İçeriğe Yönlendir

Valeo bi-xenon merceğin bağlantısı

İsmail Fidan

Recommended Posts

Benan Kapancı
aracın elektrik far bağlantısnı kim gerçekleştirdi ??? haftasonu gelin yanıma halledeyim hepsini bende bir ara sıkıntı çekmiştim ama artık piri oldum istersen çözeriz _

Çok teşekkür ederim ilginiz için. Appül yuvaları çok eskimiş ark yapma problemi varmış oyüzden saçmalayıp duruyomuş. Ampüller ve yuvaları değişti problem kalmadı çok şükür ama genede içime sinmedi.Ben yenibosnadayım siz ne taraftasınız?.saygılarımla.

Yorum bağlantısı
  • 4 ay sonra...
Tolga Coşkun
aracın elektrik far bağlantısnı kim gerçekleştirdi ??? haftasonu gelin yanıma halledeyim hepsini bende bir ara sıkıntı çekmiştim ama artık piri oldum istersen çözeriz _

Ben gelsemde banada bi yardımcı olsanız keşke:(( xenon ları bi xenona çevirmek istiyorum da ..

Yorum bağlantısı
  • 3 hafta sonra...
Musa Can Koca
senin kullandığın mercekte uzun yanmasını sağlayan siper, motorun dişliyi çevirmesi ile oluşuyor.uzunları yaktın,motora 12 voltu verdin,motor hızla döndü,siper son noktaya dayandı,motora elektrik gelmeye devam ediyor(uzunlar yanıyor),motor dönmek istiyor,mekanizma hayır diyor,sonuç;motor 15-20 saniye sonra sıkışmadan dolayı yanıyor.işin özeti bu.sürücü dediğim kart motorun uzunlara geçmesinde hareket etmesini,uzun siperi son noktaya dayanıncada motorun yanmasını engellemek için akımını sınırlıyor.ya aynı karttan kullanıcan yada 4-6 volt 100mA lik sürücü kullanıcan.aşağıdaki resimlerde h4'ler için benim kullandığım xenon bağlantı şeması ve senin kullanman gerekecek olan sabit akım besleme devre şeması var.sabit akım devresinde ledin yerine motoru bağlayacaksın.entegre 7805 entegresi olacak,direncide 75 ohm 2 watt kullanacaksın.entegreyi soğutucuya bağlamalısın.soğutucu araç şasesine değmemeli.her mercek için iki tane yaparsın.

Abi bu bağlantıda direncin wattı neden 2 Watt oldu? 7805 de 5 volt alıcaz 5V=0.1A*X den R=50ohm sonra da 5V*0.1A=0.5 watt direnç hesabı yanlış mı oluyor?

Birde motor 5V'da yavaş çalışma gibi bişey olur mu?

Yorum bağlantısı
Misafir
Abi bu bağlantıda direncin wattı neden 2 Watt oldu? 7805 de 5 volt alıcaz 5V=0.1A*X den R=50ohm sonra da 5V*0.1A=0.5 watt direnç hesabı yanlış mı oluyor?

Birde motor 5V'da yavaş çalışma gibi bişey olur mu?

Direncin 7805'e bağlantı şekline göre ısıl tolaransı düşük.

Devre farın içinde olacağından ısıl farklardan dolayı direnç değeri yükselip motoru yavaşlatmasın. 5 volt ile fena olmayan selektör yapılabiliyor.

Yorum bağlantısı
Musa Can Koca
Direncin 7805'e bağlantı şekline göre ısıl tolaransı düşük.

Devre farın içinde olacağından ısıl farklardan dolayı direnç değeri yükselip motoru yavaşlatmasın. 5 volt ile fena olmayan selektör yapılabiliyor.

Abi peki orjinalide nasıl? Sabit akım entegreleriyle falan nasıl olur? Burda hızı yavaşlatan voltaj mı?

Yorum bağlantısı
Misafir
(düzenlendi)

Ölçümlerimde ani yüksek akım ile hızlı selektör yapılıyor, perde tamamen açlınca çok az bir akımla tutma yapılıyor. Özel sürücü devresi mevcut.

Eski bosch mercek prensibi ile aynı.

Devre yapmak yerine orjinali kullanılsa en sağlıklısı olur.

tarihinde Misafir tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Musa Can Koca
Ölçümlerimde ani yüksek akım ile hızlı selektör yapılıyor, perde tamamen açlınca çok az bir akımla tutma yapılıyor. Özel sürücü devresi mevcut.

Eski bosch mercek prensibi ile aynı.

Devre yapmak yerine orjinali kullanılsa en sağlıklısı olur.

Orjinalini bulsam kullanıcam da orjinali kara borsa olmuş vaziyette,ona yakın bir devre lazım biraz kafa yormak gerekli sanırım saolasın abi

Yorum bağlantısı
Misafir
(düzenlendi)

Hadi dayanamıycam söyliyeyimde kurtul :)

Tam omajını bilmiyorum ancak deneme ile bulacaksın. Test ederken ölçü aletini amper kademesinde seri bağlayıp denemelisin.

PTC direnç bağla. Soğukken (az akım geçerken ) omajı düşüktür ( hızlı selektör) Uzuna geçip motor zorlanınca ısınıp omajı yükselir ve motorun az akımla sabit kalır. Zannederim 10-22 ohm yeterli olur.

PTC boşta kalmasın, dış ısılara maruz kalmasın. Soğutma için ufacık alüminyum pul yeter.

tarihinde Misafir tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Musa Can Koca
Hadi dayanamıycam söyliyeyimde kurtul :)

Tam omajını bilmiyorum ancak deneme ile bulacaksın. Test ederken ölçü aletini amper kademesinde seri bağlayıp denemelisin.

PTC direnç bağla. Soğukken (az akım geçerken ) omajı düşüktür ( hızlı selektör) Uzuna geçip motor zorlanınca ısınıp omajı yükselir ve motorun az akımla sabit kalır. Zannederim 10-22 ohm yeterli olur.

PTC boşta kalmasın, dış ısılara maruz kalmasın. Soğutma için ufacık alüminyum pul yeter.

Abi termistör gerçekten güzel bir çözüm olabilir, bakalım bulabilcekmiyiz,birde bunlar kaç dereceye kadar dayanıyor,kaç sn sonra maks ısıya çıkıyor, farın içinde ne kadar dış ısıdan izole olur onu iyi araştırmak gerekicek.

Bulabilirsem denemek için en iyisi bu olucak heralde,tekrardan teşekkürler Servet abi.

Yorum bağlantısı
Musa Can Koca
musa mercekleri kasapoğlundamı aldın?

Yok burdan Ankara'da bir çıkmacıdan aldım,yeni adresim diyebilirim.

Yorum bağlantısı
Musa Can Koca
kaça aldın mercekleri geçen bende çıkma farcıdan bir çiftini 40 a aldım üzerinde devre yoktu farları naptın dedm kaldrdm attım dedi :)

40 varsa bana hemen 10 çift gönder valla devre falan da istemem. Farcıda varsa başka cidden almak isterim

Ben zorla 70 e aldım 200 den önce 100 e düştü sonra 70 e alabildim

Yorum bağlantısı
Musa Can Koca
Keske 70 tl ona vermeseydin ilker beyden 100 tlye alirdin devreleri ustunde 2 cift mercegi

Bu arada ben bu valeo icin bi sistem buldum ayni eski bosch sistemdeki gibi yapicam ilk sellektorde 12v girecek sonra 2 saniye snra 7803 e gecip ordan elektrik verecek yani motor yanmiyacak eskiden yapmistim bunun duzunu sadece cikisa 7803 eklemek kaliyor.

Benim aldigim adam neyin ne oldgnu bilmiyor mercekleri bile kaldirip atiyor gecen gordum yeni hellayi kaldirdi atti ben aldm onuda :)

Eline gecen mercekleri saklamasini istedim ayda bir gidiyorum ne cikti diye her mercegin tanesini 20 den aliyorum ama bazen ici yanik cami cizik cikiyor:/

Ordan alsam 10 lirada kargo 110 gelicek burda devre tasarımı zaten var 2 lira maliyetli ben daha orjinale yakın olsun diye devre için Servet abi'den yardım istedim,Valeo mercek olup devresi olmayanlarda iyi bişey çıkarsa yararlanmış olurlar.

Bu arada senin adam iyiymiş bana satanlarda bilmiyor ama farketmiyor fiyatda, pahalı arabalrdan çıkıyor diye pahalı parçadır diyorlar

Yorum bağlantısı
Musa Can Koca
Ben valeo icin bir devre kesfettim eskiden bosch merceklerde kullaniliyordu Sistem sellektorde ani cikista hizli devreye, yanik kaldiginda ise yavas bobine geciyordu sadece bu yavas bobinin ucuna 7803 baglamak kaliyor. :)

Devreyi merak etdim doğrusu,nasıl bişey?

Yorum bağlantısı
Musa Can Koca
(düzenlendi)
çıkışta 2 tane artı var şase çıkmıyor. yavaş ilk sellektörde hızlı bobine elektrik veriyor sonradan yavaşa geçiyor prensip bu.

sadece yavaş çıkışa 7803 yada 7805 isteğe kalmış.

img0338cs.jpg

img0354d.jpg

Bu resmini koyduğun şey ne tam olarak anlamadım orda bir röle var gibi görünüyor 2-3 de diyot var ve birde kapasitör uzun farı 5v ya da 3V sürüyorsun sanırım dirençsiz. Hızlı bobin yavaş bobin ne oluyor kapasitör üzerinden giderse yavaş bobin mi oluyor ?

Bide aracın selektör yaptığını nasıl anlıyor sistem selektör için ayrı sigortadan mı alınıyor?

Çalışmasını denedin mi orjinaline kıyasla farklar ne gözlemleyebildin mi?

tarihinde Musa Can Koca tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Misafir

bir zamanlar şemasını koymuştum buraya.Zannederim bosch mercek konusu içinde geçiyor.

Yorum bağlantısı
  • 5 ay sonra...
Onur Akgöl

arka kısımdaki devre her bi xenon uygulamasında şartmı acaba? ben hella d1s mercegini alacam ama arkasında böyle bir devre yok

Yorum bağlantısı
Muhammed Andı

perde motoru olan mercekler için gerekli bu akım sınırlama devreleri. hella d1s'te motor yok, selenoid var, o yüzden de devreye gerek yok.

Yorum bağlantısı
  • 2 yıl sonra...
Doğukan Şenkal
(düzenlendi)

konuyu bi hortlatayım. benim elimde bu mercekten ve devresinden mevcut. farıma monte etmek istiyorum ama günlerdir kafayı yiyyorum. perde motorundan 2 adet kablo çıkıyor, uzun far ampulune de 2 kablo gidiyor, devrede de 4 adet kablo var. buraya kadar herşey güzel hiçbi sıkıntı yok ama hangi kablo hangi kabloya bağlanıcak onu bilmiyorum. bunu nasıl anlayabilirim?

servet bey bi yardımcı olur musunuz :D

tarihinde Dogukan ŞENKAL tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Doğukan Şenkal

çok çok teşekkürederim projemin en büyük ayak bağıydı sayenizde çözüldü. benim mercekten çıkan 2 kabloda siyah artısını eksisini anlamanın bir yolu var mıdır acaba?

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...