İçeriğe Yönlendir

LHD (Left Hand Drive) - RHD (Right Hand Drive) nedir ?

Selçuk Keleş

Recommended Posts

Selçuk Keleş

LHD-RHD ayrımında şunu netleştirmek lazım.

Trafik mi ? Direksiyon mu ?

http://en.wikipedia.org/wiki/Right-_and_left-hand_traffic Linkinden alıntı yapıyorum :

Universally each country specifies a uniform road traffic flow: left-hand traffic (LHT) in which traffic keeps to the left side of the road, or right-hand traffic (RHT) in which traffic keeps to the right.

Vehicles are usually manufactured in left-hand drive (LHD) and right-hand drive (RHD) configurations, referring to the placement of the driving seat and controls within the vehicle.

Typically, the placement of the steering wheel is opposite to the rule of the road: LHT countries use RHD vehicles, and RHT countries use LHD vehicles. This is so that the driver's line of sight is as long as possible down the road past leading vehicles, an important consideration for overtaking (passing) manœuvres.

Metnin tercümesi yaklaşık olarak şöyle :

Her ülkenin kendi trafik akışının iki şekli vardır : LHT (Left Hand Traffic-Soldan Trafik) trafiğin soldan aktığı, RHT (Right Hand Traffic-Sağdan Trafik) trafiğin sağdan aktığı düzendir.

Araçlar şöför koltuğu ve kontrol paneli düzenine göre LHD (Left Hand Drive-Soldan Sürüş) ya da RHD (Right Hand Drive-Sağdan Sürüş) olarak üretilirler.

Tipik olarak direksiyonun yeri yol yönünün tersidir. LHT ülkeleri RHD araçlar kullanır, RHT ülkeleri LHD araçları kullanır. Böylece sürücünün görüşü yolun her iki yönüne de hakim şekildedir.

Dolayısıyla Türkiye trafiği RHT düzenindedir, araçları ise LHD'dir.

Biz farla ilgili durumları konuşurken direksiyon pozisyonu değil, trafiğin pozisyonunu kriter olarak kullanmalıyız, kesilme çizgisi de trafiğin akışına göre düzenlenir. Direksiyonun yerine göre yorum yaparsak karışıklığa neden olur, Kıbrıs örneğinde ise her iki direksiyondan araçlar da var dolayısıyla trafiğin yönü esas alınmalı.

Yorum bağlantısı
Turgut Oturmaz

LHD soldan akan trafik, RHD sağdan akan trafiktir. http://tr.wikipedia....dan_akan_trafik

Bi-xenon uygulanması daha iyi olur ancak D1S farın arkası yeteri kadar derin değilse sorun çıkarabilir, D2S bi-xenon daha kolay olacaktır.

İngiltere'den bir site buldum. LHD adı altında, soldan direksiyonlu araçları satıyorlar. :unknw:

www.my-lhd.co.uk

Yorum bağlantısı
Turgut Oturmaz

"Cyprus

A former British colony, Cyprus drives on the left, and cars sold locally are right hand drive... However, there is a sizable number of left-hand drive vehicles in the occupied areas which were imported from Turkey in the 1980s."

Aklım iyice karıştı. Aracın teknik kılavuzuna bakarken, RHD/LHD arasında tereddütte kalıyorum. :(

Burada da Kıbrıs Adası'nda trafiğin soldan akıp(LHT), RHD araçların kullanıldığını, zamanında da Türkiye'den hatırı sayılır miktarda LHD araç ithal edildiği söylemiş. :unknw:

Yorum bağlantısı
Turgut Oturmaz

Evet sanırım dediğiniz gibi, biz RHT-LHD oluyoruz. Yurtdışından birşey alırken LHD olanı seçmemiz gerekiyor.

Bu da benim farımdan çıkardığım Koito H7'lere ait bir kare: :)

lhd.jpg

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

Evet sanırım dediğiniz gibi, biz RHT-LHD oluyoruz. Yurtdışından birşey alırken LHD olanı seçmemiz gerekiyor.

Bu da benim farımdan çıkardığım Koito H7'lere ait bir kare: :)

Görünürde öyle ama tam olarak öyle değil. Parça ya da benzeri şeylerde direksiyon değil yolun akışına göre seçim yapılmalı. Bence LHD diye satılan farın aslında LHT (İngiltere) çıkma ihtimali çok yüksek. Bence çoğunlukla yanlış yorumlanıyor. Yani aslında trafik kastediliyor.

Yorum bağlantısı
  • 4 hafta sonra...
Adem Türkmenoğlu

Far anahtarı aldım Focus için ingiltereden , sadece ön görünümde değişiklik varmış gibi görünsede bağlantı soketleri ve yerindede değişiklik olduğundan kullanamadım.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...