İçeriğe Yönlendir

Dirençle akım sınırlaması

Oktay Toker

Recommended Posts

Oktay Toker

1 kırmızı led için 12 voltta en ideal drenç 470ohm dur mavi beyaz için ise 220 ohm veya 330 ohm arası degerler alınabilir.ışık seviyesi drenç degeri düşürülerek yada yükseltilerek ayarlanır drenç degeri ne kadar düşerse düşsün yükselsin voltajı aynı degerlerde ölçersiniz verilen voltaj artar veya 9 veya 15 olursa durum degişir tabii.sabit 12voltta drenç degeri ne olursa olsun voltaj aynı sayılır sadece güç degişir yani amper akım olayı.direnç degeri düştükçe ışık artar dolayısıyla amperde fazla gider ve led ömrü azalır.voltaj aynıdır.ışık şiddeti artar.her led 12volta seri baglandıgında led rengine göre degişen voltaj çeşidi olarak degişir akımda tabii voltaj düşer amper yükselir yani dayanma drenci artar o yüzden seri baglantılarda drenç degeri, düşer tekli baglantıda ise yükselir.tek amaç akım seviyesini ayarlamaktır. voltajını degil..kırmızı led 2.2 volttur 2.7 civarına kadar stabil çalışabilir her seri kırmızı led artı 2.2 volttur led sayısı arttıkca voltaj düşer.3 seri beyaz led minimum 9volt demektir ve seri olarak baglandıgında 12 voltta en ideal ışıgı alabilmek için 75 ohm ve 150 ohm arası drenc degeri olarak verilebilir.drencin lede baglanan ucu bu drençlerden hangisini baglarsanız baglayın 9 volt civarı görürsünüz.sadece akım degişir drencin yükselmesi daha az ışık düşmesi daha çok ışık voltaj degişimi degildir.piyasada bulunan hazır ledler üzerini incelenirse yazdıgım bu degerlerde oldugu görülebilir yanlız beyaz ledlerde her firma degişik degerler kullanıyor bunu farkettim buda led kalitesiyle alakalı olarak yorumladım ben zaten ışık seviyesi azdı ve fiyatta tabii.neyse kısaca durum bu .watt lı ledlerde olay farklılaşıyor biraz burda ısı sözkonusu oldugu için kullanılan parcaların watt degeri yükseliyor mecburen ayrıca o resimdeki drenç yarım wattlık veya 1 waat olabilir 5 watt drenc o boyutta olamaz.normal diodlar 1n4148 1n4001 serisi bunlar bilinen diolardır seri olarak baglanırsa her diod sonrası 1.5 volt eksilmiş olur 2 diod seri oldugunda 3 volt düşer 9 volt olur.led lerde ise bu çalışma voltajına orantılıdır.kırmızı 2.2 minumum beyaz mavi 3.2 minumum olarak bilinmektedir.bunları seri bagladıgınızda 12 voltta her diod eklentisinde voltaj o deger kadar düşer.dolayısıyla akımda düşer.o yüzden 3 lü seri baglantı en ideal olanıdır.4 lü baglayıpta denediginizde ışık seviyesi düşüktür çünki 4 diod 12.8 volt demektir.araç çalışmaz durumda iken zayıf ışık alırsınız çalışsa bile fazla etkilenmez o yüzden 3 seri led idealdir ışık oranını arttırma düşürme şansınız bulunmaktadır.

Yorum bağlantısı
Süleyman Öziş

Üstad para versek satın alamıyacağımız bilgiler bunlar,

3lü seri mavi led + 220 Ohm kullanacağım o zaman, Ayrıca bu volt, akım kargaşına çok güzel bir açıklama olmuş.

Çok teşekkürler.

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)
Üstad para versek satın alamıyacağımız bilgiler bunlar,

3lü seri mavi led + 220 Ohm kullanacağım o zaman, Ayrıca bu volt, akım kargaşına çok güzel bir açıklama olmuş.

Çok teşekkürler.

tşk.3 seri lede en düşük 82ohm en yüksek 150 ohm yeterli olur yanlız mavi ve beyaz için kırmızı farklı ona olmaz .220 ohm fazla olur düşük ışık alırsın deneyerek bu drençleri karar verirsin daha iyi olur.

tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Recep Yazıcı1679652586
(düzenlendi)
1 kırmızı led için 12 voltta en ideal drenç 470ohm dur mavi beyaz için ise 220 ohm veya 330 ohm arası degerler alınabilir.ışık seviyesi drenç degeri düşürülerek yada yükseltilerek ayarlanır drenç degeri ne kadar düşerse düşsün yükselsin voltajı aynı degerlerde ölçersiniz verilen voltaj artar veya 9 veya 15 olursa durum degişir tabii.sabit 12voltta drenç degeri ne olursa olsun voltaj aynı sayılır sadece güç degişir yani amper akım olayı.direnç degeri düştükçe ışık artar dolayısıyla amperde fazla gider ve led ömrü azalır.voltaj aynıdır.ışık şiddeti artar.her led 12volta seri baglandıgında led rengine göre degişen voltaj çeşidi olarak degişir akımda tabii voltaj düşer amper yükselir yani dayanma drenci artar o yüzden seri baglantılarda drenç degeri, düşer tekli baglantıda ise yükselir.tek amaç akım seviyesini ayarlamaktır. voltajını degil..kırmızı led 2.2 volttur 2.7 civarına kadar stabil çalışabilir her seri kırmızı led artı 2.2 volttur led sayısı arttıkca voltaj düşer.3 seri beyaz led minimum 9volt demektir ve seri olarak baglandıgında 12 voltta en ideal ışıgı alabilmek için 75 ohm ve 150 ohm arası drenc degeri olarak verilebilir.drencin lede baglanan ucu bu drençlerden hangisini baglarsanız baglayın 9 volt civarı görürsünüz.sadece akım degişir drencin yükselmesi daha az ışık düşmesi daha çok ışık voltaj degişimi degildir.piyasada bulunan hazır ledler üzerini incelenirse yazdıgım bu degerlerde oldugu görülebilir yanlız beyaz ledlerde her firma degişik degerler kullanıyor bunu farkettim buda led kalitesiyle alakalı olarak yorumladım ben zaten ışık seviyesi azdı ve fiyatta tabii.neyse kısaca durum bu .watt lı ledlerde olay farklılaşıyor biraz burda ısı sözkonusu oldugu için kullanılan parcaların watt degeri yükseliyor mecburen ayrıca o resimdeki drenç yarım wattlık veya 1 waat olabilir 5 watt drenc o boyutta olamaz.normal diodlar 1n4148 1n4001 serisi bunlar bilinen diolardır seri olarak baglanırsa her diod sonrası 1.5 volt eksilmiş olur 2 diod seri oldugunda 3 volt düşer 9 volt olur.led lerde ise bu çalışma voltajına orantılıdır.kırmızı 2.2 minumum beyaz mavi 3.2 minumum olarak bilinmektedir.bunları seri bagladıgınızda 12 voltta her diod eklentisinde voltaj o deger kadar düşer.dolayısıyla akımda düşer.o yüzden 3 lü seri baglantı en ideal olanıdır.4 lü baglayıpta denediginizde ışık seviyesi düşüktür çünki 4 diod 12.8 volt demektir.araç çalışmaz durumda iken zayıf ışık alırsınız çalışsa bile fazla etkilenmez o yüzden 3 seri led idealdir ışık oranını arttırma düşürme şansınız bulunmaktadır.

Oktay Bey.Megane II LED Stop topiğnde olduğu gibi inanılmaz derecede dağınık bir anlatımınız var Ayrıca yazınızın %80 i yanlış bilgiler ile dolu.

-- 12voltta drenç degeri ne olursa olsun voltaj aynı sayılır sadece güç degişir yani amper akım olayı

++ Voltaj sabit olmaz. Her yük üzerine yani LED ve direnç üzerine düşen voltajların toplamı V yi verir.

-- direnç degeri düştükçe ışık artar dolayısıyla amperde fazla gider ve led ömrü azalır.voltaj aynıdır

++ Direnç değeri düştükçe üzerine düşen gerilimde düşer. Düşen bu gerilim farkı LED üzerinde kalarak voltajın artmasına ve led'in daha parlak yanmasına neden olur.Voltaj aynı değildir.

-- seri baglandıgında led rengine göre degişen voltaj çeşidi olarak degişir akımda tabii voltaj düşer amper yükselir yani dayanma drenci artar o yüzden seri baglantılarda drenç degeri, düşer tekli baglantıda ise yükselir.tek amaç akım seviyesini ayarlamaktır

++ LED ler seri bağlandığında toplam direnç artar. Besleme voltajı tüm LED ler üzerine eşir olarak bölünür. LED+Besleme+Direnç ile akım sabitlemesi olmaz.Akım sabitlemesi V değeri her ne olursa olsun I değişmiyorsa bir anlam ifade eder.

-- drencin yükselmesi daha az ışık düşmesi daha çok ışık voltaj degişimi degildir

++ Direncin düşmesi LED lere düşen voltajın artması anlamına gelir.

-- parcaların watt degeri yükseliyor mecburen ayrıca o resimdeki drenç yarım wattlık veya 1 waat olabilir 5 watt drenc o boyutta olamaz.

++ Power LED leri bu mantıkla çalıştırırsanız 10 dk sonra yanacaktır. Kaldıkı üreticiler boş yere LED driverları üretmiyorlar. Tamamıyla yanlış !!!

-- 1n4148 1n4001 serisi bunlar bilinen diolardır seri olarak baglanırsa her diod sonrası 1.5 volt eksilmiş olur 2 diod seri oldugunda 3 volt düşer 9 volt olur.led lerde ise bu çalışma voltajına orantılıdır

++ Bu diyotlar nötr alanı geçmek için 0,6 V 'a ihtiyaç duyarlar 1,5V değil. Bahsettiğiniz şekilde LED besleme devresi olmaz.

tarihinde Recep Yaz?c? tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)
Oktay Bey.Megane II LED Stop topiğnde olduğu gibi inanılmaz derecede dağınık bir anlatımınız var Ayrıca yazınızın %80 i yanlış bilgiler ile dolu.

-- 12voltta drenç degeri ne olursa olsun voltaj aynı sayılır sadece güç degişir yani amper akım olayı

++ Voltaj sabit olmaz. Her yük üzerine yani LED ve direnç üzerine düşen voltajların toplamı V yi verir.

-- direnç degeri düştükçe ışık artar dolayısıyla amperde fazla gider ve led ömrü azalır.voltaj aynıdır

++ Direnç değeri düştükçe üzerine düşen gerilimde düşer. Düşen bu gerilim farkı LED üzerinde kalarak voltajın artmasına ve led'in daha parlak yanmasına neden olur.Voltaj aynı değildir.

-- seri baglandıgında led rengine göre degişen voltaj çeşidi olarak degişir akımda tabii voltaj düşer amper yükselir yani dayanma drenci artar o yüzden seri baglantılarda drenç degeri, düşer tekli baglantıda ise yükselir.tek amaç akım seviyesini ayarlamaktır

++ LED ler seri bağlandığında toplam direnç artar. Besleme voltajı tüm LED ler üzerine eşir olarak bölünür. LED+Besleme+Direnç ile akım sabitlemesi olmaz.Akım sabitlemesi V değeri her ne olursa olsun I değişmiyorsa bir anlam ifade eder.

-- drencin yükselmesi daha az ışık düşmesi daha çok ışık voltaj degişimi degildir

++ Direncin düşmesi LED lere düşen voltajın artması anlamına gelir.

-- parcaların watt degeri yükseliyor mecburen ayrıca o resimdeki drenç yarım wattlık veya 1 waat olabilir 5 watt drenc o boyutta olamaz.

++ Power LED leri bu mantıkla çalıştırırsanız 10 dk sonra yanacaktır. Kaldıkı üreticiler boş yere LED driverları üretmiyorlar. Tamamıyla yanlış !!!

-- 1n4148 1n4001 serisi bunlar bilinen diolardır seri olarak baglanırsa her diod sonrası 1.5 volt eksilmiş olur 2 diod seri oldugunda 3 volt düşer 9 volt olur.led lerde ise bu çalışma voltajına orantılıdır

++ Bu diyotlar nötr alanı geçmek için 0,6 V 'a ihtiyaç duyarlar 1,5V değil. Bahsettiğiniz şekilde LED besleme devresi olmaz.

tşk.anlatımımda hatalar olabilir buna yanıtım yok çünki bu tur şeyleri anlatmak zordur çünki teknik terim kabuldürki herkes anlamayabilir ve kitaplarda mevcuttur internettede her yerde bulunur rahatca ama sen ben anlarız bunu çünki tekniginden haberimiz vardır..yanlız yazdıklarımı dogrudur yanlışlık payı yoktur.anlatım hatası muhtemeldir.ben saatlerce uygulayarak yazdım yıllarca led uygulamalarım olmuştur ve artı bir regüle kullanılmamıştır.sizin verdikleriniz de dogru aksini yazamam ama anlatmaya çalıştıgım uygulama yapıcak olan kişilere pratik şekilde anlatım olmasına çalıştım anlasınlar diye.ama verdigim drenç degerleri tamamen dogrudur dünyaca bu tür düzeneklerde kullanılan degerdir.siz 12 ve 15 volt üzerinde bir voltajla mavi renk bir led i drenç ile yıllarca tek led için bu deger 350 ohm veya 390 ohm arası bir drenç ile çalıştırabilirsiniz ve siz bu degeri ne kadar düşürsenizde led ucunda ölçeceginiz oran 3.2 volt civarıdır burda drenç degeri oynanarak akım kontrolü yaparsınız.ama 1kohm drenç takrsanız bu defa akım oldukca düşecek ve buna seri olarakta voltajda düşecek bu yatsınamaz ve sizin dediginiz durum ortaya çıkar.bu standardır degişmez.matematik olayı dogrulanmış degerdir(aslında en dogrusu eksi üzerinden drenç ile yapılandırmaktır ama bu kapsamlıdır onun yerine her led için ayrı drençler kullanmak daha saglıklı verimli olurlar buda yer kaybıdır artı zaman.).anlatımım eksik olabilir belki ama verdigim degerler dogrudur.seri baglantıda ise regüle devresi kullanmak şart degildir zaten voltajı artan bir degere siz o degerde bir regüle koyarak artı malzeme kalabalıgı yaparsınız sigorta olsun diyorsanız bu işi drenç zaten yapıyor.zaten akü voltajı tertemiz bir voltajdır maximum en iyi akude 14.civarıdır devirdeyken bu voltajı görürsünüz ama buda her araç için geçerli degildir genel standardı 13.8 civarıdır buda 12 volt denilen olayın dogru voltaj göstergesi sayılır araçlar için tabii.bu deger üzerinden hesap yapılan standarlar vardır.regüle kullanılmasın demiyorum bu iyi olur ama zaten 12 volt degeri verilen bir araçta tekrar regüle kullanmak fazlalık olur ama bunu bilmeyen arkadaşlara güvenlik amaçlı dogru olur.watt lı led lerde ben kullanılan parçaların watt ı artıyor demiştim.sadece deger vermedim artı bu ürünlerde wattlı drenç ler ile çalışır ama sogutma düzenegi her halukarda şarttır.ve 3lü seri bagladıgınızda 3.2 voltluk her hangi bir ledi zaten 9.6 volt yapıyor 10 voltluk regüle yapılır küçük degerde bir drençle akım kontrolü saglanır.drekt 10 voltta verseniz oldukca uzun süre dayanır zira bu ledlerin maximum voltajları 3.8 e kadar çıkar buda tartışılır saglık açısından.ama tek 3watt lık yine 120ohm civarı bir drenç ilede gayet stabil çalışır.ben drenç 5 watt degil demiştim bir resim verilmişti oraya 5watt drenc yazılmış onu belirttim.ama watt lı ledlerde regüle kullanılması şart derim bende drenç saglıklıda çalışsa regüle saglam olur .ve bu ledlerde sadece 78 serisi regüle 3 lü serilerde dogru degildir artı güçlendirilmiş olmalıdır.istediginiz kadar sogutun farketmez.3watt lık güç çeken bir yapıya bu regüleler dogru degil.tek led için uygulanabilir.düşük amperli güç çeken 500ma.kadar olanlarda diod lar ile voltaj düşürülerek uygulamalar yıllardır vardır uygulanır ben diodun çalışma voltajıyla ilgili yazmadım 12 vol sabit akımla verilen voltajın bir diod ile 1.5 volt düşecegini 10.5 volt görülecegini ve bu diodlar her seri baglandıgında voltajın düşecegini söyledim.bu led ler içinde geçerlidir.4 lü bir mavi seri led grubunu drekt 12 volt denilen akü voltajına drekt baglarsınız hiç bir sorun çıkmaz ama buna sigorta için mutla akım drenci şarttır.buda minumum 3.3 veya 10 ohm arasında bir degerle saglanır.bunun üzerindeki degerler ışık şiddetini düşürürler.bu yazdıklarım bizzat ölçümlü çalışmalardır.matematiksel olarakta yanlış degildir.bu tartışmada bence güzel oldu.hatalar varsa düzeltelim beraber.çok tşk.(ledli yazı tv uygulamalarında pic veya 74serisi kapılarda her led için ayrı drenç kullanılır.3 seri kullanılan yoktur yapısından dolayı.seri led uygulamaları aynı anda yanması gereken ışıklandırmalar için idealdir bunun için 12 voltta ideal baglantı 3 lü olanıdır.ve piyasada kullanılanlarda verdigim degerler standarddır genelde.bu uygulama çeşitleriyle degişen bir yapıdır.anlatımım karışsa özür dilerim anlaşılması zor oldugunuda sanmıyorum.sunuda belirtiyim pratik ve kitap her zaman uymayabiliyor bunu yıllarca yaşadıgım için deneyimliyim.degişmeyen tek şey teknik kural ama kuralın etrafındaki her noktayı istedigin degere sokup her türlü şekilde uygulayabilirsin buda pratiktir.benceee

ayrıca 3lü seri power led çalışmasında deney olarak drenç ile yapıcam sizde denneyin lütfen drenç wattı yüksek olmalı bunu biliyorsunuz.3 lü led için 120 ohm 5watt taş drenç uygun gelir.sonuçları yazarım buraya resimlede.

konuyla ilgili degil ama tamirci olarak uyguladıgım yeni uygulama var 2 aydır uyguluyorum.bilgimiz lcd monitörlere bozuk olan florasan ların yerine kendi yaptıgım ledlerden takıyorum her floran için 60 ile 40 arası degişen mantar ledler takıyorum burda yer çok önemli.3 lü seriler halinde bunları haliyle seri olarak drenç taktım bunlara 150ohm yarım watt lık degerde drençle tamamladım.dönen olmadı hala ve devrelerinde 13 ile 19 volt arası voltajlar var her monitörde degişiyor bu voltaj ve drenç te tabii 13 voltta 82 ohm kullandım 19 da ise 150ohm resim çekmedim hiç bir daha ki yaptıgımda resim çekicem detaylı olarak.ve monitörler oldukca uzun süre çalışıyor geri dönen olmadı daha.araçlarda ise çalışma şekilleri bilirsinizki siz kullandıgınız süre buda degişkendir. oyüğzden ömürleri uzar bu ledlerin.

Yorum bağlantısı
Recep Yazıcı1679652586
tşk.anlatımımda hatalar olabilir buna yanıtım yok çünki bu tur şeyleri anlatmak zordur çünki teknik terim kabuldürki herkes anlamayabilir.yanlız yazdıklarımı ben saatlerce uygulayarak yazdım yıllarca led uygulamalarım olmuştur ve artı bir regüle kullanılmamıştır.sizin verdikleriniz de dogru aksini yazamam ama anlatmaya çalıştıgım uygulama yapıcak olan kişilere pratik şekilde anlatım olmasına çalıştım anlasınlar diye.ama verdigim drenç degerleri tamamen dogrudur dünyaca bu tür düzeneklerde kullanılan degerdir.siz 12 ve 15 volt üzerinde bir voltajla mavi renk bir led i drenç ile yıllarca tek led için bu deger 350 ohm veya 390 ohm arası bir drenç ile çalıştırabilirsiniz.bu standardır degişmez.(aslında en dogrusu eksi üzerinden drenç ile yapılandırmaktır ama bu kapsamlıdır onun yerine her led için ayrı drençler kullanmak daha saglıklı verimli olurlar buda yer kaybıdır artı zaman.)matematik olayı dogrulanmış degerdir.anlatımım eksik olabilir belki ama verdigim degerler dogrudur.seri baglantıda ise regüle devresi kullanmak şart degildir zaten voltajı artan bir degere siz o degerde bir regüle koyarak artı malzeme kalabalıgı yaparsınız sigorta olsun diyorsanız bu işi drenç zaten yapıyor.zaten akü voltajı tertemiz bir voltajdır maximum en iyi akude 14.civarıdır devirdeyken bu voltajı görürsünüz ama buda her araç için geçerli degildir genel standardı 13.8 civarıdır buda 12 volt denilen olayın dogru voltaj göstergesi sayılır araçlar için tabii.bu deger üzerinden hesap yapılan standarlar vardır.regüle kullanılmasın demiyorum bu iyi olur ama zaten 12 volt degeri verilen bir araçta tekrar regüle kullanmak fazlalık olur ama bunu bilmeyen arkadaşlara güvenlik amaçlı dogru olur.watt lı led lerde ben kullanılan parçaların watt ı artıyor demiştim.sadece deger vermedim artı bu ürünlerde wattlı drenç ler ile çalışır ama sogutma düzenegi her halukarda şarttır.ve 3lü seri bagladıgınızda 3.2 voltluk her hangi bir ledi zaten 9.6 volt yapıyor 10 voltluk regüle yapılır küçük degerde bir drençle akım kontrolü saglanır.drekt 10 voltta verseniz oldukca uzun süre dayanır zira bu ledlerin maximum voltajları 3.8 e kadar çıkar buda tartışılır saglık açısından.ama tek 3watt lık yine 120ohm civarı bir drenç ilede gayet stabil çalışır.ben drenç 5 watt degil demiştim bir resim verilmişti oraya 5watt drenc yazılmış onu belirttim.ama watt lı ledlerde regüle kullanılması şart derim bende drenç saglıklıda çalışsa regüle saglam olur .ve bu ledlerde sadece 78 serisi regüle 3 lü serilerde dogru degildir artı güçlendirilmiş olmalıdır.istediginiz kadar sogutun farketmez.3watt lık güç çeken bir yapıya bu regüleler dogru degil.tek led için uygulanabilir.düşük amperli güç çeken 500ma.kadar olanlarda diod lar ile voltaj düşürülerek uygulamalar yıllardır vardır uygulanır ben diodun çalışma voltajıyla ilgili yazmadım 12 vol sabit akımla verilen voltajın bir diod ile 1.5 volt düşecegini 10.5 volt görülecegini ve bu diodlar her seri baglandıgında voltajın düşecegini söyledim.bu led ler içinde geçerlidir.4 lü bir mavi seri led grubunu drekt 12 volt denilen akü voltajına drekt baglarsınız hiç bir sorun çıkmaz ama buna sigorta için mutla akım drenci şarttır.buda minumum 3.3 veya 10 ohm arasında bir degerle saglanır.bunun üzerindeki degerler ışık şiddetini düşürürler.bu yazdıklarım bizzat ölçümlü çalışmalardır.matematiksel olarakta yanlış degildir.bu tartışmada bence güzel oldu.hatalar varsa düzeltelim beraber.çok tşk.

Oktay Bey.

Anlayışınız için Tşk.

Ben kavramlardaki yanlışlara dikkat çekmek istedim. Yani bir ledi bir direnç ile senelerke sorunsuzca yakabilirsiniz ancak bu akım sınırlaması olmaz. Yanlış olduğunu düşündüğüm ayrıntıları satır satır dile getirdim zaten.

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)
Oktay Bey.

Anlayışınız için Tşk.

Ben kavramlardaki yanlışlara dikkat çekmek istedim. Yani bir ledi bir direnç ile senelerke sorunsuzca yakabilirsiniz ancak bu akım sınırlaması olmaz. Yanlış olduğunu düşündüğüm ayrıntıları satır satır dile getirdim zaten.

bende tşk ederim bu tarz tartışmaları severim zevklede tartışırım.bende illa olucak diyemiyorum cünki bir drenç ile voltaj da düşürüzrsünüz akım drenci olarakta kullanırsınız sigorta drenci olarakta kullanırsınız bu uygulamaya baglıdır.bir 3.volt luk lityum pili akım düzenleyici olarak drenç gibi kullanabilen bir sektörde her parçaya farklı şekilde işlem yaptırılabilmektedir.bir nanofarat kondansatör ile filtrede yapabilirsin frekans sabitleyicide yapabilirsin.o yüzden ben hiç iddiada bulunmam olmaz diyemiyorum.öyle devreler yapılıyorki ben şaşıp kalıyorum hala nasıl olabilir diye.ben sadece teknik verilerle ugrasamayan arkadaşlarımız için kısaca basitleştirmeye çalıştım hepsi bu.anlatımım kötü olabilir bilgim var ama ögreticiligim olmayabilir.buda ayrı bir meziyet degilmi üstad.

resimde belirtilen özellikteki çalışma voltajı aralıkları led in drenç ile sıtabil çalışabilecegini göstermektedir.aracın devirli halindeyken oluşacak voltaj degişikligine karşı zaten led iç drenci ile koruma altına alınmıştır.ama 12 volt direk verilsin olarak degil bu asla olamaz zaten drenç degeri hesaplanarak belirlenen drencin ohm degerine göre olmalıdır.bu degerlerde zaten bilinmektedir.5 watt ledlerde ise 6 volt ile 8 volt arası verilmişş bunlar 5watt ve üzeri ledlerde voltaj degerleri artmaktadır.bunun için işte voltajı yükselten regüle devreleri yapılmalı yani 12voltu 15 28 voltta çalıştıracak devreler yapılmalı bu bir mecburiyet çünki led için minumum çalışma voltajı araç voltajından yüksek olarak verilmiş

post-4009-1271695294_thumb.jpg

post-4009-1271697035_thumb.jpg

post-4009-1271697092_thumb.jpg

Yorum bağlantısı
Recep Yazıcı1679652586
bende tşk ederim bu tarz tartışmaları severim zevklede tartışırım.bende illa olucak diyemiyorum cünki bir drenç ile voltaj da düşürüzrsünüz akım drenci olarakta kullanırsınız sigorta drenci olarakta kullanırsınız bu uygulamaya baglıdır.bir 3.volt luk lityum pili akım düzenleyici olarak drenç gibi kullanabilen bir sektörde her parçaya farklı şekilde işlem yaptırılabilmektedir.bir nanofarat kondansatör ile filtrede yapabilirsin frekans sabitleyicide yapabilirsin.o yüzden ben hiç iddiada bulunmam olmaz diyemiyorum.öyle devreler yapılıyorki ben şaşıp kalıyorum hala nasıl olabilir diye.ben sadece teknik verilerle ugrasamayan arkadaşlarımız için kısaca basitleştirmeye çalıştım hepsi bu.anlatımım kötü olabilir bilgim var ama ögreticiligim olmayabilir.buda ayrı bir meziyet degilmi üstad.

resimde belirtilen özellikteki çalışma voltajı aralıkları led in drenç ile sıtabil çalışabilecegini göstermektedir.aracın devirli halindeyken oluşacak voltaj degişikligine karşı zaten led iç drenci ile koruma altına alınmıştır.ama 12 volt direk verilsin olarak degil bu asla olamaz zaten drenç degeri hesaplanarak belirlenen drencin ohm degerine göre olmalıdır.bu degerlerde zaten bilinmektedir.5 watt ledlerde ise 6 volt ile 8 volt arası verilmişş bunlar 5watt ve üzeri ledlerde voltaj degerleri artmaktadır.bunun için işte voltajı yükselten regüle devreleri yapılmalı yani 12voltu 15 28 voltta çalıştıracak devreler yapılmalı bu bir mecburiyet çünki led için minumum çalışma voltajı araç voltajından yüksek olarak verilmiş

Sayın Toker ,

Şlgili resimlerde olan veriler ayrı birer konu. Tekrar etmek gerekirse ; ben bazı temel kavramlardaki yanlışlara dikkat çekmek istedim.

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

üstad dayanamadım lutfen kusuruma bakma...siz bana yanlış yazdınız dediniz sıralama yaptınız bakın bilginlerde yanlış yazıyor sanırım o konulan dirençler akımı sınırlamak için konuyor maalesef.hatta sizin yaptıgınız uygulamada verdiginiz şemadaki park fren için iki drenç varya onmlarda bu işi yapıyor akım sınırlıyor zaten oraya yazmışsınız 400ma.sınırladım diye bunu drenç haricinde neyle yapabilirsinizki.voltaj düşerse akım düşer voltaj yükselirse akımda yükselir ama aynı voltajda akıma yön vermek için maalesef dirençten başka seçenek yoktur.belki ben hatalı yazmış olabilirim ama verdigim bilgiler maalesef dogrudur hiç biri yanlış degildir ve ben bu bilgiyi uygulayarak ölçü aletinde ne gösteriyorsa onu görerek verdim aklımdam bilgisizce yazmadım.sonraki verdigim bilgilerde led oldugu sürece mantıgı aynıdır degişmez o yüzden uygulamalarda örnek alınacak bilgilerdir.led driver regüle kullanılmasına karşı degilim bunu alamıyacak kişiler var ne oldugunu bile bilmiyor çogu ama ugraşmaya hevesli kişiler bunları elektronikte kullanılan verdiginiz terimlerle nasıl yapmalarını beklersinizki.ve siz yazım hatam oldugunu söyleyerek bütün verilere yanlış dediniz insanların aklı çorba oldu ben kendime kızdım ne diye burnumu soktum diye ama olmuyo pratik vereyimde uygulasınlar diye yazdım pişman oldum.1988 den bu yana ben elektronikle ugraşıyorum neyi nerde kullanıcagımı iyi biliyorum.ne yazdıgımıda iyi biliyorum dogrulugunada eminim.bu yazdıklarıma kızmayacagını umuyorum.bilgi dogruluyorum sadece.

LED, (“Light Emitting Diode”, Işık yayan diyod )

1.Ledler yarı iletken malzemelerdir.

2.Ana maddeleri silikondur.

3.Üzerinden akım geçtiğinde foton açığa çıkararak ışık verirler.

4.Değişik açıda ışık verecek şekilde üretilmektedirler.

5.Ledlerin gerilim-akım grafikleri üsteldir. Uygun çalışma noktasındayken ledin üzerindeki küçük bir gerilim değişimi büyük bir akım değişimine sebep olur. Yüksek akım nedeniyle bozulmaması için ledlere seri bir akım sınırlama direnci bağlanır. Böylece hassas olmayan gerilim aralıklarında ledin bozulmaması sağlanır.

6.Ledler tıpkı bir Zener diyot gibi üzerinde sabit bir gerilim düşürür.

Ayrıca

1.Kırmızı LED yaklaşık 1,8V-15mA

2.Sarı LED yaklaşık 2V-15mA

3.Yeşil LED yaklaşık 2,2V-15mA

4.Mavi ve Beyaz LED yaklaşık 3.6V-20mA ‘de çalışır.

Eğer trafik ışığı gibi düşünülürse bu değerler akılda daha rahat kalabilir.

Ledler seri ve/veya paralel bağlanabilirler. Seri bağlantıda istenildiği kadar led seri bağlandıktan sonra 1 tane akım sınırlama direnci eklenmelidir. Paralel bağlantıda ledler led + direnç düzenekleri birbirine paralel bağlanmalıdır.

+ bütün akım tek direnç üzerinden sınırlandırıldığı/sağlandığı için bütün ısı (diğer bağlantıdaki 10 direncin tüm ısısı) tek bir direnç üzerinde birikecektir ve bu direnç çok ısınacaktır o yüzden bu direnç yüksek güçlü (yüksek Watt lı ) bir direnç seçilmeli yoksa direnç yanar.

+ devreden geçen akım her zaman 200mili amper (yukarıdaki devre için konuşuyorum) bu devredeki ledlerden birisi-ikisi zarar görür bozulursa, onların üzerine düşmesi gereken akım, kalan ledlerin üzerine düşer ve o led leri yıpratır, daha çabuk bozulmalarını sağlar. diğer paralel bağlantı şeklinde tüm akımlar ayrı ayrı dirençlerle sağlandığı için onlarda böyle bir problem oluşmaz, her zaman ledlerin üzerine bizim belirlediğimiz kadar yük binmiş olur.

post-4009-1271861271_thumb.jpg

post-4009-1271863595_thumb.jpg

post-4009-1271882252_thumb.jpg

tarihinde Sel tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Recep Yazıcı1679652586
(düzenlendi)

Oktay Bey.

Verdiğiniz örnekler farklı şeyler.

Benim uyguladığım devrede akım sınırlamasını direnç değil ; LM serisi entegre yapmakta. Evet direnç akıma karşı gösterilen zorluktur bunda bir ayrılığımız yok zaten tarifi bu. Devrede kullanılan bu dirençin üzerine düşen gerilim entegre için bir referans voltajı oluşturuyor.

Power LED driver devresindede görebileceğiniz gibi sınırlama görevini yine entegreler yapmakta. Tek başına bir direnç ile akım sınırlaması olmaz .

En son resimdede görülebileceği gibi akım ayarlaması yapılıyor ; akım sınırlaması değil. V değerinin değişmesi hesaplanan 200 Ma nında değişmesi anlamına gelir. Akımı sınırlamak farklı şey , akımı ayarlamak farklı şey. Bu örnekte araç stop ve çalışır durumdayken LED işımaları farklı olacaktır.Buda akım sınırlaması olmadığı anlamına gelir.

Sizin yazınızdan Örnek :

-- 12voltta drenç degeri ne olursa olsun voltaj aynı sayılır sadece güç degişir yani amper akım olayı .

Dirençin değişmesiyle her şey değişir. Akım değişir , yüklere düşen voltaj değişir , tüketilen güç değişir.

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)
Oktay Bey.

Verdiğiniz örnekler farklı şeyler.

Benim uyguladığım devrede akım sınırlamasını direnç değil ; LM serisi entegre yapmakta. Evet direnç akıma karşı gösterilen zorluktur bunda bir ayrılığımız yok zaten tarifi bu. Devrede kullanılan bu dirençin üzerine düşen gerilim entegre için bir referans voltajı oluşturuyor.

Power LED driver devresindede görebileceğiniz gibi sınırlama görevini yine entegreler yapmakta. Tek başına bir direnç ile akım sınırlaması olmaz .

En son resimdede görülebileceği gibi akım ayarlaması yapılıyor ; akım sınırlaması değil. V değerinin değişmesi hesaplanan 200 Ma nında değişmesi anlamına gelir. Akımı sınırlamak farklı şey , akımı ayarlamak farklı şey. Bu örnekte araç stop ve çalışır durumdayken LED işımaları farklı olacaktır.Buda akım sınırlaması olmadığı anlamına gelir.

Sizin yazınızdan Örnek :

-- 12voltta drenç degeri ne olursa olsun voltaj aynı sayılır sadece güç degişir yani amper akım olayı .

Dirençin değişmesiyle her şey değişir. Akım değişir , yüklere düşen voltaj değişir , tüketilen güç değişir.

üstad olurmu yahu akım akımdır bunu drençten başka bişi ile ayarlıyamazsın ayar nedir sınır nedir. aynı şeydir olurmu yahu ben o zaman potansiyometre koyarım dimmer yaparım ledin ışıgını kısıp yükseltirim.ben bundan bahsetmiyorumki siz bana drençle akım sınırlayamasın dediniz ve yanlış yazdıgımı söylediniz..ben bu yazdıgımı sadece led üzerine yapılan uygulamalar için yazdım siz çogul yazıyorsunuz lütfen...normal led veya power led uygulamasındada paralel yada seri farketmez drenç akım sınırlaması esastır.ve siz voltajı verdiginiz parçanın çalışma voltajı neyse ölçü aletinin ucunda o voltajı görürsünüz buna uygulanan akım neyse onu drenç ile ayarlarsınız.ledin ucunda baglı olan drenc 10 ohm olsun 13.8 volt verelim led yanar ve siz orda 3.2 veya 3.8 arasında çalışan ledin çalışma voltajını okursun 12 volt okumazsın yada 8 volt okumazsın ama akım yüksek girer voltaj gibi degildir.çünki led kendi voltajını alır akımı gereken oranda alamaz bunuda drenç ile kısarsın yükseltirsin.entegre regülatör ile degil.sen drenç degerini yükselttikçe giden akım düşücek ve haliyle led çalışmak için kendi akımını arayacak buda drençin degerine baglı deger yüksek oldugu için haliyle çekilen yüksek akımla voltajda düşecek.drenç degeri düşersede bu defa tersi olucak her iki durumdada akım sınırlaması olur.ayarı zaten budur.o resimde adamlar niye akım sınırlaması yazmış.digerinde ise ayar sadece tabir anlamındadır ve artı aynı terimdir sınırlamak yani.bu insanlar onlar o zaman beni yanıltıyor.bende sizinle tartışıyorum.lütfen yaniii.ben voltaj düşmez falan demiyorum ledin çalışma voltajını görürsün diyorum ustad bu yanıltıcı olmasın bunu voltaj düşümü olarak görme lütfen.lm350 nin girişindeki voltaj araç çalışmazken ölçtügünüzde ki voltaj nedirki çıkışındada o voltajı 12 volt alabilesiniz bunu ölçmek ve görmek gerekir ve lm350t ile siz akım sınırlayamazsınız voltaj düşürürsünüz yada voltaj sabitlersiniz akım sınırını sadece ve sadece drenç ile yapabilirsiniz.bu entegre 3 ampedir ve üzerinden ne akım geçiriyorsa onu verir drenç ile refarans almaz drencin üzerinden çekilen akımın oranını hesap ederek güç üretir voltajı dengede tutar.artı referans voltajını akımı sıfıra yakın tutarak alırsınız bu şarttır.yoksa yüksek akımlı referans voltajıyla entegrenin referans alan bir baglantı ucu varsa ona baglamalısınızki okuyup ona göre davransın.ve refrans voltajı üretildigi yerden alınmaz.bu entegre sadece voltaj regülatörüdür siz bu entegreye drençler ile akımı sınırlandırırsınız.arac çalıştıgında degişen ışık oranı sadece ledli drenç ile baglarsan görünür buna ben,im itirazım yok ayrıca bunu yazarak benim yazdıgımı dogruluyorsun şük voltajda düşük akım yüksek voltajda yüksek akım.hangi led driveri incelerseniz inceleyin muhakkak çıkışında yük direncini göreceksiniz.ohm degeri driverin ürettigi amper çıkışına göre degişecektirdriverlar ile bu sorun olmaz bunada karsı olmadıgımı zaten yazdım.driver devresindeki entegreler fat tabir edilen power entegrelerdir akım sınırlamaz çekilen akıma karşı güç verirler akımı sınırlamaz sen ne kadar akım çekersen bu entegreler o akıma karşı güç üretir dengede tutar ve yanıt vermeye çalışır eger akım sınırlaması oluyorsa bunu orda r harfi yazan drençler ve resimde görülen büyük siyah bobinler yapar.haliyle baglana ledlerede tekrar drenç baglamakta gerekmez.ama sigorta olarak küçük omajlı watlı drenç konmasında sakınca yoktur.entegre ile akım sınırlayamazsın güç alırsın ve voltaj degişikligi için kullanabilirsin.akım için drenç olmazsa olmazdır.voltaj düşümü için degil.

12voltta drenç degeri ne olursa olsun voltaj aynı sayılır sadece güç degişir yani amper akım olayı (benim yazım evet.)

burda bu yazının öncesinde yazanları neden yazmadın.ben led ve baglanan drence 12volt verildiginde bu durumun oldugunu belirtiyorum.12volt aynı kalır olarak okuyorsanız bu sizin anlayışınız .yazımı parçalara bölerek yorum yaptıgınız için bu tartışmayı yapıyoruz bütün olarak okumadıgınız için anlayamadınız.bunuda noktalama işaretlerine bagladınız.aslında çokda iyi oldu ama.benimle aynı şeyi yazıyoırsunuz ama göremiyorsunuz.yüksek voltaj yüksek akım düşük voltaj düşük akım da bu geçerli zaten buna karşı degilimki.

siz bana drenç ile akım sınırlaması olmaz dediniz ben buna karşı bu kadar yazı döktüm buraya.akımı sadece drenç ve drenç çeşitleriyle ayarlayıp sınır koyabilirsin entegre regülatör ve power entegreleri ile sadece güç alırsın voltaj degişimi yaparsın akımı giriş voltajındaki akım neyse onu alırsınız drençler ise bunu kısıtlamada kullanılır.

Yorum bağlantısı
Oktay Toker

görüldügü üzere yazımı parçalara ayırarak hükme baglamışsınız.lütfen iyice bütün olarak okuyun verdiginiz cevaplarla yazdıklarım örtüşüyormu.yazım şeklim hatalı olabilir ama verdigim bilgiler kesinlikle dogrudur.oraya 12voltta ledin artı ucundaki voltajın drenç degeri ne olursa olsun yani 75ohm veya 150ohm arası ledin çalışma voltajının aynı oldugunuda eklesydim.verdigim bilgilere dogrumu diyecektiniz.bunu belirmemişim hatam bu sanırım.ama bu yazıyada gerek yok bütünüyle okuyup yorum yapabilseydiniz çok iyi olurdu bence.

Yorum bağlantısı
Muhammed Andı

yazdiginiz bilgilere yorum yapmamakla birlikte bir kavrami yanlis kullanma konusunda birsey soylemek istiyorum, o da; sinirlama ayri seydir, ayarlama ayri sey. Sinirlama dendiginde kaynakta olacak degisimler suresince sonucta degisikligin olusmamasi esastir. buna elektronik baglamda 78x serisi regule devreleri ornek verilebilir. voltaj ne kadar yukselirse yukselsin, malzeme buna dayandigi surece ayni cikisi verecektir ki, bunun adi sinirlamadir. oysa ki ayarlamada kaynak degismemesi on sarti mevcuttur. cunku kaynak degisirse cikis da degisecektir. bu baglamda anladigim kadariyla direnc sinirlama degil, ayarlama urunudur.

bu arada Oktay Bey, dikkatimi ceken bir soyleminizde yanlisiniz mevcut. "bilgiler maalesef dogrudur" gibi bir cumle kullaniyorsunuz ki, bu sizin dusunceniz baz alindiginda Turkce anlatim uslubu olarak yanlistir. cunku "maalesef" olumsuzluk kelimesidir ve anlatiminiza "bana gore yanlis ama" anlami katar. "bilgiler bana gore boyle olmamali ama maalesef dogru" gibi bir anlam cikar. burada kullanilmasi gereken "maalesef" degil, "kesinlikle" olmalidir. mesela buna farkli bir ornek, Turkce'de cogunlukla yanlis kullanilan "neden" ve "vesile" kelimelerini gosterebiliriz. neden olmak, kotude, vesile olmak iyide kullanilir. kazaya vesile olunmaz, neden olunur. gulumsemeye de neden olunmaz, vesile olunur. ben de Insaallah vesile olmusumdur; gulumsemenize... :)

Yorum bağlantısı
Oktay Toker

tşk. ederim .yorumun için

yazdiginiz bilgilere yorum yapmamakla birlikte bir kavrami yanlis kullanma konusunda birsey soylemek istiyorum, o da; sinirlama ayri seydir, ayarlama ayri sey. Sinirlama dendiginde kaynakta olacak degisimler suresince sonucta degisikligin olusmamasi esastir. buna elektronik baglamda 78x serisi regule devreleri ornek verilebilir. voltaj ne kadar yukselirse yukselsin, malzeme buna dayandigi surece ayni cikisi verecektir ki, bunun adi sinirlamadir. oysa ki ayarlamada kaynak degismemesi on sarti mevcuttur. cunku kaynak degisirse cikis da degisecektir. bu baglamda anladigim kadariyla direnc sinirlama degil, ayarlama urunudur.

bu sınırlama kelimesini kitaplarda okudugum için ve led uygulama teriminde geçtigi kullanıyorum.kafamdan yazmıyorum ve yıllardır bütün elektronik ögrencilerinede bu terimle ögretilir "sınırlam"bu kavramın tartışmasını yapmak yanlış burda.çünki akımı ayarlayamazsın sınır koyarsın ve voltaj sabitlemesi ile akım sabitlemesi farklı oluyor.regulatörler ile voltajı sabitlemek mümkün ama akımı sabitleyemezsiniz akımı sadece drençler ile sabitleyebilirsiniz bu kavram yoruma açıktır.sözüm yok.çıkış degişkenligi yüksek oldugu sürece akımda degişir buna paralel olarak kullanılan drenç degeride degişir bu şekilde gider.akü voltajı 12volt araç çalıştıgında 13.8 veya 14 olur bu degişkendir.kullanılan ürününde muhakkakki oynar girişlidir voltajı bunada tolerans denir verdigim resimlerde bunu göreceksiniz neden ledin çalışma voltajını sadece 3 degilde 3 ile 3.8 demişlerdir.belli oranda voltaj sapmalarının önüne geçmek içindir bu standardır.regülatörde oldugu gibi 78 serisi regülatör çıkış voltajının iki katı voltaja kadar voltajla beslenebilir ve voltaj yükselmesi bu entegrenin fazla akım çekmesi ve yayacagı ısının yükselmesi demektir bunuda engellemek için bu entegrenin girişine akım sabitleyici drençler yerleştirilerek bu ısı fazlalıgı engellenir bu tasarımla ilgilidir.ledlerde öyle tek led tek drençle beslenir voltaj yükselir ise akımda yükselir ve bu akımı sınırlamak için yükselen voltaja orantılı drenç degeri degişir drenç ne olursa olsun yani bu hesaplanan drenç degerinin artı eksi degerlerde yani ledin artı ucunda ledin çalışma voltajı görünür.led istedigi voltajı alır ama akımı alamaz ya azdır yada fazla.akımı ledin istedigi akımlara getirmek için yani sınırlamak için drenç mecburdur.ayarlama demekte akım sınırı için kullanılabilir karşı degilim ama yorumu farklı olamaz .voltaj ve akım sınırlaması farklıdır ve sınırlama kavramı bu iki olayda farklı yorumlanmak zorundadır aynı anlamı taşımaz çünki olay türü farklıdır.

maalesef dememin sebebi biraz kızgınlık ifadesi oldu orada çünki verdigim bilgilere büyük oranda yanlış denilmesine karşılık oldugunu düşünerek yazdım.yoksa anlamı belirttiginiz anlamdadır.verdiginiz örnekler dogru katılıyorum.yazım bütün okunursa yanlış bilgi verdin manasına karşılık yazdıgım anlaşılacaktır.

tşk.

Yorum bağlantısı
Muhammed Andı

:) guzel abim, senin kafani bayagi bir karistirmisiz anlasilan. ben elektronikten anlamam, hayatta en cok anlamak istedigim seylerin basinda gelmesine ragmen su yasima kadar az biraz bozmamayi ogrenebildim, hepsi o. ha sunu da itiraf etmeliyim ki, 8 yasimdan beri olan bu merak nedeniyle bozdugum urun, yaptigimdan kat be kat coktur maalesef.. :) ama edebiyattan ve Turk dilinden iyi anlarim, cunku universitesine gittim. bu minvalde tekrar ediyorum ki; sinirlama ile ayarlama kavram olarak ayri seylerdir. ve sizin yazinda belirttigin durum da(giris yukseldikce cikisin degismesi durumu) urunun sinirlama degil, ayarlama kavramininda degerlendirmesini gerektirir. hangi kitabin nasil yazdigi veya kimin nasil ogrettigi degil, kavramin dilimizdeki karsiligidir hayatimizi anlamli kilan. ben tum yazdiklarimi sizin verdiginiz yararli bilgiler isiginda yazdim, kavram yorumu yaptim. ve bu yorumu yaparken de size daha asina gelecegini umdugum 78x modelini ornek verdim. aksi halde ne 78x modelleri ne de direncler.., cok da asina oldugum urunler degildir.

biz burda asla ve hic kimseye kizmayiz, cunku itiraz edenin elbet kendince bir nedeni oldugunu dusunuruz her zaman. ve aciklamalarimizi dallanip budaklandirmadan mumkun oldugunca ozunde tutmaya calisiriz. buna nispet, sanirim sizin cok genis milvalde yapmis oldugunuz bilgilendirmeler hepimizin kafasini karistirdi... ancak yine bu bilgi bombardimanin icinden, sizin vesilenizle, direncin asli olarak, voltaj degilde akim ayarlayicisi oldugunu ogrenmem guzel bir duygu oldu, tesekkur ederim...

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)
:) guzel abim, senin kafani bayagi bir karistirmisiz anlasilan. ben elektronikten anlamam, hayatta en cok anlamak istedigim seylerin basinda gelmesine ragmen su yasima kadar az biraz bozmamayi ogrenebildim, hepsi o. ha sunu da itiraf etmeliyim ki, 8 yasimdan beri olan bu merak nedeniyle bozdugum urun, yaptigimdan kat be kat coktur maalesef.. :) ama edebiyattan ve Turk dilinden iyi anlarim, cunku universitesine gittim. bu minvalde tekrar ediyorum ki; sinirlama ile ayarlama kavram olarak ayri seylerdir. ve sizin yazinda belirttigin durum da(giris yukseldikce cikisin degismesi durumu) urunun sinirlama degil, ayarlama kavramininda degerlendirmesini gerektirir. hangi kitabin nasil yazdigi veya kimin nasil ogrettigi degil, kavramin dilimizdeki karsiligidir hayatimizi anlamli kilan. ben tum yazdiklarimi sizin verdiginiz yararli bilgiler isiginda yazdim, kavram yorumu yaptim. ve bu yorumu yaparken de size daha asina gelecegini umdugum 78x modelini ornek verdim. aksi halde ne 78x modelleri ne de direncler.., cok da asina oldugum urunler degildir.

biz burda asla ve hic kimseye kizmayiz, cunku itiraz edenin elbet kendince bir nedeni oldugunu dusunuruz her zaman. ve aciklamalarimizi dallanip budaklandirmadan mumkun oldugunca ozunde tutmaya calisiriz. buna nispet, sanirim sizin cok genis milvalde yapmis oldugunuz bilgilendirmeler hepimizin kafasini karistirdi... ancak yine bu bilgi bombardimanin icinden, sizin vesilenizle, direncin asli olarak, voltaj degilde akim ayarlayicisi oldugunu ogrenmem guzel bir duygu oldu, tesekkur ederim...

çok tşk ederim.üstad kafam karışmadı hiç bi şekilde.merak etmeyiniz.açıklamamı geniş anlatıyorum anlaşılabilmek için.tek size yönelik degil açıklamalarım.

tabiki ayrı kavramlar buna diyecegim yoktur.giriş yükseldikce çıkış degişir bu dogru ama burdaki olayın türevinide göze almak lazım ve o yönde degerlendirmek gerekir.çünki kullanılan parcada ne kadar akım çektigi bellidir ve bu akıma denk gelen drenç degerini belirlemek için hesap ve matematigi ortadadır ve ne olması gerektigi bu hesaba göre ortaya çıkar.belirlenen degerdeki drenç ile akımı sınırlamış olursunuz.ayarlamak benim anladıgım sürekli degişken olan bir degeri sabitlemeye çalışmak çin kullanılan terimdir.burda bahsi geçen yaklaşık 1.3 voltluk bir deger farkıdır buda 13.8 civarıdır.sabit denecek kadar gerçektir çünki bu degerin üstüne çıkmaz araçlar bu voltajın altıda zaten 12 volttur kullanılan hatta 12.30volttur ve parçaların tolerans degerleri göz önüne alınırsa sınırlamak dogru seçimdir.ve bu terim kullanılmalıdır.sürekli degişken bir akım ve voltaj söz konusu degildir.lakin bu kavramları bize bu bilgileri verip aklımıza ve okudugumuz kitaplara yazanlarda ararım bu sorunu bunları türkçemize çeviren üstadlarımızın ingilizce veya diger dillerdeki tek kelimeden türetilebilen terimleri düzgün aktarmdıkları için bu hataların oldugunu düşünüyorum bunu düzeltmek için çok geç.fakat zaten ben ısrar etmiyorum benim direnmem sınırlama kelimesinde ayarlama akım çekme konusunda zaten olmuyor çünki bunu drençte yapamaz tek başına kalabalık bir devre gerekmektedir.akımda sadece yorumlanabiliecegini söyledim.ayarlama voltaj için geçerli olabilir.iddiamda yok.elektronikte her parça uygulanan şemaya göre amaçlanan yapıya göre uyumluluk gösterir.buda öyle bir şey.78xx örnegide herkes okuyunca anlayabilsin diye yazdıgımıda belirteyim.

kızma ya gelince,tabiki burda olmuyacak şey ama yinede düzgün kelimelerlede olsa yansıtılabilir düşüncesindeyim kırıcılık olmadan sukunetle.hatta özür bile diledim arkadaşlardan,recep beyden,ama birine yanlışsın denildiginde o yanlışı açıklarken konu parçalanarak aktarılmamalı,ben bile yazdıklarımın içinden seçerek bir çok cümleye yanlış derim,ama topluca degerlendirildiginde ki öyle olmalı konu sadece led baglantısı hk.yazdıklarım konudan sapmamaktadır.

burdaki amacımda yanlşımız varsa tartışarak dogrulamak.bunuda severim.

bilgi kalabalıgı oldugunun farkındayım,ama eminim bir çok kişide iz bırakıcaktır.

ben size çok tşk.ederim

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

Sabit Gerilim Regülatörleri

--------------------------------------------------------------------------------

Entegre devreli sabit gerilim regülatörleri, dışarıdan bağlanan devre elemanları en alt düzeyde tutarak stablize bir besleme sağlamak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Buna bağlı olarak frekans bastırması, akım sınırlaması ya da gerilim ayarı için bağlantılar bulunmamaktadır; çünkü bu işlevler yonga içinde zaten gerçekleşmektedir. Bundan dolayıgerekli bacak sayısı üçtür: Giriş, çıkış ve ortak uç (toprak).

Regülatörler 723'ün anlatımındaki ilkelere göre çalışırlar. Bunlar her zaman sabit bir biçimde akım sınırlamalı olarak tümleştirilmişlerdir. Daha yeni türlerde de ısıl anahtarlayıcı kullanılmıştır. Bu anahtarlayıcı yonga sıcak- lığı aşırı yükselirse (alışılmış olarak +165 C) çıkış transistörünü kesime sokar. En gelişmiş türlerde, çıkış katını güç kaybına karşı koruyan, "enin alan sınırlaması" diye adlandırılan bir nitelik vardır.

Devrelerin çıkış gerilimleri genellikle +5 volttan +24 volta ve -5 volttan -24 volta kadar değişirken, akımları 100 mAmperden 3 Ampere kadar değişmektedir.

Üç Bacaklı Regülatörlerin Kullanıldığı Temel Devreler

Üç bacaklı regülatörlerin kullanımı, bunların yapıları gibi yalındır.

Şekil 1'de pozitif gerilim regülatörü ve şekil 2'de negatif gerilim regülatörü için kullanılan iki devre gösterilmiş- tir. Eklenen parçalar ise, yalnızca bir transformatör, sigorta, tam dalga doğrultucu köprü diyot ve süzgeç kon- dansatörüdür. Çıkıştaki dalgalanmayı önlemek için kullanılan tantal kondansatörü de katabiliriz.

Çıkış Gerilimi için Çeşitli Devreler

Her ne kadar regülatörlerin çıkış gerilimleri bir çok uygulama için uygun ise de, istenen gerilim değerlerinin standart sınırlar dışında kaldığı durumlar da ortaya çıkmaktadır. Bir çok durumda çıkış gerilimi düşük bir re- gülatör kullanılabilir ve gerilim, ortak noktayı topraktan daha yüksek bir gerilime çıkartarak artırılabilir.

Bu durumda toplam çıkış gerilimi, normal çıkış gerilimi (çıkış ile ortak nokta arasındaki gerilim) ile ofset gerili- minin toplamına eşit olur. Şstenen etki, regülatör çıkışı ile toprak arasına bir gerilim bölücü bağlayarak elde e- dilir. Entegrenin ortak bacağı dirençlerin arasına bağlanır. Entegre devrenin çıkışı boş bırakıldığında ortak ba- cağından dışarı çıkan sukunet akımı gözlenir. Bu R2 üzerinden akmaktadır. Buna ek olarak çıkıştan R1 yolu üzerinden ikinci bir akım R2 üzerinden akan akıma katılır. Entegre devrenin sukunet akımı bilindiğinde, gere- ken çıkış gerilimi için R1 ile R2'nin değerlerini hesaplamak oldukça yalınlaşır.

Toplam çıkış gerilimi V0 = V1 + V2'dir.

V1, entegre devrenin nominal çıkış gerilimi; V2 ise R2 üzerindeki gerilim düşümüdür.

V2 = ( Iq + I1 ) R2' dir.

Iq sukunet akımı, I1 ise R1'den akan akımdır.

Bu iki denklem yerine konursa denklem;

şeklini alır.

Bu yöntemin sakıncası, entegre devrenin sukunet akımının bilinme zorunluluğudur ve bu akımın değeri aynı entegre devre için değişik değerler arasında oynayabilir. Mesela; TBA 625A'nın sukunet akımı 5 mA ile 16 mA arasında değişir. Bu zorluğu yenmek için iki yaklaşım vardır. Birincisi, ortak bacağa seri olarak bir miliamper- metre bağlayıp sukunet akımını ölçmek ve bundan sonra R1 ve R2'nin değerini hesaplamaktır. Şkincisi ise R1 ile R2'nin değerleri sukunet akımının tipik bir değeri için hesaplanır. Sonra Şekil 4'de gösterildiği gibi bir potan- siyometre bağlanır.

Her iki yöntemin sakıncası, elbette ki sabit gerilim regülatörünün bilinen temel yararının, bazı ayarlar yapıldı- ğında ortadan kalkmasıdır. En iyi sonuç için R1'in değeri, üzerinden entegre devrenin sukunet akımına eşit bir akım akacak biçimde seçilmelidir.

Entegre devrenin sukunet akımı değerinin bilinmesine gerek duyulmayan bir diğer yöntem Şekil 5'te gösteril- miştir.

Burada bir işlemsel kuvvetlendirici, gerilim izleyici olarak kullanılmıştır. Doğaldır ki gerilim izleyicinin çıkışın- daki gerilim girişindekine eşit olacaktır.

Çıkış Akımının Artırılması

Sabit gerilim regülatörlerinin çıkış akımı, dışından bağlanan bir güç transistörü ile artırılabilir. Buna karşın, ça- lışma ilkesi, genel regülatör türlerinde kullanılandan daha değişiktir. Şekil 6'da bunun nasıl gerçekleştirildiği bir örnek ile gösterilmiştir.

Düşük çıkış akımlarında, toplam çıkışakımı 3 Ohm'luk direnç üzerinden ve Entegre devre regülatörden akar (sukunet akımı gözardı edilmiştir). Akım değeri 200 mA'e eriştiğinde direnç üzerindeki gerilim düşümü 0,6 Volt olur. Bu durumda dışarıdan bağlanan güç transistörü iletime geçerek akımın bir bölümünü üzerine alır. Şekil 6' daki güç transistörünün bir akım sınırlama özelliği yoktur. Bu yüzden çıkıştaki bir kısa devre transistörü yaka- caktır. Akım sınırlama Şekil 7' de gösterildiği gibi yakın bir transistör ve akımı algılayıcı direnç kullanılarak gerçekleştirilebilir.

10 Amperlik bir çıkış akımı için RS yaklaşık 0,06 ohm değerinde seçilebilir. Bu alan değerinde 0,6 voltluk gerilim RS üzerinde düşecektir. Bu T1'i iletime sokacak, T2'nin beyzini kısa devre ederek çıkış akımını sı- nırlayacaktır.

Çift Kutuplu Gerilim Regülatörleri

Şşlemsel kuvvetlendiriciler gibi devreler için artı ve eksi besleme gerilimi üreten çift kutuplu gerilim regülatör- leri, Şekil 8' de gösterildiği gibi artı ve eksi sabit gerilim regülatörleri kullanılarak yapılabilir.

Bu işlemsel kuvvetlendiriciler için çift besleme gerilimi sağlayan kullanışlı bir devredir. Hatta artı ve eksi ge- rilim değerleri farklı bile olabilir.

Artı ve eksi gerilimleri işlemsel kuvvetlendirici gibi devreleri beslerken, çıkışa paralel iki koruma diyodu bağlanmalıdır. Bu durumda artı çıkış hiç bir biçimde 0,6 volttan daha aşağı düşmeyecek, eksi çıkış 0,6 volttan daha yukarı çıkmayacaktır. Böylece regülatörlerin ve çıkış kondansatörlerinin, ters gerilimlerin ortaya çıkma- sında, zarar görmesi engellenmiş olacaktır.

(entegre devre bile olsa drenç olmadan akımı sınırlayamamaktadır.drenç mecburi olarak kullanılıyor.)

resimdede başka bir örnek..

post-4009-1271908266_thumb.jpg

Yorum bağlantısı
Recep Yazıcı1679652586
(düzenlendi)

Oktay Bey ,

Postlarınızda kaynak vermeyi unutmayınız !! Aksi taktirde post ettikleriniz sizin ürünlerinizmiş gibi algılanır. Yani son postunuzu okuyan bir üye bahsettiklerinizi sizin yazdığınızı düşünecektir.

Diğer eleştirinize istinaden ; daha öncede yazdığım gibi yazılarınızda yazım kurallarının hiç birine uymadığınız , cumlenin nerde başlayıp nerde bittiği bile belli olmadığı için metnin içinden alıntılar yaptım. Son olarak Copy-Paste ile bir yere varılamayacağı için konuyu kendi adıma sonlandırıyorum siz istediğiniz gibi devam edebilirsiniz tabiki.

http://baybul.com/diger-elektronik-konular...ulatorleri.html

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)
Oktay Bey ,

Postlarınızda kaynak vermeyi unutmayınız !! Aksi taktirde post ettikleriniz sizin ürünlerinizmiş gibi algılanır. Yani son postunuzu okuyan bir üye bahsettiklerinizi sizin yazdığınızı düşünecektir.

Diğer eleştirinize istinaden ; daha öncede yazdığım gibi yazılarınızda yazım kurallarının hiç birine uymadığınız , cumlenin nerde başlayıp nerde bittiği bile belli olmadığı için metnin içinden alıntılar yaptım. Son olarak Copy-Paste ile bir yere varılamayacağı için konuyu kendi adıma sonlandırıyorum siz istediğiniz gibi devam edebilirsiniz tabiki.

http://baybul.com/diger-elektronik-konular...ulatorleri.html

bundan sonra unutmam sizin belirtiginiz gibi düşünülmeside çok zor zaten dedinizya benim anlatımım bozuk kurallara uymuyoruım bunu herkes okudu o yuzden bana ait olmadıgı anlaşılmaktadır.

alıntıyı zaten sizin verdiginiz adresten almıştım aynı yazı.ikazın için tşk.(http://baybul.com/diger-elektronik-konulari/39873-sabit-gerilim-regulatorleri.html)yazıda neler yazdıgınıda biliyorum üstad merak etme özellikle koydum bu yazıyı ama siz işinize gelen yeri belirttiniz kapalıda olsa siz siz olun yinede bu yazının alt taraflarınıda okuyun bence.parçalamadan ayrı konular olarak görmeden.bütün olarak.

bence yazım kurallarından çok konuyla ilgili tartışsaydık(bu konu ayrıca tartışılır)ve siz copy paste yerine konuyu bütün olarak görebilseydiniz bir cümle gibi sanırım yazdıklarımın içindeki konunun sadece led için yazıldıgını düşünebilirdiniz.başka hiç bir şey yok içinde çünki.anlatmayada çaslışmadım.

siz bilirsiniz ben insanlar tartışsın diye bu konuyu açtım merak eden yazar çizer sorar bilgisi olan arkadaşlar sorulara yanıt verir.eger sizi kıracak kelime anlatım olduysa bunu affınıza sıgınıyorum.darılma küsme olmamasını diliyorum. yazdıklarımın yanlış oldugunu beyan ettiginiz için oldu ve konuyu tek tek parçalara ayırıp her birini farklı anlatımmış gibi algılayarak yaptıgınız için bu kadar duyarlı oldugumu söyleyim.konuyuda yazım hatası olarak baglayıp bitirmenede üzüldüm çünki bu site için oldukca önemli bir konu bilgilerin olduguna eminim bunu örneklerle verebilirsen insanlara faydalı olabiliriz bence.anlamsız tartışma yerine bunu yapabiliriz çünki bilgisi olmayıpta meraklı bir çok arkadaşımız var.verilecek örneklerde kusurlarımız varsa görürdük düşüncesindeyim.

ilgin saygınlıgın için çok tşk.

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

regülatör entegreleri kendi verecegi akımı sınırlar.kendini fazla akım çekilmesine karşılık koruması için sigortadır.çıkışında baglı olan elemanın çekecegi akımı sınırlamazlar bu sınırlamayıda baglanan elemanın çektigi akım belirlenerek hesabında çıkıcak olan drenç türünden elemanlar ile uygulanırlar.piyasamıza yeni girmiş veya girecek olan led driverlarda bu entegrelerin mantıgıyla uygulanmaktadır.ama amaçları sadece ledleri çalıştırmaktır.bunun dışında kullanılamıyorlar.

bahsi geçen lm350 entegresi verilen voltajla beraber üzerinden çekilecek akımı kendini koruması amacıyla buda yapısıyla ilşkilidir maximum degerleri verilerek sınırlamıştır.lm350 entegresinden 10 volt girişte 4 amper civarı akım çekilebilmektedir 30 v girişte ise bu akım 1 ampere kadar düşmektedir.buda 12 voltta hesap edilen 3 amperlik sabit çıkış akımı hesap edilmektedir çizelgelerde bu şekilde verilmektedir. siz bu entegrenin çıkış 9volta ayarlanmış ucuna 3 lü seri ledi bu entegrede akım sınırlandırması var diyerek baglarsanız ledlerinizin ömrü kısa olur.çünki 3 amperlik direk akım lede hücüm eder ve verilen şemadaki drençlere ihtiyac duyarsınızki ledlerin ömrü uzun olsun.yeni nesil led driverları tümleşik olarak akım sınırlama drençleri ile verilmektedir.bu driverlar baglanan ledlerin adet sayısının belli olması sebebiyle akım sınırlamasıda o şekilde uygulanmıştır her şeyi hazırdır yani.tam bir akım sınırlı led driverlardır.kullanılan elemanlar bu amaçlarla üretilmişlerdir.lm350 serisi entegreler gibi çok amaçlı degillerdir.

Yorum bağlantısı
Muhammed Andı

Madem herkes finish'i gordu, ahan da bende sonlandiriyorum. Benim neyim eksik.! :) Anlamak ve anlasilmak üzere...

Not: Ne 12.5'i, ne de 13.8'i; benim arac calisinca ve de gaza basinca 14.7-14.8 Voltu goruyor avometre. Sizce biraz daha basssam evin elektrigini belese getirebilir miyim ki? :)

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)
Madem herkes finish'i gordu, ahan da bende sonlandiriyorum. Benim neyim eksik.! :) Anlamak ve anlasilmak üzere...

Not: Ne 12.5'i, ne de 13.8'i; benim arac calisinca ve de gaza basinca 14.7-14.8 Voltu goruyor avometre. Sizce biraz daha basssam evin elektrigini belese getirebilir miyim ki? :)

bu yazdıgınız gerçekten dogrumu.avometre dediginiz cihazda sorun olmasın,ucuz tiplerden ise onlar degeri tam göstermezler.aksi taktirde bu voltajla sürekli ampul patlatır aracınız.yada şarj dinamonuzda baglı olan diodlardan biri bozuk.baktırmanızda fayda var.beleşe gelmez pahalıya patlar biraz daha bassanız elektirik devrelerini bozarsınız.

konu sonlanmıyor merak etmeyin ben ledlerle deneyler yapıyorum buraya aktaracagım çok farklı baglantı şekilleri oluştu test edip aktarıcam.insanlar ögrensin istiyorum.ihtiyacı olan alır bilgiyi almayan konuyu degiştirir parçalar ve gider.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Oktay Bey, üzgünüm ama, yazdıklarınızı okumadım... Çok uzun yazıyorsunuz..

Benim tespitlerime göre, direnç akımı düşürüyor...

Yorum bağlantısı
Recep Yazıcı1679652586
(düzenlendi)
bu yazdıgınız gerçekten dogrumu.avometre dediginiz cihazda sorun olmasın,ucuz tiplerden ise onlar degeri tam göstermezler.aksi taktirde bu voltajla sürekli ampul patlatır aracınız.yada şarj dinamonuzda baglı olan diodlardan biri bozuk.baktırmanızda fayda var.beleşe gelmez pahalıya patlar biraz daha bassanız elektirik devrelerini bozarsınız.konu sonlanmıyor merak etmeyin ben ledlerle deneyler yapıyorum buraya aktaracagım çok farklı baglantı şekilleri oluştu test edip aktarıcam.insanlar ögrensin istiyorum.ihtiyacı olan alır bilgiyi almayan konuyu degiştirir parçalar ve gider.

Oktay Bey ,Çok iddalı konuşuyorsunuz. Verdiğiniz bilgileri anlayabilen olursa eminimki faydalanacaktır.

Oktay Bey, üzgünüm ama, yazdıklarınızı okumadım... Çok uzun yazıyorsunuz.. Benim tespitlerime göre, direnç akımı düşürüyor...

Mehmet Bey kardeşim ,Bende dirençi akıma karşı gösterilen zorluktur şeklinde öğrenmiştim zamanında. Ancak görüyorumki ; bu basit direnç akım sınırlamasıda yapıyor ve üstelik entegre devrelerede gerek kalmadan hallediyor bu işi. Hal böyle oluncada nice üreticiler , nice kullanıcılar boş yere LED driver diye zaman kaybetmişiz.

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)
Oktay Bey ,Çok iddalı konuşuyorsunuz. Verdiğiniz bilgileri anlayabilen olursa eminimki faydalanacaktır.

Mehmet Bey kardeşim ,Bende dirençi akıma karşı gösterilen zorluktur şeklinde öğrenmiştim zamanında. Ancak görüyorumki ; bu basit direnç akım sınırlamasıda yapıyor ve üstelik entegre devrelerede gerek kalmadan hallediyor bu işi. Hal böyle oluncada nice üreticiler , nice kullanıcılar boş yere LED driver diye zaman kaybetmişiz.

bu yazdıgına bende karşı degilim bunuda hiç belirtmedim.drenç ayrıca basit bişi degildir lütfen.üstelik led driverlarınıda detaylı incelemini isterim çıkış voltajındaki drençler ne için konuyor.yada belli oranda drenç degeri taşıyan akım trafoları.ben bütün bunları led çalıştırma teknigi için yazdım siz etraflı boyutlu temel elkronik sınıfına yönlendirerek baktınız hep.ama ben nerde okuduysam ögrendiysem akım sınırlamada hep drenç kullanılır.bunu ben söylemiyorum teknik terimleri yazıp insanlara ögretenler söylüyor ve bende uygulamalardaki transistör entegre neyse buna baglı olan parçaya verilecek akımı drenç ile sınırlarsın diyorum.voltaj ve yapılan devredeki geçerli akım neyse o sabittir ama baglanıcak parçaların voltajıda akımıda farklıdır bunu ne ile sınırlıyacaksınız potansiyometre koyup ayar yaparakmı lütfen üstadım. yapmayın.ayrıca akımı ayarlıyamazsınız ayarlamak için dedigim gibi potansiyometre kullanılır ve elektronikte akım sınırlaması için potansiyometre kullanılmaz voltaj için kullanılır.akım belli ise o sınıra göre hangi drenç uygunsa o konulur ve bunun altı ustu toleranstır.ayar kelimesini akım için kullanırsanız buda degişken akımı temsil eder.ben böyle anlıyorum.okumaya gayret edilirse yazdıklareımda bu anlaşılabilir.

detaylı yazdıgımın farkındayım ama bu konu öyle genişlediki recep bey hep bi kelime farkı yaratıp bende savunma yapmak zorunda kaldım.bunuda idsdialı söylüyorum akımı drenç ile sınırlarsınız sizlerin belirttigi tabirler tamamen uygulamalardaki kullanılan dil tabiridir.ingilizce shemalardada sınırlanır olarak yazılmaktadır ayrıca.

uzun yazdıgım içinde özür dilerim ama anlaşılamamak tan dolayı detaya iniyorum.olay bu .recep bey drenç akım sınırlamaz yanlış dedi ben dogru dedim.sonra yazımın içinde geçen cümleleri farklı konu olarak sunarak beni yanlış bilgi vermekle suçladı olay bu.

eger kırıcılık oluyorsa özür diliyorum affınıza sıgınıyorum.

eski bu entegre devreler çıkmadan önce drençler yapılan uygulamöalrda ne görev yapıyordu bi inceleyin isterseniz ve belirttiginiz enteghre elemanların bolk diagramlarına bi göz atınız ordada drenç ne için neden konuyormuş bi göz atın.drenç basit bi eleman degildir elektronigin temel taşıdır.bu kadar alaycı bakmayın lütfen.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...