İçeriğe Yönlendir

4300K 6000K 8000K - Hangisi daha iyi ?

Selçuk Keleş

Recommended Posts

Selçuk Keleş

Xenon uygulamalarında sıkça kafaya takılan ve forumda çok sık sorulan sorulardan birisi hangi kelvin derecesinin daha iyi olduğu. Bu değerlerin avantaj/dezavantajlarına biraz değinelim.

Renk skalasında, 4300K sarımsı beyaz, 6000K mavimsi, 8000K ise mora biraz yakındır.

Hangisi daha fazla ışık veriyor ?

Kelvin değerinin ışık gücü (lümen) ile bir ilgisi yoktur. Işık gücü ampulün teknolojisine bağlı olan bir değerdir. Farklı K değerindeki ampuller de pekala aynı ışık miktarını verebilirler. (Bkz. : Ampul tipleri, resimleri ve teknik özellikleri)

Orjinal xenon farlı araçlarda hangi K değerinde ampul kullanılıyor ?

Orjinal xenon farlı araçların nerdeyse tümünde 4300K değerinde oem D2S/D1S tipi standart xenon ampulleri kullanılmaktadır.

Neden 4300K ? Biraz sarı değil mi ?

4300K ampuller sarımsı beyaz yanar. 4300K değerinin tercih edilmesinin sebepleri, üreticilerin sürüş güvenliğini en üst seviyede tutmak istemeleri ve yasal düzenlemelerin (ECE normları) verdiği izinlerdir. Ayrıca, 5000K ısısında ECE normlarına uyumlu ampuller de piyasada mevcuttur. (Bkz. : Ampul tipleri, resimleri ve teknik özellikleri)

4300K orjinal xenon farları biz nasıl oluyor da mavi/mor görüyoruz ?

Bu sorunun bir çok cevabı var :

1- Xenon projektörün siperi kesilme çizgisini oluşturmak için ışığı kırar ama ışığın içindeki en kısa dalgaboyuna sahip olan mavi ışınları pek engelleyemez. Daha çok saçılan mavi ışınlara gözlerimiz daha çok maruz kalır. Birinci resimde her ikisi de 4100K olan ampullerin kesilme çizgisinde oluşturduğu farklı renkler, ikinci resimde ise kesilme çizgisinde kırılan mor ışınların duvardaki yansıması görülmektedir.

post-5-1250848433_thumb.jpgpost-5-1273741690_thumb.jpg

2- Xenon projektörler (mercekler) güçlü yazılımlarla dizayn edilirler, yazılımlarla binlerce yansıma noktası içeren yüzeyde istenmeyen renkte ışığın kesilerek istenen tonun elde edilebilmesi mümkündür. Bu nedenden dolayı aynı ampul kullanıldığı halde bir çok orjinal xenonlu aracın farlarının rengi birbirinden farklı görünebilmektedir. Orjinal xenonlu araçların çoğunun projektörüne yakından baktığınızda mavi-beyaz olmadığını sarı-beyaza yakın bir tonu olduğunu göreceksiniz.

3- Gözlerimizin gece ve gündüz hassasiyetleri birbirinden farklıdır. Gün ışığının baskısıyla xenon farın rengi dışarıdan bakıldığında farklı tonlarda görünebilir.

Peki, hangi K değeriyle geceleyin yolu ve diğer objeleri nasıl daha iyi görürüz ?

Görebildiğimiz ışık spektrumunda morötesinden (400 nm) başlayıp kızılötesine (700 nm) kadar yayılan bir dalgaboyu uzunluğu vardır. Gözlerimizin en hassas olduğu orta noktadan (560nm) daha aşağıya veya yukarıya doğru gidildikçe göz hassasiyeti azalma gösterir.

Işık havada yol alırken ışığın içindeki mavi ışınlar daha çok saçılma eğilimindedir. Mavi ışınların saçılma eğilimi, ışık bir nesneye (örneğin yola) çarptığında da oluşur.

Daha sıcak renkte (ör:4300K) ışıkta mavi ışınlar az olduğundan kayıp ta azdır, sonuçta gözlerimiz daha seçici görebilir. Daha soğuk renkte (ör:6000K) ise daha fazla olan mavi ışınlar rastgele saçılarak aydınlanma etkisini azaltırlar.

Halojen veya xenon ampullerde daha beyaz görüntü elde edilebilmesi için mavi kaplama veya kimyasal yöntemlerle renk ısısı artırılabilmekte, ancak üretilen mavimsi ışığın düşük dalga boyuna sahip olması göz hassasiyetini azaltmaktadır.

Xenon ampullerde, her türlü hava koşulunda en yüksek görüş hassasiyeti 4300K civarında elde edilmekte, kelvin değeri arttıkça göz hassasiyeti azalmaktadır.

Halojen ampullerde, her türlü hava koşulunda en yüksek görüş hassasiyeti 3200K civarındaki boyasız ampullerle elde edilmekte, boyalı ampullerde kelvin değeri arttığından göz hassasiyeti azalmaktadır.

Farınızın ne renkte görünmesini ve ışık vermesini istiyorsanız kişisel zevkiniz doğrultusunda istediğiniz değeri seçebilirsiniz. Tabii ki yola düşen ışığın renginin de buna bağlı olarak değişeceğini, kelvin değeri arttıkça göz hassasiyetinin azalacağını, yağmurda ve siste görüş mesafesinin çok fazla düşeceğini göz önünde bulundurmanız gerekir.

Yorum bağlantısı
İlker Kemal1679652572

6000 K,8000 K,10000 K.... Bu değerlere sahip olan ampüller kaliteli ve kullanışlı olsaydı Hella,Valeo,Bosch,Zkw v.b. gibi far üreticileri bu ampülleri tercih ederdi.4300 herzaman en iyisidir.

Sık sık karşılaştığım ,yanlış bilinen bir olayı paylaşayım.

Müşteriler telefon açıp mercek montajı konusunda bilgi alıyorlar.Mercek markası,kullanılan malzemeler ıvır zıvır şeyler,kullandığım ampülün kelvin değerini soruyorlar.4300 kelvin diyorum.Müşterinin cevabı:Abi biz 8000 k kullanıyoruz önümüzü göremiyoruz, 12000 almayı düşünüyoruz sen niye 4300 takıyorsun , o hiç aydınlatmazki.........

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Hüseyin Kenç
(düzenlendi)

6000K dan sonrası göz ağrısı ve kızarıklığı yapar. :) Şehir içinde bunu fark etmezsiniz ama şehirler arası yola çıktığınız zaman önümü göreyim diye gözlerinizi yorarsınız başkada birşey olmaz...Kendinizi ve gözlerinizi yormayın...

tarihinde drhmk tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Murat Atagenç
6000 K,8000 K,10000 K.... Bu değerlere sahip olan ampüller kaliteli ve kullanışlı olsaydı Hella,Valeo,Bosch,Zkw v.b. gibi far üreticileri bu ampülleri tercih ederdi.4300 herzaman en iyisidir.

Sık sık karşılaştığım ,yanlış bilinen bir olayı paylaşayım.

Müşteriler telefon açıp mercek montajı konusunda bilgi alıyorlar.Mercek markası,kullanılan malzemeler ıvır zıvır şeyler,kullandığım ampülün kelvin değerini soruyorlar.4300 kelvin diyorum.Müşterinin cevabı:Abi biz 8000 k kullanıyoruz önümüzü göremiyoruz, 12000 almayı düşünüyoruz sen niye 4300 takıyorsun , o hiç aydınlatmazki.........

8000k göstermedi, 30bin mavi taktım çok güzel oldu diyor vatandaş :D

kendini öyle inandırdıgı için daha iyi aydınlatma sagladı zannediyor (tabi o kadar para bayılınca :D )

4700-5000 arası en güzel renk olur ama çok sayılı bu renkler bunun için 4300 en iyi seçenek oluyor :)

Yorum bağlantısı
Turgay Tuna

Arkadaşlar 4300 K xenonlarımla 6000 km yol yaptım 1 hafta iiçinde inanın okadar rahat ve keyifliydi ki bolca kullanma fırsatım oldu uzun yolda. Valla hep gece yolculuk yapmak istedim aydınlatma süperdi. Bence hiç tartışmaya gerek yok 4300 den sonrası yalan.

Yorum bağlantısı
Hakan Arıbaş

"Kelvin değerinin ışık gücü (lümen) ile bir ilgisi yoktur" --> bilimsel olarak kesinlikle doğru bir ifade ama pratikte biraz farklı olabilir. Çünkü mavi renk elde edebilmek için ampülün dışını mavi ile kaplıyorlar, bu da lümenin düşmesine neden oluyor. Gerçi daha çok halojenlerde oluyor ama 8000K olduğu söylenen çıkma bir Xenon ampülde de mavi boya görünce dedim artık bunda da böyle yapıyorlar demekki.

Ekteki bilgi http://www.xenonmercek.com/help.html sitesinden alınmıştır

post-3226-1252062817_thumb.jpg

Yorum bağlantısı
  • 1 ay sonra...
Hakan Arıbaş
(düzenlendi)

Aradaki farkı net olarak gösteren 3 adet fotoğraf

(aslında bu resimleri MTEC'in bir tanıtım video'sundan aldım)

Not: imla hatalı nedeniyle düzeltme yaptım

post-3226-1257318919_thumb.jpg

post-3226-1257318926_thumb.jpg

post-3226-1257318933_thumb.jpg

tarihinde sparhawkisme tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
  • 1 ay sonra...
Yusuf Bayraktar

Mtec'in fotoğraflarında ticari kaygılarla sanki K değeri sadece rengi değiştirir aydınlatma performansına etki etmez gibi göstermişler. Oysaki 8000K bir xenon ile 4300K xenon un aydınlatma menzilinin aynı olması mümkün değildir.

Yorum bağlantısı
Muhammed Andı
Mtec'in fotoğraflarında ticari kaygılarla sanki K değeri sadece rengi değiştirir aydınlatma performansına etki etmez gibi göstermişler. Oysaki 8000K bir xenon ile 4300K xenon un aydınlatma menzilinin aynı olması mümkün değildir.

standartta dogru soyluyorsun. ancak adamlar ticari kaygiyi baska bir sekilde de ele almis olabilirler. o da; belki kendi urettikleri ampullerin lumenlerini ayni derecede ayarliyor olabilirler. halbuki; senin de dedigin gibi standartta 8000 ile 4300 arasinda bariz bir aydinlatma ve mesafe farki olmasi lazim.

Yorum bağlantısı

Aydınlatma şiddeti tamam ama menzil farkı olmaz.Mercekli bir fara ister 3000k ister 12000k takın.Son noktadaki aydınlatma menzili aynı olacaktır.

Yorum bağlantısı
Yusuf Bayraktar

Eğer verdikleri lümen yani ışık akısı miktarları eşit şekilde ayarlanmışsa o zaman menzilleri aynı olacaktır ancak 4300K xenon ile 12000K xenon arasında siz de biliyorsunuz ki önemli ışık akısı farkı vardır. Bu da hem şiddeti hem menzili hem de kesilme çizgisinin genişliğini azaltır diye düşünüyorum. Şöyle ki xenon merceğe halojen bir ampülü ayaklarını bi şekide uydurarak taksanız bile merceğin hem menzili azalır hem aydınlatma şiddeti hem de genişliği azalır. Sebep de pek tabi ki ışık renginin değişmesi değil ışık kaynağının vermiş olduğu ışık akısının düşmesidir.

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

Işık akısı ile renk arasında direkt bir orantı kurulamaz ki. Bir ışık kaynağı çok farklı dalga boylarında radyasyon üretir. Bunların bir kısmını iyi algılarız, bir kısmını az algılarız, bir kısmını ise hiç algılamayız. Yukarda belirtildiği gibi bu insan gözünün renk duyarlılığı ile ilgili bir durum. Yani ışık akısının içinde algılarımız dışında kalan kısım da varsa o tarafımızdan görülemez.

Yani 4300'de de 8000'de de hem aynı ışık akısı hem de menzil de aynı olsa bile, biz algılarımızın zayıf kaldığı ışınları göremeyeceğimiz için 8000'de aynı menzili göremeyeceğiz demektir.

Yorum bağlantısı
Muhammed Andı

ben zaten o yuzden lumen esitlenmesi olarak dusunmustum. cunku dediginiz gibi renk farki algiyla alakali, en yuksek kelvin degerine sahip mor otesi isik da aydinlatir, ancak biz normalde goremeyiz. siperin daha dogrusu farin alcak tutulmasinda menzilin degismeme meselesi de dogru. ancak yapilan testlerde genelde far seviyesi oldukca yukarida tutuluyor. bu durumda faraza 5000 lumen bir isigin meziline gore ayarlanan bir siper yuksekliginde isigin kesim cizgisi belli olur. ama 4300k lik 3200-3400 lumen bir isik daha kisa mesafeye ulasacagi icin daha kisa, 6000k lik 2600-3000 lumen bir isik ondan daha da kisa menzile sahip olacaktir. ki menzili sadece ileri olarak dusunmemek gerek. ben ileriye vuran degil saga sola yansiyan isigi da goz onunde bulundururum ki; 4300 ila 6000 hatta 8000 arasinda sagda solda olan nesne aydinlanmasinda oldukca fark olmakta.

Yorum bağlantısı
  • 1 ay sonra...
Halil Şahin1679652584

merhaba

önceden 5000k ampül kullanıyordum 4300e geçince herkesten uyarı almaya basladım..dün farlarımı ayarlatmaya gittim.merkezlemesi falan mükemmel ama ışık şiddeti fazla uyarı alabilirsin demişti istersen indireyim biraz dedi usta bende kalsın demiştim dediği gibi uyarı aldım.bende azcık asağı indirdim.ancak neden böyle oldu mercek sonucta ışığı toplamıyor mu?5000k da göz almazken neden 4300k da göz alıyor?merakımı gideren olursa sevinirim...

Yorum bağlantısı
Muhammed Andı

bu durum kesinlikle mercek ayarsizligindan kaynaklaniyor bana kalirsa. cunku kaliteli bir 5000 ile 4300 arasinda lumen farki hemen hemen yoktur. bence sizin eski 5000'ler dusuk lumenliydi ve mercek ayarsiz olsa dahi isik gucunun azligindan karsidan gelen icin problem teskil etmiyordu. ve saniyorum aldiginiz 4300'ler eskisinden daha yuksek lumene sahip. cunku ben de su an solda 4300 sagda 5000 takili, ikiside Philips. ve karsidan herhangi bir tepki yok.

Yorum bağlantısı
Halil Şahin1679652584
bu durum kesinlikle mercek ayarsizligindan kaynaklaniyor bana kalirsa. cunku kaliteli bir 5000 ile 4300 arasinda lumen farki hemen hemen yoktur. bence sizin eski 5000'ler dusuk lumenliydi ve mercek ayarsiz olsa dahi isik gucunun azligindan karsidan gelen icin problem teskil etmiyordu. ve saniyorum aldiginiz 4300'ler eskisinden daha yuksek lumene sahip. cunku ben de su an solda 4300 sagda 5000 takili, ikiside Philips. ve karsidan herhangi bir tepki yok.

mercek ayarsızlığından sanmıyorum çünkü halojende ki odak noktası nasılsa ona göre ayarladım.çizgilerde olması gereken yerde..mercek ayarsızlığı olduğunu sanmıyorum..ama olabilir mi onuda tam olarak bilemiyorum.. :)

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

Ampullerin arasındaki lümen farkından dolayı olmuştur, kelvinden o kadar fark olmaz.

Yorum bağlantısı
Halil Şahin1679652584
Ampullerin arasındaki lümen farkından dolayı olmuştur, kelvinden o kadar fark olmaz.

benimde tahminim bu abi..far ayardaki adam da öyle dedi.ışık şiddeti fazla..bende xenonlu arac kullandım(orjinallarden bahsediyor benim farları görünce nasıl yaptığımı defalarca anlattırdı :)) 10 aracın 9 undan uyarı alıyordum 4300k da bu ayarla uyarı alırsın istersen indirelim biraz demişti...ama neden diyorum bende şimdi tüm 4300k kullananlar bu şekilde mi?bilgisayarlı makinede yaptı ayarı tuvturkteki gibi..bakalım su sitedeki ayarı bende bir deneyeceğim en kısa zamanda..en dogrusu o sanrım

Yorum bağlantısı
Muhammed Andı

lumen ne kadar dusuk yahut guclu olursa olsun, kesilme cizgisi duzgun ayarlanmis bir mercek asla karsiki soforu rahatsiz etmez, cunku isik kesilen noktadan yukariya vurmaz, vuramaz. bu baglamda ben genelde ayar yaparken yaklasik 10-15 mt. onumde seyir halindeki normal binek bir aracin plaka seviyesini baz alirim.

Yorum bağlantısı
  • 1 ay sonra...
Süleyman Öner

Bende 8000k xenon var.Ama 10000k düşünüyordum.Fakat kelvin düştükçe daha ii aydınlatma olduğunu öğrendim.Bu doğrumudur? mesela 10000yerine 6000mi alsam?

örnek olarak 8000k xenon kit için ampül fark edermi? yani 6000k için ayrı 8000k için ayrı ampüller olurmu yoksa hepsi aynımı?

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

6000K, 8000K balastın değil, ampulün tipidir..

Dolayısı ile ayrı ampullerdir...

Selçuk kızacak :)

Daha iyi aydınlatma istiyorsan, 4300K almalısın.. Renk gün ışığından mora doğru gittikçe doğallık ve aydınlatma düşer.. parlamalar artar...

10 bin K bir işinize yaramaz.. Sadece farklı bir renk ile hava atmış olursunuz...

Yorum bağlantısı
Hakan Arıbaş

Aslında en doğal aydınlatma 5000K ile elde ediliyor. Audi'nin full LED farlı yeni A8 ve birkaç sene önce çıkardığı R8 araçlarında farların renk sıcaklığı 5000K. AutoBild dergisinin geçen sene yaptığı yaklaşık 15+ aracın katıldığı bir test çalışması vardı "en iyi aydınlatma hangi araçta" diye. Bu teste Audi R8'in hem xenon'lu hem de full led'li versiyonu vardı. "En başarılı homojen doğal aydınlatma" kategarisinde full led farlı R8 açık ara önde tamamlamıştı testi. Testin özel bir kısmında ise yan yana xenon'lu ve full led'li R8'in aydınlatma performansı karşılaştırılıyordu. Bu mini özel testte aydınlatla menzilinde xenon'lu R8 daha başarılı iken full led'li R8 homojen (eşit dağılımlı) gün ışığına en yakın aydınlatma performansı ile dikkat çekiyordu.

Halojen'de neden 3400K sarı ışık en iyi peformansı verir? Çünkü o malzemenin doğası o sıcaklıkta ışıma yapıyor, farklı sıcaklıklar için boya yani renk filtresi gerekiyor, bu da performansı düşürüyor

Xenon'da neden 4300K en iyi performansı verir? Çünkü içerisindeki xenon gazı karışımının (yaygın olarak halojen ve xenon karışımı kullanılıyor) en yüksek performansı verdiği karışım oranı 4300K'de ışıma yapar.

LED'te xenon ve halojen ampüllerdeki bu kısıtlamalar olmadığı için insan gözüne en uygun renk sıcaklığını seçmek çok daha kolay. Bu sıcaklık da 5000K olduğu için LED farlı araçların renk ısısı 5000K olarak belirlenmiş.

Yorum bağlantısı
  • 8 ay sonra...
Güven Özer

Uzun bi süre sonra 4300 k h7 ampul temin ettim.Ancak 6000 k dan sonra sanki görüş açısı azaldı gibi geldi.Acaba alışamadımmıki diye düşünüyorum.Bu normalmi sizce.Bu ampulde öne toplu ışık veriyor sanki.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...