cevşen, elimizde kalacan bir gün Allah korusun.! Vaktim yok uzun uzadıya cevap vermeye Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 1 Şubat 2013 Paylaş 1 Şubat 2013 Doğru hatırlıyorsun İhtiy...eee abi..Bobine gelen gerilime ters polarma olarak bağlanır, bobinin üzerindeki emk denen yüksek gerilim parazitlerini önler, arkı önler, v.s.. İyi birşeydir olmazsa olmazdır aslında.Böyle bir şey faydalı ve gekekli maden.. Niye role üreticileri yapmıyor İhtiyar.. Ben bu bağlama stininin hala roleyi patlatacağını düşünüyorum, ama patlamıyor, ilk bağlarken de siperin arkasına gizlenip takmıştım fişleri 1 Yorum bağlantısı
Misafir 1 Şubat 2013 Paylaş 1 Şubat 2013 Rölelerin kullanıldığı fabrikasyon sistemlerin istisnasız hepsinde bu diodlar sistem üzerinde, kablo hattında veya soket üzerinde vardır. Bizim gibi sonradan monte edeceklerin Röle'yi bilmesi, huyuna suyuna göre hareket etmesi gerekmektedir.Diod u doğru polarma bağla, şenliği gör Yorum bağlantısı
Ozan Kar 1 Şubat 2013 Yazar Paylaş 1 Şubat 2013 (düzenlendi) 85 ve 86 arasına bağlanan diyottur. 1N4001'dir.. rolenin bobininde oluşan elektriğin devreye ve anahtara zarar vermesini önler..86 yönünde bağlanır...Bunu bana Servet öğretmişti..Doğru mu hatırlıyorum Servet ?Bu diyotun gerekliliğini bi kaç yıl önce follow me home yaparken yine buradan öğrenip röle üzerine lehimlemiştim doğrudan. ancak bu resimdeki diyot mu? sanelin sayfasında diyotlu olanlar normal diyot simgesi ile gösterilmiş. Benim aldığım ford rölesinde bu simge var.Rölelerin kullanıldığı fabrikasyon sistemlerin istisnasız hepsinde bu diodlar sistem üzerinde, kablo hattında veya soket üzerinde vardır. Bizim gibi sonradan monte edeceklerin Röle'yi bilmesi, huyuna suyuna göre hareket etmesi gerekmektedir.Diod u doğru polarma bağla, şenliği gör abi yukarıda dediğim gibi ilk denemede diyotu diğer türlü bağlamıştım ben bişey olmamıştı, yalnızca röle çalışmamıştı yapacağımız işlem budur demi?Hatta şemayı tamamlarsakta böyle oluyor, doğru demi? 1 Şubat 2013 tarihinde Ozan Kar tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Misafir 1 Şubat 2013 Paylaş 1 Şubat 2013 85 ve 86 nolu uçlara gelen gerilimin yönüne göre ters polarma olacak diod. İllaki şemadaki gibi olacak diye kaide yok.Alttaki şema ise tamam görünüyor Yorum bağlantısı
Ozan Kar 1 Şubat 2013 Yazar Paylaş 1 Şubat 2013 (düzenlendi) 85 ve 86 nolu uçlara gelen gerilimin yönüne göre ters polarma olacak diod. İllaki şemadaki gibi olacak diye kaide yok.Alttaki şema ise tamam görünüyorbaşka nasıl olur ki? polarlama filan bilmiyorum tabi ben 1 Şubat 2013 tarihinde Ozan Kar tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Misafir 1 Şubat 2013 Paylaş 1 Şubat 2013 Diodun çizgili yerine artı gerilim verilirse diod gerilime göre tert bağlanmış, ters polarma olmuştur. Eğer diodun işaretli yerine değilde, diğer tarafına artı verilirse diod iletime geçer, doğru polarma olur.Şemadaki rölenin çizgisiz yerine artı verirsek, artı ve eksi beslemeyi diod üzerinden kısa devre etmiş oluruz. Sistem sigorta attırır, korumaya girer v.s. Yorum bağlantısı
Ozan Kar 1 Şubat 2013 Yazar Paylaş 1 Şubat 2013 Diodun çizgili yerine artı gerilim verilirse diod gerilime göre tert bağlanmış, ters polarma olmuştur. Eğer diodun işaretli yerine değilde, diğer tarafına artı verilirse diod iletime geçer, doğru polarma olur.Şemadaki rölenin çizgisiz yerine artı verirsek, artı ve eksi beslemeyi diod üzerinden kısa devre etmiş oluruz. Sistem sigorta attırır, korumaya girer v.s.abi bu polarlama olayını okurken bir sayfada diyotu multimetre ile kontrol ederken bozulabileceği, bu yüzden seri 500ohm bağlayarak test edilmesi gerektiğini okudum. Bu doğruysa önceden elimdeki diyotları bozmuş olabilirim, bunları nasıl kontrol edebilirim? Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 2 Şubat 2013 Paylaş 2 Şubat 2013 abi bu polarlama olayını okurken bir sayfada diyotu multimetre ile kontrol ederken bozulabileceği, bu yüzden seri 500ohm bağlayarak test edilmesi gerektiğini okudum. Bu doğruysa önceden elimdeki diyotları bozmuş olabilirim, bunları nasıl kontrol edebilirim?Diyota ok yönünde + akım ver.. diğer uçta elektrik görüyorsan diyor sağlamdır.. işim daha sağlam olsun diyorsan, diyota bir de ok tarafından + akım ver, diğer tarafta akım göremiyorsan % 100 sağlam demektir. Bir de dip not: Diyot eğer şasi hattına bağlanacaksa ters bağlamak gerekiyor.. Bunu da Servet öğretmişti. Ulen ne çok şey öğrenmişim ben senden 1 Yorum bağlantısı
Misafir 2 Şubat 2013 Paylaş 2 Şubat 2013 Ozan, multimetre diod ölçerken 10 miliamper gönderir. Dolayısı ile en zayıf diodu bile ölçeken bozamazsın Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven 2 Şubat 2013 Paylaş 2 Şubat 2013 bu paralel diyot sayesinde role kontrollu devre kartlarinda roleler şakir şakir calisiyor.diyot takmadigimda pic kilitleniyor.ozellikle denedim. Yorum bağlantısı
Misafir 2 Şubat 2013 Paylaş 2 Şubat 2013 Kitlemesi doğal, 12 voltluk rölenin bobin uçlarında 700 voltun üzerinde emk oluşuyor Yorum bağlantısı
Recommended Posts