Çağrı Sucu 21 Ocak 2012 Paylaş 21 Ocak 2012 (düzenlendi) merhabalar, uzun zamandır yapmayı düşündüğüm kendi el emeğim ve dizaynım olan aynayı artık tamamlamak istiyorum. ancak tabiki dört dörtlük bir iş için siz değerli üstadların yardımınız olmazsa olmaz biraz projeden bahsediyim, led sinyalli ve dıştan kapı eşiği aydınlatmalı ayna yapmayı istiyorum.zevk gereği boncuk boncuk gözüken ledlerden hoşlanmıyorum, BMW'nin yeni stop lambaları gibi çizgi şeklinde yanan ledleri seviyorum.bu yüzden sinyal lambasında pleksi kullanmaya karar verdim. pleksinin yüzeyi cam gibi ama kesilen kenarları mat olduğundan yandan led tutunca benim istediğim gibi tüm yan yüzey aydınlanıyor.benim açımdan işin en zor kısmı pleksiyi şekillendirmekti. araştırmalarla neler yapmam gerektiğini öğrenip pleksiyi fırına attım ısıttıktan sonra acemi telaşıyla aynanın üzerine koyup kabaca şekillendirebildim.(alttaki standart, üstteki şekillendirilen parça)(ayna üzerinde şekli)aynanın bir kalıbını oluşturup şekil verme aşamasını daha kaliteli yapabileceğim.benim açımdan bu zor aşamayı atlattıktan sonra geriye elektronik kalıyor.pleksinin ışığı ne kadar engellediğini görmek için evde pleksiye şerit led bağladım, ışık kaçırmaması için etrafını kapattım, pleksinin mat yüzeyine rağmen dışarıya da gayet iyi ışık veriyordu. bu arada ledlerin yerleride biraz boncuk boncuk belli oldu (pleksinin eni 1cm)yani kısaca aydınlatma için şerit ledin yeterli olduğunu gördüm ama tecrübeli abilerimden power ve flux led hakkında da bilgi almak istiyorum, ben bu zamana kadar sadece mantar ve smd led kullandım, sinyaller için smd, mantar, flux, power hangisini kullanmam daha iyi olur? gece karanlığında ışığın dışarıyı da biraz aydınlatması lazım, hemde aydınlıkta da dikkat çeksin.Kısaca ilk sorularıma geçiyim;1- Sinyaller için pleksi üzerinden yeterli ışık yayabilecek, sıcak-soğuk değişimlerinden etkilenmeyecek sanki fabrikasyon ayna gibi yaz-kış uzun ömürlü kullanabilmem için hangi ledi tercih etmeliyim?SMD - Mantar - Flux - Power Led(konsolda havalandırmanın altında duran butonlarda smd led kullandım, kışın araba soğukken havalandırmadan sıcak üfleyince ledler sapıtıyor yanıp sönüyor, bazısı hiç yanmıyor böyle sorunlar olmasını istemiyorum)soruların devamını yeri geldikçe sormaya devam edeceğim acele etmeden yavaş yavaş, kaliteli bir iş çıkarmayı ve projeyi tamamlamayı istiyorum, yardımlarınızı esirgemezseniz çok memnun olurum.şimdilik led siparişi vermek için yukarıdaki sorunun cevabına ihtiyacım var. (ayrıca eşik aydınlatması için de hangi led kullanmam gerektiğini belirtirseniz ikisini birden alıyım)Şimdiden herkese çok teşekkürler. 22 Ocak 2012 tarihinde Çağrı Sucu tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut 21 Ocak 2012 Paylaş 21 Ocak 2012 led sinyalli ve dıştan kapı eşiği aydınlatmalı ayna yapmayı istiyorum.(alttaki standart, üstteki şekillendirilen parça)(ayna üzerinde şekli)Pleksiyi aynanın içine yerleştirip ışığı oradan yansıtmayı planlıyorsunuz hem sinyal hemde follow me home yapmak niyetiniz doğru mu anladım?Hüseyin Bey kardeşimiz buna benzer bir uygulamayı ayna altına led kullanarak yapmıştı... Yorum bağlantısı
Çağrı Sucu 22 Ocak 2012 Yazar Paylaş 22 Ocak 2012 kısmen evet. biraz eksik anlatmışım aynayı dremel ile kesip pleksiyi içine yerleştireceğim, bu sinyal olacak.sinyal tamamlandıktan sonra da aynanın alt yüzeyine kapı eşiği aydınlatması yapacağım (followmehome'da denebilir, stop edince veya kapı kilitlerini kumandadan açınca yanacak)önceliğim sinyali yapmak, onun ayna içinde kapladığı yere göre uygun bir boşluğa da eşik aydınlatmasını koyacağım. eşik aydınlatmasını herhangi bir yere yapabilirim ama sinyal gözle gözükeceği için bunun yerleşimi önemli. Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut 22 Ocak 2012 Paylaş 22 Ocak 2012 kısmen evet. biraz eksik anlatmışım aynayı dremel ile kesip pleksiyi içine yerleştireceğim, bu sinyal olacak.sinyal tamamlandıktan sonra da aynanın alt yüzeyine kapı eşiği aydınlatması yapacağım (followmehome'da denebilir, stop edince veya kapı kilitlerini kumandadan açınca yanacak)önceliğim sinyali yapmak, onun ayna içinde kapladığı yere göre uygun bir boşluğa da eşik aydınlatmasını koyacağım. eşik aydınlatmasını herhangi bir yere yapabilirim ama sinyal gözle gözükeceği için bunun yerleşimi önemli.Ayna sinyal kısmını anladım tamam ama şu eşik aydınlatmasını daha farklı bir yoldan çözsen,çok kalabalık bir uygulama olacak,aynayı çok fazla kesip biçeceksin.Görkem arkadaşımız ayna altına led montajı ile tavan lambasından tetik alarak follow me home yapmıştı böyle bir şey olmaz mı?senin aynalara!!!Görkem Azizoğlu'ndan alıntı yapılmıştır...Gönderim tarihi 19.07.2010 - 20:46 Yorum bağlantısı
Çağrı Sucu 22 Ocak 2012 Yazar Paylaş 22 Ocak 2012 (düzenlendi) çok fazla kesip biçme olmayacak aslında. sinyal için büyük kapağı, eşik aydınlatması için gövdeyi keseceğim sadece.benim ayna 2 parça şu şekilde;bir ana gövde var, 2'de boyalı kapak vareşikler için şöyle bir düşüncem var, İstanbul'da yetkili bir servis Opel'ler için kendi uygulamalar yapıyor, onlardan merceğe benzeyen şu parçayı tedarik etmeyi düşünüyorum;neyse, eşik aydınlatması göz önünde olmayacağı için onu mantar led ilede halledebilirim ama şuan sinyaller için hangi tür led kullanmam gerektiği önemli benim için 22 Ocak 2012 tarihinde Çağrı Sucu tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut 22 Ocak 2012 Paylaş 22 Ocak 2012 Pleksinin genişliği 1cm demiştiniz,power led montajı için uygun,umarım aynanın içide montaj için uygun genişliktedir,resimlerde power led ve pcb nin ölçülerini verdim 3W 3.6V 700 mA Amber renk power led kullanırsanız ışık miktarı oldukça fazla olacaktır.Daha önce pleksi ile çalışmadıysanız dikkat etmeniz gereken hassas işçilikler var.Eklediğim resimleri incelersiniz konuyu okuyan arkadaşlarımızda değerli fikirlerini esirgemezler merak etmeyin,sizde yorumlara göre seçiminizi yaparsınız...Edit:Servisin yaptığı uygulama güzel olmuş ama bunu sizde tedarik edip yapabilirsiniz.Power led lens resmi ekledim... 1 Yorum bağlantısı
Çağrı Sucu 22 Ocak 2012 Yazar Paylaş 22 Ocak 2012 faydalı bilgileriniz için çok teşekkür ederim.ledler için lens olduğunu bilmiyordum eşik aydınlatmasına 3w beyaz power led + lens yapacağım anlaşılan.bu arada yanlış anlaşılmasın, pleksinin eni 1cm, kalınlığı 6mm. yani ben ledi 6mm olan (mat olan) yan yüzeyine yerleştireceğim ve ledler 1cm derinlikten aydınlatma yapacak.power led fiyatlarına baktımda, sinyal için 3er 5er power led kullanmam maddi olarak biraz sıkıntı oluşturabilir aklımda birde şu var, pleksiye oyuklar açıp flux ledin mantar ucunu pleksiye gömerek hem homojen (ledler boncuk boncuk gözükmeyecek) görüntü hemde güçlü ışık elde edebilirmiyim acaba?Kesin Alınacaklar;1- 3w Beyaz Power LED + 30 veya 45 derecelik lens2- ??3- yan malzemeler ?? (direnç vs.) Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut 22 Ocak 2012 Paylaş 22 Ocak 2012 (düzenlendi) faydalı bilgileriniz için çok teşekkür ederim.Kesin Alınacaklar;1- 3w Beyaz Power LED + 30 veya 45 derecelik lens2- ??3- yan malzemeler ?? (direnç vs.)Pleksi eklediğiniz resimde daha kalın duruyor,flux led yerine 5mm geniş açılı (amber renk)mantar ledde olur,hem montajı daha kolay daha sık döşeyebelirsiniz...Kesin Alınacaklar;1- 3w Beyaz Power LED + 30 veya 45 derecelik lens2- 3W power led için Led driver 3- yan malzemeler ?? (direnç vs.) 22 Ocak 2012 tarihinde Mahmut Akbulut tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Çağrı Sucu 22 Ocak 2012 Yazar Paylaş 22 Ocak 2012 Kesin Alınacaklar;1- 3w Beyaz Power LED + 30 veya 45 derecelik lens2- Led driver !!!3- yan malzemeler ?? (direnç vs.)tavan lambasını içeriden elle yakınca aynadaki ledleri de yakmaması için mi? forumda başka bir konuda depo kilit motorundan tetikleme alındığını gördüm, bende oradan tetikleme alıp röle olayına mı girsem? Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut 22 Ocak 2012 Paylaş 22 Ocak 2012 tavan lambasını içeriden elle yakınca aynadaki ledleri de yakmaması için mi? forumda başka bir konuda depo kilit motorundan tetikleme alındığını gördüm, bende oradan tetikleme alıp röle olayına mı girsem?Power ledleri driver olmadan dirençle sürersen sorun yaşayabilirsin sabit akım için driver gerekiyor.Tavan lambasını yakınca yansın bence güzel bile olur,Benim araçta tavan lambasını yakınca ayak aydınlatmaları yanıyor benim hoşuma gidiyor... Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut 22 Ocak 2012 Paylaş 22 Ocak 2012 Size lazım olan sürücü bu... Giriş voltajı: 12V AC/DC Çıkış voltajı: 2-4V Yorum bağlantısı
Çağrı Sucu 22 Ocak 2012 Yazar Paylaş 22 Ocak 2012 Size lazım olan sürücü bu... Giriş voltajı: 12V AC/DC Çıkış voltajı: 2-4Voo iyiymiş ufak birşey, googleda büyük büyük kutulu devreler çıkmıştı driver her led için ayrı ayrı mı olmalı yoksa 1 tane yeterli mi?ayak aydınlatmaları benimde aklımda, güzel olacak inşallah bu arada yukarıda paylaştığınız ufak ledin adı nedir?biraz toparlamak gerekirse alınacaklar;1- 3w Beyaz Power LED + 30 veya 45 derecelik lens2- HG1203 led driver3- ... (sinyaller için led??)4- .. (başka malzemeler???)Mahmut bey yardımlarınızdan oldukça memnunum, teşekkür ederimama keşke diğer üyelerde konuyu okumuşken fikirlerini esirgemeseler Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut 22 Ocak 2012 Paylaş 22 Ocak 2012 oo iyiymiş ufak birşey, googleda büyük büyük kutulu devreler çıkmıştı driver her led için ayrı ayrı mı olmalı yoksa 1 tane yeterli mi?ayak aydınlatmaları benimde aklımda, güzel olacak inşallah bu arada yukarıda paylaştığınız ufak ledin adı nedir?biraz toparlamak gerekirse alınacaklar;1- 3w Beyaz Power LED + 30 veya 45 derecelik lens2- HG1203 led driver3- ... (sinyaller için led??)4- .. (başka malzemeler???)Mahmut bey yardımlarınızdan oldukça memnunum, teşekkür ederimama keşke diğer üyelerde konuyu okumuşken fikirlerini esirgemeseler Led driver tek power için yani 1 tane 3W veya 3 tane 1W power led için.O küçük ledler 5mm mantar led amber renk.1- 3w Beyaz Power LED + 30 veya 45 derecelik lens2- HG1203 led driver3- 5mm mantar led amber renk4- Kullanılacak mantar ledler için direnç Yorum bağlantısı
Oktay Toker 22 Ocak 2012 Paylaş 22 Ocak 2012 Ayna altına power ledden vazgeçin soğutma sorunu yaşarsınız.Smd 5050 şerit led alın ve onun üzerinden projenizi geliştirin power lede yakın ışık gücü alırsınız ayrıca power led çok fazla gelir.İlla power led derseniz 3 watt power led için yaklaşık 4cm yüksekliğinde bir sogutucuya ihtiyacınız olur 1 watt kullanın fazlasıyla yeterli olur.Mahmut bey oldukca değerli bilğiler paylaşmış zaten.Poewr led ve mercek için bu ayna kapagı ile ayna kasasının arasındaki boşluk yeterlimi?Mercek ve power led sogutucu ile yaklaşık 1.5 cm cm civarında bir boş alan ihtiyacınız olacak 3 watt zaten kullanamazsınız sogutucu çapı için asla boş yer bulamazsınız. Yorum bağlantısı
Çağrı Sucu 22 Ocak 2012 Yazar Paylaş 22 Ocak 2012 (düzenlendi) o zaman şunu paylaşıyım, ayna alt yüzeyinin ölçüleri,soldaki üçgen destekleri önemsemeyin, gerekirse kesebilirim, 11cm'lik taraftaki ufak çıkıntı da önemli değil kesilebiliryükseklik olarak da kabaca bir ölçümle en yüksek yer 9,5-10cm, en alçak yer 3cm kadarmercek içerisine mantar led oluyorsa hem sinyalde hemde eşikler için mantar led kullanıyım?bu arada power led 15-20sn yanmayla ısınır mı? 22 Ocak 2012 tarihinde Çağrı Sucu tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut 22 Ocak 2012 Paylaş 22 Ocak 2012 bu arada power led 15-20sn yanmayla ısınır mı?Mantar led 5mm power lens iç boşluğu 8mm montajı zor olur.Merak etmeyin 3-5 dakika bile yansa power ledlerin bozulması uzun sürer ama Oktay abininde dediği gibi iyi soğutulması şart mümkün olduğu kadar büyük soğutucu ekleyin power pcb nin arkasına.Birde resim boyutu çok küçük büyütemiyorum yeniden boyutlandırıp eklermisiniz 800*600 olursa iyi olur... Yorum bağlantısı
Çağrı Sucu 22 Ocak 2012 Yazar Paylaş 22 Ocak 2012 (düzenlendi) eklediğim tüm fotolar thumbnail, üzerine tıklayarak tam çözünürlükte bakabilirsiniz edit: linkleri tam çözünürlükleriyle değiştirdim 22 Ocak 2012 tarihinde Çağrı Sucu tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut 22 Ocak 2012 Paylaş 22 Ocak 2012 (düzenlendi) eklediğim tüm fotolar thumbnail, üzerine tıklayarak tam çözünürlükte bakabilirsiniz Böyle çok iyi teşekkürler 22 Ocak 2012 tarihinde Mahmut Akbulut tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Çağrı Sucu 22 Ocak 2012 Yazar Paylaş 22 Ocak 2012 muhtemelen tarayıcı açılır pencerelere izin vermiyordur. yinede linkleri tam çözünürlüklülerle değiştirdim Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut 22 Ocak 2012 Paylaş 22 Ocak 2012 muhtemelen tarayıcı açılır pencerelere izin vermiyordur. yinede linkleri tam çözünürlüklülerle değiştirdim Büyük bir soğutucu koymak için yeteri kadar boşluk var sorun olmaz!!! Yorum bağlantısı
Oktay Toker 22 Ocak 2012 Paylaş 22 Ocak 2012 Oldukca boş alan varmış fakat yinede power ledden tavsiye etmem.Smd 5050 fazlasıyla yeterli olur kanatindeyim.Pleksi ilede uğraşma bence.Kesilen pleksinin kesilen yeri son derece ışıgı kesen nokta oluyor.Bildiğimiz ucuz ledli çakar lambalar var onlarda kullanılan pleksi üzerinde yerleşik mercek mevcut ve smd veya geniş açılı ledler için dizayn edilmiş olması işinizi kolaylaştırır bunlardan edinin ve kesin biçin içinede smd5050 yerleştirin.Yada 1 milyoncularda tek ledli küçük fenerler var onlarda kullanılan basit merceklerde işinizi fazlasıyla görür.Eşik aydınlatmalarına smd şerit ledler alın kullanın bahsettiğiniz sorunun ledler ile alaksı yok ledler oldukca - + ısılara dayanıklı ürünlerdir.Farklı bir sorundan dolayı bu hatayı yaşamışsınız. Servisin yaptıgı led çalışması tekli 1 watt power leddir diye düşünüyorum.Siz 3 watt hiç düşünmeyin bu aynanın içine tekli 1 watt power led yerleştirilebilir fakat ben sizin yazdıklarınızdan ve konunun devamındada aydınlatmamı sinyal çalışmamasımı oldugunu kavrayamadım açıkcası sinyal ve aydınlatma ikisidemi olacak? Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut 22 Ocak 2012 Paylaş 22 Ocak 2012 (düzenlendi) aydınlatmamı sinyal çalışmamasımı oldugunu kavrayamadım açıkcası sinyal ve aydınlatma ikisidemi olacak?Oktay abi arkadaş konunun başındada pleksi resimleri paylaştı bu pleksiyi arkalarına led montajı yaparak aynayın bize bakan kısmını keserek monte edecek.Yani bu resimdekine benzer ama pleksi kullanılarak yapılacak... 23 Ocak 2012 tarihinde Mahmut Akbulut tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Çağrı Sucu 22 Ocak 2012 Yazar Paylaş 22 Ocak 2012 @Oktay abi;sinyal ve aydınlatma ikisi de olacak, haklısınız biraz karıştı denemek için pleksinin kesilen kenarlarından led tutmama rağmen dışarıya da güzel ışık verdi. üstelik ben pleksinin kesilen taraflarına da işlem yapacağım, model otomobillerle uğraştığım için kesme, biçme, zımpara, macun vs. işlere de elim yatkın dremelim de var pleksinin kenarlarını düzelteceğim, gerekirse mat görüntüsünü gidermek için vernik de sıkmayı düşünüyorum. çok sayıda pleksi kestirdim, onlar üzerinde deneme yanılmayla uygun bir yüzey oluşturacağım inşallah.power led merceklerine 2 adet smd sığarsa öylede yapabilirim sanırım@Mahmut abi;aynen öyle, inşallah o resimdeki gibi fabrikasyon görüntüsü verebilecek kadar yapabilirim en iyisi azar azar power, mantar, smd alıp denemeler yapıyım. zaten deneme yapmayı düşünüyordum ama hepsini birden alabileceğim bir site bulamadım henüz.power biyerde, smd biyerde, sürücü devresi bi yerde.. hepsine ayrı ayrı kargo ödememek için araştırmaya devam... Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut 23 Ocak 2012 Paylaş 23 Ocak 2012 Çağrı belki işine yarar ama adam hazır led sinyal kullanmış... Yorum bağlantısı
Çağrı Sucu 23 Ocak 2012 Yazar Paylaş 23 Ocak 2012 düşünce güzel ama görüntü hoşuma gitmedi çok basit olmuş.şuan bir liste yapıyorum, az sayıda power, mantar, kesik led, şerit led, lens vs alıp denemeler yapacağım hangisi daha iyi diye,önereceğiniz veya listede eksik olan birşey var mı şunuda al diyeceğiniz? Yorum bağlantısı
Recommended Posts