İçeriğe Yönlendir

Far anahtarı tamiri

Oktay Toker

Recommended Posts

Oktay Toker

Focus F1,F2,F2.5 ve Mondeo Mk3,C-max serilerinde gördüğüm sanırım Fusion'dada aynıydı bu elimde sis komutu kısa devre haline gelen anahtar olunca Kafama taktım ve söktüm.Sorun oldukca basitmiş ama bence imalat hatası ve dizayn hatası diye düşünüyorum.Resimde işaretli olan kısım sis farlarını açıp kapatan kısım ve bu pinleri altındaki plastik ve perçinli ama hareketli bir parça olarak yapılmış.Bu plastik parçalar sisler yanık iken pinlerin üzerindeki oluşan ısı nedeniyle hareketliliği dış kasasının plastik olması nedeniyle kasasına hafif erimesi ile yapışmasından dolayı işlevini kaybetmesi soruna yol açıyor,Sonra sis konumuna alırken bu birbirine yapışan parçalar zorlanınca ya kırılıyor yada tamamen kısa devre komutunda kalıyor veya hiç kaynama yeri bozulmadan açık devre halinde kalıyor.Halbuki diger kısımlardaki gibi sarı metal parçasından yapılmış pinler gibi tasarım olsaydı ve yuvarlak çizgi içine aldıgım kısımlara monte edilebilir ve gerekli olan komut algılaması yaptırtılabilirdi galiba ve daha uzun ömürlü olurdu ama bilmiyorum belki riski fazladı.Teknisyen nasıl düşünüp tasarladı bilemiyorum tabiki.

7.jpg

Ahtar üst ayar ve tuş kısmından ayırmadan önce alttaki anahtar deliği gibi kısım bu eşkilde olmalı yani anahtar konumu 0 pozisyonunda.Bu işlem anahtarın parçalrını toplarken işe yarıyor good1.gif

1.jpg

Anahtarın alt kısmındaki büyük tırnaklar bu iç parçayı tutuyor hafif bastırmalar ile çıkıyor.

2.jpg

Düğmenin iç görünüşü ve elektronik kart ile hali bu.

3.jpg

5.jpg

Bu parça iki kenarında bulunan toplam 4 adet tırnak ve üst tarafındaki ahatar çevirmeye yarayan düğmenin orta yivli parçasının girdiği yerdeki 2 tırnagı ayırarak iki parça haline geliyor.Orta kısımda melodi kutularındaki oymalar gibi bir mantık ile far anahtarı komutları yivler aracılıgı ile konumları değiştirmek için sarı metal parçaları hareket ettiriyor.

6.jpg

Toplarken oldukca kolay oluyor. lol.gif

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Adem Türkmenoğlu

Ledlerini değiştirip toplarken bir ara kırıp atasım gelmişti bu mereti. Ne sinir bir alettir bu :)

Yorum bağlantısı
Oktay Toker

Sabır lazım ayar düğmelerini denk getirmek için epey söküp takmışlıgım var.

Dün akşam pinleri kısa devre olan anahtarı açtım ve yukarda yazdıgım gibi pini on off yaptıran plastik parça preslenerek düzleştirlmiş şapkasının kırılması sonucu yerinden çıkıp pini on konumunda kalmasına yol açmış.Bu plastiğe bende şapka yaptım ve yerine taktım şu an sorunsuz çalışıyor.

Yorum bağlantısı
  • 3 yıl sonra...
Fatih Kabak

Yardımcı olurmusunuz antepte bikaç yere sordum yapan bulamadım . 2014 model yeni kasa polo aracım sis farı baglatmak istedim arkadasım rolesiz baglamaya kalkışmış ve arka sislere baglamaya çalışmış rolesiz olunca far anahtarı yandımı bilmiyorum arka sisleri ve ön sisleri çalıştırmıyor. far ve parklar çalışıyor bunun tamiri mevcutmudur acaba ?

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş
On ‎20‎.‎02‎.‎2016 at 12:17, fatih kabak yazdı:

Yardımcı olurmusunuz antepte bikaç yere sordum yapan bulamadım . 2014 model yeni kasa polo aracım sis farı baglatmak istedim arkadasım rolesiz baglamaya kalkışmış ve arka sislere baglamaya çalışmış rolesiz olunca far anahtarı yandımı bilmiyorum arka sisleri ve ön sisleri çalıştırmıyor. far ve parklar çalışıyor bunun tamiri mevcutmudur acaba ?

Sigorta yanmış olabilir. (umarım)

Yorum bağlantısı
  • 4 ay sonra...
Ali Uğurlu
On 01.10.2012 at 03:05, Oktay Toker yazdı:

Focus F1,F2,F2.5 ve Mondeo Mk3,C-max serilerinde gördüğüm sanırım Fusion'dada aynıydı bu elimde sis komutu kısa devre haline gelen anahtar olunca Kafama taktım ve söktüm.Sorun oldukca basitmiş ama bence imalat hatası ve dizayn hatası diye düşünüyorum.Resimde işaretli olan kısım sis farlarını açıp kapatan kısım ve bu pinleri altındaki plastik ve perçinli ama hareketli bir parça olarak yapılmış.Bu plastik parçalar sisler yanık iken pinlerin üzerindeki oluşan ısı nedeniyle hareketliliği dış kasasının plastik olması nedeniyle kasasına hafif erimesi ile yapışmasından dolayı işlevini kaybetmesi soruna yol açıyor,Sonra sis konumuna alırken bu birbirine yapışan parçalar zorlanınca ya kırılıyor yada tamamen kısa devre komutunda kalıyor veya hiç kaynama yeri bozulmadan açık devre halinde kalıyor.Halbuki diger kısımlardaki gibi sarı metal parçasından yapılmış pinler gibi tasarım olsaydı ve yuvarlak çizgi içine aldıgım kısımlara monte edilebilir ve gerekli olan komut algılaması yaptırtılabilirdi galiba ve daha uzun ömürlü olurdu ama bilmiyorum belki riski fazladı.Teknisyen nasıl düşünüp tasarladı bilemiyorum tabiki.

7.jpg

Ahtar üst ayar ve tuş kısmından ayırmadan önce alttaki anahtar deliği gibi kısım bu eşkilde olmalı yani anahtar konumu 0 pozisyonunda.Bu işlem anahtarın parçalrını toplarken işe yarıyor good1.gif

1.jpg

Anahtarın alt kısmındaki büyük tırnaklar bu iç parçayı tutuyor hafif bastırmalar ile çıkıyor.

2.jpg

Düğmenin iç görünüşü ve elektronik kart ile hali bu.

3.jpg

5.jpg

Bu parça iki kenarında bulunan toplam 4 adet tırnak ve üst tarafındaki ahatar çevirmeye yarayan düğmenin orta yivli parçasının girdiği yerdeki 2 tırnagı ayırarak iki parça haline geliyor.Orta kısımda melodi kutularındaki oymalar gibi bir mantık ile far anahtarı komutları yivler aracılıgı ile konumları değiştirmek için sarı metal parçaları hareket ettiriyor.

6.jpg

Toplarken oldukca kolay oluyor. lol.gif

FAR ANAHTARI TAMİRİ İLE İLGİLİ RESİMLERİ DE EKLER MİSİNİZ 

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

Resimleri foruma ekledim.Cep teli ile çektiğim için net değiller.

1.JPG

2.JPG

3.JPG

4.JPG

5.JPG

6.JPG

7.JPG

8.JPG

tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
  • 1 yıl sonra...
Fatih Yavuz 2

Merhaba,

2005 model ford c-maç aracım var. Gösterge paneli ve iç aydınlatma bazen çalışıyor bazen çalışmıyor ama çoğunlukla çalışmıyor. Servis far anahtarından kaynaklandığını söylüyor. Ancak yüksek fiyatlar çıkıyor. Mersin’de Bunun tamirini yaptırabileceğim bir yer bulamadım. Bu konuda Yardımcı olabilirmisiniz?

2D072846-77FE-41E1-BCFF-21B68FE8F458.jpeg

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

Hoş geldiniz.Soyisim yazarsanız düzeltilir.

Anahtar tamiri olarak çok tavsiye etmem.Kaldıki edenide kolay kolay bulacağınızı sanmıyorum.

Hurdacılarda şu an nekadar bilmiyorum lakin bir ara 50 ile 100tl civarıydı ha c-max diye yüksek söyleniyorsa bilmiyorum.

Google Ankara güven Ford ve Elvan ford diye aratın bi sorun.

tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...